Кръчма

Cydalima perspectalis унищожава чемширите

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Тук ще прочетете как може да спасите вашите чимшири от унищожаване.
Нов вредител се намести в България и Европа:  Cydalima perspectalis - чимширен молец,  унищожава чимширите.
Чимширения молец Cydalima perspectalis, семейство Crambidae, по произход е от Източна Азия и няма естествени неприятели в Европа.
Този молец е от интродуцирани видове в Европа, които са записани за първи път в Германия през 2006 г., и след това в Швейцария и Холандия през 2007 г. , Великобритания през 2008 г., Франция и Австрия през 2009 г.,  Унгария през 2011 г.,  Румъния  и Турция .  Има известия също от Словакия , Белгия  и Хърватия .
По време на подготовката на 2014 олимпийски игри през 2012 г. той е занесен от Италия до Сочи с посадъчен материал от Buxus sempervirens - обикновен чемшир, и през следващата година той започва да обезлистява Buxus colchica - Колхидски чемшир, в големи количества. В 2013 бе установен за Дания в няколко места в остров Sjælland.
Въпреки че го има в България от няколко години, съответните органи още не са го потвърдили официално.
През 2014 г. гъсеници и пеперуди на молеца Cydalima perspectalis бяха намерени от българските ентомолози В. Бешков, С. Абаджиев и Д. Димитров и върху чемширови растения от различни находища в страната – Ботаническата градина в Балчик , района на Благоевград, Южното Черноморско крайбрежие.
Днес получих запитване за идентификация на поразени чимшири от Бургас и съответната борба.

Гъсеница (ларва) на молеца Cydalima perspectalis, заснета от наши ентомолози:Какавида на молеца:И самият възрастен молец Cydalima perspectalis:
Яйцата на молеца Cydalima perspectalis са 1 мм в диаметър, разположени под зелени ненагризани листа. Първите ларви които излизат от яйцето са дълги около 1-2 мм.

Млади ларви:
Ларвите се хранят четири седмици и нарастват до около 35-40 мм. При какавидиране са 25-30 мм дълги, първоначално зелени с покафеняване надлъжни линии, след това по-кафяво. Размах на крилата на възрастни е 40-45 мм. Два варианта са наблюдавани - най-разпространеното е предимно бял, а другият е изцяло светло кафяво.

Нападнато чимширено дърво в Хърватия:Има две или три поколения годишно с възрастни от фланга от април / май до септември. В най-топлите части на  Европа, с късни студени условия, идващи в края на годината, може да има понякога и четири поколения на години. Видът презимува като ювенилна обвита ларва (дълъг около 5-10 мм), защитена от две слепени около нея чемширени листа, здраво съединени с коприна.
Младите ларви ядат само горната мека част на листа, възрастните ларви изяждат целия лист, дори и кората.Парадокса е, че в Европа има кой да ограничава молеца - това е гигантския азиатски стършел Vespa velutina, който е бич за европейските пчели. Той също е довтасал от Източна Азия.

Борба с чимширения молец Cydalima perspectalis, който унищожава чемширите в България е възможна. Колкото по-рано се забележат нападенията и по-рано започне борбата, толкова по-висок е шанса да се спасят чемширите.

Физически / механичен контрол
Ръчно премахване на ларви може да бъде ефективна мярка за контрол, ако се повтаря на всеки 2-3 дни. За по-големи дървета или по-голям брой растения, заливащи дърветата със силна водна струя или смучене на ларвите от растенията с прахосмукачка се оказа много ефективен.
Чемширения молец се привлича от ултравиолетови лампи - тези, които се слагат в градините за унищожаване на комарите.

Синтетични инсектициди (циперметрин, делтаметрин) са ефективни, но трябва внимателно да се пръска също и вътре в храста, Както и отдолу на листата. Подобен природен пиретроиден инсектицид, извлечен от хризантеми и смесен с рапично масло, може да бъде използван също. Независимо от естествения произход, токсичността на природния не отстъпва на синтетичните. Ето защо е необходима сериозна защита по време на лечението.
Прилагането на тези инсектициди трябва да се прави вечер, където има домашни пчели или полезни насекоми, за да се сведе до минимум отрицателното въздействие.
В чемшира живеят доста полезни насекоми, главно паячета.
Bacillus Thuringiensis е бактерия, която произвежда специфични за насекоми ендотоксин която перфорира чревната лигавица гъсеници, което води до парализа и смърт.
Нематоди също имат действие върху храносмилателната система на ларвите.
Феромони капани (привличане на възрастни мъже) са в състояние да предотвратят импрегниране на възрастни женски индивиди на чимширения молец, като така се контролира тежестта на щетите. По-важна част от стерилни яйца е снесена от възрастни женски. Селективността на феромона е много добра и не привлича полезни местни видове.
Инсектициди, Bacillus и нематоди лечение трябва да се повтарят три пъти през интервал от около десет дни, тъй като в повечето случаи те засягат млади ларви.
Феромони капани трябва да бъдат въведени от март-април до октомври-ноември.

Засега народонаселението се бори с молеца, унищожаващ чимширите в България, по своему - масовите съвети са за изрязване до почвата и да се изчака новото израстване. Което за млади растения може и да изглежда приемливо. Но за десетилетни растения е несмислено. На български език на практика няма информация за борба с чемширения молец (а и често го бъркат и приписват щетите на бялата американска пеперуда).
« Последна редакция: 16, април, 2016, 16:33 от Вискяр »

петко б

 • *****
 • 498
 • 10
 • градина
Re: Cydalima perspectalis унищожава чемширите
« Отговор #1 -: 16, април, 2016, 16:19 »
Това го минахме вече .Ако не им се обърне внимание за седмица го обезлистват .
« Последна редакция: 16, април, 2016, 18:17 от петко б »

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Cydalima perspectalis и Bacillus Thuringiensis
« Отговор #2 -: 24, април, 2016, 12:01 »
Направих проучване, относно дали се продава в България инсектициден препарат с Bacillus Thuringiensis.
Открих само един сайт да го предлага - 50 грама за 18 лева.
Предлаганият биоинсектицид - BIOTHUR, основан на бактерията Bacillus Thuringiensis, е на прах. Което е добре, дори много добре.
Защото, ако микробиален инсектицид се предлага като течност, трябва да се ползва веднага след отварянето му. Най-много до месец. Течните микробиални инсектициди много бързо губят активността си. Докато сухите, на прах, запазват своята активност много повече време.
По принцип, всяка натурална почва, както и растенията, съдържат бактериите Bacillus Thuringiensis. Но тяхното количество при инвазия на вредители е недостатъчно. Затова се налага добавяне на биоинсектицид.
Bacillus Thuringiensis се използва още от 1938 година за защита на растенията по биологичен път, а не чрез директно химическо въздействие. Бактериите отделят токсични за ларвите на неприятелите вещества. Същевременно са напълно безопасни за гръбначни същества.

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Чимширен молец - други пестициди за борба
« Отговор #3 -: 24, април, 2016, 12:11 »
В един английски .org сайт намерих още два пестицида за борба с чимширеният молец Cydalima perspectalis, който унищожава чемширите.
Едната  препоръка е за активно вещество Х-цихалотрин. Не открих предлаган в България препарат, основан на Х-цихалотрин. Но има други варианти, основани на различни форми цихалотрин. Един от тях е Айкън, другият е Ламбада - и двата са основани на ламбда-цихалотрин. За тях не се изисква карантинен срок.
Друга група препарати са основани на активно вещество ацетамиприд. Популярен препарат у нас от тази група е Моспилан.