Кръчма

За бабите, зеленчукови градини, агрономи и химия

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
За бабите, градините им и химията, която ползват, по препоръки на агрономите-продавачи в агроаптеките.
Лозан Миладинов
23 часа · Sofia, Bulgaria
Настана време за активна работа по градините и пред щандовете за препарати за растително защита се извиха опашки !
Отидете в който и да е магазин в които се продават препарати за РЗ и ще видите какво скупчване на хора е пред обособения щанд! Ще забележите също ,че болшинството от хората които са на тези опашки са пенсионери-баби и дядовци.Ще забележите какво купуване на системни препарати-фунгициди и инсектициди и на почвени хербициди се случва.Още по страшното е, че тези препарати ще се използват за малки градини до 500-700 квадрата и това са семейни градини които ще изхранват децата и внучетата с "чиста и здравословна " храна от село! Още по страшно ще ви стане като се заслушате в препоръките на агрономите-обикновено пенсионирани такива, работещи на процент от продажбите-препоръчващи почти винаги едно и също- "Редомил",Топсин",Акатара",Моспилан","Стомп" т.е. препарати от които явно имат най-голяма търговска отстъпка. А ще ви се изправят косите като чуете за мерките в които се измерват работните дози! Това са лъжици,кибритени кутии , връх на нож, капачки. Предозирането което извършват нашите пенсионери е огромно, то си е направо отровителство!!!
Проблема е много голям,но не са виновни ползвателите толкова колкото предлагащите тези препарати-препарати превърнали се от средство за защита и лечение в отрова!
Моя апел е към всички - и към членовете на Сдружението и към всички симпатизанти! Хайде да започнем действия с който да прекратим тази порочна практика?!? Нека да започнем една кампания с която това безобразие да се прекрати.
Моля ви ПРОЧЕТЕТЕ този дълъг текст и помислете над него.ПРОБЛЕМА наистина е голям,всеобхватен и почти е загубена кауза заради огромния финансов интерес! Но ако приемем решението на този проблем за наша кауза след време-да много време, ще имаме решението му!
Моля Ви ако споделяте моето виждане нека като начало започнем една дискусия тук,а след това ако като група се разширим да се срещнем на живо и да видим как и с какво всеки един от нас може да помогне за решението на проблема!
Държа да подчертая , че мнението е изцяло мое и не говоря от името на Сдружението, но ще бъда радостен ако това стане кауза на самото Сдружение на малките семейни ферми и преработватели !
« Последна редакция: 05, април, 2016, 13:05 от Вискяр »

Доматка

 • *****
 • 406
 • 3
 • градина
Вискяр,благодаря за темата!Това,което визираш е на 100 процента истина!Хората масово не знаят нищо за препаратите,но се доверяват на търговците и пръскат и слагат отрови безогледно.торят яко с Амониева селитра и са най доволни ако нямат и една тревичка в целия двор!Това така да се каже е въпрос на престиж.Почвата им няма и един червей и е като пепел,нооо няма плевели!Признавам,че е заразно!И аз виждам,че залитам понякога,но се старая да внимавам.Няма много и достоверна информация в нета относно биологичното земеделие,та ...трудно е,а хората не обичат да се мъчат напразно.Ще се радвам ако споделяш повече и даваш кураж на хората,които искат да ядат възможно по чиста храна!    П.С.Ето аз заради едни попови прасета,които ми унищожават доматите  в оранжерията,които са с доматчета вече, днес хвърлих някаква отрова Белем за втори път,а даже не знам дали прониква в растенията! :-[ :-[ :-[  Войната ми обаче е неравна!Убивам няколко,а на другия ден -нови прехапани домати!Вече нямам и разсад за пресаждане...!Та понякога хората в желанието си да имат продукция ползват де що намерят!Като мен! :( :( :(

Спомням си,че баща ми навремето слагаше около стъблото на домата и на 6 см. дълбочина ленти от балатум,линолеум или нещо друго,което не позволяваше на поповото прасе да прегризва стъблата. Сега има много повече възможности,като се започне от пластмасови шишета и всякакви други материали. Доколкото си спомням поповото прасе се движи хоризонтално на неголяма дълбочина и тези ленти му пречат да стига домата.

ivanovbg

 • *******
 • 815
 • 10
Имаше някъде тема за прасетата и там бях писал и аз. Варено жито и би58 и олио. Само трябва да се зарови леко да не го кълват врабчетата.

Иначе по темата - не считам, че бабите имат вина. В по голямата си част са поставени да продават чужда стока. Няма кой да ме убеди че 60_70 годишна баба гледа 5 декара домати ;)
По-добре да сереш на метено, отколкото да метеш насрано!
От наръчника на младия майстор: Когато вече нищо друго не помага, седни и прочети инструкциите.

Gogo69

 • ****
 • 322
 • 5
 • Ако можеш да направиш добро - направи го!
Вискяр е ходил да пазарува в някоя агроаптека и се е пищисал ;D. Лошото е, че е абсолютно прав!
Само с образоване може да се подобрят нещата! Така че, наистина е добре да се говори за проблема. Мисля, че с една пластмасова спринцовка, подарък от агроаптеката и домакински електронен кантар, нещата почти са поправими. Въпроса е, самите хора дали нарочно не предозират препаратите, защото уж били разредени и не толкова истински...

ivanovbg

 • *******
 • 815
 • 10
Бабата преди 10-тина години ходеше да продава на пазара. Сутрин минаваше през борсата на жк. Дружба и купуваше смес от неугледни и хубави зеленчуци, оставяше ги в къщи да поузреят. Подреждаше си сергията и ... Та така, не беше виждала мотика от дете ;)

От друга страна, предозиране и продажби преди изтичане на карантинен срок съм по склонен да повярвам от по крупни производители дето са вложили много,на вратовете им лежат кредити и много могат да изгубят от лоша реколта. Бабите биха прекупили.

Не ми се сърдете, но такова ми е мнението.
По-добре да сереш на метено, отколкото да метеш насрано!
От наръчника на младия майстор: Когато вече нищо друго не помага, седни и прочети инструкциите.

Доматка

 • *****
 • 406
 • 3
 • градина
Иванов,мога да те оборя,но друг път.Да знаеш,че бабките и дядовците също пръскат с квот им дадат.Пред очите ми се случва.Съседът ми гледа зеле от поне 10 години,майка му и баща му-покойници вече са продавали разсад и зеленчук на цяла околия,но въпросния не е торил градината с естествена тор от незнаен брой години,пръска с един пестицид по 4-5 пъти,докато го накарах да занесе листа на агроном и се оказа,че има акари а не въшки и препарата напръскан и 100 пъти няма да му свърши работа.Бабата от която купувах картофи ме изненада със синя градина-гранули изкуствена тор нахвърляна навсякъде-нищо имат и кокошки и овце от които има купчини тор! :o :o та така!

ivanovbg

 • *******
 • 815
 • 10
Със сигурност си права за твойте бабки, но за бабките в София истината е друга. А аз и адаша Краси Лазаров сме в София и затова си гледаме зеленчуци по селата, щот 80% от това по пазара е бъкано с химикали и тя не е от бабки. То с нашите 200 квадрата градинки няма да търгуваме и си го правим с кеф. Нищо че накрая на годината като/ако тегля чертата ще ми е поне 10 пъти по евтино да си го бях купил, но като нямам вяра?
Първата година като почнах да си гледам доматките и за първи път носим на сина и снахата. Сядаме на масата и снахата - Само се мъчите , виж какви хубави домати взехме от пазара. Само нарязах от нашите. След като ги опита, купата със салата замина директно в коша. На година тя скопа половината градинка.Та така.

А вие сте хора вещи, агрономи ... затова казвам да не ми се сърдите. Казаното не се отнася за вас. Примерно лятото на морето или в Родопите като ходя на почивка, зеленчуците са съвсем различни отколкото в столицата - в положителен смисъл.


Та всеки гледа от неговата си камбанария и от моята това се вижда.

А колкото за изкуствената тор Баткото е казал: На растението му е все тая азота дали е от гъза на кравата или от Нефтохима. Важното е да има манджа в нормално количество :P

Не ме е страх от торта, а от високотехнологичните препарати със системно действие. Дето са по 100+ лева литъра и дето бабката с половин декар градинка няма да си го купи нивга!
« Последна редакция: 07, април, 2016, 23:08 от ivanovbg »
По-добре да сереш на метено, отколкото да метеш насрано!
От наръчника на младия майстор: Когато вече нищо друго не помага, седни и прочети инструкциите.

sasho41

 • ****
 • 249
 • 6
 • Навеждай се само, за да вдигнеш. Епикур
Иванов,мога да те оборя,но друг път.Да знаеш,че бабките и дядовците също пръскат с квот им дадат.........
Та по този въпрос и аз имам един въпрос:
Вие(нямам никого поименно предвид) когато отидете на лекар,какво правите?
Вие се оплаквате, лекаря Ви изслушва, написва Ви рецепта, на която пише .............по Х таблетки У пъти на ден.
И вие изпълнявате, защо "бабките и дядовците" които също искат да ядат чисти храни и изпълняват рецептите на
предполагаемите "АГРО- специалисти" да са виновни. Те(бабките и дядовците) не са ходили да се учат в Земеделски училища, а то ги нямаше тези училища по тяхно време. По времето когато те бяха деца нямаше
МАНИ, БЕЛОКРИЛКИ и др. А защо сега ги има някой може ли да ми отговори? Нима бабките и дядовците са
виновни?А защо "мерим" с кутийки,лъжици и т.н. .Питанки,питанки на които отговорите са също питанки.
В човешките аптеки работят фармацевти нали, защо в отровопродавниците(Агроаптеките) не работят
задължително агрономи. Моля за извинение, не искам никога да засегна лично :-[
И още нещо, нима си мислите, че тези "бабките и дядовците" са отишли на пазар с една,две кошници домати
(може и купени от борсата) от лакомия или желание да забогатеят. Тях ги вълнуват други проблеми................
Ако някой иска можем да разсъждаваме и по тези "другите проблеми".Оптимистът и в гробищата вижда плюсове, а не кръстове

Мило

 • ********
 • 1 150
 • 20
Може да купите животоспасяващ антибиотик против бронхопневмония, а не можете да купите препарат за растителна защита или можете да си купите луканка,а не можете да подхраните растението с бързоводорастворим тор за да ви се отблагодари.В нормални дози торта е храна за растението,то го преобразува в захари и др. полезни и нужни нам вещества.Всеки препарат за растителна защита е измислен от инженери и химици и си има карантинен срок и ако човек е разумен няма да има никакви проблеми с прилагането му. Много от нас не знаят зеленчуците във веригите какви пестициди съдържат,но не им пука точно заради това ,правят салати и им пукат ушите,а и по кръчмите салатите са точно от там,така,че домашния зеленчук отгледан с правилна РЗ е 100 пъти по сигурен от турския и гръцкия.
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Капка Каменова
14 часа
С какво да тапръскам прасковите?Йорданка Костадинова С БИ 58
Харесвам · Отговор · 6 мин.

ivanovbg

 • *******
 • 815
 • 10
Да ти кажа и аз като ги видя така знам че съм закъснял с пръскането тотално. ;) Би 58 би помогнало да не се разпространи заразата и би защитило за дълъг период от въшките. Не би навредило. Най помага леко окопаване с повечко амониева селитра и съответна поливка. Може и профилактично пръскане с препарат против къдравост, но листата ще си опаднат.
По-добре да сереш на метено, отколкото да метеш насрано!
От наръчника на младия майстор: Когато вече нищо друго не помага, седни и прочети инструкциите.

sasho41

 • ****
 • 249
 • 6
 • Навеждай се само, за да вдигнеш. Епикур
Капка Каменова
14 часа
С какво да тапръскам прасковите?Йорданка Костадинова С БИ 58
Харесвам · Отговор · 6 мин.
Не знам от къде е този диалог, но май каквото повикало, такова се и обадило.
Оптимистът и в гробищата вижда плюсове, а не кръстове

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Да ти кажа и аз като ги видя така знам че съм закъснял с пръскането тотално. ;) Би 58 би помогнало да не се разпространи заразата и би защитило за дълъг период от въшките. Не би навредило. Най помага леко окопаване с повечко амониева селитра и съответна поливка. Може и профилактично пръскане с препарат против къдравост, но листата ще си опаднат.
Поражението по прасковата е от гъбички.
Няма как инсектицид да помогне.

stella_z

 • ***
 • 169
 • 2
 • градина
Този филм сме го играли и у нас. Като млада снаха(агроном) свекъра ме пита с недоверие погледни прасковите пак са за пръскане . и аз гледам  къдрави до неузнаваемост и тъкмо да кажа че  скор ще е необходим вече, той заявява с карате трябва да се пръскат, аз така знам и всяка година така правя. Идеше ми да си изям дипломата. Кой му беше казал тая глупост не знам. А колко други видях и след това :'(