Кръчма

Как да направим висока защитена леха

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Как да направим висока защитена леха
« -: 16, февруари, 2016, 16:12 »
Как да направим висока, защитена от сляпото куче, леха?
За ценни семена от кореноплоди, както и за всякакви луковични - зеленчуци и цветя, защитена висока леха е голямо удобство.
Високата леха е стар градинарски прийом, използван често от българските градинари. Предимствата и приложението ѝ са главно за тежки глинести почви. Основното предимство е по-ранното затопляне на почвата.
Но за ценни семена от кореноплоди, както и за луковични растения - зеленчуци и цветя, защитена висока леха дори от песъклива почва е голямо удобство и, общо взето, почти единствено решение, ако не ви се занимава с борба със сляпото куче.
В случая ще покажа една защитена срещу сляпото куче висока леха, при изработката на която използвам автомобилна гума. В случая от камион или тежка селско стопанска техника - намерих ги изхвърлени в една нива. Предимства на тази изработка е височината, а и площта, която осигурява голямата гума.

Първоначалния ми ентусиазъм бе да отрежа гумата с много добре заточен и як нож. Намазах с машинно масло около една релефна линия на гумата, за да направя правилен срез, и забодох гордо ножа.Успях да пробия донякъде гумата, малко разширих среза. Достигнах теловете в гумата - не ги очаквах на това място, разглеждайки изгорели гуми, и разбрах, че така няма да стане.
Колкото и да не ми искаше, трябваше да прибегна до флекса. Рязал съм по-рано гуми с него, и не бях очарован. Не че не реже, но топи каучука - изглежда от топлината го деполимеризира, и хвърля течна гума на всякъде.
Ако се захванете с тази дейност, облечете си възможно най-непотребните дрехи.
Ръкавици са задължителни, както и цяла маска на лицето - желателно да е от поликарбонат. Капчиците каучук се лепят навсякъде, а както са горещи, могат и да ви изгорят кожата.
По принцип се мият с бензин или друг разтворител за органични вещества, но по-добре да сте предпазени.
Очертах срез около въпросния ръб на гумата, задълбочих го, и достигнах теловете. Тогава се съсредоточих на едно място и получих пълен срез. След това с единия крак настъпих вътрешната стена на гумата, направения срез се отвори, и работата потръгна.
Каучука много "дърпа" диска. Трябва да се работи внимателно, да не се натиска. Флекса, дори да е от малките, е силна и опасна машина. Силно препоръчвам малки флексове - не тежат при работа, а и диска с малък диаметър работи по-уверено и не се придърпва толкова от каучука. Оборотите на флекса падат при рязане на гумата - прекъсвайте от време на време, без да изключвате тока: това ще позволи да се охлади двигателя от протичащия около него въздух.
Работете на открито - пушека от нагретия каучук не е малко. Да няма деца наоколо. Ако усетите опасност - пуснете го. Ако работите правилно, той ще се самоизключи. Каквото и да счупи, едва ли ще е толкова важно, колкото ръка или крак.
За моята гума отидоха два диска - един за метал и един за неръждаема стомана. Такива имах под ръка. По визуална преценка, теловете в гумата ги ядат еднакво.
Пригответе си повече дискове. Ако похарчите само един, почерпете се за леката ръка, която имате.Резултата от срязването - процеса е завършен. Оставяйте малко ръб при рязането - така горната част на "саксията" ще е по-устойчива на огъване.След избор на подоходящо место, изрязах парче метална мрежа - рабица, по размера на гумата, поставих го на земята, а върху него разположих гумата. Ако имате поцинкована мрежа и я поставите, ще изкара, без да се разпадне, много повече години от обикновената черна. Не препоръчвам китайската поцинкована рабица - хем тела е тънък, хем цинка е колкото за вид. Не си заслужава работата, за парите да не говоря.Следва запълване обема с подходяща почва, обогатена с тор. Натрупайте 5-6 см горница - като се слегне почвата, да не се получи много ниско ниво.
Не сейте и засаждайте близо до края - там почвата се нагрява повече. Освен ако няма да оберете посятото преди жегите. Лятно време, за да няма прегряване по периферията на защитената висока леха, е полезно да се прикрие черния каучук. Може да натрупате трева, сено, слама, или да покриете с бял плат или подобно. Натрупване на почва също ще помогне. Боядисване с бяла боя, макар да е декоративно, няма да помогне много против прегряване.

И така, вече имам висока, защитена от сляпото куче, леха. Време е за сеитба на ранни моркови - бели, лилави, червени, жълти. А ме чакат и още няколко гуми.  :P

ivanovbg

 • *******
 • 815
 • 10
Re: Как да направим висока защитена леха
« Отговор #1 -: 16, февруари, 2016, 18:04 »
Гумата много по лесно се реже с остър нож който се топи във вода.
По-добре да сереш на метено, отколкото да метеш насрано!
От наръчника на младия майстор: Когато вече нищо друго не помага, седни и прочети инструкциите.

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Как да направим висока защитена леха
« Отговор #2 -: 16, февруари, 2016, 19:25 »
Тези от леките автомобили може и да се режат с нож.
Но тази изяде два диска, няма как да стане с нож.

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Как да направим висока защитена леха
« Отговор #3 -: 24, юли, 2016, 13:21 »
През месец май се наложи да се прави защита и от кокошките!
Морковите и лука тъкмо бяха поникнали.Получи се и защита от прегряване от слънцето, а нощем охлаждането бе намалено.