Кръчма

Как да ашладисваме/присаждаме овошки зимата

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Как да ашладисваме/присаждаме овошки през зимата? Трябват ни калеми и подложки.
Зимата е подходящо време за много дейности в една градина. Отминаха времената, когато клането на прасе и гостуванията по именни дни, с малкото грижи по домашните животни, бяха основните занимания.
Отдавна се каня да споделя как хората по света ашладисват/присаждат калеми на подложки от овощни дървета. Днес това видео ме амбицира, свалих му текста и го преведох.

Присаждане на калем върху подложка - ябълка, през зимата. По метода на удължаване на стъблото, с двойно засичане. Не знам доколко ми е правилна терминологията, скоро не съм чел за овошки.
Ще публикувам нещата - да не ми спре тока, после ще редактирам суровия текст.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=kMKBhIdE4SI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=kMKBhIdE4SI</a>

Добре, ние разпространяваме нови ябълкови дървета чрез процес, наречен присадка на калем върху подложка, отгледана от семена. Това отнема много време, за производство на плодове от носещи дървета, а семената не произвеждат дървета, които приличат на техните родители. Така че, ако имам сорт Златна Руслан, и аз хубаво копая семената и засадя тези семена, то може да минат десет години, преди да се случи нов плод, и че родените ябълки вероятно няма да изглеждат на вкус и вид като родителското растение. Сега нещо като това е немислимо. Пирсаждането е  златен период и ни позволява да създаваме нови дървета, които произвеждат плодове, идентични с първоначалното дърво от прекрасен сорт ябълка. Присаждане с удължаване на стъблото с двойно засичане се извършва в края на зимата. Процесът започва със събиране на калеми от дървото, което искаме да копираме и размножим. От пораснали дървета, даващи прекрасни плодове ябълки, независимо къде растящи - дали във вашата градина, при съседа или на друго място, избираме и отрязваме едногодишни пръчки от дървото. Избирате  пръчки с дебелина, която да бъде около една четвърт инч - шест милиметра. Да внимавате да не повредите пъпките на отрязаните калеми.  Можете да ги съхранявате в хладни влажни условия, докато сте готови да присаждате ябълките. Също така трябва да се снабдите с подложки, които служат като основа за бъдещите дръвчета.
 Правилният избор* на поодложката определя колко високо дърветата ще растат, как ще живеят и кога ще започне тяхната дейност. За подложка можете да създадете свои собствени растения, добити от семена, но бих препоръчал закупуване от разсадник - да намерите подложка, която се вписва във вашия конкретен случай. Аз всички дървета в наследство бяха ранени са били присадени с помощта на пейка език - удължаване на стъблото с двойно засичане.  В техниката на присаждане най-важният инструмент - ножчето за присаждане, трябва да е много добре заточено. Вие също трябва да си приготвите ластик и нещо да се запечата мястото на присаждане. Във видеото ние използвахме сълза филм**, но там също са много други материали за присаждане. Може да ги намерите в Webb. Когато сте готови, трябва да намерите "очите" - спящите пъпки, върху калема и подложката, и да се изравнят. Правите два наклонени среза на калема и подложката. Уверете се, че двата среза съвпадат добре. Съвпадението при рязане на калема и на подложката е важно. Ако ярко зелените слоеве под вътрешната кора, над сърцевината, съвпадат, е достатъчно за успеха. Да, това може да отнеме малко подрязване,

 но слоевете сърцевината трябва да се наредят съкращения полегати трябва да са плоски новото когато сте доволни от вашите linemen трябва да създадете тона за укрепване на присадката съюз нарязани вертикално на диагонала и някои както би Scion и корените направили започва точно над твърда дървесина създаване на разговор и двете парчета ср ми бъде ужилен трябва в La Quinta нарязани самолети са избута заедно когато се гледа отстрани блокиращите съкращенията ще произвеждат като обръсна главата Луната си 12 счупен ластик около секцията за заключване на присадката право на задръжте подложката ензим заедно техния филм друга графика запечатване продукт се използва за защита на графика от полето трябва също така запечатан горния знак вашият на дърветата трябва да се съхраняват на хладно и влажно и израстъци тъкани форма в присаден опаковани дърветата в влажна спектър на дървени стърготини или настърган вестника и ги запечата в найлонова торбичка ви ги съхранява между 36 и 42 градуса по Фаренхайт за две до четири победи за първата година Добра идея е да се засадят своите млади дръвчета, където можете да съхранявате вашите дрехи високо на тях да им даде една област, която е свободна от плевели в пълен слънце и защитени от вредители и тримери проверка на дърветата често и отстраняване на всички издънки на растеж, идващи на подложката на Луната до края на първата година дървото е трябвало да отглежда навсякъде от две до шест фута висок и има малко, ако изобщо странични разклонения си защита на младите дървета от гризачи и елен щети през зимата с хартия за задно сложи край на шест инча от 36-инчов да упорита работа дълго каза най-малко един инч или два в почвата 0 добър на NO добър моят добър мъжът


---------------------------
* Избора на подложка може да бъде много лесен - дедите ни са присааждали калеми от ябълка върху киселица от гората. Днес нещата са напреднали и този метод няма голямо приложение. Но все още върши работа.
Днес се ползват за подложки специални сортове ябълки. От избора на подложка зависи колко дълго ще живее новото дърво, кога ще встъпи в плододаване, каква ще е реколтата. Има специализирани подложки от ябълки за различните видове почва, светлинни и климатични условия. За избор на специализирана подложка е хубаво да се обърнете за съвет към специализираните разсаданици и добри агрономи овощари.
** Ако не успеете да си намерите специализирани материали, спокойно може да се използва така наречените американски кълчища - гъвкава тефлонова ивица, продава се на ролки, използвана за уплътняване на резби при тръбопроводни монтажи.
« Последна редакция: 16, февруари, 2016, 13:42 от Вискяр »

петко б

 • *****
 • 498
 • 10
 • градина
Re: Как да ашладисваме/присаждаме овошки зимата
« Отговор #1 -: 16, февруари, 2016, 19:10 »
С такива ножици става доста добре .
http://bglozar.com/view_216_BGLOZAR.html

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Как да ашладисваме/присаждаме овошки зимата
« Отговор #2 -: 16, февруари, 2016, 19:29 »
Тези може и да са добри, но имат един сериозен недостатък - срязват дървесните влакна перпендикулярно, като част от тях ги смачкват и смазват.
С ножчето влакната се режат по дължина и няма мачкане. А това води до по-успешни сраствания на присадените калеми върху подложките.