Кръчма

Защо, хора, не разхождате кучето си на повод?

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
За кучетата и хората - защо има конфликти при разходка? Срещнах една дискусия - "Защо не разхождате кучето си на повод?" и не мога да я подмина.
Ето увода:
  "Защо пускате кучетата си без повод. Разбирате езика им - те разбират вашия - доверявате им се или те ви се доверяват на вас.
Защо твърдите, че кучето ви не е проблемно - знаете какво го дразни - знаете какво вдига адреналина му - знаете какво го прави агресивно. НЕ. Просто не сте имали ситуация, която да стартира горе-описаните процеси в кучешката психика.
Обожавате Сизър Милан и сте хвърлили 1 000 часа в обучение на животно, което не познавате, което не разбирате, което не носи само отговорност за действията си.
Какво е нередното да си водите кучетата на повод. Какво?"
Останалата част на дискусията ще сложа във второто мнение.


Снимката е от http://www.zoomania.org

Проблемите между две кучета по време на разходка реално са проблеми на стопаните им. Или поне на единия, но по-често на двамата.
Както обикновено, разсъжденията в дискусията се правят на база единични неща, а не на принципи.
(И да вметна, че никой не е опрял пистолет в главата на някой и да го кара да има куче между четири стени в апартамент. За мен това е безсърдечно отношение към кучето.
Кучето е бегач. Както коня и други подобни животни. Кучето има нужда от голямо пространство. Нито градинката, нито даже парка, могат да му осигурят нормално съществуване. Да не говорим за апартамент.
Имам куче, понякога две, на площ от около 25 декара. И твърдя, че тази - собствена за тях, територия не им е съвсем достатъчна.)
Кучето е социално животно. И като такова е дружелюбно.
Социалните животни (изключвам човека, той е друга бира (и той е социално животно, но в Мрежата предимно не се опитва да докаже, че не е животно, а да докаже, че не е социален)) не търпят в обществото си недружелюбни животни. Социалните животни имат йерархия.  Йерархията се поддържа с авторитет. Размера помага, но не е решаващ.
В една глутница рядко има конфликти - кучетата от глутницата се познават, йерархията е установена. Природата се грижи нейните същества да живеят и да дават потомство. А потомство не се създва и отглежда в конфликтна среда.
Две кучета "на разходка" не са социум. Те не се познават. Йерархията между тях е неясна.
Инстинкта на социално животно ги кара да проявяват интерес едно към друго.
Но инстинкта за самосъхранение също е в действие!
Едно куче, към друго - непознато куче, е любопитно, предпазливо, и задържано агресивно.
При живите същества има един принцип, означен с термина "допустима дистанция". Прекрачването на тази дистанция е сигнал за опасност. При сигнал за опасност се задейства инстинкта за самосъхранение.
При живите същества има и принцип на скоростта: ако някой се приближава към мен много бързо, то той иска да ме хване и изяде.
« Последна редакция: 10, януари, 2016, 19:12 от Вискяр »

Мило

 • ********
 • 1 150
 • 20
Re: Защо, хора, не разхождате кучето си на повод?
« Отговор #1 -: 10, януари, 2016, 19:21 »
Абеееее не е баш така,имам 2 кучета,едното е порода "Улична превъзходна" даже подобрена,другото е Ротвайлер на 8 месеца.Помияра и да го пусна от синджира  си седи на мястото ,най много 4-5 метра да прави на страни,не иска движение,а е много злобен и лют,може би това обяснява нрава му.Ротито пък цял ден да го разхождам все му е малко,така че според мен всичко е до нрав,ген и кой знае още какво.Но по принцип съм против стопаните да разхождат кучетата си без повод до тях.Куче на наши познати беше буквално разкъсано от Питбул като нашия човек си го е водил на каишка.После 3-4 операции в клиники,разходи,тормози и тн.

Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

Мило

 • ********
 • 1 150
 • 20
Re: Защо, хора, не разхождате кучето си на повод?
« Отговор #2 -: 10, януари, 2016, 19:27 »


Ето го Аякс
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Защо, хора, не разхождате кучето си на повод?
« Отговор #3 -: 10, януари, 2016, 19:34 »
  * А защо трябва да го държа на повод, а защо уличните котки и кучета не са на повод ( Те не са избрали сами съдбата си да бъдат изоставени) , а още толкова много въпроси имам защо...? Не бих си водил кучето със повод на места на който се разхождаме, не стига че повечето от тях са затворени между 4 стени във апартамента и остава по време на разходка да го държа вързано... А пълноценна ли е разходката на повод, а дали може да изразходва достатъчно енергия и да си свърши физиологичните нужди на спокойствие?

  * Отговор: Просто бъдете отговорни. 1% е риска да попаднете на проблемно куче, което да не може да го удържи Надя и да го изпусне или аз да не видя на време, че кучето ви е в радиуса на Повода 10 метра и Теро да го награби - да му прегризе гърлото за 1 минута или да ме остави сакат с едната ръка - по време на опит да разтървавам биещи кучета. Защото 1 път правих това - 3 месеца не можах да си движа 4 пръста на ръката.

  * Отговор: А ако това се случи каква е разликата дали моето куче е на повод или не? В смисъл твоето куче прегризва гърлата само на такива, дето са без повод ли?

  * Отговор: Като твоето куче е на повод - нищо не се случва. Ти се приближаваш разузнавателно срещу нас - аз казвам и вдигам ръка:
- Моля ви - нашето куче е агресивно и не си играе с кучета. Ти си продължаваш по пътя и нищо не се случва...........
А днес твоето куче - метафорично казано се засили от 100 метра - щото е добро и вижда друго куче и си мисли, че е и то е добро и се засили метафорично казано и само за пример от кафето в края на блока и тича срещу Теро - аз прибирам Теро с повода бързо щото останаха 10 метра и добре, че Теро беше с гръб. И твоето куче стигна чак до гъза на Теро и го души и Теро чак тогава зацепи, че има чуждо куче в Територията му и почна да се дави - но го удържах - а ти си на 70 метра от мен и приближаваш с кафе в ръка и ми се хилиш - а аз едва смогвам да удържа 35 кг - удуших го направо и ти идваш и като зацепваш какво става и почваш с репликата:
- Аз нямам проблеми с моето куче smile emoticon

  * Отговор: Кучето ако си е на повод и отсреща ви кажат, че другото вързано куче е лошо, няма да се разминете на 10 см разстояние за да проверявате дали ще ги удържите и ще се избегне доста лоша ситуация.

  * Отговор: Значи в описаната случка проблемът не е точно в това, че някой просто си пуска кучето.
Аз съм понякога в твоята ситуация. Но хората имат право да си пускат кучетата на местата, където се пускат кучета. Като не ми е приятно, не ходя на тези места. На останалите места правото е мое да изисквам да са вързани.

  * В***, разходката може да не е пълноценна, но трябва да мислите и за останалите разхождащи се. Ако всички си пуснем кучетата с идеята "има нужда от пълноценна разходка", ще стане страшно. Вече зависи и колко се отделя пуснатото куче, как се контролира, държи и т.н., но принципно за всеобщото спокойствие е хубаво всички да са вързани.
П.П. Мисля, че тези изтъркани и безпочвени сравнения с бездомните са излишни.

  * ако всички кучета са на повод, използването на атрибута за мъчение - намордник, се обезсмисля ...

  * Не съм съгласна. Просто не сте имали контакт с всеки тип куче с всеки тип драйв.

  * Определено си имам контакт с доста проблеми кучета. И ако едно куче, колкото и агресивно да е бъде научено да си върви в крак и срещу него няма куче без повод, което да го изнервя и да му скача няма да има проблеми. Не виждам как две кучета ще се сбият без да имат контакт? Защото ако всички са на повод, то те няма как да имат контакт.

  * Ами в случката се описва как някой нямало да удържи някого. И на мен ми се е случвало да не удържа някого, защото не съм машина - разсейвам се, имам си грижи или реагирам бавно ... и само намордникът ме е спасил от няколко кучеубийства.

   

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Защо, хора, не разхождате кучето си на повод?
« Отговор #4 -: 10, януари, 2016, 19:42 »
  * Така или иначе, живеем в различни градове, но не това в случая е важното. Първо, животните общо взето отдалеч усещат агресията и ако търсят другарче за игра, от достатъчно голямо разстояние ще усетят, че вашето куче не ги приема добре. Въпросът е защо вашето куче е толкова агресивно. Това не е нито нормално, нито хубаво. Възможно е да сте осиновили малтретирано животно, което още не се е адаптирало и евентуално няма и да се адаптира, и в такъв случай адмирации. Но е възможно и просто да сте го възпитали зле, и в такъв случай си носите вината. Нали то би могло да се нахвърли и върху водено на повод куче, което просто минава със стопанина си покрай вас? При всички случаи не е редно да имате агресивно едро куче, което не можете да удържате и което явно не ви се подчинява в достатъчна степен, щом ще се налага "удържане". И това е по-нередно, отколкото някой дядо да си разхожда без повод петкилограмовото възрастно другарче. А най-дразнещото е, че тези наредби се издават не с цел да защитят гражданите или да уредят някакви спорни положения, а ако може да се посъбере някой лев за общинския бюджет (което по ред причини няма не може да се осъществи). И го знам от съвсем първа ръка - от съсед общински съветник, който е осиновил бездомно куче и го разхожда без повод, впрочем. "Законно" далеч не винаги е синоним на "правилно" и "справедливо". Законите се правят от хора, а знаем ги що за хора са сегашните законотворци. Начисляваните от Топлофикация фалшиви задължения де юре също са напълно законни, например, но нито са справедливи, нито са нормални. Просто законите са порочни.

  * Като вземеш куче - което е бито с вестници и е живяло на терасата и за всяко ако и пико на терасата до 6 месеца са го били с вестници. И кучето мрази целият свят - но обича само вас. Живота продължава............. само си дръжте на повод кучето...

  * Оставете възможностите, моето куче е осиновено ..ползвано за бог знае какво , но е цялото в белези. Адаптирало се е вече и не бих казал че е агресивно, но ...винаги има възможност да реагира на нахален мъжкар . С такива кучета се подхожда внимателно при запознаването , защото за разлика от други кучета, захапе ли ..трудно пуска. И ако захапе, кой ще е виновен, аз който си водя кучето на повод, или човека на когото кучето му е ,,добро" просто е малко нахално и самоуверено. Ще ви дам и прост пример, нашия никога не е реагирал с агресия на улично куче, защото уличните кучета знаят как да подхождат към непознати кучета...с респект и внимателно, с домашните обаче не е така.

  * Значи, ако стане така, както казвате, определено виновният няма да сте вие, дето си водите кучето на повод. Пускайки си кучето свободно, аз съм наясно с евентуалностите, но "кучкарите" от нашия парк се знаем и знаем какви са ни кучетата, кои помежду си не се траят (макар по отделно да не са агресивни) и т.н. и няма проблеми. Освен това макар и пуснато, кучето ми се върти около мен и при повикване неизменно идва и се оставя да бъде закопчано. Ако не беше с този характер, нямаше да го пускам. Също и в непозната обстановка, докато не я опознаем и не разберем доколко е благоприятна. И пак - моето е кастрирано, а това променя много неща; специално ни търсят някои с "агресивни мъжки" та да могат кучетата им да си поиграят с някого без да се сбият. Реагират му (те на него, не той на тях) единствено понякога дребни екземпляри, вероятно защото се дразнят от разликата в размера и като го усетят, че е льольо, показват кой командва парада.

  * Въпроса е като цяло или без повод на определени места?

  * Въпроса е, че живееш в България. Всички, които наричат кучетата си "Добро куче" ги пускат където им падне. Дори повода им е 110 см - за парлама.
Останалите, които имат "проблемни кучета" стоят на страна и с повод от 5 до 15 метра. Като те знаят, че носят отговорност пред закона и обществото ни - да го еба.
И в 365 дни на разходки поне 10% се случва да има "контакт" тоест 36.5 разходки са били с контакт на проблемно куче с добро куче - без кавички.
В 1000% от тези срещи стопаните - човеците на Добрите кучета казват:
- Аз нямам проблемно куче - проблема не е в моето куче.
Аз питам:
- Да пусна - махна повода - нашииника на моето куче да видим кой какво куче има. Да видим кой иска еднооко куче или куче с едно ухо или по тежка травма след боя...
Непрекъснато стопаните на добрите кучета хвърлят обвинения срещу стопаните на проблемни кучета. Последните ползват повод - защото са отговорни в градска среда и ползват намордник дори.
Днес при един такъв инцидент насъсках Теро срещу онзи дето ме обвиняваше - оня стана агресивен и държи чаша с кафе в лявата ръка и ме пита:
- Защо го съскаш срещу мен. Отговора е:
- Ако е пуснат и те захапе - ще разбереш защо ползвам автоматичен повод и не си пия кафето по време на разходка с кучето.

  *! Ако повода има за цел да предпази някого от ухапване, и базирайки се на статистиката на боря пострадали хора от животни и хора пострадали от хора, у мен се заражда логичния въпрос - защо хората не са на поводи ...

  * Кучето трябва да бъде държано на повод,освен в обозначени места със специално изградени заграждения или отдалечени ненаселени местности.През повечето разходки излизам с детето ми и поне с две кучета.Много пъти са ни нападали кучета,изскачащи от най - тъмните места.Много често дори с тях няма никой.Собственика си пуши цигара на километър разстояние.Всяко куче носи своя кучешки характер.Те не могат да носят отговорност,но ние да. Всичко е въпрос на отговорност.

  * Изобщо не разбирам защо е необходимо да се обсъжда това?! Нима все още има идиоти които смятат че кучето може да се води без повод? Има си регламентирани за това места - оградени кучешки площадки, навсякъде другаде повода е задължителен, освен че закона го изисква това може да спести доста неприятности /сбиване, изгубване, блъскане от автомобил и др/ ...

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Защо, хора, не разхождате кучето си на повод?
« Отговор #5 -: 10, януари, 2016, 19:54 »
  * Според мен нередното е в това, че не би следвало едно агресивно куче да се мъчи цял живот с трудно дишане и нерви заради намордник, когато може просто да живее нормален здравословен живот ако останалите кучета са на повод. С целта някой кучета да си потичат свободно, защото стопанина го мързи да тича заедно с тях се обричат други кучета на кофти живот ... но българите сме си така - интересува ни само нашето куче, чуждите не ..
Казус: агресивно едро куче на повод, отсреща обаче пуснато дребно досадно куче, дребното напада едрото и въпреки отказа на едрото в първия момент да нападне, дребното не се маха..продължава да хапе, собственика се смее , собственика на едрото се опитва да разкара невъзпитаното дребно куче, докато държи своето... накрая едрото отвръща ... чий стопанин е безотговорен?

  * Дори и на повод, има опасност от инциденти, знам вашият проблем и искренно се надявах все някога на Терореро да му порасте акъла grin emoticon Срещали сме се и той бе с наморник, и дори тогава ни върша яката grin emoticon но поне се натича smile emoticon тази монета има две страни, но тук не са виновни кучетата, а стопаните! Бренди почти винаги е пусната, но аз й имам не 100 % а 1000 % доверие, и моля никой да не ми дава акъл под коментара или примери! Знам че когато и кажа НЕ, това означава НЕ! Веднъж имаше конфилкт с едно куче, защото просто другото куче искаше да подуши раницата ми, която Бренди безрезервно пазеше, сякаш злато имаше там grin emoticon И все пак, всяка ситуация е различна, разбира се важното е да се спазват разпоредбите, но аз лично в нашият квартал не ги спазвам, защото площадка за кучета имаме, и тя е цели 20 квадрата, неоградена и до главен булевард! Няма да я огранича в тази квадратура, защото някой чиновник или архитект не си е свършил работата!

  * Моето мнение е че агресивните кучета трябва да посещават ауторизиран дресьор, който да се занимава с тях !!! Не е нормално кучетата да са агресивни, в Холандия имат дори детски градини за кученца за да се социализират и е добре, на който му е агресивно кучето да го заведе за кастрация !!! Искам да попитам как така само нашите кучета се блъскат по огради, лаят като откачалки и хапят и се бият !!! Не са виновни тичащите по поляната, а са виновни собствениците на проблемните кучета, които не са предприели мерки и действия за корекцията им !!! А за безопастността от коли е добре наистина кучетата да се пускат само на кучешките полянки, паркове, ограждения ! А за агресията има много добри специалисти в България, които биха поработили с кучето ви !!!

  * Има си закони. Местата за разхождане на кучета в София не са толкова малко. В радиус на 3 км около мен имам избор между три парка, в които човек може да си пусне кучето и две заградени площадки. Детски площадки, градинки около блокове, булеварди и паркинги не са за тази цел. Миналата седмица, майка ми, която има леки смущения в слуха, извеждала Джек и върху него се метнало някакво дребно, напористо куче и ги изненадало в гръб (тя не го чула иначе предупреждава отдалеч, че "нащо не е добро" и се разминават културно от разстояние). Малкото се разминало без сериозни травми, но не и без бой, а майка ми беше вдигнала кръвно след това. Имаше едни хора с хъски, които твърдяха, че то е добро и обучено, до момента, в който просто не реши да сложи тапи в ушите и да дойде да се бие... Накрая собственичката на другото куче се оказа ухапана от собственото си куче, докато ги разтървавахме. Неси докато беше бебе я нахапа джак ръсел, от който целия квартал се оплакваше. Само казах, че при следващ инцидент ще пусна Джек от повод и изведнъж джак ръсела проима повод. Иначе това са все добри кучета, докато не ги предизвика нещо.

  * Има хора,които нищо няма да ги накара да си вържат кучето и не им пука за другите. Ще споделя мое лично преживяване. Разхождам моя шпиц на място,където хората си пускат кучетата без повод. Според думите на стопаните им кучетата не са проблемни. Идеа огромна старонемска овчарка със собственик-дебил. Моето куче вързано, овчарката пусната. Спусна се срещу нас и захапа шпица,който беше вече в ръцете ми. Разпра му корема,лекувах го 3 месеца. Идиота с овчарката озобщо не реагира,обърна се и си тръгна. Помогна ми човек,който беше с питбул. Така че се чудя на безотговорността на някои собственици на кучета от големи породи.

  * Ами значи, има си правила-кучето в градски условия задължително на повод, освен в определените за целта места които са заградени-кучешките градинки. Колегата е прав, кучето ми не бих казал че е агресивно, но с млади мъжки е възможно да реагира. Водя го на специален повод, със специални халки, защото е доста силно. И ако върху нас връхлети свободен електрон във вид на младо мъжко куче, опитващо се да качи 30 кг пибул...Какво правим а ? И кой ще е виновен след това?

  * Абсолютно прави сте. Занимавам се с кучета вече 35 години и никога не мога да кажа със 100% че има гаранция за реакцията на кучетата в определена ситуация
Минали са десетки кучета през дома ми и малки и големи и породисти и микс които съм социализирала за осиновяване. Няма животно, не само куче което да не реагира в даден момент когато се чувства заплашено, а да не говорим за породи които по ген са по-раздранителни. Затова тези приказки за 1000% гаранция на госпожата по горе, са направо смехотворни, да не кажа некомпетентни. За това законът е ясен - няма малки големи, кротки или не - всички на повод. Да сте видяли в чужбина кучета свободно да се разхождат?! Няма! Няма и да има защото хората спазват законите си
А колкото до това че сме ги затворили между 4 стени, ами това е личен избор на всеки. Ако сте смятали, че ще го мъчите в апартамент, защо сте го взели. Има много лесно разрешение на този проблем - премествате се в къща и ще тича на воля без да притеснява никой, което е най-доброто разрешение. Много мои познати направиха точно това.

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Защо, хора, не разхождате кучето си на повод?
« Отговор #6 -: 10, януари, 2016, 20:02 »
Абеееее не е баш така,имам 2 кучета,едното е порода "Улична превъзходна" даже подобрена,другото е Ротвайлер на 8 месеца.Помияра и да го пусна от синджира  си седи на мястото ,най много 4-5 метра да прави на страни,не иска движение,а е много злобен и лют,може би това обяснява нрава му.Ротито пък цял ден да го разхождам все му е малко,така че според мен всичко е до нрав,ген и кой знае още какво.Но по принцип съм против стопаните да разхождат кучетата си без повод до тях.Куче на наши познати беше буквално разкъсано от Питбул като нашия човек си го е водил на каишка.После 3-4 операции в клиники,разходи,тормози и тн.
Мило, аз правя коментар на база принципи. Породите, характера, възпитанието - всичко това оказва влияние, естествено.
Кутрето, дето си донесох от заставата, въпреки възпитанието, си бе злобар: Баща му, като го пуснеха от клетката за почистване, първо отиваше в другата клетка - да се сбие с другото следово куче, и чак тогава тичаше по двора. Та това "любимо и възпитано" същество, отгледано от мен от една мръвка, веднъж почти ме захапа за крака - само защото не ставаше неговата.
След като скъса неговия синджир, сложих по-дебел  Скъса и него - сложих синджира на кравата. После сложих един още по-дебел синджир - скъса и него.
Отидох в стопанския двор, дето отглеждаха бичетата за угояване, и поисках синджир.
Бай Петко, като ми го даваше, ме попита защо ми е.
Като му обясних защо ми е, и каква е историята, се хвана за главата.
Е, бичия синджир вече не можа да скъса.

Re: Защо, хора, не разхождате кучето си на повод?
« Отговор #7 -: 10, януари, 2016, 20:22 »
    Според мен  няма лошо куче.  Има вързани или затворени кучета. Те са различни. Ако го разхождате като мен т.е.не го връзвате а и го храните така, няма да има проблем ;)

Мило

 • ********
 • 1 150
 • 20
Re: Защо, хора, не разхождате кучето си на повод?
« Отговор #8 -: 10, януари, 2016, 20:34 »
Батко взимаш ли му кокала от устата ? :)
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

Re: Защо, хора, не разхождате кучето си на повод?
« Отговор #9 -: 10, януари, 2016, 20:54 »
     Ако му дадеш нещо но не кажеш "яж" няма да го докосне. Внуците си правят с нея каквото поискат. Но Вискяр е прав. Специално тази порода ако движи свободно е като агънце но ако е вързана става неукротим звяр.


Gogo69

 • ****
 • 322
 • 5
 • Ако можеш да направиш добро - направи го!
Re: Защо, хора, не разхождате кучето си на повод?
« Отговор #11 -: 10, януари, 2016, 21:38 »
Моите в град или село не водя. И ветеринар не са видели. Да чукна на дърво! Щом искаха ДА ЗАРЪФАТ БАГЕРА дето ми копа ямата за водата !!??!!... и двете вързвам на дебела верига, но само когато имам работници. През другото време са на свобода ( в рамките на оградата)...Твърдо против съм на куче без повод в градска среда

Мило

 • ********
 • 1 150
 • 20
Re: Защо, хора, не разхождате кучето си на повод?
« Отговор #12 -: 15, февруари, 2016, 17:40 »

Aякс
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

Доматка

 • *****
 • 406
 • 3
 • градина
Re: Защо, хора, не разхождате кучето си на повод?
« Отговор #13 -: 15, февруари, 2016, 18:41 »
И двете животинки са на свободно отглеждане!Без каишка! :D