Кръчма

Градината на Гочо - с.Равадиново, общ.Созопол

Gogo69

 • ****
 • 322
 • 5
 • Ако можеш да направиш добро - направи го!
Re: Градината на Гочо - с.Равадиново, общ.Созопол
« Отговор #15 -: 13, януари, 2016, 23:17 »
Гого 69 телепортирай се с трактора в нашата градина!Като пухена възглавничка била лехата....!Уф, тука нищо не разбират ни от висока >:( леха,ни от мулч,ни от нещо ново.И пари да даваш да ти свършат работа пак няма кой!
:-[  :-[  :-[

-- Гъмза, нищо не разменям и нищо не махам. Ножовете са ми 21см, с вала става около 25 и нагоре. Една леха я минавам поне 3 пъти, все по-дълбоко и по-бавно. Около 3мин. за 33м. леха последното минаване. Фрезата ми е с 30 ножа, карам я предимно на 2-ра скорост от 3 възможни. Валът е на равно със земята, т.е. цялата фреза е потопена. Всяка година сменям ножовете.

Благодаря за разясненията. Едно ме  притеснява като изореш после пак всичко наново ли? Нали ще се наруши нивелацията :o  и не е ли малко скъпо с толкова много дървен материал. Не съм ползвала до сега не знам как върви дървото. Ние вдигаме външните домати на бетонови колове

-- Всяка редичка е 4м широка. Спокойно можеш да ореш. Представи си, че оранжерията ти е 4м. широка. Същото е...
Тази конструкция е на 240м. кв. Дървото, ако е хубаво безиросано, ще те кара мнооого години... На една от снимките по-горе се вижда и моето доматено лозе :). Тази година пак ще са на бетонни колове, но твърдо съм решил да правя алуминиева конструкция, като тези за фиданките по европроектите. Мрежата те пази от град, а засенчването определено помага. Поне аз така мисля...

Gogo69

 • ****
 • 322
 • 5
 • Ако можеш да направиш добро - направи го!
Re: Градината на Гочо - с.Равадиново, общ.Созопол
« Отговор #16 -: 27, януари, 2016, 21:40 »
Ще публикувам тук някои неща, защото не знам къде да ги сложа, а хард диска един път ми се развали и едвам спасих малка част.

Усвояването на хранителните елементи зависи от много фактори - структура на почвата, влажност, температура, киселинност, засоленост...
Излишък или недостиг на даден елемент може да блокира усвояването на друг.


При сбити почви не се усвояват Fe и Mn
Високо ниво на органична материя-недостъпни Cu,Zn,Mn
Високо PH-Cu,Fe,Mn,Zn,P
Ниско PH-Mo
Излишък на вода-Fe,Mn,P
Суша-B
Студ-Cu,Mn,ZN,P,S
Излишък на N блокира усвояването на B,Cu
Излишък на P-Cu,Zn
Излишък на K-Mg,B
За синтеза на хормони способстват-Zn,B
За развитие на меристемната (образувателна) тъкан -B


Функции, симптоми на недостиг, симптоми на излишък на различните елементи в развитието на растенията
АЗОТ
Функции- Участва в образуването на хлорофила, белтъчните и други физиологични активни вещества, в изграждането на клетъчната мембрана.Усилва растежа,  формирането на семената и плодовете.
Симптоми на недостиг
Интензивна хлороза по листата, която започва от долните етажи. Жилките от долната страна на листата постепенно получават червеникав оттенък.Стъблата са по-тънки и по-твърди. Растежът на корените е редуциран.
Недостатъкът на азот води до потискане на растежа. Тъй като азотът се реутилизира, признаците на недостиг се проявяват най-напред върху старите листа. Новите листа, независимо че получават реутилизиран азот, са по-дребни и по-ксероморфни. При по-силен дефицит старите листа пожълтяват и загиват. Това води по формиране на по-малък фотосинтетичен потенциал и в крайна сметка - по-ниска продуктивност. Недостатъкът на азот нарушава енергийния обмен. Поради намалената фотосинтеза, намалява използването на светлинната енергия. Намалява и използването на енергията от дишането, защото са нарушени процесите на окислителното фосфорилиране. Дефицитът на азот нарушава и водния обмен, защото силно намалява водозадържащата сила на тъканите.
Симптоми на излишък
При употреба на високи норми азотни торове в пероида на интензивен растеж често се наблюдава неравномерно надебеляване в горната част на стъблото,придружено с появата на подутини,вътрешни некрози и напуквания. Дръжките на най-горните листа са спирално завити. Върху листата се появяват пригори.По протежение на стъблото се образуват тъмни, леко хлътнали некротични ивици.При още по-високи норми азотни торове, корените на растенията добиват от тъмно кафяв до черен цвят и изглеждат като опърлени от огън. Надземната маса бързо увяхва и изсъхва. Прекомерното азотно торене ,съпроводено от недостиг на фосфор, калий и цинк при някои растения предизвиква неинфекциозно завиване на листата, обикновено започва от долните етажи, постепенно се разпростира към върха(проявява се най-вече при доматите). Листните пластинки се завиват фуниевидно към горната повърхност по дължина на централната жилка. Листата са плътни, твърди на пипане и лесно се трошат при стискане с ръка .Цветовете на такива растения обикновено окапват.

ФОСФОР
Функции- Акумулиране и транспорт на енергията, образуване на клетъчните ядра и делене на клетката, участва в пренасяне на наследствените белези. Усилва растежа на корените и репродуктивния процес, ускорява зреенето.
Симптоми на недостиг
Слаб растеж на корените, стъблата и разклоненията, малки и по-тесни от нормалните листа, виолетов оттенък на листа и стъбла, при голям недостиг - малки, твърди и завити надолу листа, увеличено изресяване на цветовете или липса на такива, по-малки размери и маса на цвета и плодовете.
Фосфорът участва в нуклеиновите киселини, фосфолипидите, фосфорните естери и нуклеотиди, вземащи участие в енергетичния обмен (АТФ, НАД, ФАД и др.). При недостатък на фосфор се нарушава енергетичния обмен на клетките. Листата имат лилав оттенък, бавно расте кореновата система, отмират кореновите власинки. Фосфорът се реутилизира и поради това най-напред симптомите се появяват върху старите листа. Понякога лилавия цвят по листата на някои култури (например зеле) не е свързан с недостиг на фосфор, а с ефекти на вредители (личинки на зелева муха).
Симптоми на излишък
Пожълтяване на листата, поява на некротични петна, опадане на листата

КАЛИЙ
Функции- регулира набъбването на клетъчната плазма и стени, управлява водния баланс, повишава устойчивостта към засушаване и болести ,спомага за задържане на цветовете, по-наситен цвят и за по-дълъг цъфтеж. Предпазва от периферна некроза
Симптоми на недостиг
Забавен растеж, скъсени междувъзлия, листата стават матови, често тъмно зелени с намален размер. Хлоротични петна между жилките и периферна некроза на листата. Листата стават кафяви окапват. Засягат се първо старите листа.
При дефицит на калий се нарушава формирането на камбия, нарушава се растежа на клетките. Растенията образуват къси междувъзлия с розетъчни форми. Калият е най-силно реутилизиращият се елемент, поради което признаците му се проявяват върху старите листа. Проявяват се най-напред като жълти ивици по старите части на листата. С развитие на дефицитът се появяват кафяви петна по краищата на листата
Симптоми на излишък
Забавен растеж, удължени междувъзлия, светлозелени листа, в по-късни фази петна като мозайка, след това матови(бронзови)петна, листата завяхват и падат ,силна чувствителност на болести

КАЛЦИЙ
Функции- Съдейства за делене и удължаване на клетките, стабилизира клетъчните стени и ламели
Симптоми на недостиг
Растежът е потиснат, най-младите листа издребняват и са с неправилни контури. Растенията са чувствителни на болести.
Калцият почти не се реутилизира. Това е свързано с факта, че голяма част от неговия фонд в клетката се отлага във вакуолата в неразтворима форма - като соли на органични киселини. Те трудно се мобилизират и поради това практически калциевите йони не се използват вторично. Поради това от калциев недостиг страдат младите листа, младите корени и развиващите се плодове. В делящите се клетки не се формират клетъчни стени и се получават многоядрени клетки. Пектиновите вещества в кореновите клетки набъбват и се наблюдава ослизняване, а впоследствие загниване. Наблюдават се кафяви петна и загнивания по плодовете.

МАГНЕЗИЙ
Функции- Като централен атом на хлорофила е от голямо значение за фотосинтезата. Активира редица ферменти, спомага за усвояването та калия
Симптоми на недостиг
Междужилкова некроза и кафяви некрози, започващи от върха предимно на по-старите листа.
Недостигът на магнезий се проявява върху старите листа под формата на хлороза и некроза. В този случай в хлоропластите граните се слепят, нарушава се ламелната система, матриксът просветлява. По-точно хлорозата се проявява като жълти ивици между жилките, които при някои култури като памук, грозде и др. преминават в по-късните етапи в червеникаво оцветяване.

БОР
Функции- Влияе в/у обмена на растежните вещества/ауксини/. Регулира преминаването на хранителните елементи през клетъчните стени. Стимулира растежа на поленовата тръбичка и оплождането.
Симптоми на недостиг
Отмиране на вегетационния връх, деформирани листа, некрози.
Борът постъпва като анион на борната киселина. Той е един от най-важните микроелементи за двусемеделни растения. При дефицит на бор се нарушава синтеза и превръщанията на захарите и се нарушава фенолната обмяна. Външно, дефицитът води до формиране на репродуктивните органи, наблюдава се загиване на меристемните тъкани и деградация на проводящата система. Най-характерният признак е загиването на вегетационния връх.

МАНГАН
Функции- Участва във фотосинтезата, дишането, редукцията на нитрати. Съставна част и активатор на ферменти.
Симптоми на недостиг
Признаците на недостиг са жилкова хлороза. Чувствителните към недостиг на манган са житните, кореноплодните и картофите.

МЕД
Функции- Стабилизира хлорофила, забавя стареенето на листата, участва в редукцията на нитрати, влиза в състава на кислителните ферменти.
Симптоми на недостиг
Хлоротичност, лодкообразно завиване на връхните листа. Увяхване и опадане на младите листа и върхове на летораслите. Задържане на растежа и цъфтежа. При овощните видове недостигът на мед води до суховършие.

ЦИНК
Функции- Съставна част и активатор на ферменти, влияе в/у белтъчния синтез и въглехидратния обем, образуването на хлорофил и растежни регулатори.
Симптоми на недостиг
Потискане на растежа, скъсени междувъзлия, дребни листа. Междужилкова некроза. Недостигът на цинк се проявява върху младите листа, тъй като той слабо се реутилизира. При силен недостиг на цинк могат да се получат почти бели листа. Много чувствителни към дефицит на цинк са овощните дървета. Най-характерния признак е появата на дребни листа, слабия растеж на леторастите и др.

МОЛИБДЕН
Функции- Фиксация на азота.
Симптоми на недостиг
Хлороза, некроза. Недостигът на молибден инхибира растежа. Както всички микроелементи, той не се реутилизира и поради това дефицитът му се проявява върху младите листа и вегетационния връх. Признаците не са специфични - налице са пожълтявания, а в някои случаи и загиване на вегетационния връх. Особено чувствителни към дефицит на молибден са бобовите култури и зеленчуковите култури.

Торови норми червени домати в оранжерия според ЕNZА ZАDЕN
От разсаждане до цъфтеж:
Жълт кристалон 10г./100кв/дневно
амониева силитра 4г./100кв/дневно
калциев нитрат 5г,/100кв/дневно
калиев нитрат 30г./100кв/дневно
магнезиев нитрат 5г./100кв./дневно
ортофосфорна к-на 4г./100кв./дневно
От цъфтеж до завраз:
специален кристалон 15г./100кв/дневно
амониева силитра 18г./100кв/дневно
калциев нитрат 10г,/100кв/дневно
калиев нитрат 35г./100кв/дневно
магнезиев нитрат 10г./100кв./дневно
ортофосфорна к-на 10г./100кв./дневно
листен тор с високо съдържание на бор
Наливане на плодовете до беритба:
специален кристалон 15г./100кв/дневно
амониева силитра 32г./100кв/дневно
калциев нитрат 10г,/100кв/дневно
калиев нитрат 35г./100кв/дневно
магнезиев нитрат 10г./100кв./дневно
ортофосфорна к-на 10г./100кв./дневно
листен тор с високо съдържание на бор
Плододаване:
специален кристалон 25г./100кв/дневно
амониева силитра 45г./100кв/дневно
калциев нитрат 10г,/100кв/дневно
калиев нитрат 35г./100кв/дневно
магнезиев нитрат 10г./100кв./дневно
ортофосфорна к-на 10г./100кв./дневно
листен тор с високо съдържание на борGogo69

 • ****
 • 322
 • 5
 • Ако можеш да направиш добро - направи го!
Re: Градината на Гочо - с.Равадиново, общ.Созопол
« Отговор #17 -: 27, януари, 2016, 21:41 »
КРИСТАЛОНИ - видове и употреба
Желателно е концентрацията на Кристалон във водата, която постъпва в почвата, да е 1-2 г/л.

При листно подхранване:
Използват се разни разтвори с концентрации от 0,3 до 1,5%.

Препоръчителни фази за третиране:
 Зимни Житни: 1-2 пъти от края на братене до изкласяване.
 Царевица: 1-2 пъти при височина 30 см до изметляване.
 Слънчоглед: 1-2 пъти от фа за 3 чифта листа до бутонизация.
 Домати и пипер: 3-4 пъти - една седмица преди разсаждането, предцъфтежно и при наедряване на плодовете.
 Краставици: 2-3 пъти -предцъфтежно и при наедряване на плодовете.
 Картофи: 1-2 пъти - преди цъфтеж и при наедряване на клубените.
 Обощни: 2 пъти през май, през 2 седмици.
 Лоза: 2-3 пъти - преди и след цъфтеж, при наедряване на гроздето.КРИСТАЛОН СПЕЦИАЛЕН (18-18-18-3)
  Поради съдържание на амиден азот и добре балансиран хранителен състав е особено подходящ за листно подхранване във всички фази от развитието на културите.

 Състав:
 азот (N) - 18 %
 амониев азот - 3,3 %
 нитратен азот - 4,9 %
 амиден азот - 9,8 %
 фосфор (Р2О5) - 18 %
 калий (К2О) - 18 %
 магнезий (МдО) - 3 %

 Микроелементи:
 бор - 0,025%
 желязо - 0,070%
 манган - 0,040%
 мед - 0,010%
 молибден - 0,004%
 цинк - 0,025%

КРИСТАЛОН ЛИЛАВ (19-6-6-1)
  Състав, подходящ за култури на почви, добре запасени с калий и предпочитащи хранителна среда със слабо кисела реакция.

 Състав:
 азот (N) - 19 %
 амониев азот - 15,6 %
 нитратен азот - 3,4 %
 фосфор (Р2О5) - 6 %
 калий (К2О) - 6 %
 магнезий (МgО) - 1 %

 Микроелементи:
 бор - 0,025 %
 желязо - 0,070 %
 манган - 0,040 %
 мед - 0,010 %
 молибден - 0,004 %
 цинк - 0,025 %

КРИСТАЛОН КАФЯВ (3-11-38-4)
 Характеризира се с ниско съдържание на азот и високо на калий. Ориентиран за фаза узряване на плодовете, тъй като съдейства за натрупване на захари, ускорява узряването и подобрява оцветяването на плодовете, качеството и съхраняемостта им. При необходимост може да се комбинира с Калцинит за осигуряване на растенията с повече азот и усвоим калций.

 Състав:
 азот (N) - 3 %
 нитратен азот - 3 %
 фосфор (Р2О5) - 11 %
 калии (К2О) - 38 %
 магнезий (МgО) - 4 %

 Микроелементи:
 бор - 0,025 %
 желязо - 0,070 %
 манган - 0,040 %
 мед - 0,010 %
 молибден - 0,004 %
 цинк - 0,025 %

КРИСТАЛОН ЛАЗУР (20-5-10-2)
 Стандартна формулация за подобряване на вегетативния растеж и плодообразуване при овощни дървета, ягодоплодни, зеленчуци, саксийни цветя, за рязан цвят и декоративни растения.

 Състав:
 азот (N) - 20 %
 амониев азот - 12,1 %
 нитратен азот - 7,9 %
 фосфор (Р2О5) - 5 %
 калий (К20) - 10 %
 магнезий (МgО) - 2 %

 Микроелементи:
 бор - 0,025 %
 желязо - 0,070 %
 манган - 0,040 %
 мед - 0,010 %
 молибден - 0,004 %
 цинк - 0,025 %


КРИСТАЛОН СИН (17-6-18-2)
  Универсална формулация, подходяща за торене на всичkи култури във фаза вегетативен растеж.

 Състав:
 азот (N) - 17%
 амониев азот -9 %
 нитратен азот - 8 %
 фосфор (Р2О5) - 6 %
 калий (К2О) - 18 %
 магнезий - 2 %

 Микроелементи:
 бор - 0,025 %
 желязо - 0,070 %
 манган - 0,040 %
 мед - 0,010 %
 молибден - 0,004 %
 цинк - 0,025 %

КРИСТАЛОН БЯЛ (13-5-26-3)
  Съотношението азот:калий е 1:2, което го прави подходящ за подобряване на kaлиeвoтo хранене на kaлиеволю6ивите култури и на растения, отглеждани на почви с ниско калиево съдържание. Прилага се при формиране и наедряване на плодовете и във фаза цъфтеж на култури за рязан цвят. Подобрява качеството на продукцията.

 Състав:
 азот (N) - 13 %
 амониеб азот - 6 %
 нитратен азот - 7 %
 фосфор (Р2О5) - 5 %
 калий (K20) - 26 %
 магнезий (МgО) – 3 %

 Микроелементи:
 бор - 0,025 %
 желязо - 0,070 %
 манган - 0,040 %
 мед - 0,010 %
 молибден - 0,004 %
 цинк - 0,025 %

КРИСТАЛОН ЖЪЛТ (13-40-13)
 Формулация с виcoko съдържание на фосфор, подходяща за третиране на разсади и за стартиране на културите в началото на вегетацията.

 Състав:
 азот (N) -13 %
 амониев азот - 8,6 %
 нитратен азот - 4,4 %
 фосфор (Р2О5) - 40 %
 калий (K2O) - 13 %

 Микроелементи:
 бор - 0,025 %
 желязо - 0,070 %
 манган - 0,040 %
 мед - 0,010 %
 молибден - 0,004 %
 цинк - 0,025 %

КРИСТАЛОН ЧЕРВЕН (12-12-36-1)
 Отличава се с повишено съдържание на калий и умерено на азот и фосфор. Предназначен за приложение върху леки, бедни на калий почви във фаза наедряване и зреене на плодовете. Подходящ и за фертизация на култури за рязан цвят във фаза бутонизация и начало на цъфтеж.

 Състав:
 азот (N) - 12 %
 амониев азот - 10,1 %
 нитратен азот - 1,9 %
 фосфор (Р2О5) - 12 %
 калий (К2О) - 36 %
 магнезий (МдО) - 1 %
 сяра (SO3) - 2,5 %

 Микроелементи:
 бор - 0,025 %
 желязо - 0,070 %
 манган - 0,040 %
 мед - 0,010 %
 молибден - 0,004 %
 цинк - 0,025 %


КРИСТАЛОН ОРАНЖЕВ (6-12-36-3)
 Съставът на тази формулация е ориентиран за торене при наедряване на плодовете и зреене, и за цветните култури - преди цъфтежа.
 В комбинация с Калцинит е пригоден за торене във всички останали фази и на всички култури.

 Състав:
 азот (N) - 6 %
 амониев азот - 4,5 %
 нитратен азот - 1,5 %
 фосфор (Р2О5) - 12 %
 kaлий (К2О) - 36 %
 магнезий (МgО) - 3 %
 сяра (S03) - 20 %

 Микроелементи:
 бор - 0,025 %
 желязо - 0,070 %
 манган - 0,040 %
 мед - 0,010 %
 молибден - 0,004 %
 цинк - 0,025 %

КАЛЦИНИТ
  Бял, гранулиран минерален тор, лесно разтворим във вода.

 Състав:
 общ азот (N) - 15,5 %
 нитратен азот - 14,4 %
 амониев азот - 1,10 %
 калции (Са) - 19,0 %

Gogo69

 • ****
 • 322
 • 5
 • Ако можеш да направиш добро - направи го!
Re: Градината на Гочо - с.Равадиново, общ.Созопол
« Отговор #18 -: 09, ноември, 2016, 07:45 »
Най-накрая и аз си построих машина за пътуване във времето ;D ! Първа варка ...
Много и се радвам !!!
Мило

 • ********
 • 1 150
 • 20
Re: Градината на Гочо - с.Равадиново, общ.Созопол
« Отговор #19 -: 09, ноември, 2016, 08:10 »
Браво майсторе и за казана и за салатките и за стегнатата оранжерия.САмо,че дай снимка и от към кофата дето тече огнената течност де  ;D
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Градината на Гочо - с.Равадиново, общ.Созопол
« Отговор #20 -: 09, ноември, 2016, 08:13 »
Мен ми се чини, че дестилата отива направо на лехата.  :P
Честито!

Re: Градината на Гочо - с.Равадиново, общ.Созопол
« Отговор #21 -: 09, ноември, 2016, 09:35 »
Супер е! Само че така на крак малко мъчително ми се види. Виж една масичка ако имаше.

Gogo69

 • ****
 • 322
 • 5
 • Ако можеш да направиш добро - направи го!
Пролетните салатки 2017: 1бр. в кашон от бананив оранжерията:

кокошките също обичат свежа марулка :)

Окопах ягоди и дръвчета, изчистих и спретнах пчелички и от понеделник почвам активния сезон...
Дано да е на късмет!!
Късмет и на всички !!


MinaLP

 • ******
 • 538
 • 6
 • градина
Ехааа, ама салатка и чудо!  :o Казана добре им се е отразил на размера  ;D
Тези дни си мислех за теб, ще ти се отбием скоро на гости...задели ми една пияна марулка  ;)  :D
Успешен сезон!  :)
Всяка ситуация е като монета с две лица. Винаги има и положителна страна!

Gogo69

 • ****
 • 322
 • 5
 • Ако можеш да направиш добро - направи го!
Винаги добре дошли, Мина!
Ще се радвам да ви видя!
Дават го 2 дена нон-стоп дъжд, та може да пропусна ходенето в понеделник, но като решите кога - звънни :)
Успешен сезон и на теб!

Gogo69

 • ****
 • 322
 • 5
 • Ако можеш да направиш добро - направи го!
Re: Градината на Гочо - с.Равадиново, общ.Созопол
« Отговор #25 -: 16, април, 2017, 22:19 »
2017-та - 10куб. оборска на дка.разсад доматкиразсад пиперчепъпешитиквички
тази седмица по прогноза дават някакви ниски температури - дано оцелееме...

петко б

 • *****
 • 498
 • 10
 • градина
Много добре ти изглеждат разсадчетата.
Но тези 10 куб. не са ли малко много ?
Ясно ми е,че като го размесеш с почвата почти няма да си личи но има голяма вероятност растенията да станат само на листа.Дано да не е така.

Мило

 • ********
 • 1 150
 • 20
Re: Градината на Гочо - с.Равадиново, общ.Созопол
« Отговор #27 -: 17, април, 2017, 12:58 »
По учебник дават 10-12 тона на декар мазна оборска тор ;)
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

петко б

 • *****
 • 498
 • 10
 • градина
Ми в моите учебници пише ,че за зеленчуци е  4 тона на дка. всяка година е хубаво да се слага.
10-12 т на дка ,според мен ще е добре за царевица и тикви.

Gogo69

 • ****
 • 322
 • 5
 • Ако можеш да направиш добро - направи го!
Re: Градината на Гочо - с.Равадиново, общ.Созопол
« Отговор #29 -: 17, април, 2017, 21:34 »
Предполагам, че почвата също е от значение. Моята е много бедна. Земята ми е 5-та категория. Дори животните не ги пасат горе до мен. Само къпинак, трънки и диви ябълки. Без оборска тор нищо не мърда. Както го засадя, така си остава... Колкото и да го поливам и да слагам НПК и Кристалони - нищо - не мърда. Мислех си да пробвам с аминокиселини, но така и не ми остана време. От овчата тор също съм недоволен - много малък ефект, от прегоряла оборска - пак малък. Само с прясна има резултат. Мисля да торя през 4-5-6 години, ако не се наложи по-рано естествено. Имам контролни лехи, торени с 3куб. на 30кв.м., с 2куб. на 30кв.м. и с 1куб. на 30кв.м. Само тази с 3-те куб. горе долу се доближаваше до това, което според мен трябва да представлява едно добре развиващо се растение - такива, каквито гледах в оранжерията на Енза. Но е непосилна задача за мен в момента... Ще допълня с по 25кг./дка. НПК + микро предсеитбено и после по малко и така...