Кръчма

Щастливи ли са пчелите

Вискяр

  • *
  • 1 824
  • 8
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Щастливи ли са пчелите
« -: 21, август, 2015, 18:04 »
Щастливи ли са пчелите?
Извадки от пчеларска дискусия.
Какво прави пчелите щастливи ? Дали знаеме отговора или го нагаждаме по себе си ? Дали ги прави щастливи това че им пречиме да се размножават ? Дали ги прави щастливи непрекъснатото нарушаване на микроклимата на жилището им от любопитството на пчеларя ? Ясно е че ние оправдаваме всичките си действия към тях с виждаш ли такава била технологията . Ясно е че освен любовта към тях ние търсиме и икономическа изгода от съвместните ни взаимоотношения . И ето тук идва проблема . Взаимоотношенията между които е да е растения и животни в природата нямат финансови параметри . Явно ние не сме част от тази природа защото цялото ни присъствие и всичките ни действия на тази планета не са в синхрон с останалите живи същества . Общо взето аз мисля че човека не е в състояние да направи пчелите щастливи . Той може само да констатира щастието до колкото може да го познае на дадена колония и то ако прекия му контакт с нея е сведен до минимум . Колкото по малко ни виждат толкова по добре за тях smile emoticon
Накрая ще споделя моя опит за създаване на няколко щастливи колонии (щастливи по моите разбирания). Подредил съм шахматно в 10 рамков кошер 10 бр ДБ и 10 бр ЛР рамки с помоща на 2 корпуса ЛР и една приставка 7 см . Смятам да не правя прегледи на въпросните колонии . Така ще си живеят ще видиме колко години и до кога . За съжаление ще трябва да се намеся в борбата с акара с мравчена киселина и оксалова защото миналогодишния ми опит за нетретиране на 10-тина колонии завърши трагично frown emoticon В общи линии смятам да не вадя рамки за преглед от тази конфигурация НИКОГА .Само ще гледам от вън и ще се опитвам да си представям какво става вътре по коствени признаци . Мога само да им открадна по малко мед с поставянето отгоре на корпус ако решат че има излишък който да складират там .
Тук има също едно противоречие което ме озадачава . Казва се че едно пчелно жилище практически е вечно или докато не погине от някое бедствие или нещо подобно . От друга страна обаче се казва да подменяме 3-4 годишните пити като негодни . А сега кажете вашето мнение . Колко години или векове мислите че може да обитават пчелите едно и също жилище ? Как те правят подмяната на питите ?

Интересна тема. В стремежа ни да са щастливи и да са безсмъртни , че ние ги обичаме та и те да са вечни , то ние правим пчелин и автоматично нарушаваме био равновесието. Много сме влюбени в тях, особено когато напълнят 2 магазина с мед и то от акация. Пчелите живеят в хралупа. Роят се 3 пъти. Два рояка оцелеват за следващата година. Третия е за останалите животни. На старото място младата майка я клъцва брегара и семейството е изнесено от други пчели, изядено от мечка, изчистено от молци и мишки и хралупата е годна за втора употреба. Така че всички молци и гризачи и хвъркати трябва да са доволни от приказката. Светът е за всички и е взаимно свързан.