Не ти я дадох да ячетеш за страх, а да знаеш. В нея пише на някоя от белязаните страници беше, че в Германия се ползват по 130тона годишно само в жилищните помещения срещу хлебарки, мравки, бълхи ...
Знай, че препаратите за вкъщи и за домашни любимци са същите които се пръскат по полето за въшки, акари и секви буби, но в десетки до стотици пъти по голяма концентрация. Де факто ако напръскаш за хлебарки у вас слагаш препарат равняващ се на препарата най малко за няколко декара.
Примерно "Айкън" е с концентрация 100грама цихалотрин на литър и се слага 12,5милилитра/5литра вода и се пръска за бълхи в къщи.
Същото вещество, но с концентрация 50грама на литър се продава под името "Карате" и се ползва срещу зелена прасковена листна въшка по пипер в оранжерии, памукова и зелена прасковена листна въшка по краставици в оранжерии - 0,02 %; или 2милилитра на 10литра вода !!!
Така че пръскайки срещу хлебарки, мравки , бълхи в къщи се тровиш стотици пъти повече, защото не стоиш на нивата, а в къщи спиш и се храниш с "био" продукти.

Другото което трябва да ти е ясно е, че това е отрова която първоначално е извлечена от хризантемата. После са почнали да я правят по химичен път, защото е икономически неизгодно да се отглеждат хризантеми на ниви които могат да дават плод. Да не говорим, че много трудно да не кажа невъзможно може да се контролира концентрацията на отровата. Тя е смесена с много други вещества които също изпуска растението. Синтетичната отрова е чиста и се знае че периода и на полуразпад е 24 часа примерно. Следователно след ден количеството отрова по домата ще е наполовина, след 2 - 1/4, след 3 - 1/8, след 7 - 1/128 което си е направо нищо като си сложил 2 милилитра в оранжерията.
Затова "био" лека от коприва може да се окаже по вреден от синтетична отрова само поради неизвестната концентрация.
Същото е и с торенето. Синтетичните торове са с точна дозировка на различните съставки и винаги знаеш количеството тор което си сложил на растение, докато "био" торта - оборска или птича е с неизвестно съдържание. Много лесно е да я предозираш и вместо "био" домати да ядеш нитратни. Затова в конвенционалното земеделие торенето с оборска тор се прави когато площтта още не е засадена, а с прясна оборска тор - шербетуването се прави в точно определен момент от развитието на растенията.