Кръчма

Що е биоземеделие?

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Що е биоземеделие?
« -: 07, юли, 2015, 21:17 »
Що е биоземеделие? Лесно ли се работи био градина?
Време е Кръчма "При Вискяр" - форум за градина и градинари,  да се включи по-активно, и да се обсъжда биоземеделието.Вече имаме членове на форума, занимаващи се с био земеделие в собствените си био градини. Очаквам от тях активно участие в раздела за биоземеделие и биоградина.

Ще използвам един цитат на колежката MinaLP от нейната тема за био градината ѝ за първата тема в този раздел.
Както повечето разбраха привърженичка съм на биоземеделието и ползвам разни отвари от които съм доволна. Разбира се, не отхвърлям изцяло и химията, главно контаактни фунгициди, но ги ползвам, когато много "напече" работата... и след консултация и напътсвия тук - във форума. ;) Не крия, че всеки път, когато се наложи да пръскам, го правя със свито сърце. Моля да не бъда критикувана на тази тема и всеки  направил своя избор да го следва. Знам, че тук почти няма биопривърженици, но пък има добри критици от към начин на отглеждане, заболявания, принципи в земеделието и т.н.
Както и друг път съм казвала...
Както съм казвал още в стария форум, който безхаберно бастисаха собствениците му: За да работиш биоземеделие, е добре поне 7 години да работиш конвенционално земеделие.
Защо?
За да се натрупа опит и знания. Да започне да се разбират растенията. Да се научат и различават основните болести в градината. Да се разбере микроклимата на съответната градина. Почвата.
Наскоро един младеж, върл привърженик на биоземеделието, ме шокира! Като му предложих да си купи учебниците по градинарство на Агроуниверситета в Пловдив, той ми отговори:
   - Ама нали те са за конвенционално градинарстване!
Биологията на домат/пипер/краставица и всички останали зеленчуци, както и техните болести и проблеми са еднакви, независимо от направлението на отглеждане - дали ще е конвенционално, дали ще е органична градина, дали ще е биодинамично, дали ще е пермакултура.
За биоземеделие се искат повече знания и умения, отколкото в конвенционалното. Не става само с коприва, лют пипер и суроватка.
Ако ставаше, заводите за пестициди нямаше да ги има. Кой е луд да харчи стотици левове на декар за пестициди, като може да си накоси коприва?!
Пестицидите не са страшни. Страшни са хората, които ги ползват безхаберно. Които не спазват дозировки, карантинни срокове, концентрации, температури и влажност, при които се пръска. Които не познават нещата в градината и пръскат по съвет от агроаптеката "две капачки/кибритени кутии от това на една пръскачка"!
Има пръскачки по 6 литра, и такива по 16 литра! Разликата е повече от два пъти.
Не може да се тупаш по гърдите и да твърдиш, че си биоземеделец, а да не можеш да направиш разлика между картофена мана и алтернария - най-честите и значими гъбични инфекции в една зеленчукова градина.
За да си биоземеделец, да правиш биоземеделие, трябва да си знаещ. Какви мерки ще се предприемат в една био градина, зависи изцяло от знанията.
Това, че повечето членове на форума практикуват конвенционално земеделие, не означава, че са в страни от биоземеделието. И че нямат поглед и мнение относно нещата в една биоградина. Голяма част от тях, да не кажа всичките, произвеждат и продават чиста храна. Защото знаят как да ползват нещата в градината. Защото, когато пръскат, то е с точна диагноза, точен препарат, точна дозировка и напълно спазени карантинни срокове. Не слагат "две капачки на пръскачка" и каквото излезе. Ако имаше реален пазар на биозеленчуци в България, с реални цени,  те биха преминали на биоземеделие, без да се колебаят. Защото имат знанията и опита.
Та що е биоземеделие - биоземеделието е сериозна дейност. Не е като да цъкнеш пътьом  "харесвам" във фейсбук.

Светла Пеева

 • 1
 • 0
 • градина
Re: Що е биоземеделие?
« Отговор #1 -: 08, юли, 2015, 09:42 »
Вискяр, понякога човек трябва да е краен във вижданията и действията си за да установи как би се държал домата(прим.) без химия, иначе рискува цял живот да се лута измежду реакциите след третиране с конвенционалните отрови и баш характерностите на дадения зеленчук при био отглеждането. Много хора мислят като теб, което ме кара да смятам, че скоро няма да се премине към природно, чистото и натуралното. Прав си, че за да се изгради опит, неизменно са нужни знания по ботаника, но какви ти познания за реакциите на растението при изцяло чисто производство, след като от години са вложени средства за изследване реакциите на растенията при конвенционално отглеждане. И то защото го плащат онея, за които сам казваш, че бълват пестициди, а аз бих ги маркирала, като алчни печалбари, манипулиращи производителите, прилъгвайки ги и те да ламтят за по-сигурни печалби, да стават и те алчни... и тровещи потребителите, като резултат(щът не щът). Ако производството на отрови е гаранция за потребност то да ти имам логиката wink emoticon. Гледам как всички "уж" био настроени хора се надъхват, че ако от време на време ползват химийка не било фатално. Ми то е същото, като да даваш от време навреме антибиотик на детето си и в резултат то да става все по-уязвимо и по-уязвимо към болести. Едно ще ти кажа, като крайно мислеща, неотърваща на тези, които не вярват в възможността за преминаване към изначалното съвършенство. Нищо не се губи на тоя свят!!! Едно се поглъща, друго се изпарява, трето се абсорбира, но нищо не се губи. Само преминава от една форма в друга и от едно място на друго. Тъй че никоя отрова не изчезва, няма опасен и не опасен период след третиране има постепенно и контролирано отравяне. Любима дума в това направление, замазваща съвестта на зеленчукопроизводителите е "карантина" smile emoticon Мнооого я обичам wink emoticon Като я чуя изпадам в такъв възторг, че карантиите ми се преобръщат одма. Не, не мразя конвенционално отглеждащите производители, но никой не може да ми забрани да мисля различно и ако с постъпките и решенията си вреди на много други люде, то ще си запазя правото да му го рекна, а пък ако ще и да ме "благославя". Аз съм благословена с познания и увереност и ничии "благословии" не могат да ме "трогнат". Запазвам си правото на надежда, че има здраво мислещи, неподдаващи се на "щуротии" и бръщолевения хора на таз земя, които няма да предадат природата и ще правят всичко по силите си да я пазят чиста.

MinaLP

 • ******
 • 538
 • 6
 • градина
Re: Що е биоземеделие?
« Отговор #2 -: 08, юли, 2015, 13:43 »
Браво за темата! С най-голямо удоволствие ще се включа в нея, след приключване на работния ден, че ще бъде обширно изказване, каквато е и темата.   ;D
Успешен ден и моля нека бъдем по-толерантни един към друг!  :)
Всяка ситуация е като монета с две лица. Винаги има и положителна страна!

MinaLP

 • ******
 • 538
 • 6
 • градина
Re: Що е биоземеделие?
« Отговор #3 -: 08, юли, 2015, 19:33 »
Благодаря Вискяр,за темата,мисля,че не само аз имам нужда от повече информация и бих се радвала ако повече хора се включат...Та нали във спора се ражда и истината!  ;)
Както казах ПРИВЪРЖЕНИЧКА съм на биоземеделието,и в нито един момет не съм твърдяла че съм специалист по биоземеделие,но желая да стигна ниво,опит,знания на такъв :) ....и не защото е "модерно",а защото винаги съм се замисляла и осъзнавала какво причиняваме на себе си и "майката природа" с цялата химия която се ползва от детските близалки  до блъскането с растежни хормони и синтетични аминокиселини по търговския добитък, преминавайки през насъщния,зеленчуците и всичко,всичко по веригите ни магазини!!!!!!
Съгласна съм с това че в земеделието  е по-опасно безхаберното ползване на отрови от това да се ползват съобразно,но това е малко като "да изберем по-макото зло",а за момента аз съм избрала "още по-малкото зло",като съм ограничила ползването им до контактни фунгициди,които са по-безопасни ("уж").Наясно съм също, че
За биоземеделие се искат повече знания и умения, отколкото в конвенционалното. Не става само с коприва, лют пипер и суроватка.
Ако ставаше, заводите за пестициди нямаше да ги има. Кой е луд да харчи стотици левове на декар за пестициди, като може да си накоси коприва?!
, но тези познания се трупат с време,опит,четене,(дебати в кръчма Вискяр ;) )първоначално се зпочва с желанието,ограничаването им и осъзнаването на това какво причиняват всички масово ползвани отрови на "вселената" разумно или неразумно ползвани!?Ще се изкажа така:Аз съм кандидат био земеделец и ще направя всичко за да огранича до максимум "конвенционалното оръжие".И може би трябваше да озаглавя темата си като:"Кандидат био градината на Мина!" за да бъда по-ясна и точна още в първия момент.
Та да се изкажа и аз конкретно по темата "Що е биоземеделие?"
От най-голямо значение като за начало е района в който се създава да е далеч от вредните емисии на които ни подлагат населените места.Пълно ограничаване на употребата на химични синтетични продукти като минерални торове за подхранване на почвата и пестициди за растителната защита,като по този начин се опазват подпочвените води от замърсяване и не само.Използват се само хранителните вещества в почвата и такива от органичната материя, която подобрява почвената структура и плодородие.Много добър вариант е подготвянето на компост(в ежедневието изхвърляме толкова много материал за него).Миналата година започнах подготовката му,но ме отрязаха за градината и се отказах,защото си иска пространсво,а аз го нямам :( Много важно според мен е мулчирането което се прави с органичен материал – торф,слама, дървесна кора,а може и с компоста приготвен от нас,той запазва влажноста и регулира температурата в почвата.Вече има създани препарати на растителна основа,които също се допускат.Аз миналата година ползвах Нимазал,който е на базата на растителни масла,конкретно срещу миниращия молец от който си патих предходни години,правя  няколко привантивни пръскания и проблема с него отпада.....
За жалост тази година се оказах неподготвена защото до март месец незнаех изобщо дали ще ми се даде градината за ползване.Струпа ми се много работа на куп и изнемога,не бях подготвена нито с мулч,нито с тор,нито с биологични препарати(които зареждам винаги края на сезона,от финансова гледна точка),разполагам единствено с отварите които си ползвам от край време,които съвсем не са достатъчни,да не говорим,че се борех с бурени до кръста....а се бях зарекла таз година да се опитам още повече да огранича химията,макар че с всички градинки около себе си ще е МНОГО трудно,да не казвам невъзможно. :(

Напоследък се говори много за биоземеделието което мен лично много ме радва и ми дава някаква надежда,че районите занимаващи се с него ще нараснат и сегашните масови производители ще се насочат към него.Какво по-хубаво от това,та те имат най-важното- много високи познания и стаж.Само тук в групата срещнах много такива!
Хубава вечер от мен! :)
« Последна редакция: 08, юли, 2015, 20:02 от MinaLP »
Всяка ситуация е като монета с две лица. Винаги има и положителна страна!

MinaLP

 • ******
 • 538
 • 6
 • градина
Re: Що е биоземеделие?
« Отговор #4 -: 08, юли, 2015, 19:45 »
Не може да се тупаш по гърдите и да твърдиш, че си биоземеделец, а да не можеш да направиш разлика между картофена мана и алтернария - най-честите и значими гъбични инфекции в една зеленчукова градина.
Е не се тупам,де пък видя,че го правя  ;D Прав си,но човек се научава да ги разпознава чак след като се сблъска с тях.А аз едва миналата година разбрах що е картофена мана,а таз година и алтернария(бях чела за тях само в интернет)Е повярвай ми не бих ги объркала.Предходната ми градинка беше по-малка и закътана в единия край на двора и може би това е една от причините  да НЕ се сблъскам с тях,а може би и самите климатични условия през годините,но там нямах тези проблеми.
А и в биоземеделието идеята е да се създадат условия за отглеждане на биозеленчуците при които да не се допуска развитието на подобни "бацили" ;)
« Последна редакция: 08, юли, 2015, 21:45 от MinaLP »
Всяка ситуация е като монета с две лица. Винаги има и положителна страна!

ivanovbg

 • *******
 • 815
 • 10
Re: Що е биоземеделие?
« Отговор #5 -: 08, юли, 2015, 22:34 »
Мина, аз не мога да се съглася с тебе. За мен биоземеделието си е просто модерна глупост. Просто пак слагаш същите торове и химикали, но са уж одобрени за био. ;) Според теб как го одобряват? Дали са тествани с години за вредни въздействия?
Преди години живях в Кресна - още по татово време. Там агрономката на оранжериите уреди жената да гледа 2 шейда домати. Та аз доста ходих да и помагам защото 2 шейда се оказаха 2 декара. Направи ми впечатление, че след шербетуването доматите полудяха, а иначе от време на време даваха изкуствена. Питах я - не може ли да се шербетува само вместо да слагаме изкуствена тор, все пак се шербетува с естествена тор - де факто по онова време си мислех още за биоземеделие. Тя каза, че повече от един път не се слага,защото много се качвали нитратите, докато с изкуствената не било така, а доматите бяха за износ в СССР и ГДР и трябваше да отговарят на качествени показатели. 
Та както виждаш естественото и биото не е хубаво колкото си мислиш. А и се чудя - 9 месеца ядеш купешки и вносни зеленчуци - ква е логиката да отглеждаш уж "био".

А безхаберното използване на химикали и аз съм много против. Чета в някои постове - Помощ пръсках ги с ....5-6 препарата и вижте сега как изглеждат и какво да ги правя. А сега де?
« Последна редакция: 08, юли, 2015, 23:03 от ivanovbg »
По-добре да сереш на метено, отколкото да метеш насрано!
От наръчника на младия майстор: Когато вече нищо друго не помага, седни и прочети инструкциите.

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Що е биоземеделие?
« Отговор #6 -: 09, юли, 2015, 00:11 »
Нещо съвсем прясно, относно био продукти от био земеделие:
Цитат
Изглежда не много хора са запознати (или се замислят детайлно) какво точно означава БИО. Това означава, че един продукт, неговият производител и стопанство са преминали 3-годишен преходен период (или 5-годишен за трайни насаждения) на одити от специално лицензирана организация. Удостоверява се чрез сертификат за био производство, че са изпълнени редица изисквания от произхода на семената, торовете, препаратите до състава на почвата и проби от продуктите. Тогава и само тогава има право и е редно продуктът да се нарече БИО и да се етикетира така.

Смисъла на един сертификат се определя от тези, които го търсят и изискват – това са клиентите, били те за износ, дистрибутори, био магазини или домакинства. Правили сме проучване сред нашите клиенти (в края на 2014 г) и НИТО един не е заявил, че държи изрично на БИО продукти. Всички са били съгласни да получават качествени и чисти, но не непременно био-сертифицирани продукти. Това и правим.

Ние почитаме био-производството, като основна форма на устойчиво земеделие. В кошницата ни редовно присъстват био продукти. Но също така уважаваме и земеделците, които следват своите убеждения за чисто производство, без да са мотивирани да се сертифицират.
Сред био-сертифицираните производители има тенденция да смятат, че задължително всички трябва да се сертифицират или иначе не могат да произвеждат чисто. С това не сме напълно съгласни.

Ако един производител изпълнява (въпреки трудностите) условията за натурално земеделие, но не си купува семената от био производител и не купува био препарати – то това не го прави по-малко натурален. Де факто български био семена има само от опитната станция в института в Пловдив, а повечето са вносни. Български био препарати не знаем да има.

В България био-производството тепърва прохожда, според нас то предстои да намери мястото си в нашенската култура и стопанство, но все още не може да се каже, че е особено развито. Нито като пазарни условия, нито като опит, практика и традиция в самото производство.

http://www.semka.org/isnobio/

ivanovbg

 • *******
 • 815
 • 10
Re: Що е биоземеделие?
« Отговор #7 -: 09, юли, 2015, 01:03 »
от произхода на семената, торовете, препаратите

Да те са го написали от ясно по ясно - не е био като използваш  масови изкуствени торове и препарати, а е био само като ги е произвел само "Пешо" или си платил на "Тошо" да ти издаде сертификат. Нали голяма част от торовете се правят от петрол? Не съм чул да има "био" петрол.

С оборска тор не става, щото не е ясно биволицата Венетка какво е яла във всели един момент.  ;)
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=hUJB0RVYzRc#t=35

В края на краищата всички ядем пилешко, свинско, телешко .... Всички химикали се преработват от живите био организми - растения и животни. Няма не биологични домати или чушки. Не мисля , че сокът от коприва е по малко отровен от голяма част от инсектицидите. Свидетел съм на отровено прасе от коприва.Комшията го беше нахранил с прецъфтяла попарена коприва. Нахранил го вечерта и на сутринта - умряло. Червата бяха на едни червени петна...  Ветеринара каза , че е от копривата.

Просто си мислим, че ако нещо е направено от друго растение е безвредно, но не е така.


« Последна редакция: 09, юли, 2015, 01:24 от ivanovbg »
По-добре да сереш на метено, отколкото да метеш насрано!
От наръчника на младия майстор: Когато вече нищо друго не помага, седни и прочети инструкциите.

Re: Що е биоземеделие?
« Отговор #8 -: 09, юли, 2015, 08:49 »
   Аз съм от "лошите"производители"но няма да споря,поне за сега ;D
    Преди доста години с едни приятели отглеждахме билки и подправки, около 200 декара в това число и 70 дек. жълт кантарион. Намерихме една изоставена и забутана в балкана нива далече от всичко съвременно, не нарочно а принудително, при нас нивите са кът. Семената вносни от Германия с много добро съдържание на хиперицин. Технологията е много проста, разсад , разсаждане окопаване и поливане. Няма болести, няма неприятели и без никакво торене или подхранване, на втората година стана над метър висок и...радост за окото. Количеството доста сериозно а тука се харчи много малко та го подготвихме за износ/такива ни бяха и предварителните намерения/. Една от формалностите за износа беше че трябва да има документ за химически анализ. Няма проблем, изпратихме проба, платихме си и получихме резултат.  Проблема дойде като прочетохме резултата който гласеше- "недопустимо високо съдържание на олово" ??? ???
    Останалото са подробности но от тогава съм приключил с всякакви чайове. Кафето хич не ми действа добре но си пия него ;D
   И....абе неведоми са пътищата на отровите нали ;D

MinaLP

 • ******
 • 538
 • 6
 • градина
Re: Що е биоземеделие?
« Отговор #9 -: 09, юли, 2015, 09:32 »
А и се чудя - 9 месеца ядеш купешки и вносни зеленчуци - ква е логиката да отглеждаш уж "био".
Моите уважения ivanovbg,но аз вносни "боклуци" на децата си не давам,НИКОГА.Гледал ли си работната им ръка как изглеждат в процеса на производство,с шапки и маски на уста...А защо?
Когато ни се дояде пресен домат или въобще зеленчук,плод..търсим табелката "Българско производство",на онези българи с напуканите ръце по снимките,които ги има и тук във форума,расли на наша земя!!!
А ако е сезон в който няма-отваряме си бурканче сладки доматки от "Кандидат биоградината на Мина" ;)
Всяка ситуация е като монета с две лица. Винаги има и положителна страна!

MinaLP

 • ******
 • 538
 • 6
 • градина
Re: Що е биоземеделие?
« Отговор #10 -: 09, юли, 2015, 09:43 »
Комшията го беше нахранил с прецъфтяла попарена коприва. Нахранил го вечерта и на сутринта - умряло. Червата бяха на едни червени петна...  Ветеринара каза , че е от копривата.
Ами явно му е дошла в повече мравчената киселина на прасето...трябвало е да гаси  ;D ;D ;D
Всяка ситуация е като монета с две лица. Винаги има и положителна страна!

ivanovbg

 • *******
 • 815
 • 10
Re: Що е биоземеделие?
« Отговор #11 -: 09, юли, 2015, 10:32 »
Моите уважения ivanovbg,но аз вносни "боклуци" на децата си не давам,НИКОГА.Гледал ли си работната им ръка как изглеждат в процеса на производство,с шапки и маски на уста...А защо?
Когато ни се дояде пресен домат или въобще зеленчук,плод..търсим табелката "Българско производство",на онези българи с напуканите ръце по снимките,които ги има и тук във форума,расли на наша земя!!!
А ако е сезон в който няма-отваряме си бурканче сладки доматки от "Кандидат биоградината на Мина" ;)

Не тили идва на ум, че носят дрехи, шапки, маски, не за да не се отровят, а за да не вкарват зарази? По тази причина да не ядем в ресторанти - там шапките са задължителни ;)

Комшията като пръска неговата градина вятъра не донася ли някоя капчица?

Месото дето ядат и то ли е по биозоотехнология или е от близкия магазин? Хляба съм сигурен че не е био защото житото ни е вносно от САЩ в по голямата си част.

 Може би са ти малки децата, но като пораснат щезнаеш ли какво ще ядат в стола, лавката, пък да не споменавам дискотеките ;) Не е ли по добре да са свикнали с масовото и без да им се повтаря колко е опасно че не е био, отколкото да са вечно травмирани и с постоянна мисъл за това което слагат в устата?

И аз иначе се старая да ограничавам отровите, но не като не пръскам, а като спазвам карантинните срокове. Мога да си го позволя защото си ги гледам за мен, а не за прехрана.

И не за пръв път чувам от българи с напукани ръце - Днес пръскам, утре са на пазара и докато се продадат ще им мине карантината.
  Така е когато това е бизнес на хора без нужното образование или притиснати от немотията за съжаление.
« Последна редакция: 09, юли, 2015, 10:34 от ivanovbg »
По-добре да сереш на метено, отколкото да метеш насрано!
От наръчника на младия майстор: Когато вече нищо друго не помага, седни и прочети инструкциите.

MinaLP

 • ******
 • 538
 • 6
 • градина
Re: Що е биоземеделие?
« Отговор #12 -: 09, юли, 2015, 10:50 »
   Аз съм от "лошите"производители"но няма да споря,поне за сега ;D
    Преди доста години с едни приятели отглеждахме билки и подправки, около 200 декара в това число и 70 дек. жълт кантарион. Намерихме една изоставена и забутана в балкана нива далече от всичко съвременно...Една от формалностите за износа беше че трябва да има документ за химически анализ. Няма проблем, изпратихме проба, платихме си и получихме резултат.  Проблема дойде като прочетохме резултата който гласеше- "недопустимо високо съдържание на олово" ??? ???   
Е никой не е казал,че си от  "лошите"производители".Напротив!
А от къде това олово,при все че е отдалечен район без химия и препарати...? ..от семената?  ???
Всяка ситуация е като монета с две лица. Винаги има и положителна страна!

MinaLP

 • ******
 • 538
 • 6
 • градина
Re: Що е биоземеделие?
« Отговор #13 -: 09, юли, 2015, 11:38 »
Не тили идва на ум, че носят дрехи, шапки, маски, не за да не се отровят, а за да не вкарват зарази? По тази причина да не ядем в ресторанти - там шапките са задължителни ;)

Месото дето ядат и то ли е по биозоотехнология или е от близкия магазин? Хляба съм сигурен че не е био защото житото ни е вносно от САЩ в по голямата си част.

 Може би са ти малки децата, но като пораснат щезнаеш ли какво ще ядат в стола, лавката, пък да не споменавам дискотеките ;) Не е ли по добре да са свикнали с масовото и без да им се повтаря колко е опасно че не е био, отколкото да са вечно травмирани и с постоянна мисъл за това което слагат в устата?

И аз иначе се старая да ограничавам отровите, но не като не пръскам, а като спазвам карантинните срокове. Мога да си го позволя защото си ги гледам за мен, а не за прехрана.

И не за пръв път чувам от българи с напукани ръце - Днес пръскам, утре са на пазара и докато се продадат ще им мине карантината.
  Така е когато това е бизнес на хора без нужното образование или притиснати от немотията за съжаление.
Децата ми са големи и вече са приучени какво може и какво не!Не се хранят по столове и лафки.
А около нас има някои подобни пишман производители "Днес пръскам, утре са на пазара",но има и съвестни от които си позволявам да взема,близки сме затова им вярвам.Месото се произвежда от баба ми или в краен слуай нещо домашно от близкото село.Но какъв е смисъла на този спор като самата аз в по горен коментар изказах възмущението си от залялата ни отрова по веригите магазини,бутки и капанчета!
И да идва ми наум защо носят дрехи,шапки и маски,но със сигурност не е заради това да не внесат зараза  ;D ...само не ми казвай,че това с което пръскат продукцията е чиста натурална водица...  ;D
Ще се опитам да ти намеря клип който скоро гледах потресено от химията която бълваше,на английски е ,но мисля ,че имаше и такъв с БГ суб.....а доматите им стават само за тенис на маса,като пинг понг топчета са  ???
Всяка ситуация е като монета с две лица. Винаги има и положителна страна!

ivanovbg

 • *******
 • 815
 • 10
Re: Що е биоземеделие?
« Отговор #14 -: 09, юли, 2015, 12:10 »
Ааааа има всякакви. Вярно е, че не е водица, но...

Нали виждаш Батко как е пострадал от жълтия кантарион? Не знаеш върху какво си насадил - може и върху оловна мина да е ;) Имай в предвид , че мястото е било преди това нива и е изхранвала някой с друго производство. Просто не е било изследвано никога. Няма как без изследване да се гарантира , че като не ползваш химикали е безвредна продукцията и химическия състав е в норми.

Та си мисля , че е по безвредно да хапваш вносни безвкусни домати. Тях задължително ги изследват при вноса, а тези по сергиите...

Виж от хора като Мило и Баткото не бих се замислил. Това са хора които знаят какво правят, а не пръскат безразборно и после чак да питат какво да правят. Ако ми бяха близо вероятно бих им станал постоянен клиент.

Не искам да обидя никой, но на каца мед и едно лайно стига да я развали и несъвестни производители убиват вярата в българското производство.

Загледай се в научнопопулярните филми за различните региони на света. Европеец без десетки имунизации не би оцелял повече от няколко месеца в голяма част от азиатските държави като Виетнам, Индия, Тайланд ... Радвам се, че природата ни е създала толкова адаптивни. Няколко химикала не могат да ни бутнат толкова лесно колкото се притесняваме водени от промиването на мозъка по "еко" и "био" продуктите. Постепенно ще се адаптираме и към тях.

За мен "био", "еко" звучи повече като "криворазбрана циливилизация"  :P
По-добре да сереш на метено, отколкото да метеш насрано!
От наръчника на младия майстор: Когато вече нищо друго не помага, седни и прочети инструкциите.