Кръчма

Диня или цариградско грозде как да изберем

Вискяр

  • *
  • 1 824
  • 8
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Диня или цариградско грозде - как да разберем и изберем?
Инструкция за покупка на диня.

1. За да закупите диня, първо трябва да я разпознаете сред другите стоки на щанда. Динята е кръгла, зелена и раирана. Изключение прави цариградското грозде. За да не объркате тези две ягоди (а динята е ягода), цариградското грозде е по-малко.2. Помолете да претеглят динята. Запомнете, че тя тежи повече, иначе това не е диня, а цариградско грозде или боядисан балон.
Ако ви се струва, че тежи малко, но сте сигурни, че това все пак е диня, то можете да не се съмнявате в цифрата. Тя по-скоро ще е завишена, но никога не и занижена. В краен случай яжте цариградско грозде.3. Почукайте по динята. Ако ви отговорят, не я взимайте. Звукът при почукването трябва да е отчетлив, сякаш вътре е празно. Ако динята се окаже мека на пипане, оставете цариградското грозде на мира.4. Помолете да разрежат динята. Длъжни сте да видите дали е червена отвътре (в Градина Вискяр има и други цветове дини - бяла диня, жълта диня, розова диня, като и оранжева).
Тук има две важни неща.
Първо, разрезът трябва да не е голям, иначе няма да можете да търкаляте динята пред себе си с крака, в случай, че ръцете ви са заети.
Второ, пробвайки динята, не се опитвайте да отхапете колкото се може повече. Динята вече е претеглена. Просто трябва да се убедите, че не са ви пробутали цариградско грозде.5. Разплащайки се за динята помнете: тя струва шест лева за килограм. И нито стотинка повече. Ако ви искат повече, то помолете да отделят златните инкрустации, драгоценните камъни и прочие простотии, заради които динята струва толкова.

Динята можете да облечете и отидете на плаж. Цариградското грозде няма да ви стане.

Надявам се вече да сте наясно за разликите между динята и цариградското грозде и как да избегнете опасността да ви ментосат в магазина или на сергията.
« Последна редакция: 05, юни, 2015, 09:50 от Вискяр »