Кръчма

Биодинамична характеристика месец февруари 2015 година

Вискяр

  • *
  • 1 824
  • 8
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Биодинамична характеристика на месец февруари 2015 година.Започваме новата земеделска година с надежди за повече успехи в работата. Отново ще имате като помощник нашия календар с повече подробности и по-точни препоръки.
Какво са ни подготвили планетите?
Много дъжд, влага с мъгли, особено през третата и четвъртата седмица. Има опасност за гниене на ранно засадения лук, който все още няма стабилни корени. През първата десетдневка се очаква застудяване със силен северен вятър. Тенденция за малко сняг, особено в планините има между 13-15 февруари. И остават двете мокри седмици. Три планети през целия месец са във водни съзвездия, а към тях от 9 се присъединява Марс и от 14 Венера. Не стига това, но през целия месец и Меркури ще добавя хлад от студения Козирог. Само далечния Плутон от топлия Стрелец ще ни праща импулси, но само за часове.
Независимо от всичко ние си имаме важни задачи, които ще изпълняваме през всеки час хубаво време. На първо мясти - резитба на лозите, овошките и храсти. След ритуала на зарязване на св. Трифон, продължаваме и на 2-ри до 14 ч., на 4, 5, 6, 11, 12 до 14 часа, на 27 след 15 часа и на 18 целия ден. Ще продължим през март. За разнообразие през хубаво време през тези дни можем да засадим лозички и овошки. Ако сме направили подготовката през есента това няма да ни отнеме много време. Спазваме цялата технология, за коята вече сме говорили.
На второ място дните на Възходяща Луна от 15 до 27 използваме за сеитба на семена на домати, пипер, тиквички и други плодни зеленчуци. Разбира се на закрито, най-добре в тарелки, за каквито говорихме миналата година. Ползваме само качествени семена от лицензирани магазини или наше собствено производство. Доматите третираме с препарат от валериана - 1-2 капки извлек от цвета в 1л. чиста изворна вода за 1 час и до 2 дни да се засеят. Използваме дните на топлинните Съзвездия - 15,16 и 23 до 14 часа. Ако успеем да откраднем няколко часа хубаво време и имаме подготвени лехи в дните на земните съзвездия можем да сеем репички и моркови – на 17, 18, 25 до 16 часа и 26 - целия ден. Неблагоприятни за работа в градината са: 19,23 след 13часа и 24 -целия ден. Вероятно няма да имаме възможност да започнем работа с компостната купчина - има опасност от преовлажняване, но и при най-малката възможност да използваме благоприятните дни - 1, 6, 11, 28 за полагане в лехите и на дърветата готов компост. Най-добър ден е 11 февруари.
Някалко пояснения за новия вид на Календара - първите 3 колони са запазени. Четвъртата колона е за астрологическите зодиакални знаци. Виждаме ги геометрично разположени както са в зодиакалния пояс, през 30 градуса. Следващата колона е също нова и тя е разделена на три малки вертикални колони. Най-лявата е цветовите колонки на знаците и времето, в което Луната навлиза и напуска тези зони. Най-дясната е същата, но за нашите зодиакални съзвездия, с цвят и часове. Средната малка колона е за малките букви на френската азбука, които са постоянен показател за срещата между различни знаци и съзвездия.
Например буквата t показва времето и зоната на среща между зодиакалния знак Везни и зодиакалното съзвездие - Дева. Тази среща започва от 20:40 часа на 7.02 и продължава до 9:00 часа на 10.02. Тези срещи са важни за различни човешки дейности, за които ще говорим в бъдеще. За нашата работа са по-важни не срещите, а съвпадите между знаци и съзвездия. Преди t е буквата s - тя ни показва зоната и времето на съвпада между знака Дева и съзвездието Дева. Тази зона започва и от 7:00 ч. и завършва в 20:40 на 7.02 - общо 13 часа и 40 минути. Тези съвпади са най-благоприятни за работа в лехите с кореноплодни от целия период на Девата, който приключва в 3:00 чак на 11.02. Съвпад единствено липсва между знака Везни и съзвездието Везни. Това засега е достатъчно да започнем работата през новата година. Постепено ще изясняваме всички новости от календара.