Аз също се интересувам от дооснетяване на разсадите.
За жалост колкото и да се напъвам-се чувствам като индианец

Имам стар учебник по зарзаватчийство от 1974 година-стъпил е на сериозни проучвания и литература.
Та в него статията за светлината е много интригуваща--ще се опитам да цитирам пасажи:
....За зеленчуковите растения и за микроклимата в култивационните съоръжения значение имат 3 сектора на слънчевия спектър:ултравиолетовите лъчи с дължина на вълната от 0,290 до 0,400 нанометра,видимите светлинни лъчи с дължина на вълната от 0,400 до 0,760 нанометра и инфпачервените лъчи с дължина на вълната от 0,760 до 100 нанометра.
За развитието на зеленчуковите растения най-голямо значение има видимата част на спектъра.При наличността на тази светлина, нарена ФАР-фотосинтетично активна радиация, в растенията протичат жизнено важните физиологични процеси, като фотосинтезата, образуване на хлорофил, синтез на витамини и други вещества.Тези процеси протичат най-активно в червения и синьовиолетовия участък на спектъра.80-90% от падналата светлина се поглъща от зелените листа, 5-12% се отразяват и 5-8% се отразяват.
.....
Най-взискателни към светлината са културите, чиито филогенезис е протекъл близо до екватора-дини, пъпеши, едроплодни пипери, домати.Оптимално фотосинтетичните им процеси протичат когато ФАР е около 30 000 лукса.
.....
За отглеждане на зеленчуци при изкуствена светлина се използват източници с обща светосила 5000 вата на кв.м.....
Край на цитата.
Хайде сега технитарите да превеждат-трябват ни лампи с дължина на вълната във червения и синьовиоретовия спектър, с осветеност 30 000 лукса...

и да не са много харчещи ток и да не са много скъпи
