Кръчма

Изкуствено осветяване на разсади

nkanavrov

 • ****
 • 277
 • 17
Изкуствено осветяване на разсади
« -: 14, ноември, 2014, 19:46 »
Реално стопанската година приключва.Кой какво произвел ,кой какво реализирал , кой къде сгрешил , кой какво ново научил и др. тепърва ще коментираме през зимните месеци. Факт е обаче , че само след има няма два месеца ще започнем да стягаме разсадите за новия сезон.Иска ми се да покоментираме по въпросите  на допълнителното изкуствено осветяване на разсадите.Аз лично до тази година използвах 4бр. луминисцентни лампи от по 35 вата , светещи в червения и синия спектър на светлината.До тук добре ,но са ми недостатъчни за новата оранжерия за разсадите.Най-лесния отговор е -купуваш още ! Първо не са евтини и второ си мисля дали няма да е по-рационално ,включително и като цена ако поставя ЛЕД осветителни ленти .Да купя с червена светлина , със синя светлина и да ги монтирам над рафтовете за разсади . Чел съм , че червената светлина трябва да е 3-4-5 пъти в повече от синята. Дори мога да пусна и една бяла лента за по добра видимост. Растенията най-вероятно няма да се възползват от нея , но това ще е за мое удобство.ЛЕД лентата не излъчва топлина ,така ,че има вариант да се поставя в непосредствена близост до растенията с цел максимално използване на светлината. Всичко това ми се върти в главата  , но си признавам , че не съм технически гении и не мога да преценя както количество необходима лента / за 1 кв.м. / така и дали това което си мисля  ще е ефективно. Нека всеки който е по-запознат да се включи в темата.

« Последна редакция: 19, ноември, 2014, 14:48 от Вискяр »

nkanavrov

 • ****
 • 277
 • 17
Re: Изкуствено осветяване на разсади
« Отговор #1 -: 16, ноември, 2014, 15:22 »
15 прегледа до момента и " ни дума , ни вопъл ни стон " Нямате ли мнение ? Не ползвате ли допълнително осветяване ? :( :( :(

Re: Изкуствено осветяване на разсади
« Отговор #2 -: 16, ноември, 2014, 16:33 »
Здравей,аз правя опити от мин. година с лед лампи. Първо опитах със студено бяло,защото такова имах под ръка. Останах доволен разсада не се издължи и се развиваше добре. След това си поръчах от ибей светодиодна лампа със сини и червени диоди,това което установих е че дори при слънчево време растенията ориентират листата си към лампата. С две думи доволен съм от лед лампите по компактни са,по-икономични и по-дълготрайни. В коридора си монтирах една 4 ватова и почти не я гасим.
Това е една полезна статия на руски http://www.tomat-pomidor.com/2013/03/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D1%8B%D0%B9-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D0%BA/
С лед ленти мисля,че ще свършиш работа само е нужно да си направиш нужните сметки. Въпреки че дават по-голяма мощност,която е нобходима за осветяване на 1м2,аз установих,че 16W лед лампа е достатъчна.
Моята лед лампа има 24 сини диода и 75 червени и е 15 W . Аз бих ти предложил да ползваш и луминисцентните и да пробваш с лед лампи и ленти,които за мен са пъти по-добри най-малко за това,че не си променят параметрите като луминисцентните .

ivanovbg

 • *******
 • 815
 • 10
Re: Изкуствено осветяване на разсади
« Отговор #3 -: 16, ноември, 2014, 20:24 »
Имаше някакви дължини на вълните които са важни, а не просто червена, синя. Реално мощните светодиоди са ултравиолетови и това което свети е луминифор като в пурите. Хубавото е , че имат спецификация и там пише дължината на светлинните вълни. Иначе и идея си няма колко е нужно осветление на м2.
По-добре да сереш на метено, отколкото да метеш насрано!
От наръчника на младия майстор: Когато вече нищо друго не помага, седни и прочети инструкциите.

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Изкуствено осветяване на разсади
« Отговор #4 -: 18, ноември, 2014, 02:19 »
Чел съм , че червената светлина трябва да е 3-4-5 пъти в повече от синята.

Цитат
най-полезна е графиката за rate of photosynthesis - както се вижда въпреки че синият цвят например се абсорбира в по-голяма степен (по-висока relative absorbtion), то червеният пък се усвоява по-добре за целите на фотосинтезата и въпреки по-слабата си абсорбция всъщност е по-ефективен за растенията, затова при констуриране на луминисцентно или светодиодно фитоосветление обикновено се смесват син и червен спектър с отношение примерно 1:3 или дори 1:4, а понякога се добавя и оранжево за да се отчете този малък пик който е преди червеното и за който е отговорен Хлорофил "Б".
« Последна редакция: 18, ноември, 2014, 02:27 от Вискяр »

ХЕРА

 • ***
 • 180
 • 6
Re: Изкуствено осветяване на разсади
« Отговор #5 -: 18, ноември, 2014, 15:59 »
Аз също се интересувам от дооснетяване на разсадите.
За жалост колкото и да се напъвам-се чувствам като индианец  :-[
Имам стар учебник по зарзаватчийство от 1974 година-стъпил е на сериозни проучвания и литература.
Та в него статията за светлината е много интригуваща--ще се опитам да цитирам пасажи:
....За зеленчуковите растения и за микроклимата в култивационните съоръжения значение имат 3 сектора на слънчевия спектър:ултравиолетовите лъчи с дължина на вълната от 0,290 до 0,400 нанометра,видимите светлинни лъчи с дължина на вълната от 0,400 до 0,760 нанометра и инфпачервените лъчи с дължина на вълната от 0,760 до 100 нанометра.
За развитието на зеленчуковите растения най-голямо значение има видимата част на спектъра.При наличността на тази светлина, нарена ФАР-фотосинтетично активна радиация, в растенията протичат жизнено важните физиологични процеси, като фотосинтезата, образуване на хлорофил, синтез на витамини и други вещества.Тези процеси протичат най-активно в червения и синьовиолетовия участък на спектъра.80-90% от падналата светлина се поглъща от зелените листа, 5-12% се отразяват и 5-8% се отразяват.
.....
Най-взискателни към светлината са културите, чиито филогенезис е протекъл близо до екватора-дини, пъпеши, едроплодни пипери, домати.Оптимално фотосинтетичните им процеси протичат когато ФАР е около 30 000 лукса.
.....
За отглеждане на зеленчуци при изкуствена светлина се използват източници с обща светосила 5000 вата на кв.м.....
Край на цитата.
Хайде сега технитарите да превеждат-трябват ни лампи с дължина на вълната във червения и синьовиоретовия спектър, с осветеност 30 000 лукса... ??? и да не са много харчещи ток и да не са много скъпи  ???

nkanavrov

 • ****
 • 277
 • 17
Re: Изкуствено осветяване на разсади
« Отговор #6 -: 18, ноември, 2014, 17:45 »
Е , те за това става въпрос -" и да се напъвам -СЕ Чувствам КАТО индианец"!Мога да произвеждам домат и два пъти по-умело мога да го продам ! Мога да зидам , да строя ,да кова ! От пет метра разстояние мога да преценя с окомер разлика от един см. ! Мога да пия ,да пея /до един определен момент  :P/ , да пека на скара , на барбекю , да режа на тънко "дебели" мезета ! Но всички тези  нанометри , луксове и др. такива ме докарват до сърбеж по кожата  :'(. Нека тези които разбират да го споделят простичко.Въпроса е мога ли освен луминисцентните  лампи с които разполагам / и са ми крайно недостатъчни / да използвам ЛЕД осветителни ленти съответно в червен и син цвят .И в крайна сметка те ще вършат ли работата заради която мисля да ги поставя?

ivanovbg

 • *******
 • 815
 • 10
Re: Изкуствено осветяване на разсади
« Отговор #7 -: 18, ноември, 2014, 20:51 »
Ще разясня доколкото разбирам лумени и луксове. Лукс е мярка за осветеност, а лумен е мярка на светлинен поток. Та 1 лукс = 1 лумен на квадратен метър, или ако една лампа дава 1000 лумена и ако всичката и светлина се концентрира на един квадрат имаме осветеност от 1000 лукса.
Ей това изрових като осветеност от викито:
1 000 lx - Облачен ден;
10 000 - 25 000 lx - Дневна светлина, на сянка;
32 000 - 130 000 lx - Директна слънчева светлина.
Та де факто за изкуствено осветление ни трябват лампи които да дадат 24-30 000лумена на квадратен метър. Излъчването им е по около 80-100лумена на ват и 300 вата сбор на светодиоди ще подсигури горе долу 30 000 лукса изкуствено осветление. Горе долу е същото и с луминесцентните лампи - примерно 36W 2400-2760Lm , тоест 10 лампи за същата светлинна мощност, 360 вата разход на ток, но доста по евтино като цена на лампата и управлението.
По-добре да сереш на метено, отколкото да метеш насрано!
От наръчника на младия майстор: Когато вече нищо друго не помага, седни и прочети инструкциите.

Re: Изкуствено осветяване на разсади
« Отговор #8 -: 18, ноември, 2014, 21:41 »
Разгледах много обстойно сините и червени лед ленти,освен цена и мощност никакви други параметри не са дадени. От това което видях си мисля,че е рисковано като не се знае цветната температура и светлинния поток на лед лентите да се използват за доосветяване на разсади,защото там се изискват точни параметри в червения и синия спектър на светлината. Направих си труда да пресметна цена и да сравня с луминесцентните,но спрях защото няма яснота в параметрите. За да направиш ефективно лед осветление на този етап са ти необходими в пъти повече средства отколкото за луминесцентното и понеже няколко години чета и експериментирам в това направление съвета ми е ползвайте луминесцентното. Личното ми мнение с което не ангажирам никой и което е проверено на практика е че спокойно с една лампа Гролукс и една Аквастар от по 36 W може да се освети 1 кв. м. с разсади особено ако има отражател от алуминиево фолио.

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Изкуствено осветяване на разсади
« Отговор #9 -: 19, ноември, 2014, 14:24 »
Поразрових малко.
Необходими показатели при LED осветление:
25 вата на квадратен метър;
разстояние от растенията - 40 до 60 см;
червените светодиоди с дължина на вълната 630 нм не са особено ефективни, препоръчва се да са с дължина вълната 660 нм, да има диоди в осветителното тяло с инфрачервена светлина и ултравиолетова светлина, задължително да има няколко оранжеви светодиоди - 612 нм, и малко сини светодиоди - 470 нм;
при вегетативния растеж е нужна "синя" светлина - 400-500 нм, а при цъфтеж и плододаване е нужна "червена" светлина - 660 нм;
визуална оценка на растенията да се прави при бяло осветление;
субстрата да бъде порьозен и поливането по-рядко, за да дишат добре корените.

За производство на разсад по-полезни и ефективни са сините светодиоди.
Всяка седмица да се разместват растенията спрямо осветителните тела.

Съотношението произвеждани лумени за ват консумирана електрическа енергия е сходно при светодиодите и Т5 луминисцентните лампи. Т12 луминисцентните лампи са остаряли и не се препоръчват. Още по-добри резултати дават "пурите" система Т5-НО или Т5-VНО.
Луминисцентните лампи са по-ефтини за покупка, но във времето са по-скъпи - имат до 5 пъти по-кратък срок на употреба спрямо светодиодите.
Луминисцентните лампи да са с електронно управление, а не с дросели.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=eiloe8ZeWK4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=eiloe8ZeWK4</a>

Re: Изкуствено осветяване на разсади
« Отговор #10 -: 19, ноември, 2014, 17:26 »
Тук в тази тема http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.php?f=8&t=4767&hilit=%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0 я има лампата,която и аз си купих пролетта. По сметките на Вискяр две такива могат да се сложат на 1кв. м. и стават 30 W . На мен ми я доставиха доста бързо и безплатно,беше много старателно опакована. Преди две седмици я ползвах и съм доволен,при слънце на балкона разсада се беше ориентирал към лампата. Спектъра и е много добър,икономична е монтажа не изисква допълнителни елементи само обикновена фасонка,може лесно да се сложи отражател и е доста трайна. Колега nkanavrov бих ти препоръчал да опиташ с такива лампи на мен ми излезе около 15 лв. една,според мен си заслужава,като се има предвид ,че луминесцентните имат доста по кратък живот. Ако решиш може и с ленти но там разсейването ще е голямо,а не знам да ли ще можеш да ги доближиш достатъчно до растенията,за да няма загуби. В крайна сметка сядаш смяташ и трите варианта и сам си решаваш.
« Последна редакция: 19, ноември, 2014, 17:38 от Краси Лазаров »

nkanavrov

 • ****
 • 277
 • 17
Re: Изкуствено осветяване на разсади
« Отговор #11 -: 19, ноември, 2014, 19:05 »
Ало Кръчмаря ли е ? Кръчмаря ли е  / Това чичо " бялото" - не било бакпулвер /- цитат от скеч на Тодор Колев от преди  30 години  ;) ;) ;). И така Кръчмарю , заради първата снимка която си ми турнал  ;D на поста едни възпитани и добре облечени младежи вече втори път ме разхождат на тяхни разноски до ДАНС  ??? ???.

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Изкуствено осветяване на разсади
« Отговор #12 -: 19, ноември, 2014, 20:55 »
Ало Кръчмаря ли е ? Кръчмаря ли е  / Това чичо " бялото" - не било бакпулвер /- цитат от скеч на Тодор Колев от преди  30 години  ;) ;) ;). И така Кръчмарю , заради първата снимка която си ми турнал  ;D на поста едни възпитани и добре облечени младежи вече втори път ме разхождат на тяхни разноски до ДАНС  ??? ???.
Кръчмаря е, кръчмаря е.  :-*
Я колко бързо те дегизираха юнаците! От толкова години се прикриваш като доматопроизводител.  :P

Re: Изкуствено осветяване на разсади
« Отговор #13 -: 23, ноември, 2014, 12:36 »
Специално на вниманието на колегата nkanavrov,открих една статия в руски блог за осветяване на растения със светодиодни лед ленти. Под статията има въпроси и отговори в тях има много ценна информация. Дадено е колко метра лента замества лампа от 36 W и други интересни неща. Ето статията http://www.fialki.ru/node/9655 ,ако мога да съм полезен по електрическите въпроси питай без да се притесняваш.

Илиян Илиев™

 • 22
 • 0
 • градина
Re: Изкуствено осветяване на разсади
« Отговор #14 -: 23, ноември, 2014, 15:25 »
Членувам и в един аквариумен форум. Там има хора разбиращи от осветление и разни цветове, спектър и подобни неща. Занимават се професионално с това. Ако искате да ви метна някакви координати?