Кръчма

Торене на пипер

Торене на пипер
« -: 24, септември, 2014, 09:51 »
Здравейте,ще започна тази нова тема с обстойно изясняване на причините за създаването и. Засаждам всяка година около 40 кв. м. пипер. Целта ми е да имам чушки за пълнене и печене във фризера и за салати и готвене през лятото и есента, за двучленно семейство. Проблема е че всяка година се налага да купувам около 20 кг. допълнително за печене. Пробвал съм около 15 сорта пипер,най-добър резултат получих от един местен сорт капия,който всяка година плододава добре за разлика от другите сортове,но не е добър за печене. Тази година засадих три сорта капия, Даровита Ф1;Призренка и Петра плюс моя сорт на двуредова леха 50 см. между редовете и 25 см. между растенията. Лехите наторих предишната есен с прегорял оборски тор,компост и около 60 кг. пилешка тор. Пролетта беше много дъждовна и студена,но след средата на юни пипера започна да се развива чудесно,на първите 5 разклонения завърза добре.

Re: Торене на пипер
« Отговор #1 -: 24, септември, 2014, 10:34 »
Продължавам обясненията,ако приемем,че добив от 6т. на декар е висок,а от 2т. нисък къде съм аз с добив от около 1.5т. на декар приравнено към моята площ. Тази есен анализирах сериозно моето производство на пипер и си мисля,че имам проблем,който е свързан с торенето. Да аз не гоня 6 т. добив от декар,но заради грижите и желанието с което отглеждам зеленчуците си ми се иска най-малко поне да не си купувам пипер,а защо и да не ми остане и за продаване. Как съм торил пипера този сезон,освен основното органично торене през миналата есен,което описах в предишния пост през вегетацията торих така:пипера засадих на 9 май с по една шепа компост на растение,на 27 май прекопаване и подхранване с зелен кристалон ,след това още две прекопавания и загърляне плюс подхранване с мая и отново със зелен кристалон,на 20 юли шербетуване при наличие на големи плодове,след първо бране подхранване с кристалон и десет дни по-късно с шербет от птича тор." Резилтата" :D пипер Петра не се получи ,растенията бяха ниски със слаб завръз и не ми допаднаха като вкус;пипер Призренка роди,но не както очаквах от описанието;пипер Даровита роди доста чушки,но тънки и дребни;моя пипер роди добре на първите разклонения, на горе не върза през август чак след това започна ,но тези чушки обикновено не порастват достатъчно до сланите. Знам че добивите зависят от сорт,поливане,време,неприятели,почва,болести и торене,но най-много зависят от знанията и умението на градинара,затова искам да се чрез тази тема да обогатя знанията си с ваша помощ. Моля и за мнение и забележки относно торенето,което описах по-горе.

Re: Торене на пипер
« Отговор #2 -: 25, септември, 2014, 19:55 »
Днес падна първата слана,отидох на градината и обстойно прегледах лехите с пипера. Нямаше поражения,явно сланата е била много лека,обаче нещо ми направи впечатление,някъде около 10 %от пипера да кажем около 2 или 3 на ред от 25 бр. са доста по-ниски,с по малко разклонения и по-малка листна маса от нормалните, някои от тях имаха изключително слаб завръз,а някои въобще не завързаха. Това явление го наблюдавам при всички сортове,обикновено в началото или в края на реда,но има и в по-средата. Семената които засявам предварително сортирам като избирам по-големите,след това ги рътя и засявам само тези които най-рано покълват,но защо се получават след това тези анемични растения и имали някакъв начин това да се оправи.  Батко,много те моля ако ти е удобно да вземеш отношение по този проблем,а и за торенето,защото ти беше ми дал една примерна схема за комбинирано торене,но един вирус ми унищожи доста неща в компютъра. Това което си спомням беше есенното торене с троен суперфосфат, него вече го разхвърлих и заорах и патент калий преди засаждане,но за торенето по-време на вегетацията  ми е мъгла. Техниката ни е добър помощник,но понякога изневерява,благодаря от сърце за помощта.

Re: Торене на пипер
« Отговор #3 -: 25, септември, 2014, 22:35 »
    Краси, сортирането на семената по скоро важи за повишената кълняемост  и дружното поникване. При нашите условия на отглеждане все ще се намери причина да има  по-слаб и по-силен разсад. Важно е сортирането на разсада при разсаждане а то става много лесно. Започваш от най едрите и постепенно стигаш до най слабите. Ако не се прави това, силните фиданки тръгват по-рано, слабите в последствие   ги настигат на височина но не и на обем листна маса и на род. Масова практика, поне при нас, е при разсаждане на не мулчирана повърхност да се пускат редовете, хвърлят се ръчно в реда торовете, разсажда се  и се полива. Докато практикувах този начин и при мене се получаваха не еднакви растения още в начален стадий които в последствие все пак се изравняваха. Разсада винаги го сортирам при скубането така че тая неравномерност я отдавам или на поливането или на действието на калия попаднал директно на корените/има такава теория/. От как мулчирам правя предварително разпръснато торене разсаждане с машина и поливане чрез капковото и този проблем го няма. Всичко тръгва или не тръгва но еднакво. Така че според мене все може да се намери някаква причина в начален етап посева да не е еднакъв. И пак според мене, всяко  изоставане и отличаване на отделно разпръснати растения на по-късен етап не може да е свързано нито с торенето нито с поливането а най вероятната причина е заболяване и то на кореновата система. Може да е столбур или псевдостолбур който лесно се отличава по жълтя цвят, вертицлийното личи по увяхването, при краставичената мозайка растението е ниско, силно разклонено и средния нерв на листата е зигзагообразен, не връзва. Може проблема да е и в почвени неприятели, разните му червеи и нематоди, като при лавите и нощенките се забелязват рани от изгризано а нематодата образува по корените малки картофчета. Огледай ги пак, отскубни някой корен и виж и кореновата система, може нещо да ти подскаже. Ще говорим и за торенето, няма проблеми.

Re: Торене на пипер
« Отговор #4 -: 26, септември, 2014, 18:48 »
Батко,благодаря ти от сърце,като чета твоите постове все едно чета от учебник и то си е така практиката е най-добрия учебник,а пък знам и колко литература си изчел. Не бях се замислял върху сортирането на разсада преди засаждане,но вече ще го правя. Нямам още навици за всичко да оглеждам и ме е яд че изскубах безплодните и слаборазвити растения и не ги погледнах, то и да ги гледам като не знам симптомите пак нищо работа. Ще прочета за тези заболявания които описа и ще прегледам останалите растения, имам една леха от която не съм изскубал още нищо. На едната леха преди две години хазаина беше изхвърлял през зимата пепел от печката и то като вали сняг и дъжд голяма част беше попила в почвата,като видях му казах да не сипва там пепелта и изгребах колкото имаше отгоре. Това което ми прави впечатление е че втора година на тази леха пипер не става. Защо пиша това,ако с тази леха нещата се оправят и внимавам за болести и с торенето мисля,че ще съм доволен от добива. Още веднъж благодаря.

Станка

 • *****
 • 385
 • 10
 • Знам, колко не знам...!!!
Re: Торене на пипер
« Отговор #5 -: 01, октомври, 2014, 22:16 »
 ;D,като прочетох цялата тема първо реших че аз не се занимавам основно с това,което не е вярно,та колега винаги съм ти завиждала, че това ти е хоби.При този пълен анализ на развитие на на растението, ти свалям шапка,сина ми е на пазар и като кажа че няма вече хубава червена чушка а той:че с 4дка искам да изхраня Северна БГ,няма как да стане е прав ;D аз съм достатъчно  по
вредена и то професионално ,че като ида на гости в близки гледам зеленчуковата и градина от какво е болна,като тях не ги притиснява-за зимнината ще стигне :)Та нямам никакво логично обяснение ,защо при толкова грижи не ти се получават добивите,определено в пъти по малко  съм отделила от колкото ти си положил :o
Има дни,в които си мисля,че съм луда.Има и такива,в които съм сигурна.

Radoslav

 • 44
 • 0
 • градина
Re: Торене на пипер
« Отговор #6 -: 07, февруари, 2015, 17:05 »
Здравейте и от мен. Тази година освен другите зеленчуци, които сея (Карфиол, домати, патладжан, праз) съм решил да насея и 3 000 корена пипер.2000 корена паламацко чудо и 1000 корена стрижанка.Искам да помоля хората, които професионално се занимават с пипер за примерни схеми за торене и ако може за разстояние в реда и между редовете.Пипера ще бъде най-вероятно на капково.Посъветвах се с един пиперджия, който ми препоръча предсеитбено торене с тея тореве на YARA, а при първи завръзи торене чрез поливането със Калиев нитрат и калциев също така.Не съм химик но мисля, че точните думи бяха нитрат.Моля за вашето мнение, и лична схема за торене.

Мило

 • ********
 • 1 150
 • 20
Re: Торене на пипер
« Отговор #7 -: 08, февруари, 2015, 11:43 »
Разстоянията между редовете и в редовете е като на синия домат който показваш на снимките.Що се отнася за торенето има схема за торене в сайта на Ивесто,приблизителни норми и торове ще са правилни.
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

Re: Торене на пипер
« Отговор #8 -: 14, февруари, 2015, 07:00 »
Цитат
.Искам да помоля хората, които професионално се занимават с пипер за примерни схеми за торене и ако може за разстояние в реда и между редовете
   Схемата е 60/60/20 или около 8000 корена в декар. По удачна и практична е обаче схема на двойки,т.е. двата реда са ти на 40 или 50 см. а между двойките редове разстоянието е 80 или 70 см. Аз използвам схема 80+40/23. За доматите и патладжана ти препоръчвам също двуредова схема, само че при тях разстоянията са по-големи-примерно 80+ 50/30-40 см.
 Торене. Оборска/щом е на декари/ колкото можеш. Освен това- 70-80 кг. NPK-15/15/15 -не слагам повече само защото може да стане и фал и да остане празна нивата, освен това и с поливането и с торенето спазвам принципа- ако е малко мога да добавя но ако е много, не мога да си го взема обратно. При разсаждането не слагам нищо. Ако е скубан разсад, 10-15 дена минават до прихващането му, ако е от табли, както е при мене, още към края на първата седмица правя подхранване с 20/20/20 +МЕ. На два или три пъти слагам по 10 кг/дек. Между тези подхранвани слагам и 5 кг/дек. Калциев нитрат и 5кг/дек. Магнезиев нитрат или сулфат. След това периодично подхранвам с калиев нитрат- общо до края 20-25 кг/дек. и азот- 25-30кг/дек. Внасям го на порции пр. всяка седмица. Правя две три подхранвания листно с аминокиселини от рода на тера-сорб или текамините. Това е особено важно ако в началото се получи поражение по листата-амино киселините все пак са готов продукт и помагат за по-бързото възстановяване. При възможност, заедно с препаратите слагам и листни торове но не разчитам на тях. Това е основното, от там нататък градинаря трябва да преценя по състоянието на разстенията дали имат нужда от нещо а най добре е да не чака очевадните признаци а да предвижда. С практика и желание и това се постига. При пипера нуждата от NPK e в съотношение 5-3-5. Нека това ти служи за ориентир. На практика азота е най много, по лесно се губи.
   ПалаНАЧкото е добър долу горе устойчив и добивен сорт. Стрижанката е само за зелено и иска храна и бране.
   Успех.

Re: Торене на пипер
« Отговор #9 -: 15, февруари, 2015, 18:03 »
   Това е основното, от там нататък градинаря трябва да преценя по състоянието на разстенията дали имат нужда от нещо а най добре е да не чака очевадните признаци а да предвижда. С практика и желание и това се постига.
Батко,благодаря за ценната информация,но би ли ни научил повече на това как да разпознаваме какво е нужно на растението и кое е повече по външния му вид? Така както си го видял от твоя опит и практика.
« Последна редакция: 15, февруари, 2015, 18:08 от Краси Лазаров »

Re: Торене на пипер
« Отговор #10 -: 09, август, 2015, 08:52 »
Искам да попитам дали някой е ползвал тази марка торове http://torove.bg/vodoraztvorimi/za-listno-kapkovo/nutrilaif-20-20-20-te-NPK-kapkovo-listno и какви са му впечатленията? Защо питам,попаднах на тези торове случайно и когато ги разгледах видях е че са на половината цена сравнени с Хортигроу и Кристалон,а съдържанието им е почти като на по-скъпите,само нямат аминокиселини като Хортигроу.
Ще ви бъда благодарен за отзивите,защото ще пътувам към Пловдив и ако отзивите са добри мисля да си купя.

Мило

 • ********
 • 1 150
 • 20
Re: Торене на пипер
« Отговор #11 -: 09, август, 2015, 12:56 »
Със сигурност са добри торовете,то и шербет от кравешки или кокоши от ония работи да направиш пак ще е добре.Щом имаш ходене до Пловдив задължително вземи малки разсфасовки поне от 2 чешита,пък после ще кажеш за какво иде реч.При нас има една много заредена агроаптека от към всякакви препарати и торове и от там купувам или давам поръчка каквото ми е нужно.
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

Re: Торене на пипер
« Отговор #12 -: 09, август, 2015, 14:29 »
Благодаря колега,за съжаление няма малки разфасовки, Има само 20 кг. Ще рискувам да взема и ще ги разделя с колега. Имам домати Афен за втора култура ще ги наторя с този тор и ще пиша какво става.

Re: Торене на пипер
« Отговор #13 -: 09, август, 2015, 15:05 »
   Краси, не бързай чак толкова. Може би все пак ще е по-добре да си вземеш кристалон? Когато гледате цените гледайте и килограмите. Щото има опаковки по 25, 22,5 и по 20 кг. Търговски трикове. Тази не съм използвал и нямам впечатления но има доста други на нейната цена. На Яра-мила са по скъпи но са добри използвам ги. Има и още по скъпи с допълнителни добавки, при нас не вървят щото цените все пак са шокиращи. А много евтините пък ги избягвам като съмнителни. Та избирай но не забравай приказката на англичанина " не съм толкова богат, че да купувам евтино" ;)

Re: Торене на пипер
« Отговор #14 -: 09, август, 2015, 16:49 »
Прав си,че бързам,защото този тор ми трябва за другата година,но понеже ще ходя до Хисаря на почивка и исках да използвам случая. Имам Яра мила комплекс за цялата градина,също и Калиев нитрат. Тази година използвах Хортигроу 20-20-20;15-5-30,доволен съм,обаче на дребно са по 10 лв. и ми идва много скъп. Кристалон ползвах предишните години и също съм доволен,но и него по-евтино от 6лв. за кг. не мога да го намеря и то пак в Пловдив. Би ли ми препоръчал универсален тор за капково ,който ти си ползвал и да е на по-изгодна цена?