Кръчма

Черница ражда грозде, сорт Болгар

Вискяр

  • *
  • 1 824
  • 8
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Черница ражда грозде, сорт Болгар
« -: 03, август, 2014, 21:59 »
   По случай Седмицата на гората момчилградчанинът Радостин Димитров присади на черницата в градината си две лозови пръчки. Така тази черница ще ражда и кехлибарено грозде, сорт Болгар.
 Такова присаждане Радостин вече е правил в родното си село Дрангово, както и в Момчилград. Гроздовете, родени на  черницата, стават много по-едри, а зърната по-сладки и ароматни от тези, родени от обикновена лозница.
Самата присадка опитният градинар прави по два начина:
  Първият начин е като пробива под клоните на черницата няколкосантиметрова дупка, присажда гроздовия калем и облепва мястото с пластелин.
  Вторият начин е като присади лозницата ниско на ствола на дървото. Пробива дупка през цялата черница, прекарва през нея пръчката на засадената до черницата асма и оставя така присадката да расте на два корена - на черницата и на лозницата. На следващата година той отрязва целия ствол на черницата над присадката, отрязва и присадената пръчка от корена на лозницата. Така остават само отрязаният дънер и присадката, промушена през дупката. Така черницата храни само гроздето.
Тънкостите на занаята той е усвоил от баща си Младен, който е бил опитен лозар и градинар.
В колекцията си от присадки той има мушмула върху дюля, питомна череша върху дива, ябълки и круши върху диви, сливи върху джанки. А сега вече и черница, която ще ражда грозде.