Кръчма

Tuta absoluta доматен миниращ молец

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Tuta absoluta доматен миниращ молец
« -: 10, януари, 2012, 01:43 »
Tuta absoluta или доматен миниращ молец - новият бич Божий в градината по доматите.
Tuta absoluta е опустошителен вредител на доматите. Произхожда от Южна Америка. Напоследък Tuta absoluta се счита за сериозна заплаха за производството на домати в средиземноморския регион. Новият вредител от Южна Америка, който се настани по бреговете на Средиземно море - идеален нов дом, където може да се размножава между 10-12 поколения годишно. Всяка женска може да снесе 250-300 яйца в живота си. Този вредител пресича границата и нанася опустошително въздействие в производството на домати, както в защитени места - оранжерии, така и в открити полета. Заразяването с Tuta absoluta се отнася и за картофи, патладжани и обикновени бобчета.
Tuta absoluta е много предизвикателен вредител за контрол. Ефективността на химичния контрол е ограничена поради естеството на увреждане на насекомите, както и поради бързата му способност за разработване на устойчиви на инсектициди щамове. Използването на биологични фактори все още е в процес на разработване и не е готова за борба с този вредител ефективно и по икономически ефективен начин. Феромонният капан за секс се използва като инструмент за ранно откриване. Прилагането на масов улов и примамване и убиване на примамка с феромони е било ефективно за контролиране на Tuta absoluta .
Ларвите на Tuta absoluta навлизат в листата, където произвеждат големи галерии и се впускат в плодовете, причинявайки значителна загуба на домати в защитени и отворени култивации. Ларвите се хранят с мезофилни тъкани и правят неравномерна мина върху повърхността на листата. Вредите могат да достигнат до 100%. Това увреждане на вредителя се наблюдава през целия цикъл на отглеждане на домати. Tuta absoluta има много висока способност за възпроизвеждане. В благоприятни условия има до 10-12 поколения годишно. Ларвите е много малко вероятно да навлязат в диапауза, стига да е налице хранителен източник. Tuta absoluta може да презимува като яйца, какавиди и възрастни. Възрастната женска може да снася стотици яйца по време на живота си. Доматените растения могат да бъдат атакувани от разсад до зрели растения. В инфекцията с домати, намерени на апикални пъпки, листа и стъбла, цветя и плодове, Върху която е видима черна фраза. При картофи главно надземните части са атакувани. Въпреки това, неотдавна се съобщава за увреждане на клубените.Tuta absoluta намалява добива и качеството на плодовете на домати, отглеждани в оранжерия и на открито поле. Силно атакуваните доматени плодове губят търговската си стойност.
Тъй като ларвите се хранят  вътре в листата и плодовете, е трудно да се постигне ефективен контрол чрез прилагане на химически инсектициди. Освен това, Tuta absoluta може бързо да развие щамове с намалена чувствителност към инсектициди, които преди това са били ефективни. Несъответствието със синтетични инсектициди също е отчетено в много страни.Биология на Тута абсолюта
Tuta absoluta е микро лепидоптонов молец с висок репродуктивен потенциал. Има около 10-12 поколения на година. Общият жизнен цикъл е завършен за 30-35 дни. Възрастните са нощни и се скриват между листата през деня. Възрастните са 5-7 мм дълги и с размах на крилата от 8-10 мм. Възрастните женски яйца снасят на растенията гостоприемници. Зрялата женска може да положи до 260 яйца преди да завърши жизнения цикъл. Яйцата са малки цилиндрични, кремаво-бели до жълти с дължина 0.35 мм. Излюпването на яйцата се извършва 4-6 дни след излагане на яйце. Ларвите са кремави, с характерна тъмна глава. Четири стадия на развитие се наблюдават. Ларвите не влизат в диапауза, когато има храна. Крайното превръщане може да се осъществи в почвата, върху повърхността на листа или в мини. Tuta absoluta може да презимува като яйца, какавиди или възрастни в зависимост от условията на околната среда. Най-важните идентифициращи символи са Филифорни антени (антени, подобни на зърна), скали със сребърно сиво и характерни черни петна, които се намират в предното крило. Ларвите стават зеленикави до светло розови от втора до четвърта възраст. Ларва период е най-вредния период, който завършва в 12-15 дни.

Една интересна идея за етерично-маслена защита от Tuta absoluta или доматен миниращ молец:
http://farmer.bg/29025-Vseki-polozhitelen-opit-e-polezen-
« Последна редакция: 30, юли, 2017, 20:00 от Вискяр »

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Tuta absoluta
« Отговор #1 -: 12, януари, 2012, 20:35 »
Доматен молец
.doc файл, цъкай горе и тегли.  :)

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Tuta absoluta
« Отговор #2 -: 22, февруари, 2012, 16:13 »
Култури, които напада Тута абсолюта или доматен миниращ молец:
(Според bayercropscience - Чили)
 
Листни
Чесън
Целина
Броколи
Лук
Карфиол
Аспержи
Спанак
Ягоди
Маруля
Царевица
Пъпеш
Картоф
Краставица
Пипер
Зеле
Диня
Емфие
Открит Tomato
Парниковите домати
Италиански Скуош

От цветята напада петуния и шизантус (Schizanthus).
Пепино (Solanum muricatum)
« Последна редакция: 04, април, 2016, 22:03 от Вискяр »

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Tuta absoluta
« Отговор #3 -: 22, февруари, 2012, 17:10 »
Яйце на Тута абсолюта - Tuta absoluta egg, и как изглежда върху листо на домат:


Ларва


Поразени домати на открито
« Последна редакция: 01, март, 2012, 11:39 от Вискяр »

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Tuta absoluta
« Отговор #4 -: 01, март, 2012, 12:32 »
Препарати, одобрени от турското Министерство на земеделието, за борба с Тута абсолюта:

Активно веществоФормулация
Доза
Карантинен срок
Azadirachtin A 10 g/lEC500 ml/100 литра вода3 дни
Metaflumizone 240 g/l SC 100 мл / дка3 дни
Spinosad 480 g/lSC 20-25 ml/100 литра вода 3 дни
İndoxacarb  SC20-40 мл / 100 литра вода 3 дни
İndoxacarb  30% WG 12,5 гр / дка 3 дни

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Биологичен контрол на Tuta absoluta
« Отговор #5 -: 01, март, 2012, 23:18 »
Биологичен контрол
(Гугъл превод)

Следната био-господа могат да бъдат използвани за контрол на Tuta absoluta:
Trichogramma pertiosum
Trichogramma achaeae
Macrolophus pygmaeus
Nesidiocoris tenuis
Nabis pseudoferus
Яйцето паразитоид Trichogramma achaeae е, идентифицирани като кандидат за биологичен контрол на южноамериканската доматено вид нематод, Tuta absoluta. Емисиите на парникови условия на висока ефективност, 91.74% за намаляване на щетите е получена при освобождаване 30 възрастни / завод (= 75 възрастни / м2) на всеки 3-4 дни на август и септември на 2008 г. в югоизточната част на Испания (Кабело и др., 2009 ).
Използването на биологична борба с вредителите, моми на бъг Nabis pseudoferus, се изучава, да се прилагат в испански оранжерии. Две полу биоанализи поле на доматени растения, при контролирани условия, са показали значително намаляване на броя на яйцата на Tuta absoluta, между 92 и 96%, при освобождаване на 8 или 12 от първите нимфи ​​етап на Nabis pseudoferus за всяка централа (Кабело и др. , 2009).
Микробен контрол
VaR Bacillus thuringiensis. kurstaki са изложени на задоволително ефикасността срещу паразитози Tuta absolutalarval в испански огнища. Забавено прилагане на Bacillus thuringiensis може да доведе до по-висока смъртност насекомо, ако насекомите стават по-податливи на патогена, след по-дълъг период на хранене на устойчиви култури. То се съобщава, че в комбайн прилагане на масово освобождаване на Trichogramma pertiosum и Bacillus thuringiensis резултат плодове повреди само 2% в Южна Америка.
ентомопатогенни гъбички Metarhizium anisopliae може да бъде причинено смъртност жена до 37,14%. Лабораторни изследвания показват, Beauveria bassiana може да доведе до 68% легенче смъртност.
Ботаническата Инсектициди
екстракт от Neem семена, Azadiractin действа като контакт и системен инсектицид срещу Tuta absoluta. Е записан на почвата приложение 48.9-100% легенче смъртност. Прилагане на Neem масло в adaxial повърхността на листата, причинява 57-100% легенче смъртност. Въпреки това, той съобщи, че прилагането директно за ларвите, причинени 52.4-95% смъртност (Gonçalves-Gervasio и Vendramin, 2008).

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Химически контрол на Tuta absoluta
« Отговор #6 -: 01, март, 2012, 23:19 »
Химически контрол
(гугъл превод)

Химичен контрол е основната мярка за контрол, които се използват срещу Tuta absoluta, тъй като бе съобщено, в Южна Америка. В домати Бразилия glowers извършва до 36 инсектицидни приложения за контрол на Tuta absoluta в рамките на един сезон на прибиране. Честото интензивно прилагане на инсектицид води до развият резистентност на инсектицид. Намаляване на ефективността и контрола на провала на инсектицидите, използвани срещу Tuta absoluta са докладвани в Южна Америка. Устойчивост на пиретроидни и Метамидофос, картап е се съобщава в Бразилия, Чили и Аржентина. Все пак, има активни съставки са открили, за да бъде ефективен срещу Tuta absoluta ларвни паразитози в испанските огнища; Имидаклоприд, индоксакарб и спинозад. Това се съобщава,, делтаметрин е ефективно "чук-надолу" на възрастен в Испания.
Добрите земеделски практики на
добри земеделски практики включва културни практики, които се редуват с картофени посеви, оран, подходящо торене, напояване, унищожаване на заразените растения и пощенски отломки жилетка култури. По всяко време на един цикъл на отглеждане е открито или повредени от ларвите на Tuta плодни стъбла, ще бъде направено цялостно преразглеждане на целия парцел, на процеса на оттегляне и унищожени по шифрована връзка, за да се предотврати този вредител завършва своя цикъл и продължават да се разпространяват. Съществуват известен брой на културни мерки за контрол, които помагат за премахването на този вредител. Ротация на културите, отстраняване на културите и селективно отстраняване и унищожаване на заразения растителен материал са важни културни практики за контрол, която ще помогне за изкореняването на този вредител в зелени къщи. Диви растения гостоприемници също трябва да бъдат премахнати, за да предотврати по-нататъшното изграждане на потенциал на населението.

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Интегрирано управление на Tuta absoluta
« Отговор #7 -: 01, март, 2012, 23:21 »
Стратегията за интегрирано управление на вредителите
(гугъл превод)

IPM стратегии са разработени в Южна Америка, за да Tuta absoluta контрол. С различни активни вещества може да се прилага н съчетание с био-рационален контрол тактика. Интегриран контрол препоръча метод използва, за да (1) Големите залавяне преди засаждане, (2) изчистването на почвата на растителните остатъци, (3) прилагането на имидаклоприд на вода за напояване 8-10 дни след засаждането, (4) на прилагането на спинозад или индоксакарб, ако се наблюдават случайни индивиди от Tuta absoluta
и (5) отстраняването на остатъците от културите, веднага след последните плодове са събрани (Робредо Junco и др., 2008). В случай на капан феромон хваща по-малко от десет молци на уловител на седмица на лечение за контрол на лечение се препоръчва да се извършва главно с био-рационални продукти, като Bacillus thuringiensis и азадирахтин. В случай на капан феромон хваща повече от десет молци на уловител на седмица на лечение за контрол на лечение се препоръчва да се извършва чрез комбиниране на био-рационални инсектициди със синтетични химически инсектициди.
ниска гъстота на населението маса прихващането на вредителя с феромони със стръвта водни капани има също се оказа ефективна мярка за контрол в испанските огнища. Средно на 30-40 феромони със стръвта водни капани трябва да бъдат поставени на хектар на водата. Маса за залавяне с капан за екологичен контрол мярка.

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Tuta absoluta
« Отговор #8 -: 23, май, 2014, 10:29 »
Ето някои инсектициди, които Испания  ползва за борба с неприятеля  доматен миниращ молец Tuta absoluta:

Фенос - от групата на Бензендикарбоксаминни инсектициди. Активно вещество е Флубендамид. Приложим е в стадий ларва на Тута абсолюта. Не притежава странично действие отосно акари и повечето полезни организми. Прилага се при домати в количество 24–60 грама активно вещество на хектар.
Алтакор - от същата група инсектициди. Ринаксипир е активното вещество. Овиларвицидно действие. Странично действие - като при инсектицида Фенос. За третиране на открито и в оранжерии.
Афирм - макроцикличен лактонов биоинсектицид. Ново поколение от групата авермектини, специфични за Lepidoptera. Активно вещество - Емамектин бензоат. За третиране при ранни стадии на ларвите. Без странично действие 24 часа след третирането. За прилагане в оранжерии и пръскане на открито.

Мило

 • ********
 • 1 150
 • 20
Re: Tuta absoluta
« Отговор #9 -: 23, май, 2014, 11:02 »
Да не стигаме до там,че си е е...... мамата
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Tuta absoluta доматен миниращ молец
« Отговор #10 -: 05, юни, 2017, 23:48 »
Докато ровех за други неща, попаднах на това:
БАСФ предлага вече  АЛВЕРДЕ срещу Tuta absoluta - доматен миниращ молец.
Препарата е регистриран само за картофи, засега. Вероятно и в обозримо бъдеше, но спокойно може да се ползва и при домати.
Препоръчваната доза е 100 мл/дка, при откриване на неприятеля и при масово излюпване на ларвите.
Другата употреба на АЛВЕРДЕ е срещу Колорадски бръмбар - 20 мл/дка.

Мило

 • ********
 • 1 150
 • 20
Re: Tuta absoluta доматен миниращ молец
« Отговор #11 -: 06, юни, 2017, 21:32 »
При тута абсолюта компромис не трябва да се прави,защото специално този неприятел прави най големите възможни поразии от всички възможни неприятели,ако Алверде не е регистриран за доматен молец не трябва да се губи време с него за да не съжаляваме в последствие за загубите.Така ,че само правилния препарат нищо друго.... стига да имаш кадърен агроном !!!
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

Гъмзата

 • ***
 • 117
 • 1
 • градина
Re: Tuta absoluta доматен миниращ молец
« Отговор #12 -: 06, юни, 2017, 22:43 »
напротив регистриран е,а колко е ефикасен е друг вапрос.

MitkoGeorgiev

 • *
 • 44
 • 0
 • градина
Re: Tuta absoluta доматен миниращ молец
« Отговор #13 -: 07, юни, 2017, 00:43 »
Докато ровех за други неща, попаднах на това:
БАСФ предлага вече  АЛВЕРДЕ срещу Tuta absoluta - доматен миниращ молец.
Препарата е регистриран само за картофи, засега. Вероятно и в обозримо бъдеше, но спокойно може да се ползва и при домати.
Препоръчваната доза е 100 мл/дка, при откриване на неприятеля и при масово излюпване на ларвите.
Другата употреба на АЛВЕРДЕ е срещу Колорадски бръмбар - 20 мл/дка.
Вискяр ако си го закършил с въпросния молец едно от най-добрите оръжия е

http://www.dupont.bg/products-and-services/crop-protection/oil-seed-rape-protection/products/avaunt-meligethes.html

Не само молеца бие а и нощенките  ;)
Алкохолът убива нервните клетки и така остават само спокойните!

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Re: Tuta absoluta доматен миниращ молец
« Отговор #14 -: 07, юни, 2017, 09:21 »
ако Алверде не е регистриран за доматен молец не трябва да се губи време с него за да не съжаляваме в последствие за загубите.
На сайта са споменати само картофите. От това правя извод, че няма регистрация за доматите.
Всички знаем каква патардия е всяка регистрация. Отделно парите.
Много препарати нямат всички регистрации, което не ги прави неефикасни.

В частност, европейски производител на биофунгицид има регистрации в САЩ и Канада, където регистрациите хич не са лесни, но няма регистрация в Европа!

MitkoGeorgiev, благодаря. Засега тази гад не съм я виждал при мен.