Кръчма

Философия на градинаря: кое е хоби и кое - професионалн

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Философия на градинаря: кое е хоби и кое - професионална работа?Без изграден мироглед - философия, никой градинар не може да разчита на сериозни успехи. Първоначалното лутане тази година така, догодина онака, рано или късно трябва да приключи с изработване на собствена философия относно работата в градината при отглеждането на зеленчуци, плодове и ягодоплодни.
« Последна редакция: 26, март, 2014, 23:59 от Вискяр »

     Напълно съгласен по отношение на философия и мироглед. Мило правилно отбеляза - колкото градинари, толкова и теории но все пак може и да се поспори с него, щото все пак има и официална литература, научно обоснована подкрепена с редица изследвания и най важното не оспорвана от нито един учен. Но тука вече  аз съм сигурен че философиите ще са даже повече от градинарите. Имам въпрос лично към Вискяр и то не за друго а щото го познавам и него и производството му, така, че ще се радвам ако се включат и други колеги та да си изясним някои неща.
  Да започнем от там- Плевелите в твоите ягоди , с какво допринасят за качеството на ягодите? Ти си химик, казвал си а и аз го знам, че плода е химия. Ако са необходими десет компонента и ти намалиш или премахнеш половината, резултата същия ли ще е?
   Не се ли правеха  изследвания на "био продуктите" и не се ли доказа,че нямат същите качества като традиционните?
  Вижте, не искам да се заяждам, искам да си изясня проблема. Аз използвам и естествени и изкуствени торове. Използвам и пестициди като съм наясно и с карантини и срокове на разпадане. Имам си много скъпи същества в къщи за които бих направил и невъзможни неща. Храня ги с плодовете и зеленчуците които произвеждам. Наясно съм с глобалните еко проблеми. Но да ми кажете видите ли, това е полезно това не за организма на и растението и човека е... в това искам да ме убедите. С какво една спаружена ябълка е по добра от сочната добре охранена?
   Растенията са многоклетъчни организми. Развиват се чрез растежа делението и диференцирането на клетките. При нормални условия всяка клетка достига определена големина. Но при недостиг например на вода клетката се дели без да е достигнала необходимата големина. Получават се така наречените "дребно клетъчни растения. Това ще рече ,че всичко си има и корени и листа и плод само дето всичко е по дребно. Това значили че плода е по полезен?

maistora

 • ***
 • 196
 • 2
Батко поинтересуваи се какво е биологична стоиност
За препаратите един и същ в една страна е 3 дни карантина в друга 7 в трета 10 ..повече какво да говорим ,още повече че те се разпадат ама до безвредни за човека нива или в-ва ....уж ,ме ако питаш да ги няма по добре

и кои твърди ,че биологичните не  се поливат?

Тука съм съгласен с Вискяр ,аз също си ям пръскани и торени даже и без оборски тор ама...

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
      Да започнем от там- Плевелите в твоите ягоди , с какво допринасят за качеството на ягодите? Ти си химик, казвал си а и аз го знам, че плода е химия. Ако са необходими десет компонента и ти намалиш или премахнеш половината, резултата същия ли ще е?
   Не се ли правеха  изследвания на "био продуктите" и не се ли доказа,че нямат същите качества като традиционните?
 
В природата растенията живеят заедно. Някои са станали "по-интелигентни" и са се научили да се борят чрез химия с другите видове - така наречените фитонциди. Ягодата разказва играта на високата и засенчваща я малина. Някои са се научили да живеят заедно и да си помагат - лука и моркова са отличен пример за това. Или ягодите и чесъна или кромида.
Започвам с това въведение, защото е нормално и естествено да живеят съвместно различни растения. Ягодата обича слънцето и светлината. И ако никой не я засенчва, и не я трови с фитонциди, расте и се развива добре. Едногодишните растения, след като приключат живота си в сезона, разрохкват почвата на дълбочина по много фин начин при изгниването на корените си. На мястото на корените остават празни места в почвата, а веществата от корените наторяват почвата. Отделно корените, както и цялото растение, са храна за микро и по едри живи организми. Охлювите предпочитат по мека храна и при пролетно-лятното почистване от високи плевели, оставени на лехата, изяждат тях, вместо да ядат само ягоди, ако на лехата има само ягодови растения. Плевелите усвояват въглероден двуокис от въздуха и след тяхното разлагане се увеличава хумуса в почвата. А всички знаем, че хумуса дава високото качество и добрия вкус. Не  е проблем да се отгледат ягоди по хидропонна технология, но техния вкус се различава съществено от ягоди, отгледани в песъклива почва - бедна на хумус, и още повече се отличават от ягоди, отгледани на почва с високо съдържание на хумус. Наличието на ниски плевели предпазва почвата от прегряване лятно време, което се отразява благоприятно и на корените, и на цялото ягодово растение. Всяко растение произвежда собствени си химически вещества. След неговата смърт част, или всичките, от тези вещества попадат в почвата - за всеки, който има нужда от тях.
Лично за мен - био нещата се преекспонират. Мода! Вече три години поред са сухи, и много хора решиха, че са биопроизводители. Защото пръскали не с продукти на химическата промишленост, а с природни извлеци.  Природните извлеци са хубаво нещо - ползвани са преди да довтаса индустриалната революция и химизацията и са вършели работа. Както и сега я вършат. Но не съм убеден, че са панацея.
Аз съм убеден, че и да не бяха пръскали - разлика нямаше да има. Както аз последните три години почти не пръскам, да не кажа, че последните две въобще не съм пръскал -  не виждам нужда, климата е благоприятен за повечето зеленчуци. Но стриктно следя растенията и климата и не бих се поколебал да напръскам при нужда - преди 6-7 години, още неразбиращ много неща, изтървах да ми загинат доматите на 12 август. Тъкмо бяха навлезли в силата си.
Правилата на биопроизводството не ме привличат. За мен те са самоцел. Аз предпочитам натуралното естествено отглеждане на зеленчуците и всичко друго в градината. Не гоня добиви, а вкус. Опитвам да има максимално биологично разнообразие в Градина Вискяр: оставям плевели примамки - такива, които привличат въшките, например. При мен е изключителна рядкост да има въшки по културните растения. Намерил съм цаката и на цвекловата бълха, която дълго време ме тормозеше рано напролет. Май намерих цаката и на мишките! ;D За гъсениците се грижат синигерите и другите птици, които гнездят в градината. За подземните вредители се грижат къртиците, като същевременно ми позволяват да избягвам мотиката.

Богомолка (Mantis religiosa) похапва голям зелен скакалец (Tettigonia viridissima).


Опитвам се да създам, малко изтъркано е, но!, едно биообщество, което само се поддържа в равновесие и ми създава минимално количество работа. Може би единствения ми сериозен и нерешен проблем е сляпото куче.
« Последна редакция: 27, март, 2014, 00:04 от Вискяр »

     Често съм си мислел как и с какво един мъж или жена успява да се хареса на другия. Стигнах до извода, че всичко е в....приказките. Успееш ли да я убедиш, че си умен и красив, работата е готова пък после и да съжалява... късно е ;) Та не знам колко си прав ама поне си убедителен така, че убеди ме. Щото досега си мислех, че..... просто те мързи ;D ;D

Вискяр

 • *
 • 1 824
 • 8
 • Работата никога не свършва!
  • Градина Вискяр
Ааааа, от липса на мързел не се оплаквам...  ;D

Доматка

 • *****
 • 406
 • 3
 • градина
Навсякъде ще ми отговаряш,щото сега почивам десетина дни и чета и попивам дет що може! ;D Моля,да споделиш повече за опита си в алелопатията,и по точно за растенията,които привличат към тях въшките и не ходят по другите растения.Но ако има нещо и за трипса пак съм готова да науча нещо.Много се радвам на всички теми и особено за техниката,но уви мъжът ми е мнооооого далеч от селската работа и трудно ми помага,а за тези фрези и  загърлячки за картофи си трябва мъж да ги направи,а вече за работата....щом един малък юнак може,то и аз ще се справя!Успех на всички!