Автор Тема: Физиология на растенията  (Прочетена 8428 пъти)

kinksa

 • Приобщени пиячи
 • Публикации: 38
 • Добре ли носи на пиенье 4
Re: Физиология на растенията
« Отговор #30 -: 31, март, 2014, 12:22 »
Аз съжалявам за наговорените глупости и казвам на компанията извинявайте.
Така се случва във виртуалните кръчми.От позицията на анонимност се казват
какви ли не неща.По друг начин ще изглеждат разговорите,ако си пием питиетата
седнали на истинска маса.То и това ще се случи някога.
Сега към темата.
Усвояването на водата от растенията е важен физиологичен процес
Това силно влияе на вкусовите качества.
Преди около 3 - 4 години по нашите пазари се появи пипер с невероятно големи размери
Някакви мастодонти,натъпкани в чували от които течеше вода.Производителите бяха злоупотребили
,надлъгвайки природата предлагащи пипер с лош вкус,но доходен.Ако тогава можеше да се намери и
що годе по добър пипер,сега вече през есента се предлага само от водния.
Същото не може да се каже за салатите.Те са торени балансирано и имат добри вкусови качества(е не като
тези произведени в моята градина :))
Сигурно ще е интересно ако разискваме този въпрос.

Баткото

 • Булеварда на рома
 • *******
 • Публикации: 812
 • Добре ли носи на пиенье 16
Re: Физиология на растенията
« Отговор #31 -: 31, март, 2014, 13:10 »
    Върху растежа и развитието на растението играят роля както генетичните така и външните фактори. Външните фактори са климатични, едафични и биотични.
  Климатични фактори - топлина, светлина, вода, вятър, газовият състав на въздуха и др.
  Едафични - структура и химичен състав на почвата.
  Биотични - наличието и влиянието на различните микроорганизми.
 Условията на външната среда са тясно свързани по между, действат едновременно и се обуславят взаимно.
  Температура - абсолютно необходим фактор за развитие на растението. Границите в които е възможен растежа се характеризират с три кардинални точки - минимум, оптимум и максимум и за различните растения е в твърде широки граници. В тропиците примерно има растения които при 10 гр. се повреждат а в Сибир има които издържат до  -50 гр. Минимума за много растения е от 0 до 5 гр. но за повечето които ни интересуват минимума е около 10 - 15 гр. С повишаване на температурата растежа до известна степен се засилва. За повечето растения оптималната е от 25 до 35 гр. Пак за повечето растения при по високите температури растежа намалява и при непродължително действие при 50 гр. повечето загиват. При темп. над 35 гр. растеж има, но се увеличава само обема, маса не се натрупва. Или ако имаме една чушка 10 см. дълга и 100 гр. тежка, тя ще стане 12 см. дълга но пак си тежи 100 гр.
   Оптималната темп. не винаги е еднаква за нарастване на различните органи на дадено растение. Например корените нарастват при по ниска темп. от надземните части. Най интензивният растеж или "физиологичния оптимум" не винаги е най полезния за растението. Затова има въведен и "хармоничен оптимум" или това е температурата при която най добре се развиват всички органи на растението т.е. получава се хармонично развито растение.  Установено е че през нощта растежа е най интензивен особено на корените и страничните клонки.
   Светлина. За разлика от топлината, светлината не е абсолютно необходима за растежа. Установено е че растеж има и при пълна липса на светлина, стига да има резервни хранителни вещества. Получава се така наречените "етиолирани растения" Различават се от нормалните по това че са бледожълти, с удължени междувъзлия и листните петури на са доразвити. Ако имате при разсада не такива но подобни симптоми, да знаете че светлината ви е малко. При поникване на младите растения  и показване на първите листенца, растежът им веднага намалява което засяга и органите под земята. Започва хармоничния растеж. Установено е също че растения които се развиват на сянка или гъсти посеви имат много по слаба коренова система но не е доказано дали причината е светлината. Нарастването на надземните органи се потиска от силната светлина. Върху растежа оказва влияние не само интензивността на светлината но и качествения състав. Например сините лъчи стимулират делението на клетката но задържан втория етап- нарастването. При червените лъчи е обратното, усилва се линейният растеж но се потиска деленето на клетката. Ще коментираме тези процеси и в другите теми.
  Аерация на средата- наличието на кислород е необходимо условие за растежа на зелените растения. Втората фаза на дишане при която се създават изходните съединения се извършва при аеробни условия. От степента на задоволяване на растението с кислород, зависи минералното хранене на растенията. Нуждата на различните органи от кислород е различна. Недостига потиска развитието на корените по-силно от колкото на надземните части.
 Тука са и водата и минералното хранене. За тях ще трябва специално внимание и повечко пиене за кураж.
"

maistora

 • Лимонадения Джо
 • ***
 • Публикации: 196
 • Добре ли носи на пиенье 2
Re: Физиология на растенията
« Отговор #32 -: 31, март, 2014, 19:40 »
Аз съжалявам за наговорените глупости и казвам на компанията извинявайте.
Така се случва във виртуалните кръчми.От позицията на анонимност се казват
какви ли не неща.По друг начин ще изглеждат разговорите,ако си пием питиетата
седнали на истинска маса.То и това ще се случи някога.

тва ми звучи като заплаха ,а можеш ли пък да ми кажеш точно кое те обижда ? цитираи ме

Цитат
Преди около 3 - 4 години по нашите пазари се появи пипер с невероятно големи размери
Някакви мастодонти,натъпкани в чували от които течеше вода.Производителите бяха злоупотребили
,надлъгвайки природата предлагащи пипер с лош вкус,но доходен.Ако тогава можеше да се намери и
що годе по добър пипер,сега вече през есента се предлага само от водния.
няма такъв пипер воден
Има различни сортове къде чисти къде не толкоз просто имат различно съдържание на сухо вещество ,понеже се занимавам с пипер ,мога да ти кажа какво се сее преди всичко палначка капия ,амфорра слонско ухо ,куртовска къде българска къде турска  и местни сортове наи често производни на куртовската
От изброените куртовската е наи "суха" и транспортабилна ,а причините да текът не са задължително торенето нито даже и сорта а хаоса в земеделието и търговията пипер се опакова в кашони палети а ние го мачкаме по чували не е картоф и една да се сплеска в летните жеги е съвсем нормално да текне ,ама иди я изкараи от чувала

и накрая но може би на първо място всеки иска големи ,кои ще тва да разправя поне на балканите .после иска и ефтини да са е такива ще са
за доходноста на пипера  ;D аиде де ,я виж една технологична карта колко е масрафа на декар ,започваш на първи март и приключваш октомври ноември ,изкараш 3-4 тона чушка по 50 -60 стотинки ,кажи ми колко е доходна


maistora

 • Лимонадения Джо
 • ***
 • Публикации: 196
 • Добре ли носи на пиенье 2
Re: Физиология на растенията
« Отговор #33 -: 31, март, 2014, 19:47 »
Цитат
Значи, за да започне покълване и развитие на растението са необходими вода- 40-45 % от от пределната

това какво ще рече ,че не го разбирам 45 процента от ппв ли ?

« Последна редакция: 01, октомври, 2015, 16:19 от Вискяр »

Краси Лазаров

 • Червено вино снооощи пих
 • ******
 • Публикации: 630
 • Добре ли носи на пиенье 3
Re: Физиология на растенията
« Отговор #34 -: 31, март, 2014, 21:37 »
Батко,искрено и от цялата си душа ти благодаря за това,че отделяш от ценното си време и ни помагаш да се образоваме. Ти си цяло благословение за форума. Статиите които пишеш са изключително интересни,стилни и най-вече практически подкрепени,а за мен това е много важно,този който пише да е преживял писаното. С нетърпение очаквам поредната порция от изключително интересните ти публикации.

Баткото

 • Булеварда на рома
 • *******
 • Публикации: 812
 • Добре ли носи на пиенье 16
Re: Физиология на растенията
« Отговор #35 -: 03, април, 2014, 08:22 »
      Надявах се някой по разбиращ от химия да каже нещо за химичния състав на клетката, та поне малко да знаем за какво се борим, освен това да имаме по ясна представа за това, че се чанчим да поливаме пък и пари харчим за разните му торове и екстри. Нейсе, ще по препишем пък дано има полза :)
    Специфичните вещества в живата растителна клетка са биополимерите / белтъци, нуклеинови киселини, полизахариди/ и техните градивни части /аминокиселини, нуклеотиди, прости въглехидрати, мастни киселини/.
   Белтъците са основните носители на жизнените явления, но само когато са в здрави комплексни връзки с останалите вещества. Изолирани в чист вид белтъците губят свойствената си структура. Белтъците съдържат - въглерод - 55-56%, кислород - 20-25%, азот - 1-18%, водород - 6,5 - 7,5%. Около 5% са така наречените "пепелни елементи" Те са доста, но в по-големи количества са: калий- около 30%, фосфор -19%, магнезий - 4,6%, сяра - 0,3-2,5% и калций -1,02%. От тука можем да направим изводи за съотношението на хранителните вещества, основните, щото има и други.
  Белтъците се разделят на два вида: протеини- прости белтъци изградени само от аминокиселини и са предимно резервни белтъци и  протеиди - сложни белтъци в състава на които влизат и други съединения като липиди, нуклеинови киселини и др.

   Нуклеиновите киселини играят роля в синтеза на белтъците и в предаването на наследствените белези. Те са два вида– дезоксирибо нуклеинова киселина /ДНК/ и рибонуклеинова /РНК/.  Регулирането на синтеза на белтъците в цитоплазмата зависи от РНК.

Липидите обхващат мазнините и мастноподобните вещества и са едни от главните компоненти на клетката.
 
 Гликолипидите- основни липидни компоненти намиращи се в клетките на листата и хлоропластите. Играят роля във фотосинтетичния апарат.

Въглехидратите- основни хранителни и скелетни съставки на растителните клетки и тъкани. Изградени са от въглерод, водород и кислород и представляват 75-80% от сухото вещество на растенията. Делят се на три групи- монозахариди, олигозахариди и полизахариди. От монозахаридите значение за растенията имат пентозите и хексозите. Пентозите влизат в състава на нуклеиновата к-на а от хексозите интерес представляват гликозата и фруктозата. От олигозахаридите най важни са захарозата, малтозата и лактозата. Към полизахаридите спадат скорбялата, целулозата,  хемицелулозата и пектиновите вещества.

 Минералните вещества в клетката се намират във вид на йони, соли или в съединение с белтъци въглехидрати и липиди. Солите играят важна роля за поддържане на осмотичното налягане и рН на клетката.

 Металите и металоидите оказват отровно и противоотровно действие, играят роля за поддържане тургура и проницаемостта на цитоплазмата, изпълняват и каталитични функции. Ролята на минералните вещества и особено микро и ултрамикро елементите се определя от това, че влизат в състава на високоактивни комплексни съединения- хелати -които участват в обмяната на веществата.

  Хелатите са органични комплексни съединения съдържащи в своята молекула йон на някой метал. Образуването на хелатите осигурява предвижването на металните йони по проводящата система на растението.


алфа

 • Приобщени пиячи
 • Публикации: 16
 • Добре ли носи на пиенье 0
 • градина
Re: Физиология на растенията
« Отговор #36 -: 30, септември, 2015, 21:27 »
Тази тема е изключително интересна.
усновна роля в развитието на растенията играят фито хормоните, ауксини, гиберилини цитокинини, някой правил ли е опит за добавяне то им чрез лисно подхранване  тук във фрума. четох някаде че при използване на геберилинова киселина при зеле стеблата достигат до три метра  ;)

петко б

 • Чо Чо Сан
 • *****
 • Публикации: 467
 • Добре ли носи на пиенье 10
 • градина
Re: Физиология на растенията
« Отговор #37 -: 02, октомври, 2015, 09:30 »
Аз, съм ползвал гиберлини и мога да кажа , че на здраво разстение всисчко което се сложи се вижда резултат.
Гиберлините трябва да се ползват вТОЧНИЯ момент в ТОЧНАТА ДОЗА иначе дават дават обратен ефект .
За три метрово зеле ми се струва , че е от митове и легенди  :)

алфа

 • Приобщени пиячи
 • Публикации: 16
 • Добре ли носи на пиенье 0
 • градина
Re: Физиология на растенията
« Отговор #38 -: 02, октомври, 2015, 22:12 »
взех малко гебирилинова киселина , мятам да поекспериминтирам следващата година.
за ауксини ще пробвам 2.4 д в концинтрация 1/10000 но цито кинините как да ги намеря :)
ще изробвам при картофи домати и пепер , заедно слисно подхранване на макро елименти с концинтрация на разтвора 4 процента . Имаш ли снема за използване на фито хормоните при зеленчуците

Баткото

 • Булеварда на рома
 • *******
 • Публикации: 812
 • Добре ли носи на пиенье 16
Re: Физиология на растенията
« Отговор #39 -: 04, октомври, 2015, 07:43 »
    Алфа, какъв ефект очакваш от третирането на посочените култури с гиберелини??

алфа

 • Приобщени пиячи
 • Публикации: 16
 • Добре ли носи на пиенье 0
 • градина
Re: Физиология на растенията
« Отговор #40 -: 04, октомври, 2015, 17:38 »
с 2.4 д грах за зелено пред зимно за по добро вкореняване.
ще направя експеремент пролетта . с зеленчуци малак участак не повече от 50 броя от
картофи , домати, пипер, паъладжан, зелен фасул.
всички с изключение на доматите имат слаба коренова система . , аоксините влияят върху създаването на по мощни корени , едно третиране с аоксини. в фаза 5-6 лист.
на 4 ден третиране с гиберилинова кисилина и карбамид лисно 4 процента , за следващи тритирания с геберилин 4 до 5 пъти през вегитацията , и междинно подхранване с калиев нитрат(патент калий ).  и супер фосфат . лисно . висок агро фон, приготвил съм за 500 м2 50 кг супер фосфат , 50 кг патент калий и 50 кг. карбамид за пред зимно , около 1000 литра тор от калифорнийски червей( оборския тор е по добре но ще се навъдят гадинки ) смятам да взема и перелит за подобряване на структурата на почвата че доста се сбива но ще използвам строителен че е по евтин.

целта ми е да проуча биолочичния потенциял на тези култури при полски условия .


тази година използвах няколко третирания с урея 5 процента , ефекта е збележителен


за цито кинините ще ми трябват за да сабудя спящите очи на раните сортове картофи за втора култура късен картоф.

тази година използвах семе от предната на хубав много ран сорт холандски сорт, но се наложи няколко пъти да премахвам клъфовете и отслабнаха , днес разрових две гнезда и има хубави картофи но са по 3-4 в гнездо. ще ги дегустирам да видя карбамида и калиевия нитрат как е повлиял на вкуса  ;)