Кръчма

Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
КЬОШЕТО НА ОРКЕТЪРА / Re: Да става приказка - втори епизод.
« Последна публикация от ИПК - Вчера в 07:11 pm »
Водно силовата ми каскада е готова за експлоатация .Дано не гризна дръвцето след минусовите температури с които ни плашат синоптиците
.

2
ДОМАТИ / Re: Как да отглеждаме домати сезон 2018
« Последна публикация от Краси Лазаров - Вчера в 03:14 pm »
Здравейте колеги,използвам опита,който придобих от форума,за да отгледам тази година доматите за градината по друг начин. До сега съм ги засявал във форми,а сега в малки саксийки по една за всеки сорт. Освен това правя за първи път цялостен подбор на семената и обеззаразяване за гъбни болести. Целта ми е да мога да ги отгледам до пикиране на по-малка площ и когато са повече растения на едно място да се развиват по-добре от единично засяти във формичка. Благодаря на Баткото и Мило за ценните съвети,които не пестят,а раздават щедро!
https://www.youtube.com/watch?v=68h_mp-UJOA&feature=youtu.be
3
ДОМАТИ / Re: Как да отглеждаме домати сезон 2018
« Последна публикация от Станимир - Вчера в 08:47 am »
Благодаря! И друг път ми се е случвало. Лек ден!
4
ДОМАТИ / Re: Как да отглеждаме домати сезон 2018
« Последна публикация от MitkoGeorgiev - Вчера в 12:34 am »
"Доколкото знам досега произведен по синтетичен начин антибиотик няма."

Няма и скоро няма да има. Противното би означавало да се създаде жива от нежива материя. Засега само дедо Боже го може това.
Извинявам се че се намесвам, но

Уикипедия
Антибиотик (от старогръцки: ἀντί, „срещу“, и βίος, „живот“) е вещество или съединение с подчертан биологичен ефект, изразен в унищожаването или забавянето на растежа на микроорганизми, като бактерии,[1] гъби и протозои.

Терминът „антибиотик“ е използван за пръв път през 1942 година от американския микробиолог Селман Ваксман за вещества, извлечени от микроорганизми, които пречат на растежа на други микроорганизми.[2] Тази първа дефиниция не включва срещащите се в природата вещества, като стомашния сок и перхидрола, които убиват бактериите, но не се получават от микроорганизми, както и синтетичните антибактериални съединения, като сулфонамид.

С напредъка на медицинската химия днес повечето антибиотици са полусинтетични – получени с химична модификация на срещащи се в природата изходни вещества,[3] като например групата на бета-лактамите, включваща пеницилините и цефалоспорините. Някои антибиотици, като аминогликозидите, все още се получават от живи организми, докато други се произвеждат по изцяло синтетичен път, например сулфонамидите и хинолоните.
5
ПИПЕР / Re: СЕИТБА на ПИПЕР
« Последна публикация от Краси Лазаров - 17, март, 2018, 21:15 »
Краси,за пореден път Батко е прав.Прочетох ти поста за подбор за семена домати,и тъй като експериментирам с домашни сортове,пробвах и аз.Два сорта по 75 семена.Чаша от кафе с една чаена лъжица сол равна.Само 8 и 10 потънаха за 15 мин. киснене.Теглих по една майна(щото Батко казва че може да не помага,ама поне ти олеква)и реших да ги изплакна с чиста вода.Напълних чашите,и от единия сорт една изплувала,от другия две.Добре че не ги изхвърлих непотъналите.Според мен трябва да се прави този подбор два пъти с вода,или втория път с много малък процент сол.
Всичко е по свой начин относително. Когато правя проби внимавам и записвам всичко,особено резултата. Там в поста за пробата на доматените семена който писах не съм добавил резултата. А той е когато накиснах 30 бр. семена в сол потънаха 9 бр. След това другите не потъналите ги сложих в чиста вода от тях половината потънаха,а другите не. Сложих всичките да ги рътя. От потъналите в солният разтвор покълнаха всички,от потъналите във чиста вода покълнаха 80%,от непотъналите в чиста вода покълнаха 20 %. При поникване най-добре бяха потъналите в солният разтвор,без повредени котиледони и доста по-мощни растения станаха. От тези потънали в чиста вода не поникнаха всички и имаха доста повреди и станаха по-слаби растения. От непотъналите в чиста вода от покълналите поникнаха само 2 растения и са най-слабите. Така че метода дава много добър резултат,даже да поникнат някои от не потъналите семена се вижда ясно,че не са качествени.
6
ДОМАТИ / Re: Как да отглеждаме домати сезон 2018
« Последна публикация от Мило - 17, март, 2018, 18:21 »
Лошото е ,че на север от Балкана който е засадил домати в оранжерия колкото и да завива с тунели ще бере ядове,дават го много сняг и после студ !!!Тази година зимата е късна явно !!!
7
ДОМАТИ / Re: Как да отглеждаме домати сезон 2018
« Последна публикация от Доматка - 17, март, 2018, 09:00 »
[quote author=geronymo link=topic=1521.msg13089#msg13089 date=1


В тази връзка има ли някой градски от Русе и региона който да засява март месец в неотопляема оранжерия и да сподели мнение. До сега съм садил винаги между 14 и 24 април.
Притеснява ме, че може да им е малко студено с нощните температури.
[/quote]
Аз живея в околностите на Русе и съм отглеждала полско розово.Ще потърся снимки.Относно засаждането през март в неотопляема оранжерия бих казала,че е трудоемко.Агривело,найлони стари завивки,че и печка понякога ми се налага да ползвам.Отгъване,загъване и прочие!Успех все пак-възможно е времето да бъде благосклонно!
8
ПИПЕР / Re: СЕИТБА на ПИПЕР
« Последна публикация от Станимир - 17, март, 2018, 08:14 »
На времето майка ми на тази операция ѝ казваше плевене на семето. Никога не слагаше сол. Ползваше обикновено миналогодишни семена и ги държеше по няколко часа във водата, като ги разбъркваше от време на време.
9
ДОМАТИ / Re: Как да отглеждаме домати сезон 2018
« Последна публикация от Станимир - 17, март, 2018, 07:55 »
 "Доколкото знам досега произведен по синтетичен начин антибиотик няма."

Няма и скоро няма да има. Противното би означавало да се създаде жива от нежива материя. Засега само дедо Боже го може това.
10
ДОМАТИ / Re: Как да отглеждаме домати сезон 2018
« Последна публикация от петко б - 16, март, 2018, 22:27 »
Гъби наистина подтискат гъби.
Бактерии убиват бактерии . С антибиотици. Доколкото знам досега произведен по синтетичен начин антибиотик няма.
Само да вметна, че не всички растения заживяват в симбиоза с микорезните гъби. Познат ползва сухата микориза но нещо не може да ме ориентира какво точно се случва..
Страници: [1] 2 3 ... 10