Кръчма "При Вискяр" - форум за градина и градинари

КАКВО се ВИДИ от ПОРТАТА => МАСАТА С ДЕСЕРТИ => Темата е започната от: Мило в 26, февруари, 2013, 13:15

Титла: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: Мило в 26, февруари, 2013, 13:15
На тазгодишната Международна селскостопанска изложба  Агра ще бъде представен новия сливо-кайсиев сорт.Новият хибрид се казва Стендесто и е постигнат след 25г. работа в Института по овощарство.Селекционери от няколко европейски държави проявяват интерес към едрите тъмновиолетови с много добър вкус и аромат плодове.
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: Вискяр в 26, февруари, 2013, 14:09
Четох за това още миналата година, но не намерих никаква информация, освен официалното съобщение за признаване на сорта.
Да знаеш дали ще продават фиданки от Стендесто?
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: Градинара в 26, февруари, 2013, 14:50
Онзи ден взех калеми от такова дърво, обаче дървото е 20 годишно и човека каза че му е донесено отвънка  ;D Сега остава ашладисване и дай Боже да се прихване ;)
Титла: Нов ботаничен вид: слива и кайсия - Стендесто
Публикувано от: Вискяр в 26, февруари, 2013, 14:57
Вече има повече информация.

(http://content.maritsa.com/news/2012/08/0000042520_w480.jpg)


Това е нов ботанически вид. Подобно нещо е създадено в САЩ - plumcot:

(http://www.millernurseries.com/images/products/product_918.jpg) или (http://www.ars.usda.gov/is/pr/2000/000613.plumcot.jpg)
Името идва от родителите на новия ботанически вид. „Стендесто” произхожда по майчина линия от синя слива  сорт „Стенлей” и по бащина линия от кайсия  сорт „Модесто”.
Сортът бе одобрен от Изпълнителната агенция по селекция, апробация и семеконтрол - ИАСАС, през месец март миналата година.
Успехът е наличен, въпреки правилата за кръстосване на видове. Синята слива има 48 хромозоми, докато кайсията само 16. Принципно не би могло да се кръстосат.
Цитат
Но на практика се получи! И по този начин поставихме началото на нов ботанически вид в комбинация от двата вида. Впрочем подобни кръстоски се получават не само в лабораторни условия, понякога се срещат и в
природата.
Казва доцент Аргир Живондов, който е директор на Института по овощарство.
Така че на практика Стендесто е нов ботанически вид, а не нов сорт, получен при кръстоска на два други сорта от един вид. Той не е ГМО, а резултат от естествена кръстоска - прашец от слива Стенлей и женски плодник от кайсия Модесто.
Плодът е тъмно виолетов и издължен като силва, но е покрит като кайсията с лек мъх и притежава нейния аромат.
Стендесто започва да дава реколта на третата или четвърта година след засаждането, в началото на месец август - когато слънцето е силно и дава вкусни  и ароматни плодове от всяко растение. Негово много ценно стопанско качество е устойчивост на шарка - Рlum pox potyvirus (http://en.wikipedia.org/wiki/Plum_pox) (PPV (http://)). Тази болест напда и прасковата, като и при трите култури може да опустоши реколтата.

Американския plumcot е кръстоска между японска слива и кайсия, като и двата вида имат по 16 хромозома.
Стендесто има по-дребни плодове от американската кръстоска, но е по-ароматен и по-захарен. Захарността достига 17%, което го прави перфектен за нов вид ракия!
Богатия минерален състав, наследен от сливата, и високото съдържание на витамини, наследено от кайсията, го правят идеален за обичайно и диетично хранене. Приготвянето на различни варианти за зимнина, като компоти, сладка и мармелади, го правят много привлекателен за всяка градина и домакинство.
Хора, стягайте казаните и бурканите, освобождавайте място в градините!
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: execut0r в 27, февруари, 2013, 14:28
Бих си взел няколко фиданки за проба че при нас кайсиите много изсъхват ,а сливите им  е благоприятно , незнам само че от къде
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: Баткото в 27, февруари, 2013, 19:24
    При нас е същото та и аз ще взема стига да намеря. То всяка седмица, по време на сезона, идват пазардижии и предлагат какво ли не но вече избягвам да купувам от тях. Или е менте или заболяло предварително. То и аз съм си малко карък та все попадам на такива. Оная година си купих магнолия от аграта. Върви чудесно само дето не цъфти а.. и плод не дава :(. Между другото да питам, някой знае ли нещо за аграта,
кога ще е?
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: execut0r в 27, февруари, 2013, 20:57
Аз избягвам от всеки да купувам дръвчета , миналата година дадох заявка на един мой роднина да ми направи череши при условие подложката да е от дива череша и да ги гледа на ново място , днес ги взех на 2-3 фиданки измих корените да видя дали имат ракови образувания слава богу няма , след 10-тина дни ще ги засадя само да остана свободен
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: ХЕРА в 28, февруари, 2013, 09:04
Аз имам печален опит с праскови-от десетина фиданки купени от разсадник само една продължава да крее.Та сме решили да ашладисаме от нея на подложка дивачка.Идея си нямам как се прави-ще търся един познат специалист за помощ.
Изкушавам се да си взема от Стендесто,но ме притеснява да не е само раздухана реклама  :-[
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: execut0r в 01, март, 2013, 08:32
В момента ашладисването става на "калем" т.е. цепи се подложката , а калема се заостря като клин и се слага в процепа на подложката , след това някой намазват с кал , а други с восък и притискат с полиетиленова лента . Само че трябва подложката ти да е засята от миналата година и сега да е около 1-1.5 см дебела. При нас различни опити правят хората . Например : на 1 корен дива праскова слагат 2 калема от 2 различни вида праскови , до някъде това е добре защото взаимно се опрашват
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: Баткото в 01, март, 2013, 09:19
     Най лесно е ашладисването на пъпка, спяща или будна, майсторството е повече в превръзката ,да е нормално стегната и в подходящия момент махната. Ако подложката е по голяма тогава остава варианта с калем. Добре е калемите да се вземат по ранко а ашладисването да стане при тръгване на сокодвижението. Много е важно да напасваш точно проводящите слоеве на калема и подложката и тъй като на прасковата те са тънки става по трудно. Превръзва се внимателно,нормално стегнато, замазва се, най-добре с овощарска замазка и това е. Като направиш това вземаш една пластмасова туба от безалкохолно 2 л, отрязваш на десетина см. от горния край а в дъното пробиваш дупка така че да можеш да я намушиш на подложката.Привързваш я добре на предварително забито до подложката колче и я пълниш с рохкава пръст така че калемите да останат в пръста и около два см. да има над тях.Поливаш с вода и периодично проверяваш и поливаш така че да е винаги влажно. Като тръгне калемчето то си пробива пръста само, едва тогава внимателно сваляш тубата. Не бързаш със свалянето, трябва да си сигурна че се е прихванало добре. Калемите едногодишни на две пъпки. Успех.
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: Вискяр в 14, март, 2013, 16:07
Един съсед бе през цялото време на Агра-та. Имаше щанд там за неговото производство. Каза ми, че всеки ден обикалял по панаира, но така и не успял да намери къде се продава Стендесто, никакъв щанд на Института по овощарство не успял да открие.
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: ХЕРА в 15, март, 2013, 10:57
Ние също ходихме на Агра-та,но всички запитани продавачи на посадъчен материал вдигаха рамене при въпроса за Стендесто-да не е някакъв медиен блъф информацията за новото растение?
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: Баткото в 15, март, 2013, 14:03
     Тази сутрин ходих на пазара, пазарен ден е днес, купих десетина фиданки та питах и аз продавача за стендестото. Имам вика ама за догодина ще са готови за разсаждане. Похвали се ,че дъщеря му следвала в института и даже изказа и знание как е бил получен и още не райониран, та мисля ще има за вбъдеще ама какво ще излезне господ знае.
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: mraveca в 22, март, 2013, 22:19
Препоръчвам на всеки който иска да си посади такова чудо първо да си похапне от него.Аз останах разочарован.
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: Вискяр в 24, март, 2013, 21:30
А какво не ти хареса, колега, при опитването? Кое точно?
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: mraveca в 24, март, 2013, 22:06
На мен лично не ми хареса че е кисело.Дребно е и костилката не се отделя.Вкус на кайсия не усетих, също и на слива.Като цяло ми докарва на джанка.А тази захарност 17% ми се струва да е някакъв мит.
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: Вискяр в 22, май, 2014, 10:04
Някакви насекоми ми нападнаха хибрида между слива и кайсия - сорт Стендесто.
В съседство има слива - Ренклота. Тя не е нападната.

http://www.youtube.com/watch?v=6Px1fn35CPg
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: Мило в 22, май, 2014, 12:43
Абе колега,как си ги оставил тия гадове да ти ядът сливо-кайсията,отгоре на това се пърчат по листата.Тури нуреле в машината и бой,бой,бой,до посиневане.
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: Баткото в 22, май, 2014, 19:37
      Ама двойна доза щото са по двойки ;D
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: Вискяр в 04, юни, 2014, 09:31
Явно пилците по градината са ги почистили.
След три-четири дена имаше по-малко от десетина гъгрици по Стендесто - обрах ги на ръка.
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: Мило в 04, юни, 2014, 12:36
Браво колега и да снимаш плодовете като узреят да видиме това чудо.При нас тая година плодовете много слабо,окапаха от ония дъжд преди около месец дето валя и почервени всичко.Тая година така ще е ама за казана ми е,че няма да има какво да се сложи в него  :(
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: Вискяр в 05, юни, 2014, 08:50
Снимки на плодовете на хибрида между слива и кайсия Стендесто ще има евентуално догодина.
Цъфтя тази пролет, но не задържа. И по-добре - сега задачата на растението е да прави корени. И да заложи пъпки за догодина.
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: Radoslav в 21, януари, 2015, 13:19
от поне 2 а може и 3 години такива дръвчета продават в разсадника от Айтос !!!
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: ivanina в 13, май, 2016, 16:51
За втора година , имам засадена фиданка в градината си от сливокайсията Стендесто.
Тази година цъфна за първи път и задържа две плодчета ,които все повече наедряват.
По външен вид по- скоро наподобяват на продълговата синя слива....а какво ще се окаже де факто , като узреят ....времето ще покаже!  :)
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: Мило в 13, май, 2016, 18:16
Да не ги изядеш па да не покажеш тия сливокайсии като станат готови !
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: Вискяр в 14, май, 2016, 07:29
И тази година няма да ги опитам.
Измръзнаха от мраза, дето бе наскоро.
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: ivanina в 16, май, 2016, 21:54
Да не ги изядеш па да не покажеш тия сливокайсии като станат готови !
....в никаком случае - да ги изям преди да ги покажа! ;D
Мисля ,че главната цел е да се запознаем със сорта , и да помогнем на всички заинтересувани да добият ясна представа за въпросната сливокайсия!
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: ivanina в 01, август, 2016, 23:30
Здравейте!
Дойде време, да изпълня обещанието си да снимам и покажа първите плодове на моята сливокайсия Стендесто...преди да ги изям. ;D
През всичкото време на едреене и зреене ми приличаше на чистокръвна слива.Дори след като узря към края на юли , след като я срязах продължавах да я виждам като слива...костилката също е на слива, но като я опитах на вкус  :-* определено добих ново впечатление - ми има вкус , дъх на кайсия.
Ето плодчетата на дървото
(http://flowersnet.info/gallery/user_pics/19763/2864/normal/19763-2864-289241-6249699116-normal.JPG)

а тук след направената десекция
(http://flowersnet.info/gallery/user_pics/19763/2864/19763-2864-289241-7545853367.JPG)
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: Вискяр в 02, август, 2016, 00:24
Честио!
И блазе ти.
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: Мило в 02, август, 2016, 08:42
Браво знаех си че ще има и нещо наподобяващо кайсията,а каква ли ракия би станала  :)
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: MinaLP в 02, август, 2016, 13:13
Сливокайсиевица!  ;D
Браво!
Титла: Re: Хибрид между слива и кайсия Стендесто
Публикувано от: ivanovbg в 02, август, 2016, 18:49
Каква ли ще е ракията от нея?

С дано догодина да имаме повече  ;)