Кръчма "При Вискяр" - форум за градина и градинари

КАКВО се ВИДИ от ПОРТАТА => МАСА СЪС САЛАТИ И МЕЗЕТА => ПИПЕР => Темата е започната от: Баткото в 16, януари, 2012, 07:47

Титла: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 16, януари, 2012, 07:47
    Нека модератора да реши дали е удачно заглавието на темата. Безспорен факт е, че всяка брънка от веригата, като се започне от почвата, обработка, торене, семена, отглеждане на разсада и т.н, са изключително важни. Факт е, че за всичко това има разработени технологии и препоръки, както по отделно така и заедно. Но също така е безспорен факт, че всичките тези препоръки и изисквания могат да се изпълнят едва ли не само случайно. Отварям темата с идеята да споделим реалния опит и познания за това как се оправяме при условията които са ни дадени, при това  и с това което имаме като наличност. Отварям темата с идеята да науча нещо за отглеждането на пипера както и да помогна на някой с това което знам, щото въпреки изобилието на информация, въпреки че отиваме на нивата с лаптоп, мисля, че проблемите и неуспехите ни се дължат главно на недостатъчните познания. От 15 години се занимавам само с пипер. Ако знаете колко и какви грешки съм направил, хич няма да ме прочетете даже. Пипер отглеждам и то не лош. И грешки допускам макар и да се старая да не ги повтарям. Живота е такъв, винаги има какво да научиш и какво да сгрешиш. Не се страхувам да си призная, не се срамувам и да питам. Просто искам да отглеждам пипер и то по-хубав и повече. А вие, е, вие си решавате :)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 27, януари, 2012, 16:25
(https://lh4.googleusercontent.com/-fhNgbYgjgqM/T14uLuC2ugI/AAAAAAAAAGs/7BHjRVtrx5g/s611/523.jpg)
  Така го садиме пиперо ;)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 27, януари, 2012, 16:35
(https://lh6.googleusercontent.com/-_NOfZ0ozkkM/TyJF2V-a1cI/AAAAAAAAAGw/dHPRhD8qDdo/s611/526.jpg)

   И той обича красивото.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 01, март, 2013, 08:14
(http://imageshack.us/a/img844/8752/02032012069.jpg)

  така зареждам и сея таблите-112ки
(http://imageshack.us/a/img842/9577/050320120722.jpg)

 това са тунелчетата в които ги подреждам

(http://imageshack.us/a/img853/800/339u.jpg)

 ако няма издънки става такъв и го разсаждам
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ХЕРА в 01, март, 2013, 08:50
Баткото,свалям шапка!
Имаш страхотен помощник  ;) ;)
И още по-страхотен разсад!
Стигнал си до истината,че в тарини на стелажи работата не става-трябва си пръстчица отдолу-да спуснат коренче.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 01, март, 2013, 09:35
   Метода  проба-грешка е голяма работа :) То като си помисля, май няма нещо където да не съм грешил. Първата година останаха изолирани от почвата, едвам ги вдигнах 10-12 см. Втората се улучиха.Третата се престарах, засипах ги с пръст отстрани, щото и под тях влиза въздух и много лесно прегряват. Е да ама не :o Получи се такава изолация, отдолу почвата остана студена и нито едно коренче не се заби в лехата. Предполагам и на тебе сламата ти е изиграла такъв номер, изолирала е топлината. Тази година като гледам пак ще има проблеми и то още от сега. Времето дойде таблите са почти готови а мястото на лехите е като ливада и потъваш до глезените.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 04, март, 2013, 19:51
      Малко нагледен материал за това , че винаги има проблеми но винаги има и надежда. Баща ми навремето ме научи на нещо много важно- на трънка мекица няма , ако искаш мекица трябва да потичаш :) Снимки от по-миналата година:
  (http://imageshack.us/a/img841/8682/moto0681y.jpg)

   Идеално тръгване. Всичко на място всичко еднакво, да ти е драго да ги гледаш.
   (http://imageshack.us/a/img836/3969/moto0689.jpg)

  Десет минути и плачевно състояние.
  (http://imageshack.us/a/img201/5163/moto0727.jpg)
 
  повишени грижи и внимание , съвзе се и се отрупа с плод. Яки жеги много пригор и едно скапано заболяване пак от топлото.
   (http://imageshack.us/a/img28/3244/moto0738y.jpg)
   
  Дългоочакван дъжд и изобщо неочакван силен вятър. Не помогнаха нито колчета нито сезали. Над 50% на земята. На следващия ден отново слънце и ела да видиш печена чушка. Въпреки всичко годината свърши добре. Близо 5 тона от дек. и макар и 35% да се продаде като шкарто, куража за следващата година го подсигурих.Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 04, март, 2013, 20:44
    Миналата година въпреки проблемите с разсада почнах да разсаждам малко ранко даже, на 1 май. Пожелах си да ми върви като по вода ама то май множко съм си пожелал :)
      (http://imageshack.us/a/img839/3541/08052012163.jpg)
  Като започна та цял месец не спря. Като за капак един ден мина облак с град та ми опатка и лехите, с разсада. 20 декара ги разсаждам за 35 часа, 15 ги разсаждах 35 дена. Първия разсаден се разболя и повечето стана така:
      (http://imageshack.us/a/img560/3948/31052012007.jpg)
    Ако не бяха предварително положени и торове и мулч и капково, бях се отказал. Просто бях принуден да продължавам и все пак за 5-6 дек. разсад хвърлих на края. Вижте резултата:
     (http://imageshack.us/a/img16/7601/18072012005.jpg)
     (http://imageshack.us/a/img132/5448/690nz.jpg)
   Добива ми е рекорд при тоя сорт- килограм от корен средно.
   Нито се хваля нито се оплаквам макар, че че не си спестявам и двете при възможност ;) Това са фактите в случая.
  Показах ви две последователни години които никак не са изключение. Така е всяка година и в повечето случаи е много по зле.
 Иска ми се тези примери да ви вдъхнат повече кураж и да не казвате лесно "не става". Пожелавам успех на всички.
 
     
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 19, март, 2013, 18:32
Здравейте,случи ми се нещо странно със семената на пипера.Накиснах ги за 24 часа във вода след което ги сложих да ги рътя.Погледнах ги след около три часа покълнали но кълновете от към върха сиво черни  другата част от кълна навътре в семето нормална.Помислих че е от хумустима но на другия ден сивочерните кълнове омекнаха и се смиха скашкаха се.Махнах всички които бяха такива третирах другите с проплант и оставих семето на влажно продължиха да покълват но вече нормални бели.Отново накиснах семена от четирите сорта само във вода и в други съдове обеззаразени получи се същото но успях да определя че само при два от сортовете се получи изхвърлих семената с почернелите кълнове не третирах с проплант и по нататък кълновете са нормални.От какво е според вас проблема?При единия от двата проблемни сорта се получават черни кълнове само от реколта 2012 от семена събрани през 2011 не се получава.


Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: maistora в 12, март, 2014, 08:11
Баткото,свалям шапка!
Имаш страхотен помощник  ;) ;)
И още по-страхотен разсад!
Стигнал си до истината,че в тарини на стелажи работата не става-трябва си пръстчица отдолу-да спуснат коренче.

ох не става ли ,пръчсчица трябвало ,тотално опошляване на технологияте е пръсчицата . и как го правят хората тогава . е че е по-лесно на земята да ама по-правилно  ???

батко имаш ли снимки от първата нива като големи ?

от пръсчицата само болести се хващат тарини задължително се гледат изолирани от почвата ако ги вдигнеш на високо още по добре на метър по лесно можеш да контролираш топлина ,тогава контролираш температурата в оранжерията само и така и под и над тарината е една и съща

когато са на земята язък за чистоттата от болести при торфа по късно пък когато се вкоренят започват да растат неравно мерно щото вече става почти като на студена леха къде повече вода пкъде по малко къде просъхва къде не
и накрая и им късаш корените нещото за което е създадена тарината е да се запазва целоста на кореновата система
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: iyaneva в 29, март, 2014, 09:29
Незнам тук ли да питам , но не ми се започва нова тема- как е по- добре да се полива пипера при оранжерийно отглеждане- с капково напояване или с оросяване/дъждуване.
Из дебелите книги пише, че дъждуването увеличава добива с 30 %.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: maistora в 29, март, 2014, 10:20
 ;DАбе наи-добре от опит да разбереш  ;D,ама в земеделието поправителен няма
Затва да помислим

всички методи си има предимства и недостатъци ако ги знаеш ще си избереш наи подходящия за теб

предимството на дъждуването е че подобрява микролкимата охлажда в горещите месеци вдига въздушната влажност ,ако е на пипер през юли на къра бива в оранжерията влажноста е проблем ,а има и възможност за засенчване ,тоест предимствата на дъждуването не са ти плюс в оранжерията при пипер
с капковото няма да имаш висока въздушна влажност което е плюс ,няма да си отмиваш препаратите и торовете при третиране ,можеш да си внасяш торовете а и някои препарати прецизно в малки дози и когато поискаш ,няма да се каляш
 и накрая ако решиш пък може да ползваш и двата метода ,със сигурност в началото е по добре капково

Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Станка в 29, март, 2014, 13:29
 Разсадната ми малка 4м на 8м оранжерия е освободена и ще я бодна с чушлета,след много чудене как да я полея ,няма да ми сложат капково и с висока леха ще ми е трудно без,та го измислих ;D на фитирии!!! Гледах колеги че така съдят салати,като теорията е ранните зеленч. на висока леха.Значи може..а преди всичко слагахме в фитирии,но много работа,за малко площ е оправдано.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: iyaneva в 29, март, 2014, 16:54
След кaто е след рaзсaд то почвaтa нямa дa е студенa. Зaсaждaй нa рaвнa повърхност в двуредовa лентa _с окопaвaниятa ще зaгърлиш и ще оформиш вaдa с която дa поливaш 2 редa. Тaкa нямa дa ти се мокрят рaстениятa итрудa е по-мaлко.
П.п. сaмо aко имaш лек нaклон
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Станка в 29, март, 2014, 19:51
 Да много добра идея ;D,но късно,не зацепих че ако е на двуредова ще стане,но нали чушлета и са офффф те нали на три редова се слагат :(
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: iyaneva в 29, март, 2014, 20:08
Зaсaди ли ги? Aко не ,слaгaй нa двуредовa, 30-40 междуредовете и.60 -70 пътекa. 10-15. См. в редa
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Станка в 29, март, 2014, 20:34
  ;D да и мъжа ми ,ми направи фитириите,добре, че не четете  в кръчмата ;)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 30, март, 2014, 08:37
     
Незнам тук ли да питам , но не ми се започва нова тема- как е по- добре да се полива пипера при оранжерийно отглеждане- с капково напояване или с оросяване/дъждуване.
Из дебелите книги пише, че дъждуването увеличава добива с 30 %.
   Привърженик съм на книгите, спор няма, ама мога едно да ти кажа от опит- дъжд има ли, пипер няма! Слагай си капковото за да не псуваш после. Имам микродъждуване в оранжерия, използвам я за разсада, и знам за какво става въпрос.  Периодично минавам с маркуча и пръскалото и коригирам и въпреки това има проблеми. Както и да подредиш пръскалата не можеш да подсигуриш равномерно поливане, се ще има и повече и по-малко. Равномерно дъждуване осигуряват единствено щанговите дъждовални, но при тебе това няма как да стане. Мъглуването също може би, но лично аз бих си сложил капките.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: sasho41 в 15, април, 2014, 14:43

 
Здравейте,
Да се представя: Че съм Сашо е видно, че съм по възрастен не е видно но е вярно ;)
Опитвам се да живея интересно на един парцел от 600 кв.м. и да си произвеждам
малко грозде(и гроздова),зеленчуци(и за шопска салата), две парничета-15 и 26 кв.м.,
 с две думи саксиен земеделец  :)
И въпрос към Баткото:
На какво разстояние е разсаден пипера на снимката
     
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 15, април, 2014, 19:52
     40 между двата реда, 80 между двойките редове и 22 вътре в реда. Съобразено ми е с техниката която използвам така, че не е задължително. За малка градинка може и по на гъсто, да речем 50 на 40 на 20. Може и още по на гъсто, на три или четири редова лента, или пък на фитария, но все пак трябва определен минимум пространство за корен иначе хукват на височина и остават с малко завръз.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: sasho41 в 15, април, 2014, 20:26
Благодаря Баткото,
и още един въпрос, капковото по средата на 40-те см. или на всеки ред? :-[
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 15, април, 2014, 20:36
   Един поливен маркуч по средата, достатъчен е.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: sasho41 в 22, април, 2014, 15:53
(http://prikachi.com/images/413/7285413p.jpg)

И въпрос за пипер този от снимката:
При това топло време тази година, даже и в Габово, кога е допустимо изнасянето на пипера навън.
Рано ли е, че сърце вече не трае :) ;) или да потрая още малко и след 10-15 май.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: iyaneva в 22, април, 2014, 16:30
малко е нежен този пипер сякаш. Направи си тунелче, там където ще ти е пипера и го изнеси за 5-6 дни за да се позакали , а и да не ти е много мокро мястото ако завали
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Вискяр в 22, април, 2014, 18:25
Времето е топло, ама Габрово си е в усое.  :P
А и пипера ти не е достатъчно развит - още няма прилична коренова система.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: sasho41 в 24, април, 2014, 15:16
Времето е топло, ама Габрово си е в усое.  :P
А и пипера ти не е достатъчно развит - още няма прилична коренова система.

Това какво ще рече, да си изчакам времето след 10-24 май, както беше по време
когато рокендрола беше бебе(не само млад) и засяваха пипера след като можеше да се ходи
бос по земята без да ти е студено.След св.св.Кирил и Методий беше разточителство
да изпозваш цървулки от св. кожа, просто тръгваш бос.Въпреки че удоволствието да се
пързаляш по мократа трева е несравнимо,освен неудобството че на другия ден имаш
дупки в цървулките и разните тръни и бабини зъби боцкат.
 Няма да ходя на пазар, така че дали на 1 август
или на 25 август или на 10 септември ще печем чушки за фризера, няма никакво значение ;) :)
По какво да позная дали има  "прилична коренова система".
Да жертвам един корен и да видя дали чашката е пълна с корени или........?
Благодаря на всички за съветите ;D
П.П. Беше време когато да внасяш боклуци от ........и от ....... и от къде ли не си беше кощунсто.
Всеки си гледаше градинка с домати, чушки, зелен боб и още и още.........
Само гражданите нямаха градинки, но те бяха 10%, че и по малко от населението на България.Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 24, април, 2014, 17:53
      Ще излезне че ти си баткото. То и досега имах някакви съмнения ама като стана дума за цървулките, работите се поизясниха :) Не, че аз не съм ги обувал, ама повечето беше от практическа гледна точка - по снега се ходи много леко с тях а напролет като тръгна в нивата след воловете и ралото, не се пълнят с пръст. А иначе за училище имахме едни специални гумени галоши с каишка та да не падат като тичаш. Минало заминало...
    Та да си дойдем на думата за разсада. Няма да ровиш и проверяваш нищо. Добре си е разсадчето и иска само време та да си порасне. Не те съветвам да го разсаждаш и ще се опитам да ти обясня защо. Значи ние сеем около 1-10 март. Към 15-20 пониква и към 1 май е готов за изнасяне. От това че не изчакваме 10 -15 май а го изнасяме по рано, не печелим кой знае какво, напротив поемаме излишни рискове. Но при нас разсада е на гъсто и донякъде се развива нормално, но после започва да се самозасенчва и да върви на височина. При тебе тоя проблем не съществува. В тези чашки можеш да го държиш до много по-късно, да речем до оформяне на разклонения и цветни бутони. Виждам че под тях имаш разсадени доматки и може би ти пречат. На твое място ще им направя тунелче отвънка и при необходимост ще им хвърлям нещо отгоре. Какво печелиш? Ще бъде при много по-добри условия отколкото разсадено, и почвата ще е по топла, и влагата ще е по нормална а и температурата. При това положение ще се развие много по-бързо отколкото разсадено на нивата. Да не забравяме че вегетационния период се дава в календарни дни но дните при растението са съчетание на топлина, светлина, влага т.е. времето през което има растеж и развитие. Вегетационния период може и да се удължи и да се скъси, а там определен принос има и градинаря. А за догодина живот и здраве ще посееш доста по рано семената, ще разсадиш по рано и ще ни удариш всичките в земята ;)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Вискяр в 24, април, 2014, 19:07

По какво да позная дали има  "прилична коренова система".
Да жертвам един корен и да видя дали чашката е пълна с корени или........?

Като запълзят по стените на чашките, ще ги видиш лесно.   ;)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: sasho41 в 24, април, 2014, 20:45
Като запълзят по стените на чашките, ще ги видиш лесно.   ;)
Няма да се занимава, само ще поливам и торя до 15 май, тогава ще му мисля.

       Виждам че под тях имаш разсадени доматки и може би ти пречат.
Не ми пречат, те са на южната страна и имат стъкло през което ги пече достатъчно.
Парничето ми е със проветрение на върха на двускатния покрив и си поддържа 27 градуса
плюс 4-5 градуса. Защото на 32 гр. отваря и на 27 гр. затваря. опитът ми от 2013г. е
че понякога стига и до 33-34гр. Така че ще си стоят там докато дойде време за разсаждане.
А колкото до това кой колко е по-по-най, дай да си мерим чушките и доматите, а годините
да ги оставим на Този дето бил високо, той си знае кога и колко.
А сигурно знаеш, че и всеки батко си има батко. Признавам че в този занаят си Баткото ;) ;D
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ivanovbg в 24, април, 2014, 22:21
Парничето ми е със проветрение на върха на двускатния покрив и си поддържа 27 градуса
плюс 4-5 градуса. Защото на 32 гр. отваря и на 27 гр. затваря

А това как си го направил? Механично или електрически. Може ли и снимки?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: sasho41 в 25, април, 2014, 07:35
А това как си го направил? Механично или електрически. Може ли и снимки?

Ще се опитам да опиша с няколко думи,а утре ще кача и снимки.
Покрива е двускатен, направен от прозорци без стъкла, целия покрив
е покрит с найлон, за да не сменям всяка година стъкла и е по лек.
Най горният ред от южния скат са монтиране на панти, а отварянето е пневматично-
с пневмо цилиндър намерен в един пунк за вторични суровини, компресорче от
хладилник и хромникелова бутилка(канта се казваше май) с които разкарваха Кока кола преди,
също от вторични,работно налягане 7атм.. Термо датчика ми е от нещо, вече нямам спомени от какво!!!!!!
Може да се ползва и датчик от подово отопление и нещо друго подобно.
На друго място ползвам термо датчик от бойлер и работи на 15гр., като толерансът
е 4-5 гр. С две думи Плюшкин ;) ;) :D
Налягането е 5 атм., като спада до 4 и компресорчето се включва и т.н.
Ще кача снимки като светне слънце, че сега превалява и в парничето нямам осветление.
Дано съм описал разбираемо всичко, че понякога(почти винаги) дар словото не ми е присъщо :( :-[ :-[Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: killto в 26, април, 2014, 16:12
Здравейте на всички. Доста четох тази статия и търсих из нета информация с това как да си засаждам таблите с семената. Тааа въпроса ми е следния: Кой може да ми каже от къде мога да си търся машинка за засаждане на семената, какъв модел. Видях, че Баткото има такава машинка. Ще съм му много благодарен ако може да ми даде малко повече информация за нея.
Благодаря ви предварилено много :)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 26, април, 2014, 21:49
     Машинката е на ЖУ Габрово и таблите са техни. Сее всички техни модели. Цената и преди 5 г.беше 1800 лв. Работи с компресор на около 1,5 атм. налягане. Сее около 6000 семена на час. Същата фирма дава машинки и под наем а преди имаше оферта и ако закупиш по-голямо количество табли, даваха машинка за еднократна сеитба. Таблите от други производители не пасват, поне един модел дето пробвахме, така че трябва предварително да видиш дали са съвместими.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: sasho41 в 27, април, 2014, 18:46
А това как си го направил? Механично или електрически. Може ли и снимки?
Това е компресорчето,бутилката и регулиране на налягането
(http://prikachi.com/images/843/7299843N.jpg)
 самото отваряне

(http://prikachi.com/images/861/7299861a.jpg)
пневматичният винтил и регулаторите на скороста на отваряне
(http://prikachi.com/images/890/7299890S.jpg)
и термодатчика
(http://prikachi.com/images/902/7299902r.jpg)
Тази година ще му бъде трета, дано ;)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ivanovbg в 27, април, 2014, 18:53
Ти си далеч в бъдещето. Аз мислих нещо по просто... Евала! Кръчмарю,сипи му едно от мен :)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: sasho41 в 27, април, 2014, 19:52
В "Умната оранжерия" на Курдюмов има описано устройство което се състои само
от цилиндър и един съд в които има течност с голямо обемно разширение при
повишаване на температурата му. Много исках така да го направя и аз защото
не си зависим от електричество, но неможах да намеря подходяща течност
която да реагира на температури 30-40 гр. А книжката си струва да се прочете
макар че разглежда проблеми които не са типични за България. Мисля, че я има и
преведена.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ivanovbg в 28, април, 2014, 00:37
Ако някой иска може да изтегли книгата "Умната оранжерия" от тук http://www.spiralata.net/booklist.php?fieldFrom0=20&LangID=0&Letter=%CC

Взех че се запалих. Понеже се занимавам с коли мога да пробвам да направя нещо подобно с моторче за чистачки което да навива и развива въже с което да се движат прозорците. Ще спестя много пневматика. Интересува ме също какъв е алгоритъма на управление - прозореца отваря ли се частично в зависимост от температурата или е отворен/затворен.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: sasho41 в 28, април, 2014, 07:44
Най лесно е да отваряш/затваряш  горе докрай и долу докрай. Трябва да помислиш и за монтиране на
пътни изключватели, които ще покажат на системата кога прозореца е отворен/затворен
за да се изключи двигателя. Мисля, че двигателя от чистачки няма да ти свърши работа
защото няма да има достатъчно ход.Трябва ти двигател с редуктор, които на изходния вал
да има до 10-на оборота и възможност за обръщане посоката на въртене. Ако можеш да
намериш изхвърлена домашна хлебопекарна, там двигателя е асинхронен 100 вата 220 волта
 и с малко доработка можеш да имаш и по малко от 5 обората в минута. Успехи ;)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: sasho41 в 30, април, 2014, 14:06
Помощ, пиперецът ми >:( >:( >:(

(http://prikachi.com/images/487/7307487p.jpg)

по сивите петна са от ридомил голд, с който пръсках вчера вечерта

(http://prikachi.com/images/492/7307492V.jpg)

дано да е хлороза, ама надали?

(http://prikachi.com/images/498/7307498F.jpg)


Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 30, април, 2014, 19:24
      Нищо им няма, спокойно. Подхранвай поливай и след десетина дена на нивата. Поне аз доколкото видях от снимката петната са жълти и ъгловати, т.е. не съ кръгли и разлати каквито стават някога при нападение от мани. Подобни петна се получават и при нападение от листоминиращи молци, но на тях пък им личат ходовете и петната стават белезникави. Не е и недостиг, щото пък тогава изжълтява междужилковото пространство но на всички връхни листа. За люцернената мозайка няма да споменавам. Та, както казва моя колега Майстора, щом не го пише в книгите значи не е болест нали ;) Виждал съм да поникват чисто жълтички, като банан, виждал съм и подобно изжълтяване на отделни корени. Проблеми не създават. Изцяло жълтите позеленяват в последствие, прошарените някой път пускат нормални листа някой път си остават прошарени, но си растат и раждат. Да се надяваме че и твоите са такива. Наблюдавай ги имали развитие или промяна. Според мене е от ненормалното осветление в последно време.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Вискяр в 30, април, 2014, 22:26
Помощ, пиперецът ми >:( >:( >:(

по сивите петна са от ридомил голд, с който пръсках вчера вечерта

дано да е хлороза, ама надали?
Кога се появиха тези жълти петна по разсада от пипер? Преди или след като си пръскал?
От сеитба до преди Ридомил голд с нещо друго третирал ли си?
Само торф ли има в чашките?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: sasho41 в 30, април, 2014, 23:06
С нищо не са третирани(пръскани)до снощи, след като видях жълтите петна.
Реших, че са някакви гъби и веднага Ридомил, с две думи паника :-[ :-[ :-[
При нас десетина дни е много мрачно време, температурата в парника е
около 20-22 гр. мрачно и вали. С нетърпение очаквам да посветне няколко
дни и веднага вън в градината. И каквото..........такова ;) :)
Забравих да уточня(затова редактирах), ползвам лръст, пясък и угнила оборска
тор в кофичките за пикиране,няма грам торф. В пропорция 2:1:2
Същото ползвам и при пикиране на доматите.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Вискяр в 30, април, 2014, 23:55
Полей с Проплант.
И почни да работиш с торф и перлит.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: sasho41 в 01, май, 2014, 08:32
Само да си изпия кафето и отивам да поливам. Веднъж и аз да имам това
което ми трябва(проплантът).
Благодаря на всички за помоща ;D ;D ;D
Хей, кръчмарю, по 200гр. на всички и с драно мезе,моля!!!!! :) ;)
 
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 05, май, 2014, 19:37
     Сашо, има ли развитие по "жълтите" петна?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: sasho41 в 05, май, 2014, 21:43
Благодаря, Баткото за вниманието.
След като си изпих кафето, полях с проплант и ни вопъл, ни стон,
което си е жълто, си е жълто, въпреки всичко пълнят чашките с корени.
2/3 от кофичките са бели от коренчета. Лошо то е че не дава време да се
разсажда.Дъжд, дъжд че вчера и град,отделно и хладно, нищо не върви
само доматките(в парничето) като че ли въпреки всичко цъфтят и вържат.
Имам един съсед който е 10-тина години по млад от мен(но по носи на пиене)
казва: Не се радвай комшу, никога не съм пил рикия от цвят, само от плод(присаден врачанец на (слива) габровка.
Ще я караме със принципите на Мечо Пух: Колкото повече, толкова повече.
И една перифраза: Какво толкова, колкото толкова?
Лека вечер на всички и умната ;) ;) ;) ;D
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: sasho41 в 22, май, 2014, 15:10
Извинявам се на всички, че това работно време ви занимавам с моите проблеми. :-[ :-[ :-[
Дано въпреки умората, вечер сядате на виртуалната маса в Кръчмата.
Най после разсадих пипереца(м/у няколко превалявания) и възниква въпрос:
След колко време от разсаждането се прекопава и прекопава ли се или се и
загърля, т.е. натрупва се пръст около стеблото.
На всички на масата по едно от мен и Наздраве ;D ;D ;D
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 22, май, 2014, 20:15
      При първа възможност, т.е. като поизпръхне почвата, разкопай междуредията без да запрашваш. След това периодично прекопаваш, в зависимост от това дали се утъпква, има ли трева пък и от твоето желание и възможности. Пипера не понася дълбоко засаждане/заради топлината/ и по правило се заравя до котиледоните не повече. Пуска и той адвентивни /от стеблото/ корени, но са много мижави и са без значение, не е както при доматите. В същото време е много по-чусвителен към топлината на почвата а тя поне в началния етап е кът та затова е така. На по-късен етап може и да загърлиш, практикува се в малките градинки, но това е повече за закрепване на растението от колкото за корени, и ако се прави то да е по-късно като се затопли почвата на по-дълбочко. С поливането от начало също се внимава т.е полива се по малко. Правилото е следното- разсаждаш, поливаш добре да се прихване и следващата поливка се прави при явни признаци на завяхване, това ще рече сутринта към 10-11 часа да има признаци на завяхване щото надвечер и полятия може да клюмне. Е.. до там знам че няма да издържите ама поне не избързвайте много :)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: sasho41 в 25, май, 2014, 15:04
Благодаря Баткото за подробният отговор, но както е казано-Апетитът идвал с яденето и
моите въпроси така:
1. Някъде из темата прочетох че в началото се подържало влажност 70-80%, а по време
на плододаването 80-90%. Добре за този който може да си го мери, а ние които си нямаме уреди
как да преценим?
2.Кога и колко да торим, всеки ден,всяка седмица или .............?
И се надявам да дойде времето когато ще попитам: Е добре, отгледахме пипера, набрахме ХХХ кгр. от кв.м. и сега..........какво? ;) :-[
3. На 2-3 години есента посипвам градината с хидратна вар. Как да проверя дали има нужда от посипване.
С други думи как да проверя Ph на почвата без уреди?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: maistora в 25, май, 2014, 20:14
С поливането от начало също се внимава т.е полива се по малко. Правилото е следното- разсаждаш, поливаш добре да се прихване и следващата поливка се прави при явни признаци на завяхване, това ще рече сутринта към 10-11 часа да има признаци на завяхване щото надвечер и полятия може да клюмне. Е.. до там знам че няма да издържите ама поне не избързвайте много :)
По принцип се полива на 5-6 ден след разсаждне следващата идва горе долу след 15 ,защотоооо пипер както каза се засажда плитко от друга страна се слага малко вода със сеенето за да не се преохлажда почвата ,затуи се полива евентуално подсажда на 5 ден по това време корена още си е на тази дълбочина дори да е напуснало нови корени а вече изсъхва и така допулнително се стресира ,полееш ли на 5 ден пак малко вече едва когато дава симптоми на недостиг тоест потъмняване на върха евентуално завяхване в сутрешните часова ,ама това вече е стрес излишен
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 02, юни, 2014, 20:22
     [quoteС други думи как да проверя Ph на почвата без уреди?][/quote]
     
    По това какви треви ти излизат по градината можеш долу-горе да прецениш каква ти е почвата. Мисля че Вискяр беше качвал някъде такава справка ако се сети къде е...
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Станка в 30, юни, 2014, 22:36
 ;D Уморена но вечер преглеждам кое е болно в кръчмата,като цял ден съм гледала на живо мойте 120 култури и едно иска майка си друго баща си но нали трябва да е весело,колегата ме разсмя с музика ;D,та да се посмеете от не бяхме млади а млади и зелени е другия лаф :-[.Не организирана съм и не знам кога ги съдих чушлетата в разсадната си оранжерия,но помня ;D че отдавна ,днес видях че края на март :питах Янева за схема на засаждане-от там разбрах кога съм ги боднала.От сума време има чушлета и дадох луди пари за тях нооооооо сладки познавам кога е стигнало ботаническа зрялост ,реших че е грешка на семето ноооооооо днес вече са Люти ;D
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: iyaneva в 07, юли, 2014, 13:23
Eто ги и моите люти чушки . тази година са по- малко като площ, но и добива е значително по- нисък. В моята тема ще кача снимки и на другите пипери
(https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/t1.0-9/10540805_727093647351357_1267139352172372520_n.jpg)

И един въпрос- Някой "култучил" ли е пипер и как ?

Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Станка в 08, юли, 2014, 14:07
 Много е хубав пипера-чушлетата,браво мойте вътрешните са ниски и високи и залютяха почти със външните ???А за колтученето има логика,но от толкова култури свят ми се зави че да махна и долните колтуци на пипера,права си че не ни трябват и пречат ,но мисия невъзможна.Махнах на патладжана ;D,мно 1000бр в дка а за 6000пипера ::),не немога ;D
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: iyaneva в 08, юли, 2014, 16:45
и ние с мъжа ми се отказахме да чистим пипера. Като берем неволно чупим клончета и решихме, че това му е достатъчно , а и когато не бързам нмого  с брането чистя където ми се стори много зашумено и толкова.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Мило в 08, юли, 2014, 20:40
Е ние пък махнахме долните култуци  на една оранжерия с пипер и нагоре полудя от чушки,разбрахме,че има полза.Даже му сложихме колци и сезал за да не пада.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: sasho41 в 09, юли, 2014, 21:50
Е ние пък махнахме долните култуци  на една оранжерия с пипер и нагоре полудя от чушки,разбрахме,че има полза.Даже му сложихме колци и сезал за да не пада.
Понеже съм много бос на тема "Пипер" ще попитам:
Колко са долните колтуци-1,2,3 ? т.е. колко колтука се премахват?
Че както няма домати при нас(едни с мана,други само цвят и завръзи като леща...?!).
Да не се престарая и на пипера, че леле мале....... >:( >:( >:(
 
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Станка в 09, юли, 2014, 23:06
  ;D,не се занимавай с глупости ;D,но влечете и време бол ;D всичко което е под първия завръз не  ти трябва можеш да го махнеш,култук имам в предвид.От седмица артикула ми  на пазара е увеличен с чушка и патладжан ;D
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 10, юли, 2014, 09:53
    Моите ги околтучи маната, направи им даже резитба както и яко прореждане ;D, та добре е, че мислите за колтучене, това ще рече, че нямате моите проблеми.
    Пипера развива колтуци само когато нещо не е наред с..."главата", на пипера имам изпредвид :). За първи път тази година, поне между нас, става въпрос за колтуци при пипера и то не случайно. Точно тази година, поради лошите условия предполагам, голяма част от растенията развиха колтуци още преди да се разклонят като се стигна до там, че някои се изравниха с централното стебло. При нормален растеж колтуци поне такива, че да правят впечатление, не се развиват.
  Ако по някаква причина се пречупи стеблото, особенно на по ран етап, тръгват два три или колкото пазви са останали, колтука които се развиват много бързо и дружно и след кратко време се изравняват поне на външен вид със здравите растения. Ако на по-късен етап по някаква причина се повредят връхните листа, акари или брашнеста мана или подобно, пак тръгват колтуци, но докъде ще се развият зависи от времето. Ако поради заболяване в ран етап опадат долните листа а нагоре растението се развива нормално, вместо колтуци от пазвите излизат листенца, обикновенно по две които обикновенно остават по слабички и дребни.
   Пипера на полето при балансирано торене и умерено поливане, никога не страда от излишък на листна маса. Проблема идва главно от по-гъсто разсаждане, едностранчиво преторяване с азотни или оборски торове както и повечкото поливане. Тогава има много листа и малко плод.
  Всеки, предполагам, е виждал пипер в оранжерии с височина два метра. Там вече се извършва резитба, оставят се две или три разклонения които се привързват към опорната конструкция и се прилага резитба долу-горе както при краставиците. Оправдано е при по-дълъг период на реколтиране.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: iyaneva в 10, юли, 2014, 10:42
Дa, не съм се изрaзилa прaвилно,не култученето ,a точно резитбaтa ми е въпроснa.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 28, юли, 2014, 11:11
Тази година май само пипера става за показване  :D
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 03, октомври, 2014, 08:42
Тази година промених схемата на засаждане на пипера,преди беше на триредова лента в лехата ,35/40 см. между редовете и 22см. между растенията. Сега я направих двулентова 150+50/25 ,като оградих лехата с дъски и се получи правоъгълник с размери 6/1 м.Растенията се развиваха добре,но поради това,че разполагам с малко място се питам да ли не е по-добре да се върна към предишната триредова лента,за да оползотворя площта по-добре или да намаля разстоянията в реда между растенията и да оставя двуредовата лента. При двуредова лента се получават 5000 растения в декар,а при трилентовата 6500. Ако се върна на триредовата лента при положение,че вече съм редуцирал ширината на лехата до 1 м. ще се получи 32 см. разстояние между редовете и 18 см. отстояния на крайните редове от дъските,да ли ще е добре? Целта на цялото упражнение е да увелича броя на растенията ,за да получа по-голям добив и да оползотворя по-добре малката площ с която разполагам ,но да ли ще е добре?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 03, октомври, 2014, 20:53
    Краси, ами и при 150+50 на 17-18 или 20 ще вкараш повече бройки. Моите са 80+40/23 и съображенията ми не са многото бройки а техниката която използвам. Аз съм против прекалено гъстото разсаждане но при декари иначе в дворчето по гъстото разсаждане може и да намали добива но ще увеличи качеството. Разбира се има си граници. Развитието на едно растение зависи най общо от храна вода светлина и топлина. Достатъчно храна и вода можем да осигурим и при по гъсто разсаждане, остава фотосинтезата а тя зависи от общата площ на листата и достъпа им до светлината или от гъстотата на посева. Тука вече градинаря трябва да се съобразява и решава. Пак ще кажа, според мене при декари оптималния брой е 8-8500 или 7-7500 в зависимост от хабитуса на сорта. А за редове и междуредия при нас играе роля и това кой с каква техника обработва както и факта,че после трябва да минават работници с кофи и чували.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 05, октомври, 2014, 12:03
Да но не съм досаден,обаче не ме свърта докато не реша какво и как да го направя. Постарах се да направя една примерна схема на засаждане на пипер триредова и двуредова. За шест метра дължина на лехата при триредовата схема влизат около 70 растения,а при двуредовата около 60 растения. Въпроса ми е към Батко,според теб гледайки схемата,какво би ми препоръчал двуредова лента или триредова,изхождайки от условието не толкова количество,но качествено количество? Лехите са ориентирани изток-запад.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 05, октомври, 2014, 12:25
    И двете схеми са добри Краси, двуредовата по-лесно ще ти се обслужва а и влагата ще е по-равномерно разпределена. Имаш достатъчно пространство и при двете, даже можеш и на 18 да намалиш при двуредовата.
   Краси, важно е да има пространство и светлина за листата. Корените се оправят и много по на гъсто да са, но няма ли достатъчно пространство започва борба за светлина и..върви на високо. Ей с това се съобразявайте.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 05, октомври, 2014, 13:25
Да ще се съобразявам имаш право,но докато натрупам опит ще питам не ме е срам като не знам. Сигурно ще опитам и дете схеми щом казваш,че стават,но на един сорт и ще разбера коя е по-удачна.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ХЕРА в 06, октомври, 2014, 00:22
До този сезон сеех пипера на чифтове и фитарии-по два на разстояния 25 см.
Миналата зима Баткото ме попита-" защо"-защото....по наше село така го сеят.... :-[
Та по негов съвет тази година насяхме по един стрък на четириредова лента-20 см растение от растение,30 ред от ред и 60-пътека.И смело мога да кажа,че никога до сега не сме имали толкова голям добив.Кръчмаря да налее на Баткото!

(http://media.snimka.bg/s1/3893/034029904.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/3893/034029955.jpg?r=0)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Мило в 06, октомври, 2014, 09:44
Браво колежке за хубавия пипер и въобще за зеленчука който си произвела.Искам да те попитам, как поливаш пипера като е на висока леха,не виждам да има какпково ,а пътеки между фитириите.Гравитачно не би могла вода да тече.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ivanovbg в 06, октомври, 2014, 16:59
Лехите са ориентирани изток-запад.

Мисля че ако ориентацията на лехите е север-юг ще е доста по добре. Иначе докъм обяд и след обяд ще се засенчват един друг.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 06, октомври, 2014, 19:13
Цитат
Мисля че ако ориентацията на лехите е север-юг ще е доста по добре[/quote   
    Изток- запад е по-удачно, получава се по равномерно огряване от слънцето а донякъде се предпазва и плода от слънчеви пригори.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Станка в 06, октомври, 2014, 20:11
Иванов.бг и аз съм за посока север-юг и,но целта е да се засенчват и да пропуснем пригора,така пише и по книгите при първа култура, а при втора да е изток запад,намаля слънцегреенето и има логика,аз съм го видяла че е по -добре,но  Баткото и Мило са за посока изток -запад понеже ги чета от години си мисля ,че те четат други книги,щото са успешни и ги признавам!!! ;D
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 06, октомври, 2014, 21:01
Цитат
мисля ,че те четат други книги
   Колежке, като ти гледам пипера, и миналата година и тая /дай боже догодина още по-добър да е/ та не съм сигурен кой кого трябва да слуша ама нейсе. А като се замислих за книгите.....май са си същите, само дето сме прекарали повечко време по нивите и... може и от там да сме прочели нещо ;)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ivanovbg в 07, октомври, 2014, 02:42
А аз си мислех само за повече светлина. На мен също ми е хоби. И оранжерията ли трябва да е ориентирана изток запад по тази причина?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ХЕРА в 07, октомври, 2014, 21:27
Мило, тази година трябваше да е с капково.Но в един момент се разбра, че заради авария на захранващ канал, безхаберие и мудност на напоителни системи оставаме без вода.Това на фона на непрестанните валежи през май, юни и юли обезмисли полагането на маркучите.През август сме поливали 2 пъти с дъждуване и то с вода от геран-за моя изненада пипера се чувстваше чудесно от това.Което пък ми припомни детството, когато огромни блокове с пипер се дъждуваха в най-голямата жега с огромни дъждовални системи.И как  през септември не ходехме в училище, а бригадирствахме-първо беряхме на полето, а после сортирахме в консервната...
За нашия микроклимат посока север-юг при пипера и доматите е за предпочитане.Пробвали сме с изток-запад,но редовете от южната страна почти на сто процента слънчасваха.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 09, октомври, 2014, 05:45
     
Цитат
За нашия микроклимат посока север-юг при пипера и доматите е за предпочитане.Пробвали сме с изток-запад,но редовете от южната страна почти на сто процента слънчасваха.
   Е....при нас в най-горещите месеци при точна ориентация изток-запад, слънцето свети точно отгоре и нанася най малко вреди. Но това не значи, че винаги редовете са изток-запад. Съобразяваме се и с терена и разположението на самата нива, да е удобна и за поливане и обработки и т.н.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ivangeorgiev в 10, октомври, 2014, 21:05
Колеги, мисля, че има логика редовете да са с ориентация север-юг във връзка с пригора. Но смятам, че голямо значение има проветрението на културите. И тъй като при нас ветровете са предимно или източни или западни, то всички зеленчуци отглеждам на редове с ориентация запад-изток. Освен всичко друго дайте да помислим при каква ориентация на редовете ще има по-големи поражения за пипера при евентуален силен дъжд придружен от силен вятър. Или пък силен вятър след евентуална поливка /макар, че се старая да не поливам след прогноза за силен вятър/. И тази и миналата година при нас имаше такъв сценарий - силен дъжд и силен вятър -  с две думи буря.  Не знам дали можете да си представите каква гледка беше пиперът на мой приятел отглеждащ пипер с редове ориентация север-юг. Не че не пострадах сериозно, обаче при него беше истинска катастрофа, защото единият ред буквално беше легнал на другия.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Станка в 10, октомври, 2014, 23:35
[quote author=Баткото link=topic=18.msg4164#msg4164 date=141261 А като се замислих за книгите.....май са си същите, само дето сме прекарали повечко време по нивите и... може и от там да сме прочели нещо ;)
[/quote]  ;D ;D ;D Георгиев,признавам Ви,това е обяснението ,което търсих-друг е проблема че съдим в зависимост от терена,а за полягането на пипера отдавна видях снимки на Баткото с колчета и сезал,но все не стигаме до това упражнение. :(Тази година само Презренката ми полегна,израсна на височина,но руса е ,ще я извиним,Паланачкото не мръдна,едно до друго бяха все един вятър го вя ???
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ivangeorgiev в 11, октомври, 2014, 21:00
Колеги в подкрепа на тезата за ориентацията на редовете запад-изток бих искал да ви споделя от своя опит още нещо. Предварително искам да кажа, че не бих желал да ви натрапвам своето мнение по въпроса - една от задачите на форума и нашия диалог според мен е да заобиколим грешките на своите събратя по съдба и по този начин да спечелим време и средства, ако е възможно. Така, че по никакъв начин не бих искал да засегна колегите с различно мнение. Тази година през пролетта комшия по нива се отказа и ми я предложи да я взема под наем. Бях просто длъжен да приема, защото мястото му е като вклинено в моите ниви - от трите му страни са все ниви които обработвам аз. Нивата е с размери - 18 м ширина и 70 м дължина с посока север-юг. Тъй като той ми предложи март месец и мястото не беше орано - наложи се пролетна оран. Реших да сложа карфиол - нямаше никаква възможност за редове запад-изток, каквато е практиката при нас, затова опънах капково с ориентация север-юг. В моята нива имам карфиол с редове запад-изток. Бях неприятно изненадан, че  новото място със ориентация север-юг бактериозата беше значително по-голяма, отколкото в редовете с ориентация запад-изток. Това смятам, че се получи поради значително по-добрата проветрение на редовете с посока запад-изток. Предварително искам да кажа, че с бактериозата по зелето и карфиола сме много добри познати - даже бих казал шампиони. Това е поради факта, че на всички площи сме отглеждали и зеле и карфиол, независимо от сеитбооборота, който правим - просто почвата е заразена от много години. Затова се наложи от доста години насам да използваме капково и за двете култури. Предполагам, че колегите, които отглеждат зеле и карфиол са наясно, че при дъждуването бактериозата е в кърпа вързана и то в тежка форма. Та това исках да кажа - че източните и западните ветрове, които преобладават в нашата страна повлияват добре за проветрението на зелевите култури с ориентация запад-изток във връзка с бактериозата и въобще гъбните болести. По аналогия според мен това важи и за пипера.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ivangeorgiev в 11, октомври, 2014, 21:17
Бих искал още нещо да споделя, което би помогнало на колегите, занимаващи се със зеле и карфиол на капково напояване. Забелязах, че понеже по-голямата част от растенията се обръщат на юг, ако шлауфката е от южната страна на реда, в един момент при нарастване на зелката или карфиола, отделни растения полягват от собствената  си тежест върху шлауфката и водата прекъсва движението си до края на реда. Това особено много важи за карфиола. С две думи - ако растение в началото на реда затисне шлауфката, то до края на реда поливката или ще е непълноценна или въобще ще липсва. И тогава започва едно обикаляне докато се открие къде точно е растението притиснало шлауфката и блокирало движението на водата. Така че ако разположите редовете си запад изток на капково напояване, за да не берете ядове, както при мен се е случвало, слагайте шлауфката от северната страна на реда.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ivangeorgiev в 11, октомври, 2014, 21:20
Дано главния кръчмар не ми се разсърди, че във форума за пипер пиша за зеле и карфиол. Затова бих искал да му налея двойна гроздова ракия, та да не ме изгони от кръчмата си. Нещо като подкуп - нали ме разбирате?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ivangeorgiev в 11, октомври, 2014, 21:30
Наздраве на всички колеги в кръчмата! В момента съм на гроздова ракия и домат. Всъщност само аз ли   пия тази вечер, колеги? Никой нищо не казва.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Станка в 11, октомври, 2014, 23:01
Това вече е друг мач с зелето :) :),то минава за втора  култура и редно е да е с посока изток-запад:)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Вискяр в 13, октомври, 2014, 09:05
Шопски пипер - до кръста!

(https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10451708_1533929450177518_2276496504486135337_n.jpg?oh=07335dbbd93da80cd64ff9dfeee1ee13&oe=54B4FB57)

Не е мой. На една комшийка, внучка на голям градинар!
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Вискяр в 13, октомври, 2014, 09:18
Дано главния кръчмар не ми се разсърди, че във форума за пипер пиша за зеле и карфиол. Затова бих искал да му налея двойна гроздова ракия, та да не ме изгони от кръчмата си. Нещо като подкуп - нали ме разбирате?
На шоп се сипва джанковица.  :P В краен случай - сливова.  ;D

Имал съм малко изток-запад ориентирани лехи - южния ред изпреварва северния.

За бактериозата не знам какво да кажа. Може би трябва да се увеличи съдържанието на хумус в почвата. Трета година поливам с микродъждуване - всичко е екстра.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: gvenddy в 24, октомври, 2014, 17:36
Здравейте! Тази година закупих разсад, който трябваше да е куртовска капия, но ми се струва че станаха доста по- едри и месести. Може ли да ми кажете какъв е този сорт, мога ли да си извадя семена, при положение че имах и други сортове в близост? Благодаря предварително!
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 25, октомври, 2014, 08:13
     Добре изглеждат на снимката. Различните сортове се характеризират главно с форма, големина, цвят в техническа и ботаническа зрелост. Така, че от три  избрани червени пиперки е трудно да се определи точно сорта. Едва ли е класическата куртовска. Но ако ти харесва като вкус и качество, защо да не я отглеждаш?
   За семената. Предполагам , че става въпрос за малка градинка в която освен капията е имало и люто и камби и др. Ако е така, малко рисковано е да вземаш семена,  възможно е кръстосано опрашване. Ако е било само капиа, няма проблем, пак капия ще излезне а може ш по хубава.И като сме започнали да си го кажем ;D Семена от пипер се вземат, стига да не е хибрид и в непосредствена близост до него да няма други видове пипер. Избират се чушки от първите завързи, като се оглежда целия корен, дали е здрав, дали има достатъчно завърз, отговаря ли на едрина, форма и цвят на това  което желаем и едва тогава вземаме семена. Не се хваща семе от купчина набрани чушки!!!! Може да е била едничка на корена и затова да е станала хубава. Може цвета и в техническа зрелост да не ни харесва.
  Винаги се стремим да търсим най-доброто, дори да се различава от нашия сорт, така се постига естествена селекция и подобряване на сорта.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: gvenddy в 25, октомври, 2014, 11:01
     Добре изглеждат на снимката. Различните сортове се характеризират главно с форма, големина, цвят в техническа и ботаническа зрелост. Така, че от три  избрани червени пиперки е трудно да се определи точно сорта. Едва ли е класическата куртовска. Но ако ти харесва като вкус и качество, защо да не я отглеждаш?
   За семената. Предполагам , че става въпрос за малка градинка в която освен капията е имало и люто и камби и др. Ако е така, малко рисковано е да вземаш семена,  възможно е кръстосано опрашване. Ако е било само капиа, няма проблем, пак капия ще излезне а може ш по хубава.И като сме започнали да си го кажем ;D Семена от пипер се вземат, стига да не е хибрид и в непосредствена близост до него да няма други видове пипер. Избират се чушки от първите завързи, като се оглежда целия корен, дали е здрав, дали има достатъчно завърз, отговаря ли на едрина, форма и цвят на това  което желаем и едва тогава вземаме семена. Не се хваща семе от купчина набрани чушки!!!! Може да е била едничка на корена и затова да е станала хубава. Може цвета и в техническа зрелост да не ни харесва.
  Винаги се стремим да търсим най-доброто, дори да се различава от нашия сорт, така се постига естествена селекция и подобряване на сорта.

Много благодаря за бързия отговор! Става дума за 6 дка пипер, които бяха основно с мой разсад, но не ми стигна и се наложи да закупя. Това ми е втората година производство на чушки и за това не съм наясно със сортовете и отличителните им характеристики. Със сигурност не са хибриди, защото човекът ми ги продаде по 2ст/корен, а както знаем само семката от хибрид струва около 10ст. Нямаше люти, но в закупения разсад имаше примеси на слонско ухо и за това се страхувам да не са се опрашили и семките догодина да не ми свършат работа. За това реших да попитам, та ако го разпознаете това чудо, да си купя готови семена. Аз моят разсад за куртовска го правих с купени семена и нямаше нищо общо с това на снимката, която се продава като топъл хляб, а моята е една дребничка, бабешка чушка....  Има ли вероятност да е призренка?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 05, ноември, 2014, 18:27
Здравейте,от няколко години наблюдавам случващото се при пипера. От края на юли като започнат жегите намалява цъфтежа,а това което цъфне почти не задържа и пада. В края на август и началото на септември като позахладнее се възобновява цъфтежа и се формират плодове,които обикновено не могат да пораснат достатъчно и сланата в края на септември ги поразява. Ако ги обера не стават за нищо,защото са дребни и горчиви. Какво съм правил за да огранича проблема,сложих засенчваща мрежа,пръсках с препарати за по-добро опрашване,подхранвах с нужните торове,ефекта почти не го видях. Като се замисля времето в което има нормални условия за цъфтеж и опрашване при мен са от 10 юни,защото тогава растенията влизат в цъфтеж, до към 20 юли,тогава температурите стават много високи. Та да питам знаещите има ли решение,което може да намали вредното влияние на високите температури? И още нещо вместо да бера ненужните дребни чушки не е ли по-добре да огранича цъфтежа през септември с пензиране и да ли така по-рано вързалите чушки няма да станат по-едри и така да компенсирам добива?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ХЕРА в 06, ноември, 2014, 21:52
Краси, аз решавам този проблем с дъждуване в горещите часове на деня.Преди три години го направих от отчаяние и с ужас очаквах, че ще тръгне бактириоза.Но се получи добре.И вече го практикувам редовно.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: вълчан в 04, декември, 2014, 11:47
Батко поздравления за хубавия пипер от началните снимки стигнал си до истината с мулча ! Как правиш дупките на мулча за да са точни разтоянията и как след това вадиш мулча че при мен се оказа голям проблем?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 06, декември, 2014, 21:32
   Разсаждам с машина и тя си прави дупките но има начини за "маркиране" на разстоянията, зависи от това с какво  покриваш/мулчираш/. Прибирането го правя с чизел без лястовици, остава и на нивата ама не пречи толкова.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 19, февруари, 2015, 21:19
   Съжалявам, питането към Петко трябваше да е тук. И...само при мене ли няма опция "промени"
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 06, март, 2015, 10:06
Отговор към питане на Баткото.Който бере зелени чушки бил ратай а който бере червени чорбаджия :).Миналата година и в нашия район се появи същото което описа ти.Имаха го 98% от хората които отглеждат светлозелени чушки.Агрономите се изказаха че е от жегата но според мен си е вирус.Вирусите се проявяват  около 60 дена  след ухапване на разстението,тоест в лехите още на разсад .Но според мен голям брой заразени разтения които са добе гледани тоест,торени в нормите,пръскани редовно със хубави инсектициди и бъде намален стреса от преовлажнявне и засушаване  преодоляват вирусите.Аз пръскам през 7 дни със системни иинсектициди още от разсад , без значение виждат ли се вредители и ли не,в топлите дни поливам всеки ден по малко и по тази схема почти няма пригор и петносани чушки.Засаждам север юг,защото такова ми е разположението на нивите,първите две поливки след разсаждане слагам по 5 кг калциев нитрат не толкова заради пригорите ,а затова че след калция се усвояват по добре другите торове.Забравих да спомена че до разсади не трябва да има тиквички и краставици.При теб се петносват само най-големите чушки или всички на корена ?И оръщал ли си внимание на Калифорнийския трипс ?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Вискяр в 06, март, 2015, 10:24
   Съжалявам, питането към Петко трябваше да е тук. И...само при мене ли няма опция "промени"

(https://lh3.googleusercontent.com/-17qnP2tG1r0/VPlkJyHQIkI/AAAAAAAAA-U/aRvbZv-cxxE/w878-h442-no/Clipboard81.jpg)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 09, март, 2015, 21:37
Къде е Батко ? :) :).Как е положението ?Снега да не затрупа компа та не пишеш или не ми сдобряващ коментарите  :).С каква      садачка садиш пипера ,че работниците взеха да стават дефицит за разсаждането.Брането е лесно ,като вали и всичко се скапе- няма нужда от работници :)От доста време се колебая за садачка но ми се вижда сложно.Ако може да обясниш .
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 13, март, 2015, 20:32
     Вальо, аз все още съжалявам щото при мене това Astions изкарва само цитат и нищо друго :o
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: любител в 17, март, 2015, 00:19
     Вальо, аз все още съжалявам щото при мене това Astions изкарва само цитат и нищо друго :o

Не е по темата, за коеето съжалявам, но и аз нямам нищо друго освен "цитат".  Няма да се разсърдя ако изтриете мнението за да изчистим темата.  ;D
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 20, март, 2015, 16:31
Колеги някой използвал ли "Ватрал" за разсад пипер.Една кака в агроаптеката го хвали толкова , че чак ме нави.Не че се дърпах мнго  :)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Вискяр в 20, март, 2015, 18:49
     Вальо, аз все още съжалявам щото при мене това Astions изкарва само цитат и нищо друго :o
А сега как е?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 20, март, 2015, 19:12
Цитат
Колеги някой използвал ли "Ватрал" за разсад пипер.Една кака в агроаптеката го хвали толкова , че чак ме нави.Не че се дърпах мнго  :)
    Каката си гледа търговията бре. Не съм го използвал но не виждам нищо особенно в него.
   Сега е по-добре ;D излиза "цитат" "промени" и "премахни".
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Вискяр в 20, март, 2015, 19:46
   Сега е по-добре ;D излиза "цитат" "промени" и "премахни".
Имаш лично съобщение.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 20, март, 2015, 21:10
Каката от всякъде си заслужаваше четерите лева вложение , а препарата мога да го подаря на комшийката  ;).С  един препарат два заека :) , а пиперчето ще постои още някой ден ненаторено .Да се стяга в тази земеделска криза  :)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Станка в 20, март, 2015, 21:33
 ;D С две думи нищо не дал и нищо не взел,днес го гледах и понеже за пипер ,мислех че е хербицид но тор-ок.Пратих сина за девринол препоръчали му калиев перманганат ,щото нямали девринол,да се ядосвам ли да се смея ли ;D
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 20, март, 2015, 22:05
 В комшийката ми е надеждата да не е нищо  ;) Синът ти така и така е объркал аптеките е трябвало да ти вземе аналгин , че като гледам как вървят нещата - ранна ,средна и късна продукция няма да има , всичко ще е на едно , което означава - 30 ст. Дано не съм прав
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Станка в 20, март, 2015, 22:09
 Прав!!! Но го пратили верно в аптеката-хуманитарната,ще плевим :(
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 20, март, 2015, 22:52
Женската половина винаги трябва да е заета , защото като е свободна винаги се измисля по някоя инвестиция  :) .Шегувам се .Знам колко е зор да се плеви. Като се покаже 1-2 % от пипера ,при нормални условия по- голяма част от тревата е поникнала преди пипера пръскам с Глофозат. На 15 л. вода 100 мл. Глофозат и почти няма за плевене. Но иска следене  ,че доста често го изпускам
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: бретона в 21, март, 2015, 11:57
Аз пък пръскам с Реглон, ефекта е същия 100% мор за плевелите.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Станка в 21, март, 2015, 13:45
Цитат
Женската половина винаги трябва да е заета , защото като е свободна винаги се измисля по някоя инвестиция
;D,още споря с двама колеги за ръчната сеялка,но Ви разбирам-като не ви е зор на вас,може и без него.Но да не спорим ,но женската част е доказано с  по иновативното  мислене  ;D.Но да се похваля-пипера сеен на 20фев една леха за проба-тогава винаги сеем лук днес никна,против всякакви изисквания за студ.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 21, март, 2015, 14:25
       Наистина иновативно, да объркаш лука с пипер ??? И кво сега, ние пиперджиите на 20 март лук ли да сеем :o :o
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Станка в 21, март, 2015, 14:30
 ;D ;D ;D охоооооооо за лука е късничко ;D,но ние не сме виновни че Вие сте в Южна БГ.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 04, април, 2015, 20:00
Здравейте , колеги. Никой нищо не пише , явно всичко е наред с разсадите . При мен разсада в таблите нещо се развива бавно ,  а другия в студените лехи , който беше изровен от къртици излиза супер неравномерно.  И за капак вчера пробихме дупки за овошки и в една трета от дупките излезе вода около 20 см. Какво ще се прави , незнам .
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 06, април, 2015, 07:49
     
Цитат
Никой нищо не пише , явно всичко е наред с разсадите
  Няма с какво да се похвалим, затова не пишем ;)
  Около 1 март сеем при нас пипера и тая година въпреки прогнозите а и заради тях, повечето колеги даже избързаха малко, за да изпреварят дъждовете. Лошото е че никой не очакваше че 10 дена ще сме под снега. Тези които сяха с не изрътени семена дочакаха поникване след близо месец, дето бяха изрътени или пресяват или броят колко бройки са останали.
  Моите бяха готови към 3 март но ги полях към 12-13 март и в момента/пу пу ;D/ са долу-горе добре, около 90% поникнали а и още идват. Прекарахме и слани и -4 гр студ, а сега сме на вълна дъждове. Дано устискаме.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 06, април, 2015, 09:13
Ние ще устискаме но тези с агроаптеките едвали  :) :) .При нас семената засяти около перви март  пиникват едновременно с тези засяти на 25-ти март .Около 1-5 май разсаждаме пипра който се бере на зелено , а около 25 май тези които са за червено и камбите . Тази година както е тръгнало  ранни и късни ще са заедно -юни
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Мило в 06, април, 2015, 11:31
Е и аз да кажа,разсада пипер за навън вече трета година го сееме в касетки и тия дни го пикирахме.Сят е на 1-2 февруари и го пикираме на тунел на вън.Разсада е никнал в майката на топло и сега е перфектен.Мисля,че това е по удачен начин от този тепърва да чакаш да поникне в тунел.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 06, април, 2015, 12:09
За колко дка пикираш ?  Моите са 160 000 коренчета , ако трябва да ги пикирам ще ми трява един дка . За мен най -добрия вариянт е в табли , гледани в майка и после изкарани на тунели . Само липсата на разсадопосасъчна машина ме спира да го правя така . Тази година с Баткоро ако не си стиснем ръцете за неговата ще си търся друга машина.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: nkanavrov в 12, май, 2015, 20:17
Първи завръз за сезон 2015 - та. Разчитахме на по-ранен завръз , но студените нощи си  казаха тежката дума.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: chy76 в 13, май, 2015, 16:04
Eи браво, моят тепърва почва да цъфти.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Вискяр в 15, май, 2015, 08:46
(https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xta1/v/t1.0-9/11137114_996826846994405_2703845699366428648_n.jpg?oh=f2e18e76fd30cd97ace7a8d2bd9d6b61&oe=56045AC5)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: domata в 18, май, 2015, 16:35
Нещо за  "запечатка" на пипер??
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Мило в 18, май, 2015, 20:25
Дуал,стомп,но внимавай с раствора.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 18, май, 2015, 22:35
Цимент.Запечатваш и нямаш дертове  :) :) .Дуала в топло време е добре да се зарови леко. Стомпа го дават че хваща повече треви но дали е така незная.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 19, май, 2015, 06:15
   По-добре със стомп. След последната  обработка и пускането на редовте, пръскаш и разсаждаш. Държи два месеца. Има и  друга практика- след последното окопаване на пипера,чрез насочено пръскане се слага още една доза стомп и това решава проблема до края.Не е трудно и не е опасно щото е почвен хербизид и случайното попадане по растенията не е опасно.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: dradonov в 29, май, 2015, 00:13
Здравейте колеги , има ли някой да му е останал разсад в повече , за около 1.5дка ??
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 05, юни, 2015, 06:27
Най мъчното разсаждане в историята приключи ! С девет " бамбучи " , повечето от които не разсявали пипер никога . Има коренчета сложени без да са притиснати с пръст , други назад ,напред , настрани .Три дена все едно бях  надзирател в затвор .
Имаше моменти ми идваше да хвърля разсада в канала и да се самоуволня .След ден два започва окопаването с ръчна окопвачка мое изобретение и кривите корени  трябва да спирам да ги корегирам.Ако коренчетата са сложени прави девет декара се окопават за 4 часа и се спестяват около 500 лв от надници ,защото колкото квадрата разсажда една жена толкова и окопава.
Спорна работа колеги .
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Мило в 05, юни, 2015, 19:54
До година садиш с расадопосадачна машина и забравяш за мангалите.Добър берекет !!!
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 10, август, 2015, 15:04
Здравейте,тази година ако не бяха пораженията от нощенката щях да съм отличник,но много добро не е на добро  ;). Та да кажа,че съм много доволен от развитието на растенията и от добива и още нещо,което разбрах не за първи път,без храна не става. До сега три пъти основно обирах пипера и след всяко бране подхранване. Друга година чушките на първите разклонения бяха най-големи,сега и на горните етажи има доста едри чушки.
В един от редовете се появи растение,което не очаквах,различно от сорта който смятах,че съм посял. С доста по-едри и различни по форма плодове и много родовито. Мисля да си отделя семе от него,но дали на следващата година ще бъде същото? Чудя се как се е получило или в семената,които ми дадоха е имало и от този сорт или се е получило от опрашване с друг сорт. Ето снимка на чушката,дълга е 20 см. диаметъра при дръжката е 6 см.
Колежка ми изпрати семената,два сорта оранжев и червен,тази се получи при оранжевите, а е червена.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Мило в 10, август, 2015, 22:04
Е Краси просто си заслужава да вземеш семе от тая чушка за догодина,случвало ми се е и на мен мин. г. във Фамилията която е жълта на цвят имаше един корен светлозелена с огромни размери,но така и не си взех семе от нея.Ти не пропускай случая.А що се отнася до храненето много си прав,нека и други в тоя форум разберат какво значи да храниш зеленчука.Успех :)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ivanovbg в 10, август, 2015, 22:23
Храненето си е хранене, но не трябва да се вманиячаваме, че ... едно е здраво и нахранено, а съвсем друго затлъстяло.
http://www.tialoto.bg/a/64-na-pyt/17596-fabrika-za-ugoiavane-na-saprugi/

Тъй че всеки с мярка.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 30, август, 2015, 14:52
     Росенката на Баткото малко преди тръгването за София.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: stella_z в 05, септември, 2015, 11:33
Браво Батко, чудесна лютеничка ще стане от тези чушлета :) Ама защо чак до София я караш? Няма ли добър пазар по-близо?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 05, септември, 2015, 15:44
    А.... други ги карат не аз ;D. Все още не съм ходил нито на борса нито на пазар. На нивата продавам. То хубавата стока и в къщи я намират нали ;)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Гъмзата в 06, януари, 2016, 21:16
Парника втасва,джамовете чисти,семената налични време е пипера да се слага УРАА.. :)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 06, януари, 2016, 21:24
Какви сортове пипер слагаш , Гъмза ?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Гъмзата в 06, януари, 2016, 21:35
сиврия,златен медал,камби ,чорбаджийски,амфора и пироет
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Станка в 06, януари, 2016, 21:44
 ;D Колега това че ще сееш пипера ,нали не значи утре-ние доматаджиите още се мотаме,нали?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Доматка в 06, януари, 2016, 21:45
Мислех,че камбите се сеят по късно.Или може би сега изреждаш сортовете,а  по друго време ще ги сееш.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Гъмзата в 06, януари, 2016, 21:48
правилно :) за мотане незнам, но времето си вари пак с нашата работа всичко е с натрупване,пак доматите си минаха по реда вече.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 06, януари, 2016, 22:05
Семената на камбите се слагат между 10 и 20 март .
Търся си хубав сорт гороглед , затова питам.
Преди десетина години ми продадоха разсад пипер ,който разсях към 20-ти  април и се оказа камби . Толкова лютеница не бяхме правили никога
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Доматка в 06, януари, 2016, 22:09
Като стане време за камби ще те търся за помощ.Има при нас пазар,но аз едва се понаучих да гледам пипер,а камбите са още по голямо предизвикателство.Вчера четох за някаква Шабленска камба.Ти какъв сорт гледаш,или вече си създал твой на Гъмзата?1
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Гъмзата в 06, януари, 2016, 22:29
гороглед гледат ли още,искаш да мели6 ли?камби сея български ратунд и камбела на синджента стават по 230 250гр.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 06, януари, 2016, 22:41
Да.За мелене .Приятел има пещ и камък за мелене и ми се върти в главата да се пробва .
От кабалата на Синжента не съм много доволен , в дъждовни години потдава и е трикамерна и доста изтумбена идва малко тип долма и за това си слагам  мои семена , Български ратунд .
Шабленската е гладка и много месеста , малко по- дребна , на вкус е супер но не във всички райони я оценяват .Така се случва и със свелите пипери от година на година търсенето им намаля за сметка на тъмните , а вкусовете им качества немогат и да се сравняват. Към 12 години отлеждам жълти пипериот които последните пет Срижанка ,уникален сорт  но тази година ще отпадат .
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Гъмзата в 06, януари, 2016, 22:50
как потдава?и баба ми имаше домашни но се изгубиха.за тарговиа ли го искаш.баба суши златния медал и сивриата и пак става.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 06, януари, 2016, 23:00
Под потдава имам предвид , че за хибрид не е устойчив на бактериоза и алтернария и не си струва парите .
Горогледа мисля за търговия да е .Още не съм го решил окончателно
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Гъмзата в 06, януари, 2016, 23:12
пробвай с малко виж как ще е .в google писах семена гороглед и излезнаха семената,провери,лека.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Гъмзата в 07, януари, 2016, 12:06
някои отглейдал ли е сорта конвента?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: вълчан в 08, януари, 2016, 20:32

миналата година го пробвах 10дни преди слонското ухо беше готов . първите са добри но нагоре издребнява
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: вълчан в 08, януари, 2016, 20:47
колеги някой пробвал ли е от сръбските хибриди на hoya vs в суботица ? като им гледах клиповете какви чушки правят
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Станка в 08, януари, 2016, 21:18
миналата година го пробвах 10дни преди слонското ухо беше готов . първите са добри но нагоре издребнява

 А аз му гледах само презентациите и само при него пише за отвън,та след споделени опити на колеги дето оранжериините сортове са зле отвън, а казват че стават и при домата е така ,ще го пробвам таз година.Те така и така гражданите искат дребни чушки ;D
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 08, януари, 2016, 21:42
Лошото е  , че на снимките и клиповете е едно , а реалността съвсем друга .И аз гледах сръбски клипове с уникални чушки но събрани от 5 корена да изглежда впечатляващо .Като питаш казват , че е светло зелена пък тя бяла . Както и с устойчивостта на хибридите на вируси ,гъби и бактерии . Като видят зор в жегите или дъждовете потдават и проявяват всякакви слабости .Примери много .За мен най добри си остават местните сортове но...Мода
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: галин в 08, януари, 2016, 21:43
Оооо, зависи какви им са чушкопеците. ;) При нас се по-големи ги търсят :P :D
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Гъмзата в 08, януари, 2016, 22:22
сагласен съм с местните сортове но къде да ги намеря?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Мило в 09, януари, 2016, 09:55
Много зависи от климатичните условия,по нашия край сръбските хибриди добре виреят,но се навъдиха и някой БГ производители на семена от сръбски сортове които правят пълни глупости.Имитират Паланачко,Амфора и др сортове на ниски цени,което е не правилно.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 09, януари, 2016, 10:46
сагласен съм с местните сортове но къде да ги намеря?

Просто трябва да се огледаш каво отглеждат бабите в дворчетата около теб .
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Вискяр в 09, януари, 2016, 19:50
сагласен съм с местните сортове но къде да ги намеря?
Който търси - намира.  :P
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Гъмзата в 09, януари, 2016, 23:13
ми те бабите от мен взимат расада.тук има един произведител които гледа росенска капия.те са трима де,но им се е изродила.не съм чул за местни сортове наоколо.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 10, януари, 2016, 06:51
    Моя си сорт.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Gogo69 в 10, януари, 2016, 10:02
Как се сеят 350дка. пипер в България  :-X

http://www.youtube.com/watch?v=U_J1166PspU

http://www.youtube.com/watch?v=aaldwPXnx5k
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 10, януари, 2016, 13:55
Не вярвай на всичко което виждаш ;)

" Трима гледали , само единия видял , но и той не разбрал "

Бил съм доста пъти в тези оранжерии и не са точно така нещата
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Гъмзата в 10, януари, 2016, 19:03
това е пипер,поздравления.значи от него си оставяш за семе.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Гъмзата в 10, януари, 2016, 19:56
Баткото да те питам,не е срамно.има ли шанс да се сдобия от тжоето семе,и да порася малко магия в моята градина. :)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 23, януари, 2016, 19:49
Миналата година се случи нещо,което не можах да си обясня. Отгледах пипер Едита в оранжерията стана супер,роди много и освен нощенките нямах други грижи с него. На 50 см. до него,но от външната страна на оранжерията засадих от същият разсад и още два сорта пипер. Нищо не стана,дребни тънки чушки тук там по две три на растение. Оранжерията ми е разположена север/юг по дължина. Пипера вътре е от към изток ,външния пипер за който пиша е също от изток пред вътрешният пипер. Нищо не му пречи и не му прави сянка. Не вярвам проблема да е от поливане или подхранване,защото всичкият пипер съм подхранвал и поливал едновременно. На двете места на пипера му беше първа година,преди него нищо не е отглеждано поне 10 г. Невярвам да е от почвата,защото е идентична с тази в оранжерията. Единственото разумно обяснение което ми хрумна е че е на завет и топло до оранжерията,но и вътрешният пипер е на топло,но имаше засенчваща мрежа и при отворени къси страни като че ли става по-добро проветрение. Моля за помощ,за да разрешим тази загадка?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 23, януари, 2016, 19:53
Другите два сорта пипер кави са  ?
Питам , защото , много фирми продават хибридни семена с надпис " за отглеждане на открито и закрито " , но в действителност не е така .Пробвал съм поне пет хибрида , които не стават на открито а да не говорим в непроветриви дворчета .
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 23, януари, 2016, 20:54
Едита Ф1 сорт на Енза заден,купен в оригинална опаковка,мои приятели ми продадоха 50 семки за проба. Те го садят и в оранжерия и на вън,на вън раждал по-малко,но едри чушки. От него садих вътре в оранжерията и вън. Вътре стана прекрасен на вън нищо. Другите два сорта са капия за полско отглеждане,не са хибриди,садих ги само от вън до оранжерията пак нищо.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 24, януари, 2016, 13:38
Да питам пак,но по друг начин,явно на пипера там не му е мястото. Кои култури биха се развивали добре от външната,дълга, източна страна на оранжерията?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 24, януари, 2016, 14:08
   Краси, така както го описваш, единствената причина може да е топлината, в оранжерията става отвън не ще. Друто обяснение няма.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 24, януари, 2016, 14:10
И моята оранжерийка е разположена като твоята и от източната сртана е картоф . Става без проблеми . Но не зная твоята почва дали ще е подходяща за картоф .

За пипера в дворчета съм забелязъл ,че когато е топла пролетта без дъжд се получават нещата а когато е като миналата студена , дъждовна и с една камара болести в дворовете е трудна работа .
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 24, януари, 2016, 16:20
   Краси, така както го описваш, единствената причина може да е топлината, в оранжерията става отвън не ще. Друто обяснение няма.
И аз мисля така,другият пипер в двора е на по-проветриво място и стана най-добър от както се занимавам със зеленчуци,а до оранжерията не стана,да кажеш,че е един сорт,а те три. Напролет ще насадя Едита Ф1 в двора при другият пипер,а до оранжерията ще го мисля,пък ще разчитам и на вас.
Петко за картоф сигурно ще стане,но ми е малко мястото и не садя картофи. По-скоро нещо между,фасул,тиквички или краставица хем да прави и сянка в жегите.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Gogo69 в 27, януари, 2016, 08:17
Батко и Петко, пипера разсад в таблите на Жу, както е нареден върху пръстта и пусне централното коренче на дълбоко, после като вдигнете таблите, не се ли къса коренчето? Като мокрите преди разсаждане, само пръстта под таблите ли мокрите или поливате и таблите? Разсада се вади много лесно от таблата, като изсъхне хубаво торфа. Та, мокрите ли разсада преди засаждане? Батко, ти като садиш с машина, вадиш ли разсада от таблите или директно с таблите на полето? Четох че избираш по-големите първо и после нататък, та си мисля че вадиш разсада, ама да питам. И ако/като го вадиш, сух ли го държиш докато го засадиш?
 Продължавам да питам   ;D
Само по хладно време ли разсаждате или през целия ден? Пускате ли капковото предварително, да намокри, преди да сложите пипера. На Петко, гледам че маркуча е близко до коренчетата, но при Батко е по средата и е под мулч, та не се ли затопля много пръстта? Какви маркучи за капковото ползваш Батко - дебит, дупките през колко? Само с капковото ли поливаш след засаждане, или... ? При мен, легнат ли листенцата върху черният мулч и край, растението изгаря.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 27, януари, 2016, 10:21
По правило  таблите не трябва да са директно на почва .Но така се гледат по лесно .Аз поливам вечерта преди разсаждане , защото разсаждам по цял ден .Даже при разсаждането държа таблите в буса на сянка че увяхват бързо .Ако не са били вкоренени в почва ще издържат малко повече без влага .При мен една жена на ден разсажда от400 до 500 кв м. и като зная  ,че ще разсаждам с 6 жени предишната вечер намокрям 1,5 дка да е готово за сутринта ,през ноща си поема влагата и е достатъчно меко но в същото време не лепи почва по колчетата .Другите 1,5 дка ги намокрям като почне разсаждането да са готови за следобед.Ако са от предната вечер ще пресъхнат много и става трудно и бавно .След засаждането поливам малко , колкото да се уплътни почвата .Преди разсаждането си разчертавам полето .Две вадички през 30 см. , широки 4-5 см. дълбоки 3 см. ,пътеката остава 80 см . При първото поливане мокря само тези вадички , малко е играчка с местенето на маркуча но се кисне по бързо и почвата между редовете остава суха и лесно се обработва като не е сбита и работниците не кривят редовете .При първата обработка минавам с малка лястовица и само държач между редовете (тясното разстояние -30 см ) и маркуча си идва по средата .На лека почва това разстояние не трябва да е повече от 30 см. , защото няма да се полива с еди маркуч .Пътеките на последната обработка ( пипер се култивира до като заложи първите две -три чушки ) ги набраздявам с цел от една страна да подпра растенията , водата от капковия маркуч не ми се разлива по пътеките , в топло лято пускам един два или три пъти вода и ако вали много водата отива в най - ниското и се прецаква само там .Тази схема я правя вече пет години и недостатъка са плевелите и многото часове поливане .
Тази година ще пробвам на мулч и каквото сабя покаже
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 28, януари, 2016, 21:48
    Gogo , разсада го отглеждам в 112 на ЖУ в оранжерии.  Проблема ми е че оранжериите са на наклонен терен и няма как да използвам подложки или нещо друто и да поливам отдолу или поне да задържа малко вода. Пробвал съм различни варианти . Ако са изолирани от почвата, цялата формичка се изпълва с корени но идва момент  и две поливки на ден не ститат. Възниква проблем и с храната и с болестите, нито храна нито препарат се задържа. Затова правя леха, заглаждам я добре и нареждам таблите  като се старая всички гнезда да опират на пръста. Ако времето по време на поникването се случи топло, повечето от централния корен през дупките се забиват в пръста, но ако е по-студено  завъртат си се във формата. Имай изпредвид че самите табли изолират слънчевите лъчи и почвата под нях не се стопля лесно. До към десетина сантиметра долу - горе е добре но после хем времето се стопля хем разсада тегли повече и се налага и по два пъти поливане на ден.  Скубя ги едно по  едно щото при тези условия винаги има и по слаби а освен това ми е по удобно да ги карам в касетки на нивата. Като напълня касетката потапям  във  съд с вода  в която има проплант, стои да се намокри добре и я вадя малко да се отцеди. На нивата разсаждам без предварително поливане но ако е суха почвата веднага след разсаждането поливам. Машината при по суха почва разсажда по добре. Ако се разсажда на ръка трябва и предварително поливане и веднага след или даже по времефна разсаждането да се полива. Маркучите ми са по един на два реда през 30 см около 2 литра на час. Поливат си идеално. За корените не се притеснявай прекъсването на централния корен действа по добре. 
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 22, февруари, 2016, 21:28
    Gogo, какво реши с разсадите? Аз заредих около 100 000 семки , чакат да ги полея. Ще се опитам  да изпробвам да поливам "отдолу"  ама то трудна работа при моя наклон. Правя едни скари 4 на 1.3 м които ще се опитам да нивелирам ,върху скарата 2 см фибран а върху него полиетилен. Ако се получи би трябвало да стане вана с горните размери и дълбочина 3 см. в която да са наредени таблите. Поне ще пробвам.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Gogo69 в 22, февруари, 2016, 22:42
Не съм започнал още, Батко. Утре ще ходя да купувам торф и перлит. При мен е блато. Много вода се изваля и в оранжерията не мога да стъпя в копаното - до под коляното затъвам, не мога да излезна  ;D едвам си изкарвам обувките... Имам и още малко чудене по въпроса със семената, но до срядата мисля да съм готов. Ако не вали тази седмица, както го дават, в понеделник, живот и здраве, я почвам. Сега си заварявам - направих си валяк, продълбочител на 50см, един навес, покривче за водосъдържателя ми и някои дреболийки...
Ако имаш възможност и желание  ;) сподели една снимка на садилката за разсада...
Фибрановото корито е хитра идея.. Дано да ти се получи! Би трябвало!!! После ще го направя и аз  ;D ;D ;D 8)
Първият ми път редих таблите на 4-ри редови стилажи през 40см височина - убих се да ги въртя и да ги поливам  :D
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 23, февруари, 2016, 05:44
    Разсадопосадъчната я има на четвърта страница в темата Сеитба на пипер. Таблите също ги сея с машинка но не помня дали съм качвал снимка тука.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Gogo69 в 23, февруари, 2016, 07:06
Машинката за семената съм я виждал при Жу, нали са в Бургас :), но все не мога да се докопам до нея - дават под наем на ден - много пиперопроизводители явно :)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Gogo69 в 05, март, 2016, 20:41
Тръгнах да рътя семената (Слоново ухо) и на пълен 3-ти ден (25 градуса) всичко покълнало ???

(http://i66.tinypic.com/ff73o5.jpg)

Мисля да ги сложа на леха, че не виждам как ще се оправя в табли...
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 05, март, 2016, 20:55
    Няма да сгрешиш. Таблите си искат условия и техника. Изрътено машината не сее а ръчно  си е....мъка.  И аз засях, половината преди 5 дена а останалите днеска полях. Сях сухо семе та по рано от десетина дена не очаквам да се покаже нещо. Направих и някакви импровизирани стелажи и вани,остава да видя дали не е напразно.
   А семето е изрътено перфектно,браво.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ivanovbg в 05, март, 2016, 21:08
Ха наздраве на пиперджиите! Берекет ви желая!
http://www.youtube.com/watch?v=3SYEh6wGy5k
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Гъмзата в 05, март, 2016, 21:29
да попитам пипер сорт фамилия става ли за оранжерията и някои отглеждал ли го е?и саответно да запитам за златния медал.благодаря!
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Gogo69 в 05, март, 2016, 22:09
Няма да е напразно това с ваните, Батко. Не че аз съм човека, който може да го каже, но като гледам новите неща в земеделието, мисля, че това, което правиш е правилното.
Много нямаме пари бре  :( ...
Или пък много ни са иска  ;D

А бе пих ли узо с лед и вода?: - Пих.
Ядох ли хайвер и веян чернокоп с червен лук и лимон?: - Ядох.
Пих ли бира с печен паламуд и картофена салата?: - Пих и ядох.
Жена ми до мен ли е?: - До мен е.
Децата тук ли са?: - Тук са.
И съм здрав и прав...

Май съм пил повече узо...  :-[  ;D
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 06, март, 2016, 06:29
     Gogo, вярно е за парите но по-вярно е друго- човек трябва да "уври"да "узрее" и  едва тогава се получават нещата.
   Започнах с много декари и малко пари. 5-6 години плащах на други по 5000 лв.на година преди да се реша да си купя трактор. Купих трактор с плуг за 9000.  За една година му изкарах парите, използвах го 7 години и го продадох за 9000 лв.без плуг. След това ми беше лесно ;D .Една година сях таблите 1700 бр. с работници,платих 1400 лв. и на другата  хич не ми се видя скъпо да дам 1800 лв. за машинка. 13 000 за разсадопосадъчна също са много при положение че харча 2000 годишно за работници. Минаха 7 години...
   Ще сееш домати и се двоумиш дали да са на опорна конструкциа...Ами аз преди 7 години ако бях направил поне една вана, сега щях да съм със или без вани а не да хвърля толкова труд и средства и да се притеснявам дали изобщо ще се получи. Доматите са детерминантни могат и без опорна конструкция но....няма ли да те гъделичка  аджеба, защо пък някои ги връзват....
  Сутрин рано съм доста словоохотлив,извинявайте :-[ :-[
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Gogo69 в 06, март, 2016, 09:04
 ;D

Днес ще слагам семенцата в лехата. Мисля да пръсна половината доза девринол преди да утъпча и половината след утъпкването, след това да ги понаредя и да покрия с торф/перлит тънък пласт. Дано Дядо Боже е милостив и запази хубавото време!, че ако даде някой студ, както обикновено прави през март - такована ми е работата... Много е студена почвата още и малко се притеснявам с тези покълнали семки...
Искам да пръсна с някакъв фунгицид, че торих много с оборска тор. Проплант или Топсин да сложа? 2 лехи са -  0.8 на 25 = около 40 м.кв., 300гр. семе за малко по-малко от 5дка - 40 лехи х 60м. на 0.70м.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Вискяр в 06, март, 2016, 09:09

Искам да пръсна с някакъв фунгицид,
Напраши с Тирам.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Gogo69 в 06, март, 2016, 09:33
Семките са купешки и са третирани с Тирам, но сигурно всичко е останало по хавлията, така че ще те послушам.
Благодаря, Вискяр!
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 06, март, 2016, 10:26
    НЕ ПРАШИ ИЗРЪТЕНО СЕМЕ!!!!
  Ще пиша допълнително. Сей го така няма проблеми.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 06, март, 2016, 19:57
да попитам пипер сорт фамилия става ли за оранжерията и някои отглеждал ли го е?и саответно да запитам за златния медал.благодаря!
    Всеки сорт става но не всеки си заслужава. Ако ще е в оранжерия по-добре да е хибрид, по добивни са а и пазара им е свикнал.
    Златен медал е много добър и добивен сорт но за зелено. 7 тона бяха средните добиви преди 40 години. Какво се е запазило от него..не знам.
   Пазара определя вида и сорта колега,зависи какъв пазар имаш,другото е лесно.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Гъмзата в 06, март, 2016, 20:07
 да  те питам едноредово и дворедова лента,кои са правилните разрояния за разсаждане.оранжериата е широка 8 м.имам разсад Пироет,но няма да ми стигне и трябава да допалня и разполагам  с другите два.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 06, март, 2016, 20:23
     За разстоянията не мога да ти помогна. Зависи от това как и колко време имаш намерение да реколтираш, береш. Най-добре да видиш някой колега с оранжерия.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Гъмзата в 06, март, 2016, 20:49
по принцип не смятам да ги даржа много,ще слагам краставици след това.благодаря ти,да се надявам че някой ще сподели.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Gogo69 в 06, март, 2016, 21:07
Моето пиперче вече спинка в оранжерийката, завито с агривело и найлон. На 4-5см почвата е топла... Не съм слагал фунгицид... Мислех да сложа след като се изникне...
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Katsarski в 06, март, 2016, 21:45
     Gogo, вярно е за парите но по-вярно е друго- човек трябва да "уври"да "узрее" и  едва тогава се получават нещата.
   Започнах с много декари и малко пари. 5-6 години плащах на други по 5000 лв.на година преди да се реша да си купя трактор. Купих трактор с плуг за 9000.  За една година му изкарах парите, използвах го 7 години и го продадох за 9000 лв.без плуг. След това ми беше лесно ;D .Една година сях таблите 1700 бр. с работници,платих 1400 лв. и на другата  хич не ми се видя скъпо да дам 1800 лв. за машинка. 13 000 за разсадопосадъчна също са много при положение че харча 2000 годишно за работници. Минаха 7 години...
   Ще сееш домати и се двоумиш дали да са на опорна конструкциа...Ами аз преди 7 години ако бях направил поне една вана, сега щях да съм със или без вани а не да хвърля толкова труд и средства и да се притеснявам дали изобщо ще се получи. Доматите са детерминантни могат и без опорна конструкция но....няма ли да те гъделичка  аджеба, защо пък някои ги връзват....
  Сутрин рано съм доста словоохотлив,извинявайте :-[ :-[

 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 07, март, 2016, 05:25
   
по принцип не смятам да ги даржа много,ще слагам краставици след това.благодаря ти,да се надявам че някой ще сподели.
    Ами щом е така и аз мога да ти кажа бре ;D Разсаждаш  както на полето. На 8 м.ще хванеш 12 реда  по добре да са на двойки , пътеките 70 или 80 а тясното 50 или 40. Вътре в реда на 20. Поливаш с един маркуч два реда като го слагаш в тясното междуредие. Като е така на двойки,по-лесно се обработва и бере.
    Започвай пероета после медала и чак тогава фамилията. Медала също е бърз и добивен сорт,за зелено важи.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 07, март, 2016, 06:54
Моето пиперче вече спинка в оранжерийката, завито с агривело и найлон. На 4-5см почвата е топла... Не съм слагал фунгицид... Мислех да сложа след като се изникне...
   Хаирлия да е!  Може и да си ме чул щото бая силно викнах  ;D ;D
   Прашенето с фунгицид е стара практика като е желателно да се сложи и прохообразен инсектицид. Това обикновенно се прави след изсушаване на семената и поготовката за съхранение.
   За да поникне едно семе минава през четири етапа- набъбване, разпукване,покълване и поникване. Може и да се повтарям но това е важно да се знае. Набъбването е обратим процес, т.е. може да подсушим и семето се запазва. При разпукването навлиза вода и вътре и започва събуждане на зародиша т.е. покълването. Ако настъпи засушаване или понижение на температурата ,семето се затваря. Ако няколко пъти се повтори разпукване и затваряне, може и да не се отвори. Има случаи когато сухо или само набъбнало семе се засее и настъпи неблагоприятно студено време , минава месец  до поникването но поникват всички. Но ако семената са рътени ,при тях има и покълнали и разпукани и затворени и при такива неблагоприятни условия една част винаги се похабява.
    Покълне ли семето процеса е необратим ,или пониква или загива.  Първо се показва и тръгва корена а след това и стеблото. Самото коренче има връх на нарастване  много много мъничък и нежен а повреди ли се...свърши нарастването. Възпротивих се на прашенето защ ото смятам че не е безопасно солкото и да се съмнявам в качеството на препаратите. За беля,може точно когато не трябва да се окаже качествен.
  Не вярвам много в нашите начини на обеззаразяване нито пък в препаратите но въпреки всичко и аз пръскам и обеззаразявам. За разсада го правя по следния начин. Веднага след покриване на семената ,разтварям в една лейка 2 кибритени кутийки шампион илш фунгуран и поливам 10 кв. като повтарям. т.е слагам 4 гр. На кв.метър. правя го от два пъти за по-равномерно разпределение. Не е проблем това да се направи и на следващата поливка. Целта е да предпази от евентуално подпочвено сечене. След десетина дена или в подходящо време поливам и с по 2 гр. на кв. топсин, евентуално кореново гниене. За профилактичните пръскания предпочитам медсъдържащите системни препарати като корсейт или акробат и ако започна с единия след седмица повтарям задължително пак с него с цел да натрупа активно вещество. Ако възникне проблем тогава действам според обстоятелствата.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Вискяр в 07, март, 2016, 08:31
Семките са купешки и са третирани с Тирам, но сигурно всичко е останало по хавлията, така че ще те послушам.
Благодаря, Вискяр!
Имах предвид да напрашиш лехата.
След всички обработки по засяване.
Запечатка.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Гъмзата в 07, март, 2016, 19:42
Баткото,благодаря ти.маи ставаш винаги преди слънцето :)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ivanovbg в 07, март, 2016, 20:45
Я да ви се изфукам с моя пипер дето мислех да го хвърлям  :P

(http://media.snimka.bg/s1/5222/036688667-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5222/036688664-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5222/036688660-big.jpg?r=0)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Гъмзата в 07, март, 2016, 21:20
ще ти е сладко-вкусен тоз пипер.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: kerin2 в 19, март, 2016, 21:38
Имам питане.
Кой сорт пипер би станал в климата на Велинград?
По принцип тук слани падат и Май месец и започват есента отново. Което скъсява вегетационния период. Миналата година пробвах Паланачко чудо и се представи г/д добре. Но тъй като е късен сорт не можа да си покаже потенциала. 
Според вас кой сорт пипер ще вирее тук? Не става въпрос за търговски цели, а за лични нужди, на 100тина кв.
Но все пак държа да е някой пипер от търговската мрежа. Тук има разни местни сортове, но не ми харесват.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 20, март, 2016, 07:05
    Kerin , тъмно зелените капии са почти еднакво бързи но ако не си заложил ,пробвай Слоново уво. По качества е почти като амфора и паланачко но има по дружен завърз а това ще е предимство при тебе. Добър вариант при тебе ще е ака сееш разсада в табли с по-голям обем,да речем 50 ки  а още по-добре да го пикираш. Така може да го сееш по-рано и да разсаждаш по-късно без да му спираш растежа т.е част от вегетацията да минава като разсад. Друг вариант е след разсаждане да направиш тунели и покриеш с перфориран полиетилен. Практикува се масово при отглеждане на ранни дини и пъпеши.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Gogo69 в 29, март, 2016, 07:55
На 23.03.2016 след обед във "Фермата на Гочо" пристигнаха първите наблюдатели от програмата за Екологично Развитие На Селските Региони. След доста обстоен преглед и доволни физиономии отидоха да разлеждат останалата част от региона  ;)

(http://i63.tinypic.com/32zt0ua.jpg)

В това време Бай Гочо учеше поговорки за следващия етап от трудовата му дейност:

(http://i68.tinypic.com/2hg9qja.jpg)

(http://i67.tinypic.com/2e2pfyc.jpg)

След дълго тюхкане, вайкане, без лост - само с "майка му... ", стигна до следните изводи:
- " Бързата кучка слепи ги ражда!"
- " Който не знае - повтаря!", " Повторението - майка на знанието!"
- " Да бе мирно стояло, не би чудо видяло!"
Ако всички скачат не означава непременно, че и аз трябва да скоча  ;D
Ще сложа пиперчето наново, в таринки,  40 000 бр. ...
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: MinaLP в 29, март, 2016, 09:53
Свят ми се зави от тези......40 000 броя  ??? Браво...
Скоро, впечатлена от твоите снимки, ходихме на Бакърлъка и от горе гледах и се оглеждах за да видя мястото ти, но зашеметена от красотата така и не успях.... :o :)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 29, март, 2016, 11:05
    Тази година май ще правим класиране по похабен разсад. И....Гочо може и да не е първенец..... :-[
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 29, март, 2016, 11:25
Като не стане разсада пипер и фасула е вариант  >:( :)

Точно  си мислех , че тези които не си дават зор и сега в затоплящото се време залагат семената и няма да видят зор със студовете ще кажат : " Какво се жалвате температурите стабилни , семената поникват равномерно и всичко е ОК ."
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: галин в 29, март, 2016, 19:49
Нашият пиперец оцеля, но и ние се потрудихме доста за това.
(http://www.img-share.eu/f/images/182/DSC03910JPGgOQJtBC_sredna.jpg)
 На всеки ред найлон в студените дни и отгоре още един който хваща трите лехи.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Мило в 29, март, 2016, 19:53
Без работа няма успехи,браво за старанието и успехи в реализацията
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Gogo69 в 29, март, 2016, 23:12
Голяма красота е изгледа от горе!!! Мястото ми се вижда, защото е самò сред пустош, виждат се зеленикавите парници в дясно, на високото след село Равадиново  ;). Ако не, питайте за най-простия градинар в селото, дето изчисти лайната  :-[
И на мен ми се зави свят от пиперчето. Помагайте да го отгледам, че онези гадни гъсеници ако го надупчат пак, направо ще врътна  >:(. Вече сложих 20 000, утре, и вдругиден трябва да приключа... Всичко на гърба и врата ми пàри, половин час не мога да си намеря место на възглавницата, а жена ми - да не чуя  8)...
Батко, много ли е зле и при теб? СЪЖАЛЯВАМ!!! Бая време задържа студа и... А бе всичко иска условия от RITZ нагоре  ;D. И аз сложих вътрешни тунели с агривело и найлон, ама нъц! Имаше тук там някое живо пиле да ми храни надеждите, но и то умря... Без отопление няма да стане работата. Дано да е: - " Всяко зло за добро!", че много пъти се е оказвала вярна поговорката ;D
Гошо Поговорката ми викат  8) ;D ;D ;D. От както почнах с земеделието си спомних за всички поговорки, които съм чел като дете. Не спирам да се учудвам колко е мъдър народа ни и колко много е изстрадал и въпреки това - оцелял!
Галине, то при Вас като в Родилното - евала! Късмет нататък!
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Станка в 29, март, 2016, 23:28
 Гого,днес по някое време зярнах репетицията ти ииииии съжелявам,чудех се ако това е в къщи с инфаркт ще сме ,но браво за опимизма ;D.Сещам се че по добре да е да си песимист и като стане нещо хубаво ще ни е изненада,ноооо мерси искам да мисля положително,та не сме направили каквото трябва и не е станало каквото трябва,всичко е от зависи..... :'(
 Галине,адмирации,без думи съм-перфектно е.
А аз съм се заринала с един ранен разсад  домати нямааааааа оранжерия-трактор има,та утре на вън и дано времето е лято,само като погледна че е март още се смея за лудостта,но затопляне глобално е нали :P :P
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 24, април, 2016, 18:36
Колеги как вървят при вас пиперовите разсади ? Бокести и неприятели има ли ?

(http://media.snimka.bg/s1/5305/036853141-big.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/5305/036853143-big.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/5305/036854766-big.jpg?r=0)

Аз до това положение ги докарах .
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Мило в 24, април, 2016, 18:47
Браво майсторе,прекрасно изглежда.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ivanovbg в 24, април, 2016, 19:29
Завиждам ви. При мен за вторник го дават сняг да вали на един сайт, на друг як студ. :(
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Доматка в 24, април, 2016, 21:56
Петко,покланям се ама не ме виждаш! :D :D :D Този всичкия разсад за теб ли е или ще продаваш?Тоест пипер ли ще отглеждаш или ...!
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ИПК в 24, април, 2016, 22:21
Майстора си е майстор !(http://s20.rimg.info/0087e245783523af5f071c4136182f59.gif) (http://smiles.33bru.com/smile.173598.html)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 24, април, 2016, 22:28
Пипер е колежке .И мисля да ги отглеждам и да всичкия е за мен и това което се вижда не е всичкия разсад .
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ИПК в 24, април, 2016, 22:38
Дано имаш и голяма "армия", защото "фронта" ти е бая голям.(http://s20.rimg.info/af52a8edfa39ee140d401c73d8f46b66.gif) (http://smiles.33bru.com/smile.173599.html)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Gogo69 в 24, април, 2016, 22:57
Евала!
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: MinaLP в 25, април, 2016, 11:38
Бравооо,Петко!Май ти идват в повече 200 коренчета, да вземеш да ми ги изпратиш ли?   :P
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Вискяр в 25, април, 2016, 12:29
Колеги как вървят при вас пиперовите разсади ? Бокести и неприятели има ли ?

(http://media.snimka.bg/s1/5305/036853143-big.jpg?r=0)

Аз до това положение ги докарах .
Не ми се мисли как е сято това!
петко б, не са ли малко гъсто? Пипер на леха не съм сял от нам си кога.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Мило в 25, април, 2016, 12:58
(http://media.snimka.bg/s1/5307/036858934.jpg?r=0)

Moя пипер,не смея да го отворя,че ще го отнесе вятъра  :D
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Мило в 25, април, 2016, 13:03
(http://media.snimka.bg/s1/5307/036858897.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/5307/036858905.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/5307/036858910.jpg?r=0)

Тук вече отдлу се вижда ,пикирана Капия !

(http://media.snimka.bg/s1/5307/036858914.jpg?r=0)

Син домат пикиран

(http://media.snimka.bg/s1/5307/036858941.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/5307/036858946.jpg?r=0)

Ранен пипер .
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 25, април, 2016, 14:15
[quote
Не ми се мисли как е сято това!
петко б, не са ли малко гъсто?
quote]
Едната леха наистина е малко гъста .Но е камби а тях винаги гу сея по-гъсто .Семената ги засявам с буркан с надупчен капак , стаеа бързо и лесно и дано вкусно .

Мило , и при теб  нещата са доста добре .Пипера по два корена ли го разсаждаш , че гледам си ги пикирал по два .
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 25, април, 2016, 15:50
Дано имаш и голяма "армия", защото "фронта" ти е бая голям.(http://s20.rimg.info/af52a8edfa39ee140d401c73d8f46b66.gif) (http://smiles.33bru.com/smile.173599.html)

Щеше да е добре да има армия .
За сега бригадата е само от млад сержант и куц редник . :( :( :(
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Мило в 25, април, 2016, 19:03
Да по 2 стръка е пикиран така и го садиме на вън.В оранжерите  по 1 стрък.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 25, април, 2016, 19:11
По два през 30 см. ли ?Така определено разсаждането ще е по бързо .
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Мило в 25, април, 2016, 20:30
Да по 2 през 30см, 2 реда по средата капков маркуч.При нас на вън не става по един стрък,вятъра го събаря.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 25, април, 2016, 20:50
Като са по два не се ли конкурират и стават високи .
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Мило в 26, април, 2016, 12:20
При Капията не стават високи,в редки дъждовни години да,но пак нормално седят изправени,а при Каптура станаха мн. високи и се въргаляха по земята и имаше изгнили чушки.Иначе в оранжерия Каптура ако не е на конец не може да се върви,мн. голям става,а и плодовете мн. едри,не като на вън.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 01, май, 2016, 07:24
Докато чакам подходящо време за засаждане на пипера,какво друго да правя освен снимки.  ;Dhttp://www.youtube.com/watch?v=jxgoIOj9Y58
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Доматка в 01, май, 2016, 15:53
Листенцата на пипера леко се накъдрят.Актара добра идея ли е?(http://media.snimka.bg/s1/5317/036878149.jpg?r=0)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ivanovbg в 02, май, 2016, 19:40
Аз пък напръсках със силиконово масло да предпазя растенията от студ, домати, краставици и тиквички. Сложих и малко листна тор и карате, че видях някоя листна въшка. Прави ми впечатление, че сутринта росата е само по края на листата и листата са сухи. Леко тръскане и всичко опада като листа стои сух. Пръсках отгоре и отдолу. Експеримента продължава. Идеята е да се предпазят растенията от зарази.

Ако някой има опит с това масло да казва :)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 02, май, 2016, 20:23
[quote . Прави ми впечатление, че сутринта росата е само по края на листата и листата са сухи. Леко тръскане и всичко опада като листа стои сух. :)
[/quote]
   Това не е роса а освобождаване от излишната влага. Гутация.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ivanovbg в 02, май, 2016, 23:00
 До оня ден ги завивах с агривело и нямаше капки, но ги вързах и няма как да ги завивам. Не са поливани от 2 седмици, та затова си мисля че е роса. Иначе така изглеждат. А в бутилката е пипер :)
(http://media.snimka.bg/s1/5316/036875576-big.jpg?r=0)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: maistor_ribar в 21, май, 2016, 01:47
Здравейте!
В края на другата седмица при хубаво време мисля да започна сеитбата на разсада.
В момента тече трескава подготовка за това.Копая и полагам основната захранваща тръба.Водата идва от голям циментов канал гравитачно по мрежа  изградена от тръби 300-350мм.Към тях се свързвам с полиетилен  3 цола(90мм) вкопан в земята 70-80см да не го стигат с плуговете големите батковци от кооперациите,които стопанисват съседните имоти.Нивата е с приблизителни размери 160м/36м.С лек наклон по дължина.Има 2-3 гърбици,които пресичат нивата напряко.Като най-голямата я разделя 60м на 100м.Там съм разположил захранващата тръба.Към нея свързвам  1м. парче ф20 за овошки >кранче с редуктор за зеленчуковия маркуч,който избрах с капки през 30см. Взех си мрежест филтър,но не очаквам зеленчуковия маркуч да изкара повече от един сезон без да се запуши.Защото водата,която идва е много органична и замътена.Финни частици тиня преминават през филтъра и на по късен етап се утаяват в маркуча и запушват капкообразувателите.Било те и външни.От това следва и бързо запушване на филтъра>падане на налягането.Оставям на края на основната тръба тапа изведена над пръстта,от която правя периодични продухвания на тръбата,и после отварям един по един краищата на маркучите да се изтече натрупалия се батак.
Пиша това за да споделя за проблемите,които съм имал до сега.И ако някой е успял да се справи с тях да сподели.Мислех си за съд с кварцов пясък,но така ще падне и без това не голямото налягане на водата.
Може би е най-добре сонда(3000лв)>тока се намира на около 300м от мен(1000лв)>потапяща помпа (1000лв)=около 5000лв. :-X
А сега минавам тънка лайсна 14,50лв на декар с капково напояване=80-90лв на година,но с куп проблеми!!!
Ако всичко се запуши съм решил в краен случай ,да минавам на поливане на вади.
Мисля да садя по схема-80см.между лехите,40см, между редовете и 30см между пипера в реда.Като се притеснявам да ли 30см. няма да са малко за хибридите?
Разполагам с вентилаторна пръскачка 450л .Купик си рамена за пръскачка 10м. Турски с метални дюзи.Пръскачката е разположена на тръбна конструкция с форма на шейна.За нея с Г образни  шини мисля да изнеса  рамената зад вентилатора.Ще направя така че да мога да коригирам височината на пръскане.
Трактора с който разполагам е Владимировец.Понеже ми се   вижда нисичък да разкрачва на по  късен етап пипера,реших да оставя  2-3 пътища  за трактора спрямо рамената.През 10м път.>3 пътя по 160м по 2м.>губя близо декар.
На вашите снимки не виждам такова нещо.Вие как се справяте с пръскането като порасне пипера?
Тези въпроси ме вълнуват и засаждането ще съобразя с тях.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: maistor_ribar в 21, май, 2016, 02:17
Още нещо.Как с какво обработвате почвата след като засеете.
Много ми допаднаха окпните колела на KULT,които предлага гръцката Sanidas.

http://www.youtube.com/watch?v=rCMuhv_mwa4

След кратко проучване се оказа че фирмата няма десрибутор Българска фирма.Но има представител за България-г-жа Петрова .От телефонния разговор с нея разбрах,че германската KULT патентовала тези чудесийки и иска за тях 830 евро за единичен коплект.От което на мен веднага ми се изпари желанието да взема 2 и с едно минаване над лехата  да изкарам двата реда.Освен това при липса на посадъчна машина ще трябва да садя по канап за да се получат равни редове.Още не съм се отказал.Върти ми се в главата.Не ми се ще циганите да копаят.Чух че Търновската Меркюри агро предлагат такива окопни колела на по български цени.Но за сега от контакта ми с тях няма резултат.
Искам да напръскам със Stomp преди да засея,но се опасявам да не стане фал с пипера.
И като напръскам >завали дъжд>сбие почвата>искам да накопая пипера>нарушавам фона на стомпа и  действието му ще е краткосрочно.Как да процедирам?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ivanovbg в 21, май, 2016, 05:43
Като чета май решението на проблема ти е едно - мулчиране.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Gogo69 в 21, май, 2016, 08:34
Аз имам 99% от твоите проблеми  ;D
Тинята за момента я продухвам като тебе, като периодично отварям краищата на маркучите. Правя си циклонни филтри, но все има нещо по-важно и не съм смогнал да ги довърша. Мисля, че те ще ми разрешат проблемите с тинята и фините пясъчни частички. Правя си ги, защото ми трябват големи, а тези, които съм гледал готови на тези размери са по около 5 000. Имам и 2-цолов мрежест филтър, който много помага и е лесен за почистване. В момента съм сложил едни утайници, 2 на брой, към маркучите от помпите. Помпите са ми на 1 цол и утайниците представляват тетки с разширения за 2 цола, към които съм вързал по 1.5м 2-цолова тръба с тапа тип бърза връзка. В активния поливен сезон ги чистя един път на седмица и вадя по около 30-40 см височина от тръбата с тиня. След тези утайници водата влиза в резервоар 30куб. Самият резервоар също ми помага с утаяването. От там я тегля с друга помпа към капковото. На тази помпа за капковото е и мрежестия 2-цолов филтър. Имам запушвания по капковото, но много редки ...
По готовата леха за пипера минавам с малък браздир и правя 2 вдигнати тирчета по около 15см всяко с разстояние м/у тях около 40см. Лехата ми е около 80см. После пръскам лехата с Дуал и след това садя пипера на 20-тина см. един от друг в/у тирчетата. Прекопавам с чизел, като вкарвам едната лястовичка м/у тирчетата и по две от двете страни на редовете. Капковото го пусках в браздата и като прекопавах, изкарвах маркучите отстрани, но не е работа... Тази година ще го поливам пиперот с роторни разпръсквачки, да видим дали ще е по-добре... И моята пръскачка е на 10м крила. Едното крило хваща точно 3 лехи, после пътека за тракторче, 6 лехи, пътека за тракторче, 6 лехи, пътека, и т.н. ...
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: maistor_ribar в 21, май, 2016, 10:50
Идеята с утайниците е добра!Само трябва да измисля подходящо място,защото всичко ще е под земята в шахта.Относно маркуча по време на обработка на почвата>на клипа>ползват малка макарка прикачена на инвентара,която повдига маркуча и после той пада пак в реда.Ползват я като водач.Но може би ще трябва в краищата маркучите да са вързани на колче.С това ще се спести местенето на маркучите!Е ще трябва да се кара по внимателно ,но за къде да бързаме.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 21, май, 2016, 16:04
Каквото и да правите тинята все ще влиза в капковите маркучи но една година няма проблем да си поливат .Има израелски маркучи които имат залепена мрежа на капкообразувателя и би трябвало почти да не се запушват . Тази година съм с такива и ще видя .
Наораването го правим като в средата до капковия маркуч върви само тяло без лястовица а от страни на редовете отрязани лястовички а в средата на пътеката цяла лястовица .Капковия маркуч при първото наораване си отива към единия ред и за следващи не пречи .Между редовете се окопава  докато завърже първите чушлета . 2-3 пъти в зависимост от дъждовете .Машината на клипа по скоро е за плевели от колколкото за окопаване и по скоро да премачка почвата а и редовете трябва да са супер право разсадени .
Като те притеснява Стомпа напръскай с Дуал и го зарови тънко .
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Gogo69 в 21, май, 2016, 21:37
Петко, и при тебе много опит братче !
Хубаво, че Ви има, иначе съм за отписване...
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 21, май, 2016, 21:57
Ми то няма мизррия която да ме е подминала .В крайна сметка се получават нещата но все по-трудния начин .Но аз това хатесвам в зеленчукарството иначе си е пълен мазохизъм .
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Gogo69 в 21, май, 2016, 22:59
Верно, че е малко като " тука има, тука нема"... Ама кефа е голем като уцелиш :)
Шегата на страна - бая трябва да знаеш и да си опериран от мързел, че да имаш някакви шансове..
Колкото ми е по-трудно, толкова повече се увличам. Дано вече малко от малко да съм се понаучил... Мързела мисля че отдавна го излекувах...
Наздраве бе!  ;)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: alex в 17, юни, 2016, 08:59
Здравейте,
Миналата събота/11 юни/ забелязах на няколко корена пипер, тези петна по листата. До тогава не бях го пръскал с фунгицид и още същата вечер го третирах с куадрис. Имам чувството, че не се е стопирало и се разраства по другите корени. Ще ви помоля за помощ, какво е това и с какво да напръскам? Благодаря
(https://s32.postimg.org/a6vz5tw11/DSC_1565.jpg)
(https://s31.postimg.org/q2pv6ay2j/DSC_1566.jpg) 
(https://s31.postimg.org/md85ctjbv/DSC_1567.jpg)
(https://s32.postimg.org/3qq6jwll1/DSC_1568.jpg)
(https://s32.postimg.org/yjnkin4at/DSC_1569.jpg)
(https://s31.postimg.org/u96j3vpmz/DSC_1570.jpg)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 17, юни, 2016, 13:19
Спотед мен повтори с Куадриса и към него прибави малко Скор .Доколкито виждам петната са почнали да прегарят та нещата са към оправяне .Малките точици с жълтия ореол изглеждат бактериални но тях слънцето ще излекува .На този етап медни препарати не са за предпочитане .
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: alex в 17, юни, 2016, 13:48
Спотед мен повтори с Куадриса и към него прибави малко Скор .Доколкито виждам петната са почнали да прегарят та нещата са към оправяне .
Благодаря, ще повторя утре вечер. На 2 юни мислех да ги пръсна профилактично с ридомил+скор, заедно с доматите, ама се подведох от мнение и останаха без пръскане. И след последващите дъждове се получи,  а хем миналата година съм ги третирал с тях.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: maistor_ribar в 19, юни, 2016, 22:04
Здравейте колеги!
От кампанията с черешите не ми остана време да споделя как мина саденето на пипера.
От 36000 семена изникнаха към 30000 стръка разсад.
(http://media.snimka.bg/s1/5423/037089858-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5424/037091074-big.jpg?r=0)
И така вече 60 дневния  разсад садих на 5-10 юни.Насока ми даваха вашите съвети.
(http://media.snimka.bg/s1/5423/037089860-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5423/037089859-big.jpg?r=0)
Поради липса на фреза ,направих обработката на почвата с култиватор.Единия зъб беше крив и ми изкара малко буци.След това ръсих с дуал голд и пак минах с култиватора.Изчаках 3-4 дни и започнах саденето.
Поливах лехите предната вечер и садих на другия ден.Да не лепне калта.Разсада предварително наръсих с радомил голд и моспилан и топих в разтвор от проплант.Разделях в различни каси едрия от дребния пипер.Прихвана ми се на 99 %.И то заради калпава работна ръка.Една от жените не затискаше добре пипера и той повяхваше след няколко часа.Наложи се да ги връщам наново да го затъпкват.
(http://media.snimka.bg/s1/5422/037088212-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5422/037088210-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5422/037088217-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5422/037088218-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5422/037088222-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5422/037088227-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5422/037088249-big.jpg?r=0)
След саденето полях за 1 час.После една седмица не съм го поливал.Долните листа прижълтяха .Не знам дали съм го приполял или от дуал голда или от преболедуването...На 8 ден валя доста дъжд и го поля.
Почти веднага след саденето го полазиха въшки гъсенички и разни буболеци.Отчитам като грешка че не (така да се каже) дезинфекцирах масива предварително с Инсектицид.
Наръсих го с моспилан и нуреле.Въшките изчезнаха.Захвана жегата и за 3-4 дни масива се напълни с зелева бълха .
(http://media.snimka.bg/s1/5422/037088202-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5422/037088203-big.jpg?r=0)
Предполагам че тези язви по листата са от тях.Наръсих с децис и скор.Утре ще проверя дали има ефект.Между другото много съм доволен от крилата които купих за пръскачката.Страхотна мъгла правят и след теб си личи от къде си минал.
(http://media.snimka.bg/s1/5423/037089804.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5423/037089812-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5423/037089824.jpg?r=0)
Сега мисля да си направя един бидон за торене през капковото.Казаха ми че трябва да си взема торосмесващо нещо като клапан си го представям.Имам изходи на филтъра и ще го свържа там.
Още не съм си взел култиватор за пипера.А е време за обработка.Този с когото разполагам е много голям 2м. и груб.
Гледах този...
(http://media.snimka.bg/s1/5423/037089780-big.jpg?r=0)
Такива като пружини ли да взема или твърди,статични?
Вече имам напъпили цветчета тук там.
(http://media.snimka.bg/s1/5422/037088251-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5422/037088252-big.jpg?r=0)
Това е за сега.
Наздраве,колежки и колеги!
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Gogo69 в 20, юни, 2016, 07:48
Много хубаво ти се е получило!!
Като гледам колко работа си свършил се успокоявам -не съм само аз лудия  ;D
Късмет нататък!
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Пламен Иванов в 12, юли, 2016, 11:21
   Хаирлия да е!  Може и да си ме чул щото бая силно викнах  ;D ;D
   Прашенето с фунгицид е стара практика като е желателно да се сложи и прохообразен инсектицид. Това обикновенно се прави след изсушаване на семената и поготовката за съхранение.
   За да поникне едно семе минава през четири етапа- набъбване, разпукване,покълване и поникване. Може и да се повтарям но това е важно да се знае. Набъбването е обратим процес, т.е. може да подсушим и семето се запазва. При разпукването навлиза вода и вътре и започва събуждане на зародиша т.е. покълването. Ако настъпи засушаване или понижение на температурата ,семето се затваря. Ако няколко пъти се повтори разпукване и затваряне, може и да не се отвори. Има случаи когато сухо или само набъбнало семе се засее и настъпи неблагоприятно студено време , минава месец  до поникването но поникват всички. Но ако семената са рътени ,при тях има и покълнали и разпукани и затворени и при такива неблагоприятни условия една част винаги се похабява.
    Покълне ли семето процеса е необратим ,или пониква или загива.  Първо се показва и тръгва корена а след това и стеблото. Самото коренче има връх на нарастване  много много мъничък и нежен а повреди ли се...свърши нарастването. Възпротивих се на прашенето защ ото смятам че не е безопасно солкото и да се съмнявам в качеството на препаратите. За беля,може точно когато не трябва да се окаже качествен.
  Не вярвам много в нашите начини на обеззаразяване нито пък в препаратите но въпреки всичко и аз пръскам и обеззаразявам. За разсада го правя по следния начин. Веднага след покриване на семената ,разтварям в една лейка 2 кибритени кутийки шампион илш фунгуран и поливам 10 кв. като повтарям. т.е слагам 4 гр. На кв.метър. правя го от два пъти за по-равномерно разпределение. Не е проблем това да се направи и на следващата поливка. Целта е да предпази от евентуално подпочвено сечене. След десетина дена или в подходящо време поливам и с по 2 гр. на кв. топсин, евентуално кореново гниене. За профилактичните пръскания предпочитам медсъдържащите системни препарати като корсейт или акробат и ако започна с единия след седмица повтарям задължително пак с него с цел да натрупа активно вещество. Ако възникне проблем тогава действам според обстоятелствата.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 16, юли, 2016, 14:55
(http://media.snimka.bg/s1/5479/037202873-big.jpg?r=0)

Аз до тук  докарах
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Пламен Иванов в 16, юли, 2016, 16:55
(http://media.snimka.bg/s1/5479/037202873-big.jpg?r=0)

Аз до тук  докарах
малей.....колега ,късно ли е да внеса NPK?Имам вече чушка между другото
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ivanovbg в 17, юли, 2016, 00:00
Моя пък има чушки, но няма шума. Да му се притеснявам ли?
(http://media.snimka.bg/s1/5480/037203346-big.jpg?r=0)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: stella_z в 17, юли, 2016, 12:16
Браво,добре изглежда дано и до рв да роди :)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ivanovbg в 17, юли, 2016, 13:35
Не знам дали е добре като няма шума. Четох някъде, че кило шума на пипера давало 3 кг чушки добив.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: maistor_ribar в 17, юли, 2016, 18:02
(http://media.snimka.bg/s1/5479/037202873-big.jpg?r=0)

Аз до тук  докарах
е-е -е ...красота
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: maistor_ribar в 24, юли, 2016, 14:02
Малко актуални снимки от полето...
(http://media.snimka.bg/s1/5493/037229906-big.jpg?r=0)
Това е Карпекса-
(http://media.snimka.bg/s1/5493/037229907-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5493/037229908-big.jpg?r=0)
Това е Каптура-
(http://media.snimka.bg/s1/5493/037229909-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5493/037229910-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5493/037229911-big.jpg?r=0)
Това е Конвентата-
(http://media.snimka.bg/s1/5493/037229913-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5493/037229920-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5493/037229921-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5493/037229922-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5493/037229923-big.jpg?r=0)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 24, юли, 2016, 21:59
Добре ти изглеждат нещата .С промазаните листа какво стана?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: maistor_ribar в 25, юли, 2016, 00:12
Благодаря!
Избиват нови листа ,които са добре...възстановява се.Ама почти нямат плод.Цвета и завръзите им окапаха.Сега са по добре.Утре ще ги снимам.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: maistor_ribar в 25, юли, 2016, 00:42
Наздраве на пиперджийте от мен!
(http://media.snimka.bg/s1/5493/037229955-big.jpg?r=0)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Gogo69 в 29, юли, 2016, 22:22
Ако ти е останал разсад от таз култура, върху дъската, дай да сея и аз! Късна есен най-добре ставала....
И наздраве!!  ;D
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: maistor_ribar в 31, юли, 2016, 00:08
Добре ти изглеждат нещата .С промазаните листа какво стана?
(http://media.snimka.bg/s1/5506/037255991-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5506/037255995-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5506/037255997-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5506/037255999-big.jpg?r=0)
Още не мога да се справя с върховото гниене.
Започнах да поливам всеки ден по 4 часа.Но явно е недостатъчно.Сега поливам през ден ,като оставям капковото цяла нощ.Да накипне хубаво вадите .Ще видим дали има ефект. :)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: maistor_ribar в 31, юли, 2016, 00:23
Започнах да вързвам редовете със сезал.Пипера се източи и чушките натежават.Страх ме е да не се начупи.Чували сте за Сливенския вятър? ;D
(http://media.snimka.bg/s1/5506/037256112-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5506/037256013-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5506/037256011-big.jpg?r=0[img]
[img]http://media.snimka.bg/s1/5506/037256009-big.jpg?r=0)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 31, юли, 2016, 06:18
      Пипера е от мъжки род и обича да си хапва и пийва, та....не се скръндзи. Слагай по 5 кг/дек. двайстки и ако не си пускал калций и по толкова калциев нитрат иначе върховото няма да спре лесно. Добре ти е пипера ама му дай малко зор та.....е....да има какво да подпират колчетата нали ;) ;)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Вискяр в 31, юли, 2016, 09:13
Чували сте за Сливенския вятър? ;D

Виждали сме как отнася недобре вкоренени оранжерии.  :P
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ivanovbg в 31, юли, 2016, 12:15
Нещо почна да ми яде пипера и доматите. Вътре в нагризаното няма никакво животно. Имам Моспилан и Актара. Кое да избера?

(http://media.snimka.bg/s1/5506/037256358.jpg)
(http://media.snimka.bg/s1/5506/037256359-big.jpg?r=0)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Гъмзата в 31, юли, 2016, 13:35
а тез 5 кг/дка по един път на седмица или малко по рядко?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Вискяр в 31, юли, 2016, 14:03
Нещо почна да ми яде пипера и доматите. Вътре в нагризаното няма никакво животно. Имам Моспилан и Актара. Кое да избера?

(http://media.snimka.bg/s1/5506/037256359-big.jpg?r=0)
Прилича ми на поражения от ларви на нощенка (http://кръчма.вискяр.com/index.php?topic=804.msg7398#msg7398).
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 31, юли, 2016, 14:14
Калция се пуска през две седмици по пет кг.  иначе може по често по 2.5 кг .
Иванов , това е първото поколение на нощенката .Като цяло второто е най многобройно .Пръскай през няколко дена с моспилана да ги хванеш още като пеперуди и дано не снесли яйца .
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 31, юли, 2016, 14:52
а тез 5 кг/дка по един път на седмица или малко по рядко?
    Гъмза, ти си от зеленчукарски район и няма начин да не си по-напред от колегата.  До сега трябваше да си сложил поне по 15 кг двайстки, 10 калций и 5 магнезий както и калий и азот, и то при положение че имаш
предсеитбено поне 50-60 кг. NPK.
   Аз съм някъде там и...е..има доста завърз а и първите червени се показаха :-[ :-[
   Абе като не мога да покажа снимка,мога да се хваля както си искам нали ;)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: MinaLP в 31, юли, 2016, 15:09
Нещо почна да ми яде пипера и доматите. Вътре в нагризаното няма никакво животно. Имам Моспилан и Актара. Кое да избера?

(http://media.snimka.bg/s1/5506/037256358.jpg)
(http://media.snimka.bg/s1/5506/037256359-big.jpg?r=0)

Нимазал Краси! 100%ефективност... Трета година го ползвам и съм много доволна...Преди  него се бях  видяла в чудо... Правя 3-4 пръскания на сезон...
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: alex в 01, август, 2016, 11:07
Нещо почна да ми яде пипера и доматите. Вътре в нагризаното няма никакво животно. Имам Моспилан и Актара. Кое да избера?

(http://media.snimka.bg/s1/5506/037256358.jpg)....
При мен вече за втора година с Авант 150 успях да стопирам нощенката. Миналата година по указание в агроаптека, пакетчето от 5 мл. за 10 л. вода. Тази година обаче реших, по листовката 2.5 мл. за 10 л., но не можах да я убия от първия път, та се наложи второ пръскане след 10 дена. Какво се оказа обаче, че в пакетчето вместо 5 мл. има 4 мл. ;) Меря го със спринцовка.
При мен обаче започна да се появява белокрилката, както и в предишните години. В момента не е голяма популацията, обаче знам какво може да стане след месец. Направих едно пръскане с актара 4 гр. за 20 л. вода, както и полях част от растенията. Лошото е, че след това веднага заваля и то доста силен дъжд. Вчера напръсках с Ефория 045 ЗК http://www.sortovisemena.bg/bg/product/2261-eforiya-045-zk-/. Нов препарат с карантина 3 дни, но като гледам пак няма ефект. Кажете с какво борите белокрилката?


Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ivanovbg в 01, август, 2016, 16:58
Напръсках снощи, но не мога да разбера защо няма дори намек за гъсеница. Прерових цялата градина. Да не е нещо друго?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 01, август, 2016, 18:25
     
Напръсках снощи, но не мога да разбера защо няма дори намек за гъсеница. Прерових цялата градина. Да не е нещо друго?
    Излиза, че не е лесно да станеш ловец на нощенки ;D ;D
   Яйцата са много малки и трудно се забелязват. След излюпването се хранят отвън но достатъчно малки се вгризват в плода и там продължава растежа им, затова не се виждат. Тези дупки които забелязваме са обикновенно на излезнали гъсеници. Една гъсеница може да премине през 5-6плода. Пеперудите по принцип не се хранят а само снасят. Трябва да се дебне момента преди вгризването и тогава да се пръска. Вгризаните ги морят яки дози системни инсектициди.
   
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ivanovbg в 01, август, 2016, 23:41
Разбрах, благодаря!
(http://forum.napravisam.bg/images/smilies/icon_pidu.gif)

А това външно изгризване около дръжката на голямата чушка пак ли е от тях или от голи охлюви? Има дупка, но вътре всичко е чисто в нея. И семките бяха чисти. А и това са единствените поражения засега в цялата градина. Днес пак ги гледах.

(http://media.snimka.bg/s1/5506/037256358-big.jpg?r=0)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Вискяр в 02, август, 2016, 00:22
Не съм виждал охлюв да гризе чушка, ако не е обелена.
С доматена ципа се справят.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 02, август, 2016, 05:08
Има вероятност и врбчета да са ги накълвали  .При мен на полето има доста яребици и фазани и те правят подобни дупки в търсене на вода . Гасениците хапват семкодържача при пипера .
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: MinaLP в 02, август, 2016, 13:18
Вижда ми се старо, позасъхнало... Да не е от преди и да не си видял пораженията, а инсектицида с който междувременно си пръскал да си е свършил навреме работата?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 02, август, 2016, 14:08
Разбрах, благодаря!
(http://forum.napravisam.bg/images/smilies/icon_pidu.gif)

А това външно изгризване около дръжката на голямата чушка пак ли е от тях или от голи охлюви? Има дупка, но вътре всичко е чисто в нея. И семките бяха чисти. А и това са единствените поражения засега в цялата градина. Днес пак ги гледах.

(http://media.snimka.bg/s1/5506/037256358-big.jpg?r=0)
Аз също се чудих преди две години от къде дойде това нагризване около дръжките на чушките. Брат ми ми каза,че е видял охлюв,който гризе точно там и гатанката е ясна. За радост това нагризване около дръжките не повлия на чушките,за разлика от дупките на нощенките.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: maistor_ribar в 07, август, 2016, 16:20
(http://media.snimka.bg/s1/5515/037273287-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5515/037273286-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5515/037273285-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5515/037273284-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5515/037273283-big.jpg?r=0)
Пробвах се да продам някой друг килограм чушки на зелено...тегава работа.В момента няма цена ,лека е и почти няма търсене.
Мислех да откъсна някоя чушка на зелено ,за да не тормози растението и да растат следващите ,които вързват.
Или да ги оставя да станат червени...Вие какво ще ме посъветвате?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Мило в 07, август, 2016, 21:20
От 3 седмици продавам само шарена чушка,по върви от зелената,вече червената е супер ако я има,на 1,70 я взимат на фурия .
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 08, август, 2016, 15:59
     Мойсторе, по това време и на такива цени, зелен пипер берат и продават само закъсалите финансово. Пипера ти е добър но малко късен, подхранвай само с калиев нитрат,това ще ускори червенеенето. И...друго.За да чакаш на червено, трябва да си сигурен, че сорта става тъмно червен. Има светли сортове които в ботаническа зрелост стават оранжеви и....не се търсят.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: maistor_ribar в 08, август, 2016, 19:05
Дано не ви досаждам с прекалените питания....
Забелязах снесени яйца по плода.Единични са  .В гугала гледах яйца на нощенка...снесени са на едно място(купчинка).Или  това са те...
(http://media.snimka.bg/s1/5520/037284159-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5520/037284161-big.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/5520/037284163-big.jpg?r=0)
Последно третирах с Децис преди 4 дни.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Мило в 08, август, 2016, 20:48
Заеби тоя Децис на 30 градуса не върши работа,за нощенка Афърм или Актара .
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: maistor_ribar в 08, август, 2016, 22:34
Пипера съм пръскал само на фарове ;D(демек по тъмно).Тогава градусите със сигурност са под 30.

Конфидор ползвах 2 пъти,без да съм проследил резултата.Тогава се борех със Зелевите молци и той въобще не им повлия.
Корагена им разказа играта.Бяха хиляди...не остана един.
Трипса ,Зелевата бълха Цикадата и всякакви гадини които се движеха в този нощен час  по пипера бяха мъртви  секунди след като третирах с Децис.Лично проверих с фенерчето на телефона.
Моспилана безкомпромисен  за всякакви въшки.
Афърм не съм ползвал още.Нямам наблюдения.Следващото третиране ще пробвам.
Тези яйца са  от 1-2 дни.

Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: maistor_ribar в 25, август, 2016, 10:59
Здравейте,колеги!
Най—после пипера взе да червенее.
(http://media.snimka.bg/s1/5545/037333080-big.jpg?r=0)
Между другото получих покана за ден на пипера в с.Черничево  от  фирмата от която купих семената на 30.08..Мисля да го посетя.Да видя как трябва да изглеждат нещата...Ако някой колега от форума е там ще се радвам да се видим.Тел. ми номер е 0888264917 Младен.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 25, август, 2016, 14:07
       Всичките ли са така " къде лакет" колега? Щот при нас ако са около "педя" и не ги искат :-[ :-[
    Това "Черничево" около Хисаря ли е?
  А семената са може би от Кощилаков?
 
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: maistor_ribar в 25, август, 2016, 15:30
До Хисаря е.Току що ми звъннах да ми кажат че отлагат срещата.Фирмата е Агро Био Семена.Само каптура едричък.Карпекса върви дребен до среден.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Gogo69 в 30, октомври, 2016, 07:11
Как се чисти полето от пипера най-лесно и евтино  ;D
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 30, октомври, 2016, 07:16
Махаш капковите маркучи и минаваш два пъти с дискова брана .
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Мило в 30, октомври, 2016, 11:42
А мулча ?????
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 30, октомври, 2016, 19:19
     Gogo, растителните отпадъци се скубят и изнасят само...от малката градинка :-[  При декарите просто се заорават. Ако има мулч, косиш с косачка, махаш мулча и пак заораваш.  Ако са повече декари и си мързелив като мене....ореш както си е, напролет минаваш с чизела изчистваш каквото можеш и....напред... Ако е разсипна почвата и няма буци, и чизела я почиства, ако е глинеста и има буци...не помага. Все пак като я обработиш и пуснеш няколко шерпи с чували може и да я поизчистят.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Gogo69 в 31, октомври, 2016, 08:46
Благодаря за помощта!
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Вискяр в 09, ноември, 2016, 08:25
Как се чисти полето от пипера най-лесно и евтино  ;D
С Т-150 на 30 см дълбочина.  :P
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: вълчан в 18, ноември, 2016, 14:44
     Gogo, растителните отпадъци се скубят и изнасят само...от малката градинка :-[  При декарите просто се заорават. Ако има мулч, косиш с косачка, махаш мулча и пак заораваш.  Ако са повече декари и си мързелив като мене....ореш както си е, напролет минаваш с чизела изчистваш каквото можеш и....напред... Ако е разсипна почвата и няма буци, и чизела я почиства, ако е глинеста и има буци...не помага. Все пак като я обработиш и пуснеш няколко шерпи с чували може и да я поизчистят.
И няма ли да има проблем с растенията на следващата година , защото и аз искам да заора мулча.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 18, ноември, 2016, 17:10
    Вълчане, добрата практика е да го изчистиш. А за това дали пречи....е пречи. Пречи и то не толкова на самото растение а на обработките. И....и аз все пак го чистя, макар и с техника и не на сто процента но все пак. Освен това аз правя повече обработки така, че и каквото остане е на по-дребни късчета и по-малко пречи. 
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 09, март, 2017, 18:03
(http://s019.radikal.ru/i622/1703/1e/3b69fd3ac86b.jpg)
 Опит за качване на снимка :-[
 Пипера за полето и...последната ми мода.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Мило в 09, март, 2017, 18:52
Браво батко това вече е не само мода ,а и инженерна мисъл,още веднъж браво за изобретението !!!
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 09, март, 2017, 19:36
Като се съчетаят опита,трудолюбието и съвременните технологии резултатът е перфектен и за учебник. :)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Гъмзата в 09, март, 2017, 19:45
Браво!Само как радва окото.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ИПК в 09, март, 2017, 19:58
Който си го може ,може си го!(http://s16.rimg.info/d778bc34f693c93907196ff195628213.gif) (http://smiles.33bru.com/smile.124422.html)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: alex в 09, март, 2017, 22:12
Батко, уникално е ! Поздравления!
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Доматка в 09, март, 2017, 22:15
Батко,с какво ще отопляваш това голямо чудо!!!Колко човеко го сяхте този пипер!  :o На хората като отидат на пазара хич не им е ясно какъв труд полагат производителите на зеленчуци в БГ.Успех и дано да е хубава годината за теб и всички пишещи тук!
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Вискяр в 10, март, 2017, 00:00
Сериозна работа!
Чел съм, че имаш наклон в оранжерията. Но четенето е едно, а гледането друго. ;D
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 10, март, 2017, 07:13
   Единия проблем при мене е..любител градинар съм и такъв ще си остана. Другия, по-сериозен е, че всяка година ще се отказвам и...40 години все още не съм се отказал :-[ :-[
   От 9 години съм с табли 112 ки и още първата година разбрах, че няма как да изкараш хубав здрав разсад ако не поливаш както трябва т.е. отдолу. Опитвах всякакви начини, поливах и ръчно и с микродъждуване и комбинирано, изолирани от почвата или всички в контакт с почвата. Резултата един и същи, поникват и тръгват добре отначало а после се налага ежедневно поливане а към края и по два пъти на ден, от там измиване и на храната и препаратите и..разболяване. Без разсад не оставах но...
 Проблема беше ясен, решението трудно. Имам двама сина, единия по-мераклия, но излезна вариант да ходи в Англия и...отиде. Другия хем му се иска хем не му стиска..
   Накрая все пак стигнахме до компромисен вариант. Намерихме изгодно борови трупи, които разбичихме на талпи и дъски още по-миналата година и...понеже между другото сме и дърводелци ::) запретнахме ръкави и за няколко дена измъдрихме ето това
(http://s019.radikal.ru/i628/1703/7e/acea06fc8443.jpg)
(http://s010.radikal.ru/i312/1703/07/6c320588e92f.jpg)
   Нивелиране, напеждане на фибран 2 см и покриване с полиетилен.
  Макар и да последваха още грешки, резултата беше, здрав разсад,еднакъв и за първи път изнесен с таблите на нивата
(http://s020.radikal.ru/i722/1703/fa/b1ba61db66b4.jpg)

 Обърках нещо със снимките ама ще се науча :-[
   Доматка, таблите са 1200, оранжериите две. Имам сеялка и за час сея около 6- 7000 семки. Не отоплявам. Последните студове години наред ни хващат около 10 април. Когато бяха на земята покривах с два ката агрил и се спасяваха. Сега като са нависоко това не помага. Миналата година бяха покрити с два ката агрил и върху тях полиетилен и...първата вечер ги спасих като ги дъждувах 4 часа непрекъснато от 4 до 8. На следващата им включих газови печки. Тая година ще мисля нещо на газ и ток. Лошото е, че по това време вали  при нас дъжд а по високото сняг. Като се изясни при нас  падат до минус  5-6 градуса. Надявам се да няма проблеми но риска си го има.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Gogo69 в 10, март, 2017, 08:00
Уникален си, Батко....
Нямам думи, каквото и да кажа - малко ще е...
Да си жив и здрав дълги години и да помагаш на всички, както го правиш до сега...
Браво!
Как източваш ваните след поливка?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 10, март, 2017, 08:58
(http://s020.radikal.ru/i718/1703/dd/e20e6a544441.jpg)
  От високата страна на оранжериите минава маркуч от който чрез тетка и кран тръгват маркучи за всеки ред със стелажи  и излизат на долния край извън оранжерията като пак имат монтиран кран. От тези маркучи пак чрез тетка, кран и водовземка има разклонение до най-ниската част на всяка вана както се вижда на снимката. Когато искам да пълня, затварям крана в ниската част, отварям крана във високата и крана на съответната вана. Изпразването става по обратния ред, затворен горен отворен долен и на съответната вана.
 Интересното при мене е, че голямата денивелация е голям плюс при поливането и подхранването. На практика напълвам първите две или три вани от реда и спирам захранващия кран. Като поеме необходимото количество вода, отварям крана на следващата, следващата и така първитеэсе изпразват като пълнят следващите. Ако е необходимо само допълвам и изхвърлям водата само от последните.  За нормалните поливки  10-15  минути са достатъчни да поемат всички гнезда нормално вода. Първата я държа 20 - 30 часа, хем да се намокри хубаво торфа хем да набъбне семето.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Gogo69 в 10, март, 2017, 09:07
Разбрах.
Мерси!
 ;)

Лошото че ми отваряш работа  ;D
Но, като гледам и чета, каквото си написал - явно ще е за хубаво...

Много ми стават въпросите, но ако си мислил, да питам:
с тави от поцинкована ламарина и маси от винкел няма ли да е по-добре? В смисъл че масите ще са по-леки, по-високи (топлината и по-лесна работа), разглобяеми, лесни за прибиране - изваждане, по-трайни във времето, компактност при съхранението, когато не са в употреба, по-евтини...
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 10, март, 2017, 12:55
   Да. Ако не бях "времянка" поне основата щях да направя от желязо. Нека да не е от винкел. Има профили олекотено желязо, и от тях ще стане. При мене нещата са "особенни". Догодина може да се наложи да се местя или изобщо да не сея. При всички случаи, всеки който има намерение да оглежда разсад в табли, повече от 5-6 броя, няма да сгреши ако направи нещо подобно. Вариантите са различни,но рано или късно ще стигне до там. Ако решиш нещо, свиркай,ще помагам с удоволствие.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Gogo69 в 10, март, 2017, 13:52
То, аз те чакам от миналата година да споделиш :)
Но нали не съм влизал във форума от преди Нова Година, та сега виждам...
Коренчетата пробиват ли надолу през таблите?
Ще ги правя със сигурност, от понеделник се захващам усърдно, че вече няма време...
Ще направя и за доматите - много по-добре ще ми е.
Лошото при мен е, че са ми малко парниците, трябва да мисля да правя още поне 3 по 200-250кв.
Но, кое по-напред - пусти му пари  :D
Чудя се ръбовете на ламарината дали да ги подлепя със силикон, но май най-добре ще е да ги калайдисам.
От там нататък е лесно, като има материал...  ;D

С 20-тина л. спирт дали ще мога да спася 3-4 часа нощен студ от -2 -4 в 2.60височина/8ширина/28дължина парник, ако са дигнати на 90см. от земята и покрити с 2 ката агривело? Не, че няма да взема повече, но горе-долу да се ориентирам...
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 11, март, 2017, 09:56
  Gogo, когато бяха на земята таблите, два ката агривело помагаше. Миналата година на стелажа, пак два ката плюс полиетилен и в ниската част на оранжерията, там където допирали до чушките, още в 4 часа бяха фалирали. После пуснах пръскачките и до 8 поливах. А беше около -2. Ако е агривело и полиетилен, вдигнати на тунел, бих разчитал но иначе не. Та по- добре мисли за отопление. Сина беше взел 10 кв. газова печка от някъв приятел ама до нея не стигнахме а така и не я видях какво представлява т.е дали е каларифер или само излъчвателна. Аз имам наблизо ток така че мога да комбинирам но ти не знам. Спирт не съм използвал.
  На твое място бих заредил таблите и наредил на земята за сега а от единия край да започнеш стелажите и после да прехвърляш. Имам изпредвид да не закъсняваш с разсада.
  Инсталацията ми е направена от 20 мм маркуч, главния захранващ, а покрай стелажите със 16 мм. Поливен но без капки и по дебелостенен, от този дето използват за овошки. За него има и pvc фитинги.
  За стелажите.
  Ако ваните са от ламарина, ще имаш ограничение в ширината, поне аз не съм виждал по-широка от 1 метър. Дължината оказва влияние на наклона  т.е. при по-голяма дължина е необходим и по голям наклон. Ако пък ги направиш къси, усложнява се поливането и източването.  Моите са 1,24 на 4 м. Съобразени са с размера на дървения материал и фибрана.
   Когато са наредени върху почвата, проблем става поливането на късен етап но когато са във вана, проблем е началния етап. Сега е студено и влажно, намокри ли се добре торфа, може 10 дена да не се наложи поливане и ако под някои табли остане вода, става опасно. Затова отцеждането е важно. На по-късен етап има и по-големи изпарения и транспирация от разсада така че това не е проблем, дори да има вода под таблата, бързо свършва.
   Колкото са по-потопени таблите, по#бързо поемат водата но и един сантиметър е достатъчен да поемат. Моите са долу-горе колкото височината на таблата.
   Корени през дупките пускат но не се развиват толкова.
Това е за сега, ако има нещо, питай.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Вискяр в 12, март, 2017, 15:04
Цинка от ламарината ще реагира с някои съставки при подхранване и третиране. Не  е вариант.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Gogo69 в 12, март, 2017, 16:32
Май наистина по-добре да редя на земята и полека-лека да прехвърлям на готовите стелажи...
Върху ламарината смятам да просна найлон. По-широка от 1м. и аз няма да мога да намеря евтина, но мисля, че няма да ми трябва - смятам да редя таблите 2 на дълго и една на широко - ще излезе някъде около 80см.  - утре ще ги меря точно. На дължина - ламарината е на ролка, просто трябва да съобразя наклона, дълбочина около 5-7см смятам...
Това, за което най-много мисля е, дали не мога да ги направя на 2 етажа, че много малка ми идва оранжерията за разсада, който ми трябва... и колко да е разстоянието м/у етажите...
И последно - ако направя ваните по-къси - да речем около 1-1.50м. дали да не сея направо във ваните ????? - да ги използвам, както Мило касетките...
Приемам акъли всякакви  :-\
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 12, март, 2017, 17:46
    Gogo, от миналата година тука при нас поне 90% от пиперджиите мулчираха нивите. На табли съм само аз, всички останали са на лехи. Разсаждат на ръка и няма проблем. Лехите им са тунели покрити с агрил и полетилиен и двете вдигнати върху дъгите или полиетилен на тунелчетата и общ за всички отгоре. Няма измръзване. Това също ти е вариант. В таблите много по трудно става а ефекта е слаб и то ако улучиш с разсада. Аз се мъча с тях повеме заради машината с която разсаждам.
    Имаше навремето етернитени гладки плоскости а също така и двойни доста дълги между тях перлит. Тези пана им трябват само по няколко тухли в краищата една рамка от летви и полиетилен. О S B или както там се водят плоскости са също вариант. 1,20 на 2,40  около 15 лв. На мен ми се видя скъпо. Изобщо играчката е голяма и едва ли ще ти стигне времето. И..по добре е да направиш малко и да го изпробваш , ако си доволен догодина по на време.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: alys в 12, март, 2017, 18:14
Може ли да споделите за поливането отдолу? Винаги ли почвата ще се намокри в разсадните гнезда или само, ако корените са пораснали? Колко трябва да сипя и дали остатъчната вода пречи, когато разсадите са по-малки? Все отлагам обучението, но мисля да почерпя опит от вас, защото виждам, че имате отлични резултати.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: MitkoGeorgiev в 12, март, 2017, 23:00
Батко, от два дена чета за експеримента ти и не доумявам. Аз съм лаик в земеделието но се опитвам да мисля така: разстенията от векове са свикнали водата да идва отгоре- дъжд. Но не това е проблема. Явно така поливани те са се пригодили да поемат водата първо с по- старите и явно по-калени корени. Те издържат на по-студената вода, която докато стигне до долните, по-нежни коренчета се затопля а и се филтрира от почвата. Адмирации за всички експерименти, но не трябваше ли с по- малко разсад да пробваш? Така рискуваш целия. Пак повтарям лаик съм, ти си майстора и стискам палци да успееш.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ivanovbg в 13, март, 2017, 01:54
По дълбоките и нежни коренчета държат по на студено. Я забий един термометър на 40-50 см да се ориентираш.

Другия +на долното поливане е, че растенията са сухи и на разните болести е по трудно да се завъдят.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 13, март, 2017, 08:46
Баткото използва този начин на поливане защото има хиляди табли. При другите начини или тръгват болести или е много трудоемко. Всичко останало е бял кахър.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Вискяр в 13, март, 2017, 09:36
При добро проветрение и достатъчно разстояние между растенията поливането отгоре не е проблем.
Но в оранжерия, където е завет, и в табли с много гнезда, където растенията са много гъсто, поливането отгоре може да стане проблем.
Посоката на идване на водата е без значение - в природата вали дъжд, който слиза в почвата и там се съхранява. Като изсъхне отгоре, водата започва да се движи към сухата част - нагоре.
Важно е да има влага около корените. По възможност влажността да е равномерна и достатъчна.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 16, март, 2017, 10:25
   Alys, водата навлиза и се разпределя в почвата по физични закони които нямат нищо общо с корените на растенията. Най-общо, водата попадайки във почвата, вследствие на гравитацията, се движи надолу като запълва кухините и капилярите на почвата. Тая която остава в капилярите се нарича " капилярна" а тая която слиза надолу " преминаваща" . Преминаващата се използва само докато поливаме или дакато вали, растението разчита на капилярната вода.
   Задълбаваме малко :D като си спомним, че всяка материя се състои от елементарни частици и всяка частица има електрически заряд или потенциал. Една саксийка със сух торф има един потенциал а със мокър друг. Ако потопим саксийката във вода ще имаме и мокро и сухо т.е. различен потенциал. Свържем ли две точки с различен потенциал...крушката светва ;D . Получава се осмотично налягане което движи водата където си иска. Абе, може и да не е точно така ама поне е добро  нали :P и...важното е че таблата се намокря, пробвано е.
 И...в нивата също е така, Вискяр го спомена,  водата намираща се в почвата се изпарява от повърхноста на почвата като постепенно се образуват и пори, каналчета, в  дълбочина което още по-бързо изпарява водата. Ако се разкопае лекичко, тези каналчета се прекъсват и влагата се задържа по дълго. Едно окопаване = на половин поливане, стара приказка.
  За начините на поливане. Използвал съм, а сега използвам, почти всички и долу-горе имам представа и за предимстватафи недостатъците. Нека всеки полива както му е удобно, важно е да поливате нормално и равномерно. Поливал съм години наред пипера с дъждуване, отначало тръгва супер, юли август жеги, чести поливки, бактериоза и...ядове. От десетина  години поливам с капково, май и юни дъждове, картофена мана и ядове. После се оправя и добивите ми са три четири пъти по-високи от преди.
 Разсада на лехи винаги съм поливал с дъждуване, маркуч и пръскало. И разболявал съм го и спасявал съм го. Поливките са по на рядко. Таблите 7 години с дъждуване. Разболяват се. Няма как да поливаш всеки ден а към края и по два пъти и да не се разболеят. Сега пробвам подложното поливане. И то си е проблемно поне в начален етап. Но проблемите са по скоро в начина на изпълнение а не в принципа както и във времето. За беля тази година пак малшанс. Тъкмо ги намокрих хубаво и....дъждове, мъгли влага и чудо...няма изсъхване. Ако са 10-12 няма проблем да ги подсуша но те са 1200. Но също така не виждам проблем и да са малко таблите, да им купите по една подложка и да поливате от долу. Сипваш водата изчакваш десетина минути да поемат и  я изсипваш а на по-късен етап и да остане малко не е проблем, бързо я изпиват. Еднакви условия еднакъв разсад. Пък..препоръката само когато е от начални е задължение а тука началници няма нали?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: бретона в 16, март, 2017, 13:34
Евала Батко, постарал си се.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: MinaLP в 20, април, 2017, 17:57
Нещо си хапва от пипера ми, който за първа година успях да "излъжа" да тръгне,сях Паланачко ....какво да търся?Днес на обед огледах и нищо не ми попадна...

(https://s19.postimg.org/3tpqp3umr/image.jpg) (https://postimg.org/image/pg4r64t73/)20mb image hosting (https://postimage.io/)certificity.com (https://certificity.com)

(https://s19.postimg.org/96el38ij7/image.jpg) (https://postimg.org/image/zeppsm2mn/)image sharing (https://postimage.io/)certificity.com (https://certificity.com)

(https://s19.postimg.org/kwsikmbbn/image.jpg) (https://postimg.org/image/60tzd0zwv/)image hosting without account (https://postimage.io/)certificity.com (https://certificity.com)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 20, април, 2017, 18:37
Скакалци.Малки и зелени.
Приложи им някоя от твоите отвари.Ако нямаш за скакалци и Децис става.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: MinaLP в 20, април, 2017, 18:53
Разсада ми е на терасата. Възможно ли е, на 3 етаж?  ???
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 20, април, 2017, 19:40
Възможно е при мен се качват и до петият етаж гадинките.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Мило в 20, април, 2017, 20:03
Нуреле гарантирано ше оправи работата,е то без растителна защита не може  ;)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 20, април, 2017, 20:10
(https://lh3.googleusercontent.com/uy5XF7-1J_svFroi4j4X3Hwy0slXWK0Z95JdmSIKitFE6dmaJELtbA-FdfH1iHHImImaDpV3x1EeLoxpmdIsV8cmjcU7baVZ9TobES4PpfEAKTz0ZVUhEIEQOEcJM5bESbspQg=w458-h813-no)


Малко закъснявам тази година.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: MinaLP в 20, април, 2017, 20:30
Мило, имам прясна, жулеща коприва, пак е РЗ, брои ли се?   ;)  ;D
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Доматка в 20, април, 2017, 22:35
https://goo.gl/photos/kYwrx1iiv3C1We2A9 (https://goo.gl/photos/kYwrx1iiv3C1We2A9)
Малко закъснявам тази година.


Той закъснявал!!!
Моят пипер даже не е поникнал както трябва!Не мога да различа плевели от пипер! :P
Успех Петко!
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: MitkoGeorgiev в 20, април, 2017, 23:30
Разсада ми е на терасата. Възможно ли е, на 3 етаж?  ???
Миналата година разсада ми хвана въшки зад затворен прозорец на третия етаж. Е малко го поотварях но само малко :)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: MinaLP в 21, април, 2017, 04:54
Е въшка да, но скакалците малко ме поочудиха имайки предвид зимното време през което съм качвала почвата нагоре за да пикирам.... но щом до 5-тия при Краси са стигнали явно може...  ;)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 21, април, 2017, 08:37
Е въшка да, но скакалците малко ме поочудиха имайки предвид зимното време през което съм качвала почвата нагоре за да пикирам.... но щом до 5-тия при Краси са стигнали явно може...  ;)
Колежке,явно си "Тома неверни " .Ако въшките ръфаха като скакалци или охлюви докато ги видиш щяха да ти останат само саксиите .
Скакалците презимуват като яйца в почвата.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 21, април, 2017, 08:51
Той закъснявал!!!
Моят пипер даже не е поникнал както трябва!Не мога да различа плевели от пипер! :P
Успех Петко!
Като казвам закъснявам имам  предвид не,че не се развиват добре за времето от поникването а че малко късно сложих семената.Плана е разсада да е готов за разсаждане около 15-20 ти май ,че към 25-ти работниците почват да берат череши . А все пак са около 150 000 корена а един работник на ден разсажда на мулч около 3000-4000 корена.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: MinaLP в 21, април, 2017, 09:57
Колежке,явно си "Тома неверни " .Ако въшките ръфаха като скакалци или охлюви докато ги видиш щяха да ти останат само саксиите .
Скакалците презимуват като яйца в почвата.
Еее, ама чак пък толкова заблудена не съм бе Петко... ;) ;D  ;D разсмя ме от сърце...Даже и не допускам да е от въшка....чуденката ми беше за придвижването на скакалеца...ще го диря и снимам тоз нашественик и ще ви го покажа... :D
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Мило в 21, април, 2017, 10:36
Огледай се и за гол охлюв и те са мн. потайни и вършат същата работа,намирал съм ги под касетките с пипера през деня,а нощем излизат и правят белята.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Доматка в 21, април, 2017, 22:17
Това поникнал пипер ли е или само плевели според вас? :-[ :-[ :-[
(http://media.snimka.bg/s1/5858/037960924.jpg?r=0) (http://media.snimka.bg/s1/5858/037960925.jpg?r=0)
Много тъмни стебла!
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: MinaLP в 21, април, 2017, 22:48
Пипер е, да... и съвсем нормално си изглежда Рени и при мен бяха така в началото макар, че бяха вътре на топло 20°-25°,  след  което ги изкарах на терасата на по-хладно.
Успешен сезон!  :)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Доматка в 21, април, 2017, 22:59
Въпросът ми изглежда е тъп,но благодаря Мина!Успех и на теб!Странно изглеждат и поникнаха неравномерно....та за това е чуденето ми!На снимката изглеждат по добре от колкото са!
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: MitkoGeorgiev в 22, април, 2017, 00:40
Въпросът ми изглежда е тъп,но благодаря Мина!Успех и на теб!Странно изглеждат и поникнаха неравномерно....та за това е чуденето ми!На снимката изглеждат по добре от колкото са!
Относно неравномерното поникване. Засях на 01.03 пипер златен медал. По едно семе в 45-ца табла. Имам бебе на три дена в една от клетките. Поникна на 48-мия ден и изглежда добре  :)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Вискяр в 22, април, 2017, 11:54
Това поникнал пипер ли е или само плевели според вас? :-[ :-[ :-[

Много тъмни стебла!
Има и бурени, но пипера е разкошен!
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Мило в 22, април, 2017, 12:17
До 20см. е трева,всичко нагоре е бурен  :P
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Доматка в 22, април, 2017, 15:37
Е,Вискяр!Похвала от теб повдига самочувствието!

Мило,значи всичко над 20 см. да го скубя! :P
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Вискяр в 22, април, 2017, 16:49
Е,Вискяр!Похвала от теб повдига самочувствието!

Хубавата стока сама се хвали.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Мило в 22, април, 2017, 18:59
Внимавай,че пипера като почне да кръстосва тогава най се сече !!!
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Доматка в 22, април, 2017, 20:03
Да внимавам значи ли да поливам с нещо като топсин или проплант?Да държа по сухо или да поддържам влажна почвата?Явно в предни години съм имала късмет и не ми се е случвало пипера да се сече,но винаги има първи път.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Вискяр в 23, април, 2017, 08:45
Прочети внимателно за сухо и мокро сечене и сама ще разбереш - което е много по-добре, какво да правиш и за какво да внимаваш.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: MinaLP в 23, април, 2017, 11:24
За 10г. за първи път опазвам пипера от сечене и то защото се бях заинатила, че трябва  да го сея в почва в която пикирам с всичките и съставки, падаше до последния корен...Сеех го в съд в който остава до садененето му и за да му стигне храната  си го слагах направо приготвената от мен смеска и то поради простата причина, че нямам място за още 5 касетки с 200 корена пикиран расад пипер, терасата ми се пука по шевовете от всичкия останал... Обаче тази година реших да опитам отново,  по друг начин -сложих си сместа за пикиране, а отгоре 4 пръста чист торфен субстрат и в него засях накиснатите преди това семена и зачаках с не огромни надежди... Но се получи и то без и коренче да е паднало до момента!  Явно наистина е по-чувствителен при кръстосването и е хубаво да е в чист субстрат, а след като корена дръпне и достигне до храната под тофения субстрат си издържа  и расте без проблем.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Мило в 23, април, 2017, 12:42
Да внимавам значи ли да поливам с нещо като топсин или проплант?Да държа по сухо или да поддържам влажна почвата?Явно в предни години съм имала късмет и не ми се е случвало пипера да се сече,но винаги има първи път.
Ako имаш възможност( не ти е в стаята) полей с топсин+проплант
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Доматка в 16, май, 2017, 23:09
Ето го и пипера дето се чудех плевел ли е що е?И две  тенджерки с камби!Мисля другата седмица да садя!
(http://media.snimka.bg/s1/5883/038009115.jpg?r=0) (http://media.snimka.bg/s1/5883/038009116.jpg?r=0)
В последните години бера добър пипер,но винаги много ми се издължава и мисля,че може и повече по едри плодове да имам.Пропуските ми при торене и отглеждане на пипер са доста!Приемам съвети!
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Мило в 17, май, 2017, 07:34
Хубав е ,но му трябва топлина след расаждането,което е малко вероятно да се случи през май,затова и бавно тръгва.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Доматка в 17, май, 2017, 21:52
Да задържа засаждането колкото мога тогава!?И без това разсада ми закъсня доста-та мога да го садя при по топло време.Следя прогнозите и май този май ще е септември! :D ;D ;D
Хладно и дъждовно!
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Доматка в 25, май, 2017, 22:43
Вчера засадих пипера и много пестеливо полях!Уж следих регионалните прогнози и действах!През нощта се събудих от....проливния дъжд,който не спря до три след обед!Всичко е подгизнало!Всяка година сценарият е един и същ!Засаждам и дъжд до дупка!Първия завръз прецакан и след това огромни растения със някой друга чушка на на тях!Намалих мястото за пипера и начина на садене,както и оставих по толеми растояния между растенията и между редовете!Мнооого разсад ми остана!Дано да успея да отгледам най накрая подобие на пипера на Баткото и Петко Б. ;)
Надали!Ама поне малко да прилича на техния пипер! ;D
Може и други тук да имат чуден пипер,но техния съм го виждала...та успех на всички!
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 26, май, 2017, 15:34
При мен също всяка година през май когато засадя пипера започват дъждове и на пипера му изгниват корените,тръгва чак когато се стопли и просъхне земата. Затова тази година засадих пипера в тунелчета,а една леха оставих за проба открита. Разликата е огромна покритият пипер дръпна и почти няма фосфорен глад,за разлика от откритият пипер,който е с лилаво зелени листа. Това обаче става в малките градини с доста по-малко растения,затова и си го позволих. Направих общо три тунелчета,а един ред покрих с шишета от мин. вода.
При мен също е имало случаи растенията да са големи с едри листа и малко завръз,но откакто ме светна Баткото,че причината е в повече азот внимавам с торенето. Слагам по-малко предсеитбено и после когато се налага. Нуждата от храна на растението е най-голяма,когато започнат да наедряват плодовете.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: ХЕРА в 27, май, 2017, 07:14
В нашия край пипер се сее след 24 май от време оно. Още баба ми казваше ,че винаги по това време има бури и проливни дъждове.
Миналата година по ред причини започнахме да разсаждаме след 10 юни. Мислех си ,че нищо няма да стане. Но на 15 юли брахме за пазар ,а реално първите чушки откъснахме около 6-7.
Та...козата си иска пръч ,а растеноята - подходящото време.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: митьо в 13, юни, 2017, 11:54
Батко, имам един въпрос за пипера - единият ми пипер тръгна много да расте, от разсаждането го засенчих, че преди това един друг открит бе тръгнал да умира от пригор. сега при големия има листа в основата на стъблото, които се чудя дали да изрежа, че е почнал да цъфти. Какво да правя?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 13, юни, 2017, 12:40
   Аз не чистя нищо Митьо, то само се регулира. Някой път тръгват разклонения от дъното,някой път не, но и тези дето тръгнат рано по принцип не се развиват кой знае колко, след време растежа им спира по-късно пак тръгва. Истината е в разклоненията на главното стебло. Не знам дали е добра идея засенчването, пипера не обича сянката, издължава се и...не връзва толкова. Причината за "пригора" може и да е друга и най-вероятно- изнежен разсад, рязка промяна на условията, намокряне на листата при поливането и т.н. Все пак ние сме на полето и знаеш какво слънце и температури има а засенчване не правим.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: митьо в 13, юни, 2017, 13:50
Батко, благодаря ти, перфектен си.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 13, юни, 2017, 15:30
Все пак ние сме на полето и знаеше какво слънце и температури има а засенчване не правим.

Ха ,то за няма сянка десетина дена изгоряхме като цаца във фритюрник
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: митьо в 04, юли, 2017, 19:04
батко, по 4-5 корена на пипера ми се появиха тия неща - какво да ги правя?
не мога да кача снимки и пускам линк https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10213256876526651&set=pcb.10213256878366697&type=3&theater

Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 04, юли, 2017, 21:47
    Нищо Митьо, каквото е било,вече е преминало. Петната са засъхнали. Все пак ако имаш възможност, провери ги сутрин преди да се е вдигнала росата. Гледай листата от долната страна,ако има тъмнозелени просмукани петна, значи гъбата работи, ако няма,всичко е наред. На снимката която си дал не личи ясно какво е, може и от слънцето да е но ако е болест,гъба е,ако е гъба от високите температури сама ще загине така,че не се притеснявай. Все пак провери и пиши пак.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: митьо в 04, юли, 2017, 22:10
    Нищо Митьо, каквото е било,вече е преминало. Петната са засъхнали. Все пак ако имаш възможност, провери ги сутрин преди да се е вдигнала росата. Гледай листата от долната страна,ако има тъмнозелени просмукани петна, значи гъбата работи, ако няма,всичко е наред. На снимката която си дал не личи ясно какво е, може и от слънцето да е но ако е болест,гъба е,ако е гъба от високите температури сама ще загине така,че не се притеснявай. Все пак провери и пиши пак.
Много ти благодаря, преди 6 дни ги пръсках с талстар, икуейшън и верита, доколкото си спомням, че имах акари по патладжана, а той е до него. ще ги наблюдая утре сутрин, за да видя какво е положението. при нас имало страшна жега - 3 дни по над 40 града, и това вероятно е направило нещо. много му треперя на тоя пипер, повече от на доматите. Благодаря ти още веднъж. Няма да те забравя есента!
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Вискяр в 05, юли, 2017, 11:18
пускам линк
Недостъпно съдържание.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Мило в 05, юли, 2017, 20:49
Митьо с Икуейшън и Верита не може да се пръска и двата са фунгициди ,какво ли е било в машината ти !!!
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: митьо в 05, юли, 2017, 22:03
Митьо с Икуейшън и Верита не може да се пръска и двата са фунгициди ,какво ли е било в машината ти !!!
знам, Мило, гледам им активните съставки, за да няма дублиране. първо мачках с верита, че ме излъга един агроном за болестта и след седмица смесих икуейшън и талстар, че имаше акари навсякъде. просто дадох с какво съм тормозил растенията, а хич не ща да ги тровя :(((( майка ми допреди ги бе пръскала с хвощ и докато го правеше нямаше никакви проблеми...
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Мило в 23, юли, 2017, 21:08
(https://s17.postimg.org/czq0o29nj/IMG_8070.jpg)
(https://s17.postimg.org/9b0bokzmn/IMG_8071.jpg)
(https://s17.postimg.org/9inyl3alb/IMG_8072.jpg)
(https://s17.postimg.org/mljl4d0tb/IMG_8073.jpg)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Gogo69 в 24, юли, 2017, 22:51
Еее... баси... !!!
Къде съм аз?, къде е Мило?

 :o

 ???

 :-[
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: MinaLP в 25, юли, 2017, 00:54
Е, ти си на ей тук на Равадиново, а Мило е във Видин....   :D ;D ;D
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Тодор К в 29, юли, 2017, 14:07
Здравейте! :)
Колко често поливате пипера с капково?
Каква е нормата на поливка (кубик на декар) или просто за една поливка ,колко време оставяте да тече капковото?
Благодаря ви!
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 29, юли, 2017, 21:36
    Тошка, мълчи народа щото няма какво да каже. Забрави кубиците и часовете. Поливай когато прецениш, че са за поливане,поливай докато решиш че са поляти и това е. Ще се научиш да налучкваш. Едно да знаеш, пипера,а и останалите зеленчуци,от сухо изостават но не загиват, от мокро по-често се разболяват и...неприятности. Това е. Успех.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Тодор К в 29, юли, 2017, 23:59
Благодаря батко!
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Александров в 27, януари, 2018, 20:40
Знам че доста е изписано.Четох и препрочитах,ама явно Ram-паметта в главата ми е малко,та да помоля за мнение? Първо за сорт: Кое бихте препоръчали между Слоново и Бяло ухо(уво),или да ги комбинирам.Вторият въпрос е че се колебая между табла F104, дълбока 4 с диаметър 3, или табла F128 дълбока 4,5 с размер 3/3?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Вискяр в 28, януари, 2018, 12:19
Колкото е по-голямо гнездото, толкова по-комфортно се чувстват растенията и стопанина им.
Най-вече относно поливането.
За сорта ще ти кажа следното:
Българската лоза Мавруд е засаждана по цялото земно кълбо. Включително, по така популярните в невинените държави Калифорния, Австралия, Чили, Аржентина...
Никъде не са успяли да произведат вино, каквото се получава от Мавруд, засаден на Родопската яка. Това не е патриотизъм, а факт, казан от енолозите.
Всяко място си има собствен микроклимат и почва. За всяко място има много удачни сортове - трябва сам да ги откриеш.
Много хора, най-вече от Хасковско, изгоряха с модерните сръбски сортове.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Александров в 28, януари, 2018, 12:43
То сърбете са ми на 20-тина км. та затова ще пробвам с техните сортове.Искаше ми се Каптур,ама с оглед и на сортовете домати ще ми дойде много нанагорно финансово.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 29, януари, 2018, 07:29
   Добри са и сортовете и таблите. Повече се котира слоновото, паланачкото. И...хасковлии също ядат чушки и то точно от сръбските сортове. Имат си и проблеми но...такива времена дойдоха.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 29, януари, 2018, 09:07
Голяма е разликата м/у Слоновото и Бялото уво. Зависи какъв пазар имаш и дали береш на зелено. Ако береш само на червено заложи на Анфора. По мои лични наблюдения тя се представи най-добре миналата година от към чистота на семето.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 29, януари, 2018, 09:45
Здравейте,искам да задам един въпрос,който касае хора с по-малко насаждения,защото това за което ще питам е трудно приложимо,когато има декари. Гледах клип в който се показва как се формира пипер на 3/4 стъбла и се оставят 12/15 плода като се премахва плода/цвета на първото разклонение и всички клончета сочещи на вътре. Това е клипа https://www.youtube.com/watch?v=MIggW2E-Yns
Аз тази година по обясними причини ще имам само две лехи пипер,да ли ще има ефект и заслужава ли си, ако си поиграя и формирам пипера и махна първият цвят?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 29, януари, 2018, 10:36
Виждал съм Даровита в оранжерия оставена само е един връх . Даде 11 плода от корен. Идеята на това мероприятие е да се получат максимално изравнени плодове т.е. да няма второ качество. За правите сортове мисля, че първия плод е от голямо значение за регулиране разтежа на растението т.е.ако ги няма първия има голяма вероятност да прорасне прекомерно.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 29, януари, 2018, 15:16
Разбрах благодаря,при мен проблема е че сезона на двора приключва края на септември и малките плодове останали по върховете не стават за нищо.  От няколко години прекършвам върховете след 20 август,но от прекършеното избиват още филизи и става гора. Та затова питам за формиране.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 31, януари, 2018, 07:34
Краси, все още има какво да направиш за чушките.
  Недей налита на едроплодни сортове, не са стока нито като вид нито като вкус да не говорим за трайност. Една част от късата вегетация можеш да компенсираш с разсада, знаеш за какво става въпрос. Като идеш на полето, в градинката де, ще проявяваш повече търпение и с водата и с храната. Знам че ториш комплексно но..хайде малко двайстки, малко калций малко магнезий та и оборска и...листа много чушка кът ;D  много важен момент е когато се разклонява и залага първите завързи да има умерен растеж, междувъзлията къси и няма пропуск на завърз. Постигнеш ли това на трите етажа имаш достатъчно завърз който задържа по нататъшния растеж и повечече от горните цветове абортират сами с което се саморегулира растението и няма нужда от кършене и рязане. При черните сортове това не личи много но ако на една росенка изтървеш първите завързи нагоре имаш отрупани с бангии чупещи се клони и...празна година. При сръбските пък се получи друго, виснали отдоли 3-4 изръбени чушки и..нагоре или нищо или пак бангии. Отглеждал съм и амфора и слоново, бранка и паланачка. Сега минавам по нивите на комшиите и...не мога да им позная сорта, всичко еднакво а имената различни. Та направи нещо и със семената , калпавото семе ти обрича труда, знаеш го.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 31, януари, 2018, 07:54
Благодаря Батко,аз сея един мой сорт вече осем години и с него още един от Хера. Спрях с пробите от други сортове,защото на тези двата им свикнах и ми харесват. Двата сорта са от по-тъмните капии и последните чушки,които бера в края на сезона горчат,защото са недорасли. Затова търся варианти да ги кърша,за да не ми е жал да ги хвърлям. Това което казваш е така и се съобразявам,но като навърже и третият етаж идват жегите и спират да връзват,после в началото на септември започват пак да връзват,но от тях няма смисъл,защото в началото на октомври пада слана. В крайна сметка тази година ще са по-малко и ще ги покрия с агривело и каквото стане. Важното е преди това всичко да е наред. :)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Вискяр в 31, януари, 2018, 11:50
Преди много години, в тунелна оранжерия, в ниските краища засадих някакъв италиански директен  сорт пипер - връзва и зелени, и жълти дълги чушки (нещо средно между едра сиврия и капия); есента си стават нормално червени всичките.
Вдигнаха се много - над 80-90 см, родиха по около 8-12 плода. От завръза, и от жегите, по върховете нямаше плод - всичко бе в короната на растенията. Нямаше полягане или чупене, здраво и яко стъбло направиха.
Не съм ги хранил с нищо допълнително, но бяха на новина.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: bminchev в 31, януари, 2018, 19:37
Здравейте, знам че е рано, но имам едно въпросче. Тази година мисля да седя пипера с мулч, въпросът ми е как да го засяда на мулча 1м (предполагам като го заровя ще остане 80см) 2 реда или 3 да го садя, по едно или 2 коренчета , и приблизотелно колко често се пошива. Благодаря.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 01, февруари, 2018, 04:45
    Е...ще го правиш като майсторите бре т.е. като мене :P
   80 см леха на нея два реда на 40-50 един от друг и в реда на 20 по един корен. На двата реда по средата един маркуч, може и два но по средата да са, и като поливаш гледаш мокрото да избие до дупките. Отначало по рядко а после сам ще му хванеш цаката.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: bminchev в 01, февруари, 2018, 11:50
Мерси. При мен има следният проблем, миналата година много падна на земята а бяха два корена. При един с нещо трябва ли да ги вържа или нещо подобно
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 02, февруари, 2018, 07:57
    Двата по-лесно падат щото се конкурират и стават по високи. Когато ги разсаждаш е важно дупката от садилото да се запълни добре и предполагам става въпрос за малко количество та направи така: напълни една кофа със ситна пръст, правиш дупка, слагаш коренчето така че шийката да остана на 4-5 см и запълваш с пръст от кофата като притъпкваш добре. Ако няма аномалии това ще го държи право.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Доматка в 05, февруари, 2018, 16:03
Батко,винаги съм мислела,че като се садят по два корена пипер заедно се крепят един друг!!! :o Винаги пипера ми ставаше висок  и се чудех как да го държа изправен!Ще пробвам по твоя начин само без мулча-не за друго,ами не знам дали ще мога да го сложа правилно!Чувала съм,че ако не е правилно положен може да се спарят растенията.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 11, февруари, 2018, 08:00
Батко,винаги съм мислела,че като се садят по два корена пипер заедно се крепят един друг!!! :o Винаги пипера ми ставаше висок  и се чудех как да го държа изправен!Ще пробвам по твоя начин само без мулча-не за друго,ами не знам дали ще мога да го сложа правилно!Чувала съм,че ако не е правилно положен може да се спарят растенията.
   Това не е моят начин това си е технологията за отглеждане на пипер. Навремето имаше един слабо облистен сорт със стоящи плодове, само за него препоръчваха да се разсажда по две.
  Аз винаги съм разсаждал по едно коренче но съм пробвал различни междуредия и различни разстояния в реда. За мене оптималното веждуредие е 60 см. А в реда на 20 или около 8000 корена в декар. Последно ги разсаждам на двойки редове на 40 см а между двойките на 80, по удобно е за работа но..говоря за декари.
 И да се върнем на единично или двойно. Понеже сея таблите с машина определен процент падат по две та и по три семки и  разсаждането също е с машина та същите си отиват и в нивата по две. Това е с години и всяка година ги наблюдавам и извода е категоричен- единичните се развиват по-добре и дават повече род. По отношение на падането- падат еднакво лесно и единимните и двойните. Дължи се на плиткото разсаждане и слабото укрепване на мулча, няма окопаване и запрашване, както и хабитуса на развитие, по прибрани и по високи т.е. и по лесно падат. С черните сортове не е така.
  Добрия вариант за тебе е една година да разсадиш и по двата начина и да си направиш изводи. Мулчирането не е никак трудно. Правиш нещо подобно на леха широка 70-80 см. подравняваш я долу-горе като е добре ако по средата е по височка с 4-5 см.  Слагаш поливния маркуч по средата след това мулча, затискаш от двете страни и готово. Декарите ги мулчирам и то лесно, с машина но дребните неща по в къщи си ги плевя и окопавам, прави ми кеф и не се срамувам де :(
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Доматка в 11, февруари, 2018, 10:31
   
  Добрия вариант за тебе е една година да разсадиш и по двата начина и да си направиш изводи.
То аз другия начин вече много години го пробвах,затова този път ще пробвам с единично засаждане на 20см.Имам една саксия с малко ранен пипер,който трябва да си пикирам за оранжерията.Чашките от кафе малки ли са или да ползвам малко по големи кофички?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Мило в 11, февруари, 2018, 11:28
(https://s13.postimg.org/3q8uwo7lj/IMG_6792.jpg)
(https://s13.postimg.org/4sj1fa3af/IMG_6789.jpg)
(https://s13.postimg.org/mikq0debb/IMG_6790.jpg)
Ето в чашки от кафе.
(https://s13.postimg.org/lt1xo23hz/IMG_7713.jpg)
А тук в тунел пикирани по 2 корена (за пазара ) ;)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Доматка в 11, февруари, 2018, 13:00
Благодаря Мило! Каква радос за очите!Тези големи домати по назад не са от сега нали? :o
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Мило в 11, февруари, 2018, 16:06
Всичко това е от мин. година  :)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: PetyaVS в 14, март, 2018, 14:39
Здравейте, от години със семейството ми отглеждаме зеленчуци, но продавахме на дребно, на пазара. Сега ми се налага да продавам главно на едро. Та съм се насочила главно към пипер и патладжан, върху мулч. До сега не съм гледала на мулч, надявам се да се справя. Та въпроса ми е за торенето, колко често и с какво се тори пипера. До сега съм ползвала само амониева, две пъти. Изчетох цялата тема, много полезни неща намерих  :o.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 14, март, 2018, 16:59
   Е, прочети какво има написано по темата и за торенето и за схемите па тогава питай за доуточняване ако нещо не ти е ясно.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: PetyaVS в 15, март, 2018, 10:08
   Е, прочети какво има написано по темата и за торенето и за схемите па тогава питай за доуточняване ако нещо не ти е ясно.
Ще чета, благодаря. Имам много да уча като ви чета тук :)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: PetyaVS в 30, март, 2018, 00:36
За първа година смятах да сея върху мулч, защото искам да се оттърва от работници, дето не си вършат работата. В нашият град- Шумен- има само едно място, от което можеш да купиш найлон. Малко хора го ползват и в крайна сметка май изобщо няма да го доставят. Имам колеги,  които са си патили от празните обещания на тази фирма.... Та, може ли някой да ме посъветва от къде да поръчам мулч? Колегите в нашият град пазят тайна за всичко- сортове, маркучи и т.н..... Имайте в предвид, че отдавна се занимаваме със земеделие, но аз главно съм била на пазара, а сега трябва бързо да науча всичко, и може и да задавам тъпи въпроси ;D, та не ми се смейте много, малко, ако може  :D :-[ :-[ :-[
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: петко б в 30, март, 2018, 07:23
Имаш доста варианти . Флориан, Агродрип, Чолев агро.
Аз две години ползвам капково на Нетафим-израелско разпространява го Чолев агро и мулча мине от него и съм много доволен. Мулча почти навсякъде е гръцко производство.
Ако не се ориентираш за нещо, пиши и ще ти пратя контакти.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: PetyaVS в 30, март, 2018, 09:08
Имаш доста варианти . Флориан, Агродрип, Чолев агро.
Аз две години ползвам капково на Нетафим-израелско разпространява го Чолев агро и мулча мине от него и съм много доволен. Мулча почти навсякъде е гръцко производство.
Ако не се ориентираш за нещо, пиши и ще ти пратя контакти.
Благодаря! :)
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: milengvelev в 09, юни, 2018, 22:07
Здравейте. Искам да попитам и аз нещо. Направих си конструкция за мрежа в градината и поставих засенчваще мрежа 45 процента заради доматите. Интересува ме дали ще пречи това засенчване на пипера, патладжана и заления боб?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Вискяр в 10, юни, 2018, 15:01
Едва ли.
Пипера, за разлика от домата, се справя добре и с по-малко светлина.
Засенчването ще намали температурата около растенията и ще подобри опрашването.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 12, юни, 2018, 09:13
   Пипера никак ама никак не харесва засенчването.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: milengvelev в 12, юни, 2018, 21:33
Здравейте. Последно? Баткото казва, че не обича засенчването, а Вискяр, че засенчването ще му се отрази добре на пипера?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: alex в 13, юни, 2018, 11:12
Здравейте. Последно? Баткото казва, че не обича засенчването, а Вискяр, че засенчването ще му се отрази добре на пипера?
Миналата година пипера ми се засенчваше преди обяд от къщата до към 11 часа и стана доста висок, имах корени по 1.5 метра. Тази година пак са там, просто нямам алтернатива. През 20 см. са по 1 корен, между лехите 90 см. заради светлината.

Батко как мислиш, удачно ли е понеже имам свободни колове, на всеки два корена между тях да сложа кол и да ги вържа за него. Дали ще си пречат тези две растения?
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 13, юни, 2018, 15:48
   Връзвай.Ако е следобедна сянка, толкова не пречи, но при сутрешна квото и да е, става по-високо и с по-малко плод.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: alex в 13, юни, 2018, 21:22
   Връзвай.Ако е следобедна сянка, толкова не пречи, но при сутрешна квото и да е, става по-високо и с по-малко плод.
Благодаря
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: venata в 14, юли, 2018, 17:15
Здравейте колеги.Имам питане-да бера ли на зелено пипер или да чакам да почервенее.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 15, юли, 2018, 11:01
   Ако има пазар и те устройва цената- береш. Ако си закъсал за пари, и да не ти харесва цената, пак береш. Червената тежи с 20-25% повече от зелената. Първата червена е винаги по-скъпа от първата зелена. Чифлика е твой, решавай.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: venata в 15, юли, 2018, 14:46
Батко, благодаря за отговора.Притеснява ме вторият завръз ще достигне ли размера на първия,като не е освободено растението.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: venata в 15, юли, 2018, 15:29
Срещу бактериоза по пипера, с какво да пръскам Батко.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: Баткото в 15, юли, 2018, 19:46
  И двадесетия достига размера на първия, стига да има достатъчно храна и време.
 За бактериозата- технически стрептомицин или медсъдържащ препарат.
Титла: Re: Отглеждане на пипер
Публикувано от: venata в 15, юли, 2018, 22:23
Благодаря.