Кръчма "При Вискяр" - форум за градина и градинари

КАКВО се ВИДИ от ПОРТАТА => МАСА С ТЕЖКИ МЕЗЕЛЪЦИ => Темата е започната от: nandibandi в 04, февруари, 2016, 20:34

Титла: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 04, февруари, 2016, 20:34
Привет, Градинаров!
Трябва ми експертното ти мнение на специалист по пилците и конкретно - кокошките. Баща ми се е видял в чудо. Кокошките се кълват (една-друга) и направо са оплешивели, освен това не искат да ядат царевица и вече втора кокошка започна да яде снесените в полога яйца. Не знам дали симптомите имат връзка помежду си, но основен проблем е проскубването, което сами си причиняват.

Препоръчаха му (на баща ми) някакъв препарат (уж витамини), които се разтварят във водата за пиене, но два месеца по-късно - никакъв ефект.

Ще се радвам ако намериш време да дадеш съвет, различен от ''Коли и яж'', понеже гадинките все още снасят редовно. Ако някой друг се е изправял срещу проблема и се е справил успешно, нека сподели как е процедирал.

Уточнявам, че кокошките нямат причина да бъдат нещастни, т.е. отглеждат се на широко и на открито през деня. В хубаво време се радват и на свободна паша, понякога.

Поздрави!
п.с. не видях раздел ''животновъдство'', затова се извинявам ако темата е в неподходящ раздел.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: Вискяр в 04, февруари, 2016, 22:50
Коли  и яж не е толкова лошо нещо - прясна кокоша супа от домашни птици, с кисело зеле, или сварени, после запържени в масло с червен пипер.... Ааааххх!  :P
Добре дошла!
Накратко:
Хранителния баланс е нарушен.
Започнете да ги храните с готови фуражни смески за носачки. От реномирани производители на готов фураж. Със сигурност избягвайте тези от завода в Ловеч.
Пускайте ги на свободна паша по двора.
С какво сте ги хранили досега?
Полезно е да има поне по половин кв метър на птица.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 04, февруари, 2016, 23:07
''Коли и яж'' е най-ужасният съвет, който можеш да дадеш на вегетарианец. Освен това, целта е да спасим хайванчетата, а не да се натъпчем с измъчените им трупчета. :)

Сега сериозно: Хранят се именно с готови смески за носачки, май последно някакви сръбски купуваше баща ми. Другото, с което се хранят е смес от жито и царевица (напоследък избягват царевицата и изяждат само житото), но се опасявам, че баща ми им дава смески прекалено често - и сутрин и следобяд, като втория път ги смесва със зърното. Според теб прекалено ли е? На свободна паша не са пускани сега през зимата, но през останалото време да. Иначе мястото им е широко и открито - става дума за 6 кокошки, все пак.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: Вискяр в 04, февруари, 2016, 23:16
''Коли и яж'' е най-ужасният съвет, който можеш да дадеш на вегетарианец. Освен това, целта е да спасим хайванчетата, а не да се натъпчем с измъчените им трупчета. :)

А да колите домати и краставици е добро дело?  :P

Ъ
Що пък сръбска?
Пробвайте тази на Вианд. Без зърно, само смески.
Нещо зелено ако намерите - листа от зеле, цвекло, стрито сено или люцерна, или подобни. Копривата е много добра, но е рано още.
Ако до месец, месец и половина, не се оправят, сменяйте ги.
Препоръчвам Ломан Браун - червените носачки. Справят се добре като селски кокошки, макар да са стоков хибрид за промишлено отглеждане.
Една отлична дворна порода са Черен Австралорп, но не знам дали около вас има.
Много малко породи са склонни към преяждане и следващо затлъстяване. Повечето се хранят разумно и да им сложиш много храна не е проблем.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 04, февруари, 2016, 23:28
 Доматите и краставиците са съгласни - питали сме ги. :)

Хм, точно за зеленото имаме пълна забрана от един ветеринар. Иначе коприва вече има по двора и може да започнем да им даваме по малко. Днес ще ги пуснем на свободна паша, понеже в техния двор трева не никне.
Сръбските смески са с гръмката реклама ''фабрика за яйца'' на опаковката и баща ми затова ги е избрал, явно. Иначе носят гадинките - не са спирали вече година и половина.

Относно породите - точно червени са в момента, но не знам дали е същата порода. Имахме и една черна, но беше екзекутирана, понеже започна да яде яйцата.
Викаш да спираме зърното? Те и без това спряха да ядат царевицата, само житото избират.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: Вискяр в 04, февруари, 2016, 23:38
Взимай правата лопата и почвай фитнеса!  ;D
Като покълват една седмица червеи, и ще се оправят.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: ivanovbg в 05, февруари, 2016, 00:25
Като чета май им липсва доста калций на кокошките, щот перата са основно от калций. Давайте им и млени черупки от яйца като леко ги препичайте във фурната предварително за да се обеззаразят. После се минават през машинка за месо. Имаше и нещо за осветлението да не се кълват. Не помня - цветна светлина беше, ама каква...май нещо червеникава беше. Не трябваше да е бяла в никакъв случай.
За да не си ядат яйцата баба ми им резваше леко върха на клюна.
Други варианти: Полозите задължително на тъмно и да са за по 1 кокошка. С преградни стени между тях. Остави в полозите по една малка бяла порцеланова чашка и по често събирай яйцата. Като ги мислят за яйца и ги кълват виждат че нищо не се случва и постепенно отвикват.

И един личен въпрос. Как сте вегитарианци пък ядете яйца? Ми то си е пиле, недооформено още. Сестра ми е вегитарианка и от всички животински продукти яде само мед, щот бил от растения. И мляко и сирене не яде.

Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: петко б в 05, февруари, 2016, 06:53
Хора които не ядат животински продукти се наричат вегани а тези които не ядат месо вегетарианци .
Лампата трябва да е червена , да не различават кръвта ако някоя е накълвана,.защото видят ли кръв и се кълват до смърт .
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: Gogo69 в 05, февруари, 2016, 08:05
И аз да се изкажа - Веднъж почнат ли да си ядат яйцата, никога няма да спрат, т.е. единственият вариант е нови кокошки. Една от старите да оставиш - ще научи новите. Пробвал съм с рязането на клюна и със слагането в полога на камък с формата на яйце....нищо не помага... Сменяй ги! Кокошката е всеядно и има нужда от много и различни видове храна. Нарушаването на хормоналния баланс в организма и води до това кълване и ядене на яйца. Давайте по малко кайма 100гр. един път на седмица, или червейчета от магазин за рибарска стръв. Тези кокошки, които имате в момента, ги прежали...
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: Мило в 05, февруари, 2016, 08:16
От време оно слагаме пясък в леген да кълвът за да не си кълвът яйцата,а що се отнася до не яденето на царевица чул съм не съм испатил,но познавали ако е ГМО и затова не искат да я ядът !
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 05, февруари, 2016, 09:19
Еййййй, колко много полезни съвети! Много ви благодаря!
Това с калция се предполагаше, но ако им се дават черупки, това няма ли съвсем да ги настърви към яйцата?
За осветлението - такова няма. Поне не изкуствено. Става въпрос за 6 дворни кокошки, които са по цял ден на открито в широк двор и само вечер се прибират в курника да спят... Е, през деня влизат и да снасят, разбира се. Полозите са два и са на тъмно, но забелязвам, че всички имат афинитет към единия и се изчакват за него.

Това с червеите и Градинаров го препоръча, но мисля, че в двора имат достатъчно, за да си ги намират сами - при влажно време, естествено. Когато времето позволява ги пускаме и на свободна паша. Много обичат да се къпят в пясъчници. Това май е добре, а?
За каймата - това сериозно ли? Хммм... сурова ли трябва да се дава? Това няма ли да ги направи по-хищни? Ще предам препоръката, все пак.

За вегетарианците и яйцата - аз съм ово, лакто вегетарианец, като много рядко консумирам млечни продукти, основно сирене. При яйцата проблемът е, когато са със зародиш - такива не ям, защото наистина са потенциални животинки, въпреки че темата е щекотлива и накрая ще стигнем до дебат ''убийство ли е абортът?'', ако задълбаем в нея. :)

Много благодаря отново. Каквото се сетите - давайте. Със сигурност всички съвети ще бъдат изпълнени, а може да помогнем и на други хора.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: MinaLP в 05, февруари, 2016, 10:15
Еййййй, колко много полезни съвети! ..........а може да помогнем и на други хора.
Със сигурност помагате и на мен....кандидат "кокошкарка" съм ;D ... и в момента подготвяме терена....
И аз благодаря за съветите и започнатата тема!
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: Вискяр в 05, февруари, 2016, 10:23
Добре е да могат да се къпят всяка седмица. Слагай и дървесна пепел в мястото за къпане. Ако направите навес над къпалнята - нисък, ще има постоянно сухо място.
Понякога кълването се предизвиква от стрес.
Мажи раните с антибиотик - за предпочитане унгвент, че кремовеите са по-течни. Най-просто е да си направиш сама - мас и невен. Цялото растение може да се използва.
За каймата е сериозно. Кокошката е по-всеядна и от свинята - имал съм кокошки като мачки, дебнат и хващат мишки. Има нужда и от животински протеини, не само растителни. При мен кокалите първо минават през кокошките, и каквото после остане, стига до кучето.
Всички черупки от яйца се начупват - едно притискане с длан е достатъчно, за да не приличат на яйце, и се връщат на кокошките. Ако има рискове от заразни болести, първо се пекат във фурна.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 05, февруари, 2016, 13:35
Все забравям да спомена, че хайванчетата си имат навес, под който са издълбали едни трапове - не ти е работа. Само пепел още не сме им сложили, не като да няма..., но още се ослушваме да го направим. Това с черупките - ако са от варени яйца, предполагам не е нужно да се пекат? Ако се смелят в блендер сигурно ще е още по-ок? За месото - някой казал на баща ми, че сакън - не бива да им се дава, понеже ще започнат да ядат яйцата, но явно и това е погрешно, както повечето съвети от непрофесионалисти - визирам ветеринарите. ;).
Засега нямат рани, така че не се налага мазане. Само кълват перата и ги изяждат - луда работа! Иначе мас и невен има - ако се наложи, ще бъдат обмазани.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: ivanovbg в 05, февруари, 2016, 13:51
Има вариант полозите да са наклонени назад. Така като снесат яйцата се търкулват в тайник дето не могат да ги достигат. Гледах пътпъдъци и там така ги бях направил.
(http://media.snimka.bg/images/005184228-big.jpg)
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 05, февруари, 2016, 14:48
Ха! Тоя полог е много хитра идея. Дали, обаче няма да им е неудобен този наклон? Тва да снасяш на баир сигурно ще бъде тегава ситуация. :)
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: ivanovbg в 05, февруари, 2016, 15:06
Защо? Да не би да си снасял та знаеш :P
Пътпъдъците така живяха и носиха цяла година без да се оплакват. Пода на цялата клетка е наклонен. 5-6см наклон е достатъчен. Накрая сложи нещо меко да се удрят в него ако се засилят много. Няма нужда от подвижната преграда. Просто сандъчето да е по дълго за да не ги достигат кокошките.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 05, февруари, 2016, 19:01
Защо? Да не би да си снасял та знаеш :P
Пътпъдъците така живяха и носиха цяла година без да се оплакват.

Не съм снасяла (опазил ме господ), ама съм клечала доста и предполагам, че не е особено удобно да го правиш под наклон. :)

Иначе идеята ти е добра! Изобщо не смятам за редно да се убиват животинките, само защото те подяждат. :(
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: ИПК в 05, февруари, 2016, 19:58
Така се получава защото няма петел който да въвежда ред.(http://s13.rimg.info/7fbd8b3c49eee2b66c8179d27e22187a.gif) (http://smiles.33bru.com/smile.114267.html)
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 05, февруари, 2016, 21:51
Така се получава защото няма петел който да въвежда ред.(http://s13.rimg.info/7fbd8b3c49eee2b66c8179d27e22187a.gif) (http://smiles.33bru.com/smile.114267.html)

Мда, факт. Друг проблем, който мога да споделя по тоя повод (доколкото изобщо е проблем) е, че една от кокошките е иззела функциите на петела. Тва нормално ли е? Не е болка за умиране, в сравнение с истинските им проблеми, дори бих казала, че е доста забавно, но все пак... Изобщо, май ще се окаже, че нашите кокошки са най-дефектните животинки на света. :)
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: ivanovbg в 05, февруари, 2016, 23:05
Ейй излизбийчихте кокошките,  :P пък после се скубали и си яли яйцата. Вземете си едно петле.Чакай не става. Лошото е, че тогава ще са оплодени яйцата и се обезсмисля гледането им като не ги ядете. Иначе е нормално - природата си търси решения. Не си ли гледала филми за женски затвори?
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 05, февруари, 2016, 23:50
Ейй излизбийчихте кокошките,  :P пък после се скубали и си яли яйцата. Вземете си едно петле.Чакай не става. Лошото е, че тогава ще са оплодени яйцата и се обезсмисля гледането им като не ги ядете. Иначе е нормално - природата си търси решения. Не си ли гледала филми за женски затвори?

У нас петел не се гледа - имам фобия от тях, защото нападат. :) Не, че много ходя при кокошките (само при крайна необходимост, когато няма кой друг), но ако има петел - няма да стъпя. Това, че яйцата ще са оплодени е най-малкият проблем, защото само аз ще страдам, останалите членове на семейството са хищници.
Иначе, не вярвам липсата на петел чак пък толкова да ги е стресирала, че да си кълват взаимно перушината, ама знаеш ли? Женски са, все пак... излишно е да търсим логика в поведението им.

На мен темата ми беше много полезна. Ще се погрижа съветите ви да се приведат в изпълнение и ще ви държа в течение за развоя на събитията.
При желание от ваша страна можем да обсъдим и друг проблем на кокошките - невъзможност да си стоят на краката. Имахме една, която периодично (през месец-два) се парализираше и не можеше изобщо да си стои на краката. Лекувахме с аспирин, разтворен с вода. Оправяше се за известно време и после - нов пристъп. Накрая умря, горката. То вярно, че все от нещо трябва да умират, но пък е тъжно, като боледуват. Защо да не им помогнем, ако можем?!
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: ivanovbg в 06, февруари, 2016, 07:39
Заповядай: http://www.naas.government.bg/bg/download?id=456

А като чета няма смисъл да гледаш 6 кокошки. Нито качеството на яйцето е по добро - и вашите са от смески като купешките. Като цена същото, а ако си сложиш и разправията стават и по скъпи. Аз се напатих с пътпъдъците. Не е истина техните лайна как миришат. Според мен много по добро е зайци да гледаш.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 06, февруари, 2016, 20:08
Заповядай: http://www.naas.government.bg/bg/download?id=456

А като чета няма смисъл да гледаш 6 кокошки. Нито качеството на яйцето е по добро - и вашите са от смески като купешките. Като цена същото, а ако си сложиш и разправията стават и по скъпи. Аз се напатих с пътпъдъците. Не е истина техните лайна как миришат. Според мен много по добро е зайци да гледаш.
Много благодаря за линка! :)

Ние гледаме кокошки, за да не изхвърляме хранителни отпадъци в кофата за боклук, а и така или иначе имаме голям двор - защо да не завъдим 5-6 кокошлета? Яйцата не са самоцел, а бонус.

Иначе за зайците - невъзможно! Да гледаш миловидни животинки, за да ги убиваш жестоко - мерси. Комшиите до нас гледат зайци и като гледам - постоянно се занимават с тях. Трябва да им се подсигурява сено, да се развъждат, заплождат, ежедневно им чистиш, абе много работа и то мръсна...

Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: ivanovbg в 06, февруари, 2016, 20:45
Е тревичка трябва да им береш,сеното не е много, защото за зимата спокойно може да оставиш 2 майки с един мъжки. Зърно, може и по малко гранулки, обелки от ябълки, картофки... С гранулки и без сено ще минеш зимата. Добре направена клетка не я чистиш. Всичко пада в една кофа отстрани. Торта е хубава за градината.

А предимствата са много. Месото е диетично, не съдържа холестерол, добива е голям. Работата не е повече от колкото гледането на кокошки. Слагаш само храна и вода и веднъж месечно ги пускаш в клетката на мъжкия и гледаш безплатно порно.  ;) 
Не ми се ядат вече пилета с антибиотици и стероиди. 

Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: Вискяр в 06, февруари, 2016, 23:18
Старо правило е, че едно животно разкекави ли се, се коля. Особено по-дребните и ефтини животни.
Кокошка разклека ли се, също се коля. Хем се мъчи, хем отслабва.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 06, април, 2016, 20:38
Малко ми е неудобно да подновя темата след последното мнение на Вискяр, но ще рискувам. Една от кокошчиците боледува от няколко дни. Като цяло, откакто хайванчетата са на свободна паша са вече много по-добре, но една от тях (най-тлъстичката и оперена) чумее. Не иска да излиза и предимно стои или лежи на едно място. Изглежда като депресирана (не се смейте) и като че ли ѝ е трудно да пази равновесие. Днес с баща ми я наляхме с разтворен във вода аспирин. Не знам с какво да я лекувам, а ми е жал да я гледам как се мъчи.

Съветът ''коли и яж'' не е опция. :) Искам да помогна на животинчето - сърцето ми се къса, като го гледам в това състояние.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: Вискяр в 06, април, 2016, 21:01
Наскоро заклах една такава. Дълго време се надявах, че ще се справи, защото ми бе добра квачка предните години.
Няма да ти казвам какво намерих вътре. Само по описание ветеринаря каза да не си мисля, че мога да я ям.
Ако ти е много жал да ѝ сложиш край на мъките, помоли ветеринаря да ѝ бие последната инжекция.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: ivanovbg в 06, април, 2016, 21:05
Една от кокошчиците боледува от няколко дни. Като цяло, откакто хайванчетата са на свободна паша са вече много по-добре, но една от тях (най-тлъстичката и оперена) чумее. Не иска да излиза и предимно стои или лежи на едно място. Изглежда като депресирана ....
Представи си как я боли, но като не може да си каже, нито да си върже едно въже... Дай и милост.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 06, април, 2016, 21:26
За ядене на кокошката и дума не може да става, но все се надявам, че мога да ѝ помогна. Аз лично не мога да убия нищо живо (освен хлебарка) и не бих могла да сложа край на мъките ѝ, пък се съмнявам, че и баща ми ще се осмели, въпреки че се прави на голям мъж. Знам, че сте прави, но все се надявах на някакво по-ефективно решение.

Каква е тая болест? Не може ли да се лекува? Една кокошка вече ни умря от същото през есента, но преди това няколко пъти я спасявахме с аспирин. Дали да не ѝ дам нещо по-силно - някакъв антибиотик?

Вискяр, какво намери вътре???
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: ivanovbg в 06, април, 2016, 21:33
Щом си решила - дай. Все някое хапче ти е останало в аптечката. Можеш спокойно да и дадеш човешки. Във всеки антибиотик си пише дозировката на килограм живо тегло. Пресмяташ го спрямо теглото на кокошката, чупиш хапчето на нужните части и го даваш по схемата в листовката.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 06, април, 2016, 21:58
Благодаря, Иванов. Ще опитам още утре, ако още е жива. Баща ми и е помогнал да си влезе в курника тая вечер - по-скоро внесъл я е, толкова са зле нещата.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: Вискяр в 07, април, 2016, 10:11
Каква е тая болест? Не може ли да се лекува? Една кокошка вече ни умря от същото през есента, но преди това няколко пъти я спасявахме с аспирин. Дали да не ѝ дам нещо по-силно - някакъв антибиотик?

Вискяр, какво намери вътре???
Не всички болести при хората са ясни. И лечими. Въпреки, че на пациент се правят изследвания за стотици левове, преди да бъде определена диагноза и назначено лечение.
А ти очакваш по няколко думи диагноза и лечение за птица.
С аспирина не сте я спасявали. Удължавали сте живота ѝ. А вероятно и мъките.

Лявата част на коремната ѝ кухина бе препълнена с някаква жълтеникава течност - като лимонада. Дясната част бе пълна с бледокафява смърдяща течност, бистра. Нямам представа как се е осъществило това разделяне на коремната кухина. Червата бяха смалени, сгърчени и празни. Въпреки, че се хранеше. Черния дроб бе поне три пъти по голям, безформен, разплут, бледорозов, с тъмни точковидни петна. Яйчника бе деформиран по подобие на черния дроб, с микроскопични зародиши на яйца - разложени.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 07, април, 2016, 19:48
Лявата част на коремната ѝ кухина бе препълнена с някаква жълтеникава течност - като лимонада. Дясната част бе пълна с бледокафява смърдяща течност, бистра. Нямам представа как се е осъществило това разделяне на коремната кухина. Червата бяха смалени, сгърчени и празни. Въпреки, че се хранеше. Черния дроб бе поне три пъти по голям, безформен, разплут, бледорозов, с тъмни точковидни петна. Яйчника бе деформиран по подобие на черния дроб, с микроскопични зародиши на яйца - разложени.

Допускам, че това е от смеските, но аз съм лаик и не мога да бъда сигурна.

Давам отчет: Пациентката е подложена на интензивни грижи (мъчения) от моя страна. Още е жива, но едва ли за дълго. Отказах се от антибиотика и я тъпча с аналгин - поне да не я боли ако има болки.

Вече изобщо не може да става. Лежи и дреме и подбелва очите. То се вижда на къде отиват нещата, така че дано е по-бързо, да не се мъчи животинчето.

Баща ми изяви желание да я заколи и аз не възроптах особено, но като цяло не съм привърженик на евтаназията.

Не е проблем, че ще изгубим източник на яйца, но ми е жал за животинчето. Аз гледам на кокошките като на домашни любимци, въпреки че не са особено симпатични и забавни.

Благодаря на всички за полезните съвети и съпричастност. Може скоро да подновя темата, че остават още 5 хайванчета. :)
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: Вискяр в 07, април, 2016, 21:24
Ако кокошка се храни само със смески, смеските са качествени и съхранявани правилно, теоренично не трябва да има проблеми - в смеските има всичко нужно.
Поне фифти-фифти залагам, че аналгина не я обезболява.
Цитат
грижи (мъчения)
Бих разменил местата на думите.  :P
Цитат
въпреки че не са особено симпатични и забавни
Не съм съгласен.
Не са симпатични и забавни в стил "малко коте", но могат да ти погодят такива номера, че дъха ще ти секне.
Онзи ден подарения ми петел, гледайки паницата със зърно в ръцете ми, реши да литне от земята и да кацне на рамото ми, с цел - да му поднеса паницата под човката. Щото на земята има конкуренция за храната.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 08, април, 2016, 09:28
Последна информация по случая: Кокошчицата предаде богу дух. Снощи беше все още жива, но сутринта баща ми я е открил мъртва, като ги е пуснал.

Силно се надявам да не я е боляло много - с или без аналгина.

Иначе съм съгласна, Градинаров - забавни са по свой си начин животинките. :)
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: ivanovbg в 08, април, 2016, 14:27
Да е жива и здрава, другите да му мислят да носят сега яйца.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 28, май, 2016, 21:37
Епилог

Проблемът на кокошките е решен - лисицата ги изяде. Остана само една, но пък тя беше и най-хубавата. Сега я охрянявам строго, защото лисицата продължава да обикаля. Днес я видях с очите си, как бройкаше тези на комшиите - бая тлъсто животни си беше.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: ivanovbg в 28, май, 2016, 22:04
Не е епилог,а едва развръзката :P А ако се водим по турските сериали, трябва да има още поне 10 серии за лисицата. ;)

Гледай положително, сега имаш място за нови ярки :)
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: Вискяр в 28, май, 2016, 22:36
Както каза уважаемият ivanovbg в една друга тема: отглеждайте кокошки, устойчиви на лисици.

(https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/51/38/ab/5138ab5b4e3c0f2956a68ac3c94e0a22.jpg)

Другият вариант е този (ако нямате куче, невързано!):

(http://www.motherearthnews.com/~/media/Images/MEN/Editorial/Articles/Magazine%20Articles/2012/04-01/Build%20This%20PredatorProof%20Portable%20Chicken%20Coop%20for%20Your%20Backyard/Predator%20Proof%20Chicken%20Coop.jpg)
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: ivanovbg в 28, май, 2016, 23:19
От тая порода бих гледал :P
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: ИПК в 29, май, 2016, 07:23
То тая  порода е хубава, ама са много скъпи сметките эа нея. :P
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 29, май, 2016, 21:11
Гледам, че се забавлявате, ама проблемът е сериозен и глобален.  :P

Пострадалите се оказаха много. Само хората в нашата махала с изядени от лисица кокошки са доста, а да не говорим за цялото село. Очевидно ловуващите лисици са доста, но пък досега не са нападали така нагло в самото село и то през лятото (почти).

Май ще купуваме от хибрида и ние. :)

Сериозно, ще купим нови ярки и то скоро, защото сърцето ми се къса за самотната кокошчица. Междувременно борбата хищника ще продължи с примки. Не съм мислила, че ще го кажа, но няма да ми е жал за тая гад, като я убият.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: ИПК в 29, май, 2016, 21:28
Един ловджийски виц как се лови лисица .Вземаш яко рибарско струно ,завързваш яка рибарска кука от рода на котвите ,набучваш на нея парче месо и я вързваш на високо  а куката с месото да е на около 50см от земята .Идва лисицата подскача да грабне месото ,куката се забива в гърлото и и сутринта я виждаш как виси във въздуха .Останалото е фасулска работа .(http://s4.rimg.info/69fa2b1b2599e0cb2f06d8d0e713edbb.gif) (http://smiles.33bru.com/smile.64051.html)
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: ivanovbg в 29, май, 2016, 21:59
Дя, този капан наистина действа, но куката трябва да е на стоманено въже. Лично съм я пробвал в казармата. На заставата ни побара кокошките и така я хванахме.
Има и още един вариант. Взима се пвц тръба ф150 около 1,5 метра дълга. От едната страна се запушва и наоколо педя от края се пробива дупка с ф около сантим. От там се трепе после лисицата. Тръбата се слага под наклон и в нея се слагат вътрешности от скумрия примерно.Въпроса е да мирише по силно. Лисицата надушва и се вмъква да яде, но назад не може да се върне защото се пързаля. Сещате се как се процедира после ;) Капана става и за котки.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 10, юни, 2016, 17:12
Хора, неудобно ми е да питам вече, но проблемите с тия фъркати не спират, а вие сте капацитети. Сега - ново 20.

Понеже от лисицата се спаси само една кокошка и ми беше жал да я гледам самотна, взехме, че прикупихме още 5, което се оказа не решение, а нов проблем! Кокошлетата (мънички са още) бял ден не видяха от дъртата гад. Тая гадина ги гони и бие из целия двор и те стоят милите скупчени в мрежата и не могат нито да се нахранят, нито водичка да пийнат. На два пъти я затварям в курника, за да си отдъхнат малко, но това не е решение на проблема.

Някой каза да ги напръскаме всичките с ракия - и старата и малките. Речено-сторено, напръсках ги, обаче надеждите ми за мир и любов останаха попарени - днес е същата работа.

Кажете има ли начин да ги приспособим? Ще свикне ли с тях някога тая терористка? Кокошките са заедно вече трети ден, но засега не виждам изгледи за промяна.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: ИПК в 10, юни, 2016, 17:24
Както напоследък се случва и при хората стари и млади да не могат да живеят под един покрив ,то така се е получило и при теб с кокошките . Ще решиш положението като и теглиш ножа на дъртата кокошка и пей сърце .Все пак аз съм живял и по Сталиниско време  и следвам неговата философия ,която перефразирана ще звучи така : имаш кокошка -имаш  проблем, нямаш кокошка - нямаш проблем !(http://s19.rimg.info/a28b45b29a439fa53c38e97218be312f.gif) (http://smiles.33bru.com/smile.157526.html)
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 10, юни, 2016, 19:36
Както напоследък се случва и при хората стари и млади да не могат да живеят под един покрив ,то така се е получило и при теб с кокошките . Ще решиш положението като и теглиш ножа на дъртата кокошка и пей сърце .Все пак аз съм живял и по Сталиниско време  и следвам неговата философия ,която перефразирана ще звучи така : имаш кокошка -имаш  проблем, нямаш кокошка - нямаш проблем !(http://s19.rimg.info/a28b45b29a439fa53c38e97218be312f.gif) (http://smiles.33bru.com/smile.157526.html)

Хахах, страшно решение, ама не ми се иска. Кокошката не е обикновена кокошка - това е нинджа. Не лисица, а отряд тюлени не може да я победи. :) Днес успя да се измъкне през миниатюрна пролука на вратата на курника, абе Хари Худини, какво да ви говоря.
Истината е, че още носи, иначе и баща ми я е взел на мушка. Засега не му давам да я убива, защото не е честно да убием такъв сървайвър.
Днес преградихме двора и отделихме малките. Засега са спокойни и не спират да ядат. Нормално ли е 5 кокошлета да ометат две кофички от кисело мляко със смески? Приключението ще е вкарването им довечера в курника при агресора. :)
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: ИПК в 10, юни, 2016, 21:38
Дай боже скоро да подпишат съглашение и "свекървата" и малките  кокошчици.(http://s16.rimg.info/432c42269535b607fc8be592a54cd4ec.gif) (http://smiles.33bru.com/smile.126263.html)
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 10, юни, 2016, 23:05
Дай боже скоро да подпишат съглашение и "свекървата" и малките  кокошчици.(http://s16.rimg.info/432c42269535b607fc8be592a54cd4ec.gif) (http://smiles.33bru.com/smile.126263.html)

Дай боже, ама надали. Аз пък си мислех, че дъртата ще прояви майчински инстинкт и ще си ги гледа като свои, а то какво се получи...
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: Gogo69 в 10, юни, 2016, 23:47
Дъртата ще ги тормози докато не пораснат и не и се опрат. Разделете ги. Средна дажба в птицефермите е около 130-150 гр ярма. Ако има повече ще изядат повече. Не до пръсване, но около 200гр си ги изяждат спокойно...  И пръскайте всеки месец за кърлежи, че са голям проблем...
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 11, юни, 2016, 08:44
Дъртата ще ги тормози докато не пораснат и не и се опрат. Разделете ги. Средна дажба в птицефермите е около 130-150 гр ярма. Ако има повече ще изядат повече. Не до пръсване, но около 200гр си ги изяждат спокойно...  И пръскайте всеки месец за кърлежи, че са голям проблем...

С какво се пръска? Кърлежи не мисля, че имат, но се съмнявам за кокошинки - много се пощят. Иначе, това за съжителството на по-късен етап го чух и от друго място. Засега са разделени, пък после ще видим. Благодаря ви за съветите. При нови въпроси, ще ви търся пак. :)
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: Gogo69 в 11, юни, 2016, 23:17
С какво се пръска? Кърлежи не мисля, че имат, но се съмнявам за кокошинки - много се пощят.
Кокошинката не е ли вид кърлеж?
Аз съм им сложил по една голяма автомобилна гума в средата на кокошарниците, отдолу по 1 кофа пясък и после запълнена с пепел, дървесна, чиста :). Редовно си правят бани вътре. Хем е забавно да ги наблюдаваш, хем и ги поддържа чисти. А след много проби стигнах до Айкън и съм супер доволен. Животинките не пръскам или капя, само дървенията. И после нов талаш и слама..
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 12, юни, 2016, 14:57
Кокошинката не е ли вид кърлеж?
Аз съм им сложил по една голяма автомобилна гума в средата на кокошарниците, отдолу по 1 кофа пясък и после запълнена с пепел, дървесна, чиста :). Редовно си правят бани вътре. Хем е забавно да ги наблюдаваш, хем и ги поддържа чисти. А след много проби стигнах до Айкън и съм супер доволен. Животинките не пръскам или капя, само дървенията. И после нов талаш и слама..

Страхотна идея е това с гумата и пясъка с пепел, направо я крада. Иначе за пръскането - скоро варосах кокошарника, защото ми остана разтворена вар и мисля, че засега не се налага по-сериозно третиране.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 09, юни, 2017, 21:13
Срам, не срам, аз само за кокошките се включвам, та и днес така. Една от младите хвана клека и не може да се изправя на крака, миличката.
Четох, че заболяването се дължи на недостиг на витамин Е и селен в храната и следователно набавих и двата елемента под формата на медикаменти. Витамин Е, понеже е в меки капсули давам в човката, а селенът добавям във водата.
Понеже милата дебеланка е така от вчера следобяд, още щом я видях започнах да тъпча с аспирин, парацетамол, витамин В комплекс и витамин D - всичко стрито на прах, разредено с вода и подадено насила орално с помощта на спринцовка.
Как процедирате при клека, ако сте се сблъсквали? При нас е имало и други единични случаи - при групата, станала жертва на лисицата имаше два смъртни случая. Възможно ли е лечение изобщо? Не ми казвайте ''Коли и яж'', моля ви се хора. :) Жал ми е за хайванчето и съм твърдо решена да го спася.

п.с. не знам дали има значение, но парализата се е случила след снасяне - намерих я легнала до полога. Дали не ги увреждаме със смеските за носачки, с които постоянно ги храним?
Посъветваха ме да добавям 2-3 капки йод във водата и клонче от Осен. Има ли смисъл? Хайде експерти, вие сте на ход. :)
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: Баткото в 09, юни, 2017, 21:22
  Едно време само с клонки ги лекуваха
 но не с една а начупваха доста и ги слагаха във водата. Водата потъмняваше ама си я пиеха и... оправяха се. Осен предполагам че е ясен, но доколкото си спомням клонките бяха от мъждрян пък кое какво е...не е за моята глава :-[
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 09, юни, 2017, 21:39
  Едно време само с клонки ги лекуваха
 но не с една а начупваха доста и ги слагаха във водата. Водата потъмняваше ама си я пиеха и... оправяха се. Осен предполагам че е ясен, но доколкото си спомням клонките бяха от мъждрян пък кое какво е...не е за моята глава :-[

Със сигурност това, на което при нас му викат Осен е вид ясен, т.е. Мъждрян - според уикипедия :). Аз изобщо не знам какво е това дърво, но при нас го имало в изобилие, та явно ще се слага във водата. Казаха ми, че водата ставала синя от него, очевидно е същото. Още утре ще командировам някой да сече клони, защото случаят е спешен. Казваш оправят се, а? Вдъхваш ми надежда.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: Вискяр в 11, юни, 2017, 08:14
1. Сигурна ли си, че е "клек", а не нещо друго?
2. На кой фуражен завод смеските ползваш?
3. Не им ли даваш треви?
4. Не ги ли пускаш да са щастливи от време на време
Цитат
започнах да тъпча с аспирин, парацетамол, витамин В комплекс и витамин D - всичко стрито на прах, разредено с вода и подадено насила орално с помощта на спринцовка.
Пропуснала си да я напръскаш с коприва, сода за хляб и суроватка.  :P
Орално лекарства, при положение, че си наясно с диагнозата и въздействието на лекарството, се подават в изключително тежки случаи. Инак се дават във водата. В промишлени мащаби се дават и с храната - когато са сухи.
Антибиотик се дава при изчислена доза, като трябва да се изпива наведнъж - правят се паузи във водоподаването, за да са жадни.
Теоретично, йода се използва като антисептик - да не се развиват вредни микроорганизми в топлото време. Аз поне друга роля не знам. Преди го ползвах, сега си пият бързо водата и добавям прясна.
При снасянето на яйца имат голяма нужда от вода, но кокошките спокойно издържат цяла седмица без вода.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 11, юни, 2017, 12:58
1. Сигурна ли си, че е "клек", а не нещо друго?
2. На кой фуражен завод смеските ползваш?
3. Не им ли даваш треви?
4. Не ги ли пускаш да са щастливи от време на времеПропуснала си да я напръскаш с коприва, сода за хляб и суроватка.  :P

1. към 90% съм сигурна, щото не може да ходи и кляка. :)
2. Нямам идея, баща ми ги купува и зарежда съдовете, от които вземаме. Той смесва жито и смески и по този начин им се дават, като сутрин добавяме и царевица.
3. Давам им тревица понякога, въпреки че баща ми твърди, че не бива. Покрай инфото за болестта прочетох, че зеленият фураж трябва да съставлява 25% от храната, така че... вече им давам всеки ден.
4. Не ги пускам да са щастливи, откакто миналата година ощастливихме лисицата. :) В нашия двор има насадени домати и краставици, затова ги пускахме в двора на съседната (необитаема от години) вила, но понеже тя не е заградена откъм гората... тц, по-добре живи, отколкото за много кратко щастливи.

Съобщавам, че и клечките са вече добавени във водата, като моментално я оцветиха в синьо. Водата в момента съдържа, освен клечките: селен (3 мл на 3 л вода) и поливит (витаминен комплекс на прах) в доза, спрямо указаното на опаковката. Продължавам да давам в човката и по едно меко драже витамин Е.

Не мога да кажа, че виждам особено подобрение, но като че ли започна да се позадържа на десния крак - левият е постоянно свит, а пръстите извити, но не е напълно безчувствен и парализиран, защото, докато я придържах се захвана и с двата крака здраво за ръката ми.
В момента съм и болногледач и личен асистент на хайванчето. Придържам я, за да може да се храни и докато пие вода. Храни се с апетит, но днес не налита особено на водата - вероятно, заради клечките в нея. Наложи се да я наливам насила със спринцовката. Абе, не е лесно, но съм твърдо решена да спася животинката, и не заради яйцата, а защото е живо същество и то душица носи. :)

Ще се радвам на всякакви съвети, освен на любимия ми ''Коли и яж''. :)

п.с. Още един проблем, обаче възникна. Дъртата кокошка, която се спаси от лисицата миналата година и която ги тормозеше в началото легна да мъти. За нас това е проблем, защото нямаме желание да люпим пиленца. Как да я накараме да спре? По-миналата година пак легна, та лежа цели 3 месеца.

п.п.с Йодът има пряка връзка със заболяванията на щитовидната жлеза, та по-вероятно е заради това да се добавя, отколкото заради антисептичните му свойства. Знам, че в нашия район водата е бедна на някакви вещества, поради което възниква риск от ендемична гуша у народонаселението. Помня, че някога в училище ни даваха едни жълти хапчета за тая цел.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: Вискяр в 11, юни, 2017, 15:59
Хапчетата против гуша съдържат калиев йодид,  не йод.
Белината за дезинфекция съдържа хлор. Ако погледнеш таблицата на Менделеев, ще видиш, че с йода са първи братовчеди. ;)
Потърси какво съдържа йодната тинктура и за какво се ползва.

Баба  ми къпеше във вода нежеланите квачки. Дали имаше 100% ефективност, не помня. Но имаше.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 11, юни, 2017, 16:18
Хапчетата против гуша съдържат калиев йодид,  не йод.
Белината за дезинфекция съдържа хлор. Ако погледнеш таблицата на Менделеев, ще видиш, че с йода са първи братовчеди. ;)
Потърси какво съдържа йодната тинктура и за какво се ползва.

Баба  ми къпеше във вода нежеланите квачки. Дали имаше 100% ефективност, не помня. Но имаше.

Да използвам случая да те попитам - какво става с тия редиректи в твоя форум? Преди нямаше такива бели? :)

Друг въпрос - понеже за първи път държа кокошка в ръце толкова продължително, нормално ли е зърното, което е изяла да се напипва отпред в гърдите толкова осезаемо или е от болестта? Чак страшно ми стана, като го усетих. Все едно през тънка торбичка го напипвам.

Трети въпрос - с топла или студена вода да къпем квачката? И с душ гел или с шампоан?  :P
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: Вискяр в 11, юни, 2017, 21:28
 * Ако питаш за спама от оня ден - няма 100% защита никъде. От време на време винаги някой успява да се промъкне.
 * Това, че не коляш кокошки, не е причина да не им познаваш анатомията.  :P
 * С ароматни соли от Хималаите и перушинокъдрител от Коко Шанел.  :D
За да не се шашкаш много, оставяш една кофа с вода за час-два на слънце - да добие околна температура, и после давиш вътре добичето.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: ivanovbg в 11, юни, 2017, 21:31
Искаш хубаво се грижиш за кокошките, но защо не прочете малко за тяхната биология? Щеше да са ти ясни много неща. Нямаше да правиш глупави грешки и да се притесняваш за ненужни работи. Е и някоя дисекция нямаше да е излишна с последващо засупване да не иде нахалост месцето.

Иначе е нормално да напиваш зърната в гушата докато си чакат реда да влязат и се смелят във воденичката.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 11, юни, 2017, 23:19
Ок, приемам забележките, относно непознаването на кокошата анатомия. Ще се постарая да потърся информация, поднесена на по-достъпен език, за да мога да го разбера.

Благодаря за помощта. Знам, че в мрежата мога да намеря доста информация, къде академична, къде не чак толкова, но исках информация от хора, които са се борили с проблема. Нали знаете - не питай старило, а патило.

Аз продължавам с опитите да спася животинчето, колкото и да са погрешни. Интересното е, че не казвате кои грешки съм допуснала, а само, че съм направила глупави такива. Ако решите да посочите ''правилните'' методи, ще ми бъде много полезно. До тогава - бъдете живи и здрави.

п.с. Не спама, Градинаров, а редиректите/ пренасочването към порно сайтове. При всяко влизане във форума биваш насочван към тях, на каквото и да цъкнеш и няма измъкване. Налага се да влизам наново. :)
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: ivanovbg в 11, юни, 2017, 23:36
Аз продължавам с опитите да спася животинчето, колкото и да са погрешни. Интересното е, че не казвате кои грешки съм допуснала, а само, че съм направила глупави такива. Ако решите да посочите ''правилните'' методи, ще ми бъде много полезно.

Ние ти ги посочваме, но ти не ги възприемаш. Защо мислиш че не е глупава грешка твоето лечение? Мислиш че е по хуманно? Представяш ли си да те боли язвата и някой идиот да те тъпче с аспирин и да те мачка по врата? Горкото животинче, и да си умре спокойно не може. За мен си направо... садистка! То животното не може да се оплаче, не може да каже къде и колко го боли.

Правилният метод е да не позволяваш животното да се мъчи!
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 12, юни, 2017, 09:30
Ние ти ги посочваме, но ти не ги възприемаш. Защо мислиш че не е глупава грешка твоето лечение? Мислиш че е по хуманно? Представяш ли си да те боли язвата и някой идиот да те тъпче с аспирин и да те мачка по врата? Горкото животинче, и да си умре спокойно не може. За мен си направо... садистка! То животното не може да се оплаче, не може да каже къде и колко го боли.

Правилният метод е да не позволяваш животното да се мъчи!

Хайде и садистка се оказах... Ново 20! :)

Много ми е любопитно, на какъв опит се базира твърдението, че болестите при кокошките са нелечими? Аз, честно казано се съмнявам да са правени сериозни опити за лечение, поради ниската стойност на птичия живот. За всеки, май е по-лесно да каже, абе коли и вземай друго животно, изхождайки от тезата, че това е добитък/бездушен ресурс, а не живо същество с право на живот извън ''полезната'' си функция.

Моята философия за живота не ми позволява да разглеждам така живите същества. И мравката и кокошката имат право на живот, незавсимо колко многобройни и взаимозаместими са в природата. Ще продължавам да бъда садист. Може да спася гадинката, може да се проваля и да се окаже, че само съм ѝ удължавала агонията. Аз не мога да стоя безучастно, без да опитам да помогна, пък даже и да се окаже, че помощта ми е била излишна. Кокошката се храни и пие вода. Дори се задържа на десния крак стабилно. Проблем е единствено левият крак, а според мен това е далеч от предсмъртна агония.

Изобщо, аз съм против евтаназията както при хората, така и при животните. Не сме ние тези, които решават кой кога да си отиде и как. Всяка смърт е строго предначертана, но не от нас. Няма да се правя на господ. Моята роля е друга и ще продължа да я играя, а вие ако можете, помагайте. :)
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: Вискяр в 12, юни, 2017, 10:40

п.с. Не спама, Градинаров, а редиректите/ пренасочването към порно сайтове. При всяко влизане във форума биваш насочван към тях, на каквото и да цъкнеш и няма измъкване. Налага се да влизам наново. :)
Къде го това?
Изчисти ли си кеша на браузъра?
Досега такъв ефект не съм виждал.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: ivanovbg в 12, юни, 2017, 12:04
....

Не те разбирам - ветеринар ли си? Ако да мисля че е правилно, но ако не...
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 12, юни, 2017, 12:10
Къде го това?
Изчисти ли си кеша на браузъра?
Досега такъв ефект не съм виждал.
Възможно е при мен да е проблема. Изчистих и ще видим при следващото влизане. Мерси. :)
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 12, юни, 2017, 12:12
Не те разбирам - ветеринар ли си? Ако да мисля че е правилно, но ако не...

Останал си с впечатление, че съм ветеринар след всичките ми идиотски въпроси и пълно непознаване на кокошата анатомия??? :)

Не разбрах какво ми казваш. Кое щеще да е правилно ако бях ветеринар?

п.с. кокошчицата днес снесе яйце - първото откато заболя. Това означава ли нещо или да не се обнадеждавам?
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: ivanovbg в 12, юни, 2017, 13:14
Не съм останал с впечатлението, че си ветеринар. Не искаш да се правиш на господ, а на доктор можеш ;) Аз не виждам разлика - и в двата случая се правиш на каквото не си. Във втория даже можеш да донасяш много повече мъки на животинчето.
 
Колкото до яйцето - не знам - не го яж! Не се знае лекарствата с които си я тъпкала до каква степен са в яйцето. Примерно аспирина може да е токсичен за деца под 14 години.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 12, юни, 2017, 14:17
Не съм останал с впечатлението, че си ветеринар. Не искаш да се правиш на господ, а на доктор можеш ;) Аз не виждам разлика - и в двата случая се правиш на каквото не си.

Възможно е да си прав. Правя се на каквото не съм, но поне не се правя на касапин, оправдаващ се с хуманни подбуди. Не съм аз този, който ще решава кога някой или нещо ще умре. Аз реагирам както смятам за удачно, според собствената си философия за живота. Правилно или неправилно - никой не може да каже с абсолютна сигурност. Ако на кокошчицата ѝ беше писано да умре незабавно от секира, нямаше да попадне на почитател на източната философия, а на християнин, за който изземането на функциите господни е основна привилегия и гордост. :)

Няма да ям яйцето, но се чудя дали снасянето не е индикатор за нормално функциониране на вътрешните органи? Тоест, все още има надежда за спасение?
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: Вискяр в 12, юни, 2017, 14:34
Всяка нормално функционираща кокошка е пълна с яйца.
От оплождането на яйцеклетката до снасянето на изградено яйце минават седем дни. При липса на оплождане времето е същото.
Любимият на много хора аспирин облегчава/лекува само четири болести. А подпомага развиването на около или над 20 (двадесет) болести. При хората.
Никой не те кара да коляш кокошката, но насилственото лекуване - особено по интернетски, е диктатура. Най-малкото.
Статистически, хората, помагащи на животни, им нанасят повече вреда.
Познавам се с едно от главните действащи лица в България, посветило се на спасяване на диви животни. Дейността си върши с помощта на клиника, обзаведена изключително добре с апаратура за диагностика и лечение.

Врабче бебе - счупен крак:

(https://scontent.fsof4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/18952871_1376623245784320_486101284007786465_n.jpg?oh=75c5ac25f52b93d4056b64fc08e6aee7&oe=59A7277A)

9 юни в 09:33 · Sofia, Sofia City Province ·
Обобщени впечатления от хиляди случаи:
Какво прави човек когато намери очевидно пострадал или болен човек? Да предположим че пострадалият лежи, диша тежко, неадекватен е, има рани. Този който го намира звъни на 112 или директно натоварва човека в колата си и го кара в спешна помощ.
А какво прави човек когато намери очевидно пострадало животно, което лежи, диша тежко, има рани и е най-общо казано неадекватно? Купува му клетка и храна (без да знае с какво се храни реално съответното животно, видно от въпроса "Какво е това?"), слага го в клетката и оставя храната вътре. Понякога го и тъпче с нещото, с което е решил да го храни...
Откривате ли логика? Аз не.

(https://scontent.fsof4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/11295922_790932421020075_3808694150491692061_n.jpg?oh=38a6e49e60051fd9557a5e4eae932497&oe=599F40AF)


Вчера в 11:23 · Sofia, Sofia City Province ·
"Намерих някакво животинче. То е бебе. Ще ми кажете ли какво е? Аз ще си го гледам, само ми обяснете как..."
Всеки който ме познава, знае как побеснявам чувайки тези думи. Бих искала някой такъв да ми обясни в три изречения как да гледам човешко бебе и ако успее, обещавам да направя всичко възможно да синтезирам всичките си знания и опит в три изречения, за да отгледа животинчето този човек и да не го дава за отглеждане на ДЖ.
Следва:
- Купих му клетка, оставих му храна, но то не иска да яде... Искам да си го гледам и после ще го пусна.
- Каква храна сте оставили? Не знаете какъв вид е и с какво се храни, но оставяте храна?
- Еми натроших му хлебче...
- Донесете го да го доотгледаме. Не знаете какъв вид е животинчето, съответно не знаете с какво да го храните и как да го подготвите за дивия му живот.
- Не не, аз ще си го гледам, Вие искате да ми го вземете, а аз за половин час толкова се привързах. Няма да Ви го дам! Явно Ви плащат на бройка...Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 12, юни, 2017, 16:33
Кокощката се храни (току що отново и то обилно) и пие много вода - това ако е агонизиращо умиращо животно, здраве му кажи. Докато продължава да иска вода и храна, ще ѝ помагам, с или без вашето одобрение. Това, което давам на животинчето са основно витамини и микроелементи - поливит, витамин Е, селен и клечките от онова дърво. Не съм давала аспирин след първия ден, нито пък други силни медикаменти.

Кокоша нел (квачката) беше окъпана, обаче оставих водата на слънце и май беше по-топла от необходимото. Не ропта много и не знам дали ще има успех. Ще се пробва пак, ако се наложи. Благодаря ви за отговорите, па макар и преобладаващо да бяха критични. :)
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: sasho41 в 12, юни, 2017, 22:11
За мен си направо... садистка! То животното не може да се оплаче, не може да каже къде и колко го боли.
Правилният метод е да не позволяваш животното да се мъчи!
Не зная на колко ракии сте били, когато сте писали тази творба, но ако трябва да я пренесем в човешката
медицина, трябва ли да режем вратове на всеки които е достатъчно болен. Нищо лично към никого, но една
жена плаче и иска помощ, а ВИЕ я наричате садистка. Уважавайте хората които са жалостиви, че много
малко останаха такива.!!!!!!!
Бъдете жалостиви, а и аз си гледам кокошчици и не изпитвам никакви угризения когато и рязна врата
за една вкусна чорбица. Нищо лично към никого,но възмутен съм от отношението към страдащият заради
болеста на една нищо и никаква кокошчица, която и болна носи (о,чудеса) яйчица
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 13, юни, 2017, 10:30
sasho41, нищо ново под форумното слънце в България. Това е постоянно срещано явление - някой иска съвет, помощ, насока, а получава нападки от рода ''Ти си виновен, ти си прост, за нищо не ставаш''. Като цяло, единствено първото мнение на ''Баткото'' ми беше полезно, защото съдържаше много обнадеждаващо изречение, а именно:

Цитат
Едно време само с клонки ги лекуваха
 но не с една а начупваха доста и ги слагаха във водата. Водата потъмняваше ама си я пиеха и... оправяха се

Засега особена промяна в състоянието на кокошчицата няма, но няма и влошаване, така че... продължаваме напред! :)
Къпаната също продължава да мъти, та вероятно ще се къпем пак, но този път ще опитам да бъде малко по-екстремно преживяване.
Хубав ден на всички.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: nandibandi в 18, юни, 2017, 10:25
Малко ъпдейт, ако някой се интересува:
Кокошчицата вече стои на краката си за известно време, което е напредък. Дори стъпва на лявото краче, което преди не можеше да прави. Вчера се консултирах с ветеринар, който дори не намекна за фатален изход, а потвърди, че лечението със селен е правилно, като препоръча и да ѝ давам отделно по 2-3 капки от него директно в човката и да увелича дозата, която слагам във водата. Все се надявам на пълно излекуване, но пък... каквото е писано. Аз съм се постарала да направя всичко възможно.
Титла: Re: Какъв им е проблемът на тия кокошки?
Публикувано от: ivanovbg в 18, юни, 2017, 13:37
Вчера се консултирах с ветеринар, ...

Това вече е друго - правилния подход!  :)