Кръчма "При Вискяр" - форум за градина и градинари

Bio-Eko-Natural, Permakultura, Ustoychiva gradina => Ustoychiva gradina => Темата е започната от: Вискяр в 24, юли, 2015, 19:56

Титла: За да НЕ пръскаш, първо трябва да се научиш ДА пръскаш!
Публикувано от: Вискяр в 24, юли, 2015, 19:56
Вискяр Градинаров рече и отсече: За да НЕ пръскаш, първо трябва да се научиш ДА пръскаш!
Тези думи преди време ги сложих като подпис в един или два форума, впечатлен от безразборната употреба на пестициди - главно инсектициди, но и доста фунгициди, от много хора - и в градина, и по балкони. Пръскане за щяло, пръскане за нещяло. Пръскане - щото така се прави; пръскане - за да съм добра мама към растенията си. Пръскане по схема!

(https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/v/t1.0-9/11796309_1035968049746951_5214101384483040015_n.jpg?oh=6e587e27df12d5cf809bc65844d0c227&oe=56146CE3)

Пръскането, независимо с какво, е удобство. Но и двуостър нож. А е и работа. Отделено и изгубено време.
В една градина пръскането трябва да е точно премерено. Да има конкретен повод. Да се определи проблема. Независимо дали срещу насекоми, дали срещу мани, или някакъв друг повод. След като се уточни проблема, се пристъпва към избор на необходимия пестицид, с който ще се пръска. След избора и закупуването на препарата, се чете внимателно и подробно упътването към него. Има препарати, опасни за водни организми - трябва да се пазят водоемите. от тях. Има препарати, опасни за пчелите. С тях трябва много да се внимава  - обичайно е да има цъфтящи растения в градината, когато се налага пръскане. Ако нещата са крайни, и се налага пръскане с такъв пестицид, се пръска вечер - след като пчелите са се прибрали. Така до сутринта нещата се уталожват и вредата за пчелите се свежда до минимум.
Всеки препарат за пръскане има определени условия за прилагане по отношение на микроклимата - температура и влажност на въздуха. Силно препоръчително е да се спазват, за да има максимален ефект от пръскането. Инак се обезсмислят нещата.
В една разработена и напасната устойчива градина много рядко се налага да се пръска. Там съществува равновесие между живите организми, и дори да има вредни, тяхната дейност и нанесени поражения са минимални и могат да се пренебрегнат. Стремежа към сто процентов успех е маниакалност - в живата природа няма такова нещо.
Дали ще се пръска с конвенционални пестициди, или с биопестициди, принципите за нужда и прилагане са едни и същи. Това, че се ползва био пестицид, не означава, че градинаря не носи отговорност. Пестицида си е пестицид.
Може да е безопасен за човека, но съвсем спокойно покрай въшките може да изтреби и полезните насекоми. А именно съобществото и равновесието между полезни и вредни насекоми е признак за устойчива градина! Вредните насекоми служат за храна на полезните, а полезните поддържат нисък праг на вредност и поражения в една устойчива градина.
Био земеделие не означава пуста от вредители градина. Защото няма ли вредители, няма и полезни организми. А няма ли полезни - вредните веднага ще довтасат от околните градини и поляни. Природата не търпи празно място.
Съчетаването на растенията - носещо подпомагане в развитието им и взаимно предпазване от неприятели, е един от методите за осъществяване на устойчива градина.
Друг начин в една био градина е използването на растения капани - те се използват с предпочитане от вредителите и не обръщат внимание на интересуващите ни култури, които ние, като градинари, сме насяли и засадили. Това спестява много труд. И пръскане.  ;)
Да пръскаш или да не пръскаш не е дилема в една устойчива градина.
Титла: Re: За да НЕ пръскаш, първо трябва да се научиш ДА пръска
Публикувано от: Вискяр в 24, юли, 2015, 20:28
Водена от своето разочарование и грешки за предстоящата година(а и за напред) съм решила да заложа на сигурното!Без комшийски разсади и несигурни семена от "агроспециалисти" и техните "агроаптеки" в които няма почти нищо. >:(
Рабира се първо ще започна с необходимата есенна обработка и наторяване!

За семена и разсад съм се ориентирала към няколко сорта от Градина Вискяр! (http://вискяр.com/)

Препарати към които съм се насочила за сезон 2016г.! 

Органичен тор-Алга 600; Литовит® СО2(?) ; Лумбрекс(взет)

Фунгициди(превантивно)-Акоидал 80 ВДГ ; Бордо Микс 20 ВП(бордолезова смес)

Инсектициди-Биоакт (нематоцид) ; Нимазал Т/С или Нийм;Пиретрум ;Флоримо(взет)

За обеззаразяване на почвата- Билакт ВГ

Ще се радвам ако доволни и недоволни  се включат със съвет и мнение за да направя своя избор.

И изхождайки от една сентенция на Вискяр,която много ми хареса : "За да НЕ пръскаш, първо трябва да се научиш ДА пръскаш!" :) ...много вярна и сякаш писана за мен ;).... та затова ми се иска  да имам някаква алтернатива и с конвенционални препарати-торове,фунгициди,инсектициди,препарати за обеззаразяване на почвата,които сте ползвали и сте доволни разбира се,с които да се запозная информативно през предстоящите зимни месеци,и да олегне в главата ми.....или по скоро да го преодолея психически. ;) ;D
След тази каръшка година ми се иска да съм по-подготвена и да реагирам своевременно.  :-[
Благодаря ви!  :-*
И аз благодаря, че ме накара да отворя тази тема.
Почвам ги поред:
Органичен тор - Алга 600: Богат на калий и беден на другите "два кита" в храненето на растенията. Трите кита наричат азота, фосфора и калия. Те са основните елементи в храната на растенията. Този органичен тор - Алга 600 го виждам приложим във фаза плододаване. Другата му основна съставка - екстракт от био тор (разбирай - тор от червени калифорнийски червеи), я има във всяка нормална, добре наторена с оборски тор, градина, бъкаща с червеи и още много други полезни организми и микроорганизми.
Литовит® СО2: Само като чета описанието на Амитица за нанотехнологии, и ме кара да съм скептичен. Друга информация засега не съм намерил.
Лумбрекс: България се напълни с производители на хуминови киселини. От ЧКЧ. (виж по-горе) Краси би могъл да даде повече пояснения за хуминовите торове.
Акоидал 80 ВДГ: На практика съдържа обикновена сяра. Имаш ли брашнеста мана, та да ползваш сяра? Плюс е, че няма срок на годност. Може и след 10 години да ползваш закупеното.
Бордо Микс 20 ВП(бордолезова смес): Силно препоръчвам Шампион. Едно и също е, но удобствоно на Шампион при употреба е много по-голямо. А, и в Шампион съдържанието на активна мед е по-голямо.
Биоакт (нематоцид): Както казаха в твоята тема, спокойно можеш да го замениш с насадени тагетеси в лехата. Хем практично, хем красиво. Може да питаш Мило за начина на употреба на тагетеса.
А - имаш ли нематоди в градината?
Нимазал Т/С или Нийм, Пиретрум: чети в първото мнение на темата.
Флоримо: Един от безбройните течни торове на пазара.
Титла: Re: За да НЕ пръскаш, първо трябва да се научиш ДА пръска
Публикувано от: MinaLP в 24, юли, 2015, 22:30
Благодаря, Вискяр!  :)
Много ми помага отговора ти, а и темата  е от страшна необходимост за мен, а и за всеки начинаещ.
Ще се радвам и други да споделят своята практика и опит с био или конвенционални препарати за превантивно пръскане.
А тук ще цитирам и Батко:"Трябва да се научим да отглеждаме здрави зеленчуци, а не да лекуваме болните"!   :)
Титла: Re: За да НЕ пръскаш, първо трябва да се научиш ДА пръска
Публикувано от: Градина Вики в 24, юли, 2015, 23:06
 Отново подхвана много интересна тема - като продължение на онази, че преди да се занимаваш с БИОземеделие, трябва да имаш някакъв опит с традиционното си наше земеделие, което практикуват бабите по селата. Аз се занимавам с отглеждане на зеленчуци от 4-5 години, откогато се роди детето ми с целта сам да отглеждам голяма част от храната за него, а и за нас! Всяка година се изненадвам колко много неща научавам - няма година с година еднакви - постоянно трябва да нагаждаш грижите си за зеленчуците според условията на природата. През едната година стабилният слой мулч ми помогна да поливам и плевя по рядко, през следващата същият този мулч съчетан с редовните валежи ми съсипа голяма част от реколтата докато се усетя да го изхвърля. Миналата година твърдо реших и капка купешки препарат не съм пръснал в градината! И затова не хапнахме нито един домат, а и доста от другите зеленчуци преболедуваха. И към края на годината чух съвет от нашият учител от Троян - Веселин Орешков, който също не употребява препарати в градината си - " Понякога, трябва да избереш дали да имаш реколта или не". Та тази година не, че съм се хвърлил да пръскам с какво ли не - но пръснах доматите досега 3 пъти с бордолезов разтвор, изчаках да дойдат големите жеги, окопах малко и тогава нахвърлях мулча... Та заниманията в градината се оказаха много по динамичен процес, отколкото си мислех..  :D
Титла: Re: За да НЕ пръскаш, първо трябва да се научиш ДА пръска
Публикувано от: ivanovbg в 25, юли, 2015, 01:12
Колежке Мина, както е казал Главния кръчмар - имаш ли нематода, или условия за болест? Каква точно въшка мислиш, че ще те нападне? Черна, зелена, щитоносна ...

Превантивните мерки са според условията. Никой не се имунизира в началото на лятото за грип, нали?  ;)

Примерно аз вече трета година съм на висока леха, найлонов мулч и капково. Не смогнах тазигодина да сложа мулча отвън на домата и сега се боря с белокрилката - в смисъл пръскам от време на време. Иначе със сребристия мулч я нямаше никъде. Оранжерийката с краставиците ми е с мулч в момента и там белокрилката е много рехава - тук таме някоя мушица и бяга. Сребристото покритие пише че е увеличава фотосинтезата заради отражението и пъди белокрилката - няма някъде отдолу тъмничко да снася яйцата и бяга другаде.

Другото е начина на пръскане с превантивните препарати. За мен това са мед съдържащите - Купроцин, Фунгуран и подобни. Имат уж дълъг карантинен срок, но не се поемат от растенията. Едно измиване е достатъчно, особено като за прилепител ползваш веро или течен сапун. Има и тънкост при пръскането - желателно е растенията да са мокри. Пръскам след дъжд или сутрин докато не се е вдигнала росата. И алтернарията, и картофената искат за да се развият капки вода по листата. Превантивно се пръска когато ги има условията - капките. Така убивам спорите в капките, а като изсъхне верото не дава на прахообразния препарат да се отрони от листа. Така защитния срок е доста по дълъг. Задължително ръся и по земята и мулча. Пръскам и тревата и цветята наоколо, дръвчета и лози. Малко забавя зреенето, но понеже си е за мен не ме бърка.

За брашнестата мана -само при поява, но засега я боря със слънце. По голямата част на градината и оранжериите ми са покрити с мрежа - засенчва 30% и за защита от градушка. Събота или неделя когато е хубаво слънчево я махам за деня. Четох някъде , че слънцето я убива и вече втора година нямам нападение, засега.

Виж с инсектициди когато се налага пръскам вечер - заради пчелите, а и заради комарите ;) Пак пръскам целия двор защото пръскам с препарати с къс карантинен срок и които не се поемат от растенията, а и моря и кърлежите и бълхите. Системните като Би58 ги ползвам рано напролет преди цъфтеж. Когато ми се наложи да третирам само определена култура, пускам с капковото Актара. Имам си едно бидонче което го качвам на една стълба и връзвам към съответния капков маркуч. Лесно се дозира точно по този начин.  Твоя лек с копривата също спаси ягодите на внучката, но му сложих малко фунгуран за дезинфекция. Колкото и да е смешно, но за оранжерията ползвам лепещите мухоловки от левчето. Що буби се ловят... Интересното е че нямам залепена пчела на тях досега. Друг начин да очистиш оранжерията е с спрей Килтокс за летящи насекоми. Съдържанието му е същото като на повечето препарати - перметрин, но е комбинирано с високо летлива субстанция. Пръскаш по секунда на кубик обем и затваряш за през нощта. Щом се ползва за лекарства и си я мажем по главите, няма как да е много отровно.
Пестицид Перметрин - инсектицид, акарицид. (http://xn--80atgp9ar.xn--b1amgyd9f.com/index.php?topic=1325.0)
Другото което са ми казвали е да не разреждам повече от необходимото препаратите и да спазвам дозировките на декар. В повечето случаи дават нормата на декар и трябва ли да напръскам 10 квадрата домати си правя разтвор за 10 квадрата , а не една пръскачка. Но където дават разреждане в % трябва да се има в предвид, че дозата работен разтвор е 100 литра на декар или литър на 10 квадрата. Не можеш да напълниш една пръскачка с 10 литра и да ги изпръскаш на 40-50 квадрата оранжерия - предозирано е двойно с всичките негативи: Удължен карантинен срок, увреждане на растенията. Да не говорим че остават и капки по растенията в които може да се развият спорите на алтернарията или на някоя мана. Затова комбинацията на инсектицид с контактен фунгицид е добра.

Идва и другия недостатък - прекомерно разреждане от страх да не се тровиш. Слабия ефект е най малкото зло. Лошото е, че недоубитите микроби или гадинки придобиват имунитет (стават резистентни) и след това дори и по висока доза може да е без ефект за тях.

При пръскането на превантивните препарати се старая да се пулверизират максимално. Така покриват по голяма площ и няма едри капчици по листата.

Спазвам точно карантинните срокове.

И не знам дали е "био", но според мен е чиста продукцията, която си отглеждам и слагам на масата. В края на краищата всичките лекарства отдавна са синтетични, вносната американска пшеница от която правят повечето хляб е ГМО на Монсанто и сие, банани, портокали, мандарини и всички вносни плодове ги пръскат в българия с биостимулатори за да узряват, не знам дали има смисъл да споменавам ежедневната битова химия, сапуни и ...салами ;) , та ми се струва, че втелясването в "био" продуктите си е жива прищявка.

Еми това са ми превантивните действия.Вероятно  не всичко е правилно и очаквам критики и поправки. ;)Титла: Re: За да НЕ пръскаш, първо трябва да се научиш ДА пръска
Публикувано от: MinaLP в 25, юли, 2015, 13:36
Колежке Мина, както е казал Главния кръчмар - имаш ли нематода, или условия за болест? Каква точно въшка мислиш, че ще те нападне? Черна, зелена, щитоносна ...
Превантивните мерки са според условията.
Благодаря Иванов,за обширния отговор и съвет!
Ето това също е много важно за нас начинаещите-да се научим да разпознаваме,въшки,мъжки,нематоди,мани(видове),гъби,спори,бацили,условия при които се развиват и всьо в градината......
В педходната по-малка градинка не се бях сблъсквала с мана,късмет или не или затова,че се получаваше постоянно ветреене като в коридор и същевременно закътана в единия край на мястото,а от едната страна имаше и голям орех който пазеше и засенчваше в даден момент и то доста-незнам,но там пък се сблъсках(преди 2 год.) с нематоди(според мен),а може и да греша-по стеблото на домата имаше миниатюрни прорези и "гадина",а след като измъкнах и разгледах обстойно домата по корените имаше пръснати малки топченца.А същата тази гадина се беше появила и на предходно засадения ми за зелено лук... Писах в нета сравнявах по памет,четях и до това заключение стигнах.За съжаление нямам снимки,а и не знаех за форума.
С Картофена мана се сблъсках едва миналата година и гледах като "отровена" Ами сега!!! ??? Четох в нета,питах тук във форума,пръсках и се оттървах с малки загуби...Тази година Алтернария ....и другото предстои да се разбере,подготвила съм снимки за да изкажете и вие мнение и диагноза,казвам друго защото пръсках няколко пъти с Куадрис и Верита и нищо не го стопира,просто растенията бавно загиват.Имам съмнения за жилкова. :(
Та до колкото ми е  понятно идеалната среда за развитието на спорите на мана и Алтернария е влагата и сериозно вариращата t ден-нощ,по-точно когато влажноста на въздуха е над 90%,а по морето от 21ч до 05-06ч сутринта е от 85% до 100%,на сутринта започва БАВНО да спада докато достигне в най-добрия случай 54-5%,а t нощно време рязко спада.Големите жеги при нас са рядкост,но когато ги има пък ще се появи друго.... един омагьосан кръг :( затова наистина са нужни и превантивните мерки.Втора година съм в тази градина и все има по нещо! >:(
Та идеята ми беше за инсектицид или контактен фунгицид с по-широк спектър и рових,четох,препрочитох и туй измъдри главата ми, но тъй като не съм наясно с пръсканията помолих вас за помощ!
Титла: Re: За да НЕ пръскаш, първо трябва да се научиш ДА пръска
Публикувано от: ivanovbg в 25, юли, 2015, 13:55
На мен по ми прилича на бактериоза. Върховете на доматите увяхват ли? Първата година като сложих капковото и мулча, но не на висока леха от престараване ги удавих точно като при теб. Външно зелено стебло , а вътре жилите кафяви. Първоначално забелязах че върховете на доматите в оранжерията като че си оставаха завяхнали и надвечер. Викам си трябва поливка и поливай... Да ама на другия дена пак така - ми пак поливка, тор ... За 2-3 седмици умряха. Като ги скубах забелязах, че земята миришеше на блато. Толкова ги бях поливал :)
 Външните бяха на висока леха и нищо им нема при същия режим. Катосе замисля, то и нямаше как да им има. Всичко се отцеждаше в междуредията.

Титла: Re: За да НЕ пръскаш, първо трябва да се научиш ДА пръска
Публикувано от: Баткото в 25, юли, 2015, 15:50
   
Цитат
За да НЕ пръскаш
??? ??? ???
 
   За да не пръскате....подайте молби за конвенционални производители ;D ;D
 Може би/все пак не е сигурно/ ние ще ви научим как да храните и поливате растението така, че да слагате помпата на гърба само в краен случай. Може би ще разберете, че всичките макро и микро елементи макар и не "био" под определена форма са ЕСТЕСТВЕНАТА храна на растението и липсата дори на един микро елемент води до смущение т.е.заболяване което не се лекува даже с одобрените за "био" пестициди а само с този "изкуствен" микроелемент. Няма да ви казваме от коя био или не био фирма да си купувате торовете а ще казваме какви и колко са необходими за нормалното развитие на растението. Разбрахте, че съм с голямко градинарско  самочувствие  :-[ и ако сложа само оборска тор на доматите след определено време ще разбера кое е в повече кое в по малко но...не се наемам да го коригирам пак с оборска тор щото не мога да накарам кравата да ми ака в отделни торбички обогатена тор. Знам че някой може да ви предложи "биотор" с точни проценти азот фосфор или каквото ви трябва ама техните крави са "специални".
  И.... това  все пак е само предложение е....лаф да става бе ;)
Титла: Re: За да НЕ пръскаш, първо трябва да се научиш ДА пръска
Публикувано от: Вискяр в 25, юли, 2015, 16:31

Та идеята ми беше за инсектицид или контактен фунгицид с по-широк спектър
Широкия спектър при инсектицидите не е препоръчителен. Ама никак. В темата за Перметрина, съм сигурен, че си видяла как той трови всичко на ред - и вредни, и полезни насекоми.
Инсектициди трябва да се търсят с тесен и насочен ефект, по възможност - само за едно насекомо вредител.
Широкоспектърен пестицид са медните препарати - те са хем активни фунгициди към повечето мани, хем са и бактерициди.
Титла: Re: За да НЕ пръскаш, първо трябва да се научиш ДА пръска
Публикувано от: MinaLP в 25, юли, 2015, 16:55
 ;D
Батко, за да не е "може би", а "ще" учете ни без много терминология, само по някоя и то  пояснително, чИ от време на време сгъвам и ми отнема време до де проверя у нета и сФана...  ;)
П. П. А самочувствието ти е с покритие, тъй че не го мисли!  ;)
Титла: Re: За да НЕ пръскаш, първо трябва да се научиш ДА пръска
Публикувано от: MinaLP в 25, юли, 2015, 17:21
Да, Вискяр, прочетох темата за Перметрина. По този начин приемах до скоро всеки конвенционален препарат и изпадах в ужас!  :-[  Мъглата се разкъсва!  :D
Явно ще си купувам книга и за вредителите в зеленчуковата градина, за да се запозная по отблизо с тяхната физиология, вид и вкус.   ;)
Предложете някоя стойностна!

Титла: Re: За да НЕ пръскаш, първо трябва да се научиш ДА пръска
Публикувано от: ivanovbg в 25, юли, 2015, 17:56

   За да не пръскате....подайте молби за конвенционални производители ;D ;D
 

 Първи съм! Къде да подам молбата?
Титла: Re: За да НЕ пръскаш, първо трябва да се научиш ДА пръска
Публикувано от: Баткото в 25, юли, 2015, 18:32
    Като го видях този..жълтия...допи ми се мастика :-[ Приет си и назначен за обучаващ.
   Мина,като за начало,спри да купуваш препарати и вземи та се огледай по комшийските градинки. Виж дали и те са  недоволни та да знаем от къде да започнем.
Титла: Re: За да НЕ пръскаш, първо трябва да се научиш ДА пръска
Публикувано от: MinaLP в 25, юли, 2015, 19:13
Мина,като за начало,спри да купуваш препарати и вземи та се огледай по комшийските градинки. Виж дали и те са  недоволни та да знаем от къде да започнем.
Току що огледах, имат корени със същите симптоми, а също и някои с почти изцяло изсъхнали листа, като при мен, но не е така масово.  Забелязах, че направо са ги окъпали с бордолезов..
Титла: Re: За да НЕ пръскаш, първо трябва да се научиш ДА пръска
Публикувано от: ivanovbg в 25, юли, 2015, 19:45
    Като го видях този..жълтия...допи ми се мастика :-[ Приет си и назначен за обучаващ.
И на мен, но докато кача снимките и жената снахата и внучката му видяха сметката.  :'( Добре, че успях да хапна едно резенче докато го режех. Сега я мъча с един червен но не е същото. Да беше по наблизо....
Титла: Re: За да НЕ пръскаш, първо трябва да се научиш ДА пръска
Публикувано от: Вискяр в 25, юли, 2015, 20:57
Явно ще си купувам книга и за вредителите в зеленчуковата градина, за да се запозная по отблизо с тяхната физиология, вид и вкус.   ;)
Предложете някоя стойностна!
Ммммнесебутай.
Насекомите остави за след 5-8 години.
Членувам в група за насекоми, присъстват доценти и професори по ентомология - често насекомото от снимката се определя не до род, а до разред. За вид да не говорим.
Ако някое много те впечатли в градината, ще го разнищим.
Аз се ограничавам до наблюдател. И донякъде да създавам удобства да се заселват и размножават полезните насекоми.
Титла: Re: За да НЕ пръскаш, първо трябва да се научиш ДА пръска
Публикувано от: MinaLP в 25, юли, 2015, 21:26
Ммммнесебутай.
Насекомите остави за след 5-8 години.
Е аз съвсем любителски, а и ми е от необходимост,интересно ми е,  няма да ставам ентомолог. ;)
А за разнищването, ще го имам в предвид.
Титла: Re: За да НЕ пръскаш, първо трябва да се научиш ДА пръска
Публикувано от: Баткото в 26, юли, 2015, 06:54
Цитат
Насекомите остави за след 5-8 години.
Членувам в група за насекоми, присъстват доценти и професори по ентомология - често насекомото от снимката се определя не до род, а до разред. За вид да не говорим.
Ако някое много те впечатли в градината, ще го разнищим.
Аз се ограничавам до наблюдател. И донякъде да създавам удобства да се заселват и размножават полезните насекоми.
   Е де е де....квото сте се настанили удобно....нищо чудно да изкарате цикадата от разред дракони ;D ;D
   
     
Цитат
Е аз съвсем любителски, а и ми е от необходимост,интересно ми е,  няма да ставам ентомолог. ;)
А за разнищването, ще го имам в предвид.
   " Опознай врага за да го утрепеш" ;)
Титла: Re: За да НЕ пръскаш, първо трябва да се научиш ДА пръска
Публикувано от: Баткото в 27, юли, 2015, 17:44
      Времето яко жеги, на нивата не може да се пръска та поне тука да попръскаме а ;D
   Аз само критикувам пък не казвам дали и аз пръскам и с какво. Пръскам. Пръскам когато има проблем или когато има условия за проблем. Пръскам с каквото реша АЗ а не каквото ми даде аптекаря. Абе пръскам си щото обичам да си пръскам, но преди да пръскам, правя всичко възможно да не пръскам щото съм и мързелив ;D
   Заглавието на темата е много точно и  за мене означава че си имаш чат от изискванията  на растението към условията, болестите които го нападат препаратите които ги предпазват. С една дума ставаш агроном, а станеш ли агроном няма начин да не разбереш че НЯМА БЕЗВРЕДЕН пестицид!!!!! Едва тогава започваш да се замисляш за намаляване на пръсканията . Та заглавието е вярно. Знам, не е нормално за 100 корена домати да учиш за агроном, но при положение че в агроаптеките има диплома за агроном а продавача си е търговец/извинявам се на агрономите,знам че ги има но знам че и второто е вярно/е ако искате да ядете домати ще трябва да учите. ;)
Титла: Re: За да НЕ пръскаш, първо трябва да се научиш ДА пръска
Публикувано от: MinaLP в 27, юли, 2015, 18:44
Времето яко жеги, на нивата не може да се пръска та поне тука да попръскаме а   ;D
Пръскам. Пръскам когато има проблем или когато има условия за проблем. Пръскам с каквото реша АЗ а не каквото ми даде аптекаря.
Е това е нещо което също трябва(е хубаво) да ни уточните и научите.Кои условия,към какво предразполагат и с какво пръскате конкретно с този,този или този препарат при тез и тез условия на времето- влага,t,мараня и т.н......
Ще се радвам и утре ако е жега и попръскаш още малко инфо... :P...а и всеки който има желание  :D
Титла: Re: За да НЕ пръскаш, първо трябва да се научиш ДА пръска
Публикувано от: MinaLP в 27, юли, 2015, 22:34
Гледам прогнозата за времето-38°  ??? ЖЕГА!
Утре Батко ще пръска още инфо в темата ... Чакам с нетърпение!    ;D
На някой друг не му ли е жега бре?
Титла: Re: За да НЕ пръскаш, първо трябва да се научиш ДА пръска
Публикувано от: execut0r в 28, юли, 2015, 14:11
При нас е 43-44° хладно е . :( :( :( :( :(

Изгоря ми карфиола, разсада корнишон половината падна хем е засенчен. Абе ужас