Кръчма "При Вискяр" - форум за градина и градинари

Bio-Eko-Natural, Permakultura, Ustoychiva gradina => Ustoychiva gradina => Темата е започната от: Вискяр в 07, юли, 2015, 21:17

Титла: Що е биоземеделие?
Публикувано от: Вискяр в 07, юли, 2015, 21:17
Що е биоземеделие? Лесно ли се работи био градина?
Време е Кръчма "При Вискяр" - форум за градина и градинари,  да се включи по-активно, и да се обсъжда биоземеделието.

(http://ec.europa.eu/agriculture/organic/images/standard/organic_farming_logo.jpg)

Вече имаме членове на форума, занимаващи се с био земеделие в собствените си био градини. Очаквам от тях активно участие в раздела за биоземеделие и биоградина.

Ще използвам един цитат на колежката MinaLP от нейната тема за био градината ѝ (http://xn--80atgp9ar.xn--b1amgyd9f.com/index.php?topic=1319.0) за първата тема в този раздел.
Както повечето разбраха привърженичка съм на биоземеделието и ползвам разни отвари от които съм доволна. Разбира се, не отхвърлям изцяло и химията, главно контаактни фунгициди, но ги ползвам, когато много "напече" работата... и след консултация и напътсвия тук - във форума. ;) Не крия, че всеки път, когато се наложи да пръскам, го правя със свито сърце. Моля да не бъда критикувана на тази тема и всеки  направил своя избор да го следва. Знам, че тук почти няма биопривърженици, но пък има добри критици от към начин на отглеждане, заболявания, принципи в земеделието и т.н.
Както и друг път съм казвала...
Както съм казвал още в стария форум, който безхаберно бастисаха собствениците му: За да работиш биоземеделие, е добре поне 7 години да работиш конвенционално земеделие.
Защо?
За да се натрупа опит и знания. Да започне да се разбират растенията. Да се научат и различават основните болести в градината. Да се разбере микроклимата на съответната градина. Почвата.
Наскоро един младеж, върл привърженик на биоземеделието, ме шокира! Като му предложих да си купи учебниците по градинарство на Агроуниверситета в Пловдив, той ми отговори:
   - Ама нали те са за конвенционално градинарстване!
Биологията на домат/пипер/краставица и всички останали зеленчуци, както и техните болести и проблеми са еднакви, независимо от направлението на отглеждане - дали ще е конвенционално, дали ще е органична градина, дали ще е биодинамично, дали ще е пермакултура.
За биоземеделие се искат повече знания и умения, отколкото в конвенционалното. Не става само с коприва, лют пипер и суроватка.
Ако ставаше, заводите за пестициди нямаше да ги има. Кой е луд да харчи стотици левове на декар за пестициди, като може да си накоси коприва?!
Пестицидите не са страшни. Страшни са хората, които ги ползват безхаберно. Които не спазват дозировки, карантинни срокове, концентрации, температури и влажност, при които се пръска. Които не познават нещата в градината и пръскат по съвет от агроаптеката "две капачки/кибритени кутии от това на една пръскачка"!
Има пръскачки по 6 литра, и такива по 16 литра! Разликата е повече от два пъти.
Не може да се тупаш по гърдите и да твърдиш, че си биоземеделец, а да не можеш да направиш разлика между картофена мана и алтернария - най-честите и значими гъбични инфекции в една зеленчукова градина.
За да си биоземеделец, да правиш биоземеделие, трябва да си знаещ. Какви мерки ще се предприемат в една био градина, зависи изцяло от знанията.
Това, че повечето членове на форума практикуват конвенционално земеделие, не означава, че са в страни от биоземеделието. И че нямат поглед и мнение относно нещата в една биоградина. Голяма част от тях, да не кажа всичките, произвеждат и продават чиста храна. Защото знаят как да ползват нещата в градината. Защото, когато пръскат, то е с точна диагноза, точен препарат, точна дозировка и напълно спазени карантинни срокове. Не слагат "две капачки на пръскачка" и каквото излезе. Ако имаше реален пазар на биозеленчуци в България, с реални цени,  те биха преминали на биоземеделие, без да се колебаят. Защото имат знанията и опита.
Та що е биоземеделие - биоземеделието е сериозна дейност. Не е като да цъкнеш пътьом  "харесвам" във фейсбук.
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: Светла Пеева в 08, юли, 2015, 09:42
Вискяр, понякога човек трябва да е краен във вижданията и действията си за да установи как би се държал домата(прим.) без химия, иначе рискува цял живот да се лута измежду реакциите след третиране с конвенционалните отрови и баш характерностите на дадения зеленчук при био отглеждането. Много хора мислят като теб, което ме кара да смятам, че скоро няма да се премине към природно, чистото и натуралното. Прав си, че за да се изгради опит, неизменно са нужни знания по ботаника, но какви ти познания за реакциите на растението при изцяло чисто производство, след като от години са вложени средства за изследване реакциите на растенията при конвенционално отглеждане. И то защото го плащат онея, за които сам казваш, че бълват пестициди, а аз бих ги маркирала, като алчни печалбари, манипулиращи производителите, прилъгвайки ги и те да ламтят за по-сигурни печалби, да стават и те алчни... и тровещи потребителите, като резултат(щът не щът). Ако производството на отрови е гаранция за потребност то да ти имам логиката wink emoticon. Гледам как всички "уж" био настроени хора се надъхват, че ако от време на време ползват химийка не било фатално. Ми то е същото, като да даваш от време навреме антибиотик на детето си и в резултат то да става все по-уязвимо и по-уязвимо към болести. Едно ще ти кажа, като крайно мислеща, неотърваща на тези, които не вярват в възможността за преминаване към изначалното съвършенство. Нищо не се губи на тоя свят!!! Едно се поглъща, друго се изпарява, трето се абсорбира, но нищо не се губи. Само преминава от една форма в друга и от едно място на друго. Тъй че никоя отрова не изчезва, няма опасен и не опасен период след третиране има постепенно и контролирано отравяне. Любима дума в това направление, замазваща съвестта на зеленчукопроизводителите е "карантина" smile emoticon Мнооого я обичам wink emoticon Като я чуя изпадам в такъв възторг, че карантиите ми се преобръщат одма. Не, не мразя конвенционално отглеждащите производители, но никой не може да ми забрани да мисля различно и ако с постъпките и решенията си вреди на много други люде, то ще си запазя правото да му го рекна, а пък ако ще и да ме "благославя". Аз съм благословена с познания и увереност и ничии "благословии" не могат да ме "трогнат". Запазвам си правото на надежда, че има здраво мислещи, неподдаващи се на "щуротии" и бръщолевения хора на таз земя, които няма да предадат природата и ще правят всичко по силите си да я пазят чиста.
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 08, юли, 2015, 13:43
Браво за темата! С най-голямо удоволствие ще се включа в нея, след приключване на работния ден, че ще бъде обширно изказване, каквато е и темата.   ;D
Успешен ден и моля нека бъдем по-толерантни един към друг!  :)
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 08, юли, 2015, 19:33
Благодаря Вискяр,за темата,мисля,че не само аз имам нужда от повече информация и бих се радвала ако повече хора се включат...Та нали във спора се ражда и истината!  ;)
Както казах ПРИВЪРЖЕНИЧКА съм на биоземеделието,и в нито един момет не съм твърдяла че съм специалист по биоземеделие,но желая да стигна ниво,опит,знания на такъв :) ....и не защото е "модерно",а защото винаги съм се замисляла и осъзнавала какво причиняваме на себе си и "майката природа" с цялата химия която се ползва от детските близалки  до блъскането с растежни хормони и синтетични аминокиселини по търговския добитък, преминавайки през насъщния,зеленчуците и всичко,всичко по веригите ни магазини!!!!!!
Съгласна съм с това че в земеделието  е по-опасно безхаберното ползване на отрови от това да се ползват съобразно,но това е малко като "да изберем по-макото зло",а за момента аз съм избрала "още по-малкото зло",като съм ограничила ползването им до контактни фунгициди,които са по-безопасни ("уж").Наясно съм също, че
За биоземеделие се искат повече знания и умения, отколкото в конвенционалното. Не става само с коприва, лют пипер и суроватка.
Ако ставаше, заводите за пестициди нямаше да ги има. Кой е луд да харчи стотици левове на декар за пестициди, като може да си накоси коприва?!
, но тези познания се трупат с време,опит,четене,(дебати в кръчма Вискяр ;) )първоначално се зпочва с желанието,ограничаването им и осъзнаването на това какво причиняват всички масово ползвани отрови на "вселената" разумно или неразумно ползвани!?Ще се изкажа така:Аз съм кандидат био земеделец и ще направя всичко за да огранича до максимум "конвенционалното оръжие".И може би трябваше да озаглавя темата си като:"Кандидат био градината на Мина!" за да бъда по-ясна и точна още в първия момент.
Та да се изкажа и аз конкретно по темата "Що е биоземеделие?"
От най-голямо значение като за начало е района в който се създава да е далеч от вредните емисии на които ни подлагат населените места.Пълно ограничаване на употребата на химични синтетични продукти като минерални торове за подхранване на почвата и пестициди за растителната защита,като по този начин се опазват подпочвените води от замърсяване и не само.Използват се само хранителните вещества в почвата и такива от органичната материя, която подобрява почвената структура и плодородие.Много добър вариант е подготвянето на компост(в ежедневието изхвърляме толкова много материал за него).Миналата година започнах подготовката му,но ме отрязаха за градината и се отказах,защото си иска пространсво,а аз го нямам :( Много важно според мен е мулчирането което се прави с органичен материал – торф,слама, дървесна кора,а може и с компоста приготвен от нас,той запазва влажноста и регулира температурата в почвата.Вече има създани препарати на растителна основа,които също се допускат.Аз миналата година ползвах Нимазал,който е на базата на растителни масла,конкретно срещу миниращия молец от който си патих предходни години,правя  няколко привантивни пръскания и проблема с него отпада.....
За жалост тази година се оказах неподготвена защото до март месец незнаех изобщо дали ще ми се даде градината за ползване.Струпа ми се много работа на куп и изнемога,не бях подготвена нито с мулч,нито с тор,нито с биологични препарати(които зареждам винаги края на сезона,от финансова гледна точка),разполагам единствено с отварите които си ползвам от край време,които съвсем не са достатъчни,да не говорим,че се борех с бурени до кръста....а се бях зарекла таз година да се опитам още повече да огранича химията,макар че с всички градинки около себе си ще е МНОГО трудно,да не казвам невъзможно. :(

Напоследък се говори много за биоземеделието което мен лично много ме радва и ми дава някаква надежда,че районите занимаващи се с него ще нараснат и сегашните масови производители ще се насочат към него.Какво по-хубаво от това,та те имат най-важното- много високи познания и стаж.Само тук в групата срещнах много такива!
Хубава вечер от мен! :)
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 08, юли, 2015, 19:45
Не може да се тупаш по гърдите и да твърдиш, че си биоземеделец, а да не можеш да направиш разлика между картофена мана и алтернария - най-честите и значими гъбични инфекции в една зеленчукова градина.
Е не се тупам,де пък видя,че го правя  ;D Прав си,но човек се научава да ги разпознава чак след като се сблъска с тях.А аз едва миналата година разбрах що е картофена мана,а таз година и алтернария(бях чела за тях само в интернет)Е повярвай ми не бих ги объркала.Предходната ми градинка беше по-малка и закътана в единия край на двора и може би това е една от причините  да НЕ се сблъскам с тях,а може би и самите климатични условия през годините,но там нямах тези проблеми.
А и в биоземеделието идеята е да се създадат условия за отглеждане на биозеленчуците при които да не се допуска развитието на подобни "бацили" ;)
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: ivanovbg в 08, юли, 2015, 22:34
Мина, аз не мога да се съглася с тебе. За мен биоземеделието си е просто модерна глупост. Просто пак слагаш същите торове и химикали, но са уж одобрени за био. ;) Според теб как го одобряват? Дали са тествани с години за вредни въздействия?
Преди години живях в Кресна - още по татово време. Там агрономката на оранжериите уреди жената да гледа 2 шейда домати. Та аз доста ходих да и помагам защото 2 шейда се оказаха 2 декара. Направи ми впечатление, че след шербетуването доматите полудяха, а иначе от време на време даваха изкуствена. Питах я - не може ли да се шербетува само вместо да слагаме изкуствена тор, все пак се шербетува с естествена тор - де факто по онова време си мислех още за биоземеделие. Тя каза, че повече от един път не се слага,защото много се качвали нитратите, докато с изкуствената не било така, а доматите бяха за износ в СССР и ГДР и трябваше да отговарят на качествени показатели. 
Та както виждаш естественото и биото не е хубаво колкото си мислиш. А и се чудя - 9 месеца ядеш купешки и вносни зеленчуци - ква е логиката да отглеждаш уж "био".

А безхаберното използване на химикали и аз съм много против. Чета в някои постове - Помощ пръсках ги с ....5-6 препарата и вижте сега как изглеждат и какво да ги правя. А сега де?
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: Вискяр в 09, юли, 2015, 00:11
Нещо съвсем прясно, относно био продукти от био земеделие:
Цитат
Изглежда не много хора са запознати (или се замислят детайлно) какво точно означава БИО. Това означава, че един продукт, неговият производител и стопанство са преминали 3-годишен преходен период (или 5-годишен за трайни насаждения) на одити от специално лицензирана организация. Удостоверява се чрез сертификат за био производство, че са изпълнени редица изисквания от произхода на семената, торовете, препаратите до състава на почвата и проби от продуктите. Тогава и само тогава има право и е редно продуктът да се нарече БИО и да се етикетира така.

Смисъла на един сертификат се определя от тези, които го търсят и изискват – това са клиентите, били те за износ, дистрибутори, био магазини или домакинства. Правили сме проучване сред нашите клиенти (в края на 2014 г) и НИТО един не е заявил, че държи изрично на БИО продукти. Всички са били съгласни да получават качествени и чисти, но не непременно био-сертифицирани продукти. Това и правим.

Ние почитаме био-производството, като основна форма на устойчиво земеделие. В кошницата ни редовно присъстват био продукти. Но също така уважаваме и земеделците, които следват своите убеждения за чисто производство, без да са мотивирани да се сертифицират.
Сред био-сертифицираните производители има тенденция да смятат, че задължително всички трябва да се сертифицират или иначе не могат да произвеждат чисто. С това не сме напълно съгласни.

Ако един производител изпълнява (въпреки трудностите) условията за натурално земеделие, но не си купува семената от био производител и не купува био препарати – то това не го прави по-малко натурален. Де факто български био семена има само от опитната станция в института в Пловдив, а повечето са вносни. Български био препарати не знаем да има.

В България био-производството тепърва прохожда, според нас то предстои да намери мястото си в нашенската култура и стопанство, но все още не може да се каже, че е особено развито. Нито като пазарни условия, нито като опит, практика и традиция в самото производство.

http://www.semka.org/isnobio/
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: ivanovbg в 09, юли, 2015, 01:03
от произхода на семената, торовете, препаратите

Да те са го написали от ясно по ясно - не е био като използваш  масови изкуствени торове и препарати, а е био само като ги е произвел само "Пешо" или си платил на "Тошо" да ти издаде сертификат. Нали голяма част от торовете се правят от петрол? Не съм чул да има "био" петрол.

С оборска тор не става, щото не е ясно биволицата Венетка какво е яла във всели един момент.  ;)
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=hUJB0RVYzRc#t=35

В края на краищата всички ядем пилешко, свинско, телешко .... Всички химикали се преработват от живите био организми - растения и животни. Няма не биологични домати или чушки. Не мисля , че сокът от коприва е по малко отровен от голяма част от инсектицидите. Свидетел съм на отровено прасе от коприва.Комшията го беше нахранил с прецъфтяла попарена коприва. Нахранил го вечерта и на сутринта - умряло. Червата бяха на едни червени петна...  Ветеринара каза , че е от копривата.

Просто си мислим, че ако нещо е направено от друго растение е безвредно, но не е така.


Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: Баткото в 09, юли, 2015, 08:49
   Аз съм от "лошите"производители"но няма да споря,поне за сега ;D
    Преди доста години с едни приятели отглеждахме билки и подправки, около 200 декара в това число и 70 дек. жълт кантарион. Намерихме една изоставена и забутана в балкана нива далече от всичко съвременно, не нарочно а принудително, при нас нивите са кът. Семената вносни от Германия с много добро съдържание на хиперицин. Технологията е много проста, разсад , разсаждане окопаване и поливане. Няма болести, няма неприятели и без никакво торене или подхранване, на втората година стана над метър висок и...радост за окото. Количеството доста сериозно а тука се харчи много малко та го подготвихме за износ/такива ни бяха и предварителните намерения/. Една от формалностите за износа беше че трябва да има документ за химически анализ. Няма проблем, изпратихме проба, платихме си и получихме резултат.  Проблема дойде като прочетохме резултата който гласеше- "недопустимо високо съдържание на олово" ??? ???
    Останалото са подробности но от тогава съм приключил с всякакви чайове. Кафето хич не ми действа добре но си пия него ;D
   И....абе неведоми са пътищата на отровите нали ;D
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 09, юли, 2015, 09:32
А и се чудя - 9 месеца ядеш купешки и вносни зеленчуци - ква е логиката да отглеждаш уж "био".
Моите уважения ivanovbg,но аз вносни "боклуци" на децата си не давам,НИКОГА.Гледал ли си работната им ръка как изглеждат в процеса на производство,с шапки и маски на уста...А защо?
Когато ни се дояде пресен домат или въобще зеленчук,плод..търсим табелката "Българско производство",на онези българи с напуканите ръце по снимките,които ги има и тук във форума,расли на наша земя!!!
А ако е сезон в който няма-отваряме си бурканче сладки доматки от "Кандидат биоградината на Мина" ;)
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 09, юли, 2015, 09:43
Комшията го беше нахранил с прецъфтяла попарена коприва. Нахранил го вечерта и на сутринта - умряло. Червата бяха на едни червени петна...  Ветеринара каза , че е от копривата.
Ами явно му е дошла в повече мравчената киселина на прасето...трябвало е да гаси  ;D ;D ;D
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: ivanovbg в 09, юли, 2015, 10:32
Моите уважения ivanovbg,но аз вносни "боклуци" на децата си не давам,НИКОГА.Гледал ли си работната им ръка как изглеждат в процеса на производство,с шапки и маски на уста...А защо?
Когато ни се дояде пресен домат или въобще зеленчук,плод..търсим табелката "Българско производство",на онези българи с напуканите ръце по снимките,които ги има и тук във форума,расли на наша земя!!!
А ако е сезон в който няма-отваряме си бурканче сладки доматки от "Кандидат биоградината на Мина" ;)

Не тили идва на ум, че носят дрехи, шапки, маски, не за да не се отровят, а за да не вкарват зарази? По тази причина да не ядем в ресторанти - там шапките са задължителни ;)

Комшията като пръска неговата градина вятъра не донася ли някоя капчица?

Месото дето ядат и то ли е по биозоотехнология или е от близкия магазин? Хляба съм сигурен че не е био защото житото ни е вносно от САЩ в по голямата си част.

 Може би са ти малки децата, но като пораснат щезнаеш ли какво ще ядат в стола, лавката, пък да не споменавам дискотеките ;) Не е ли по добре да са свикнали с масовото и без да им се повтаря колко е опасно че не е био, отколкото да са вечно травмирани и с постоянна мисъл за това което слагат в устата?

И аз иначе се старая да ограничавам отровите, но не като не пръскам, а като спазвам карантинните срокове. Мога да си го позволя защото си ги гледам за мен, а не за прехрана.

И не за пръв път чувам от българи с напукани ръце - Днес пръскам, утре са на пазара и докато се продадат ще им мине карантината.
  Така е когато това е бизнес на хора без нужното образование или притиснати от немотията за съжаление.
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 09, юли, 2015, 10:50
   Аз съм от "лошите"производители"но няма да споря,поне за сега ;D
    Преди доста години с едни приятели отглеждахме билки и подправки, около 200 декара в това число и 70 дек. жълт кантарион. Намерихме една изоставена и забутана в балкана нива далече от всичко съвременно...Една от формалностите за износа беше че трябва да има документ за химически анализ. Няма проблем, изпратихме проба, платихме си и получихме резултат.  Проблема дойде като прочетохме резултата който гласеше- "недопустимо високо съдържание на олово" ??? ???   
Е никой не е казал,че си от  "лошите"производители".Напротив!
А от къде това олово,при все че е отдалечен район без химия и препарати...? ..от семената?  ???
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 09, юли, 2015, 11:38
Не тили идва на ум, че носят дрехи, шапки, маски, не за да не се отровят, а за да не вкарват зарази? По тази причина да не ядем в ресторанти - там шапките са задължителни ;)

Месото дето ядат и то ли е по биозоотехнология или е от близкия магазин? Хляба съм сигурен че не е био защото житото ни е вносно от САЩ в по голямата си част.

 Може би са ти малки децата, но като пораснат щезнаеш ли какво ще ядат в стола, лавката, пък да не споменавам дискотеките ;) Не е ли по добре да са свикнали с масовото и без да им се повтаря колко е опасно че не е био, отколкото да са вечно травмирани и с постоянна мисъл за това което слагат в устата?

И аз иначе се старая да ограничавам отровите, но не като не пръскам, а като спазвам карантинните срокове. Мога да си го позволя защото си ги гледам за мен, а не за прехрана.

И не за пръв път чувам от българи с напукани ръце - Днес пръскам, утре са на пазара и докато се продадат ще им мине карантината.
  Така е когато това е бизнес на хора без нужното образование или притиснати от немотията за съжаление.
Децата ми са големи и вече са приучени какво може и какво не!Не се хранят по столове и лафки.
А около нас има някои подобни пишман производители "Днес пръскам, утре са на пазара",но има и съвестни от които си позволявам да взема,близки сме затова им вярвам.Месото се произвежда от баба ми или в краен слуай нещо домашно от близкото село.Но какъв е смисъла на този спор като самата аз в по горен коментар изказах възмущението си от залялата ни отрова по веригите магазини,бутки и капанчета!
И да идва ми наум защо носят дрехи,шапки и маски,но със сигурност не е заради това да не внесат зараза  ;D ...само не ми казвай,че това с което пръскат продукцията е чиста натурална водица...  ;D
Ще се опитам да ти намеря клип който скоро гледах потресено от химията която бълваше,на английски е ,но мисля ,че имаше и такъв с БГ суб.....а доматите им стават само за тенис на маса,като пинг понг топчета са  ???
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: ivanovbg в 09, юли, 2015, 12:10
Ааааа има всякакви. Вярно е, че не е водица, но...

Нали виждаш Батко как е пострадал от жълтия кантарион? Не знаеш върху какво си насадил - може и върху оловна мина да е ;) Имай в предвид , че мястото е било преди това нива и е изхранвала някой с друго производство. Просто не е било изследвано никога. Няма как без изследване да се гарантира , че като не ползваш химикали е безвредна продукцията и химическия състав е в норми.

Та си мисля , че е по безвредно да хапваш вносни безвкусни домати. Тях задължително ги изследват при вноса, а тези по сергиите...

Виж от хора като Мило и Баткото не бих се замислил. Това са хора които знаят какво правят, а не пръскат безразборно и после чак да питат какво да правят. Ако ми бяха близо вероятно бих им станал постоянен клиент.

Не искам да обидя никой, но на каца мед и едно лайно стига да я развали и несъвестни производители убиват вярата в българското производство.

Загледай се в научнопопулярните филми за различните региони на света. Европеец без десетки имунизации не би оцелял повече от няколко месеца в голяма част от азиатските държави като Виетнам, Индия, Тайланд ... Радвам се, че природата ни е създала толкова адаптивни. Няколко химикала не могат да ни бутнат толкова лесно колкото се притесняваме водени от промиването на мозъка по "еко" и "био" продуктите. Постепенно ще се адаптираме и към тях.

За мен "био", "еко" звучи повече като "криворазбрана циливилизация"  :P
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 09, юли, 2015, 12:28
Нещо съвсем прясно, относно био продукти от био земеделие:"Ако един производител изпълнява (въпреки трудностите) условията за натурално земеделие, но не си купува семената от био производител и не купува био препарати – то това не го прави по-малко натурален."
Абсолютно съгласна съм!
Да те са го написали от ясно по ясно - не е био като използваш  масови изкуствени торове и препарати, а е био само като ги е произвел само "Пешо" или си платил на "Тошо" да ти издаде сертификат.
Съвсем не стоят така нещата ...http://econ.bg/%D0%9A%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0/%D0%9A%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB_l.a_i.378321_at.9.html
Конкретно за биопроизводството!
Цитат
Контролът на продукцията – била тя растителна или животинска, се осъществява от 10 лица, които се водят на регистър в Министерството на земеделието и храните.
Хората, които осъществяват контрол, не се занимават със сертификация, за да няма влияние.

 „Това не е лесно. Всеки е платил за този сертификат и е минал дълъг преходен период. Тоест, това струва твърде много, за да си позволи производителят с лека ръка да нарушава правилата и да използва непозволени в регламента вещества“. По този начин Бояджиева коментира дали има злоупотреби със сертификатите. Тя добави, че 90% от продукцията на българските производители отива за износ и всеки се опитва да си създаде връзки и добро име.

До момента не е имало случай, в който сертификат да бъде отнет. Според Бояджиева фермерите трябва да направят някакви „много страшни“ нарушения, за да се стигне до тази мярка. Тя допълни, че когато има несъответствия, те се отстраняват в процеса на производство. За тях се дават бележки от страна на контролния орган. Пример – на склада с биологичните продукти не е поставен съответният знак „биологични продукти“...
 
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: Баткото в 09, юли, 2015, 13:39
    Леле леле..... ;D
   Хайде да спрем до тук. От "нета"знам
че "по добре да си мъртъв орел от колкото живо врабче" . От житейския опит знам че " по-добре живо врабче та дори без крилце ама живо"
  И....още една поговорка или сентенция в приблизителен превод- "бозка/цица/ хем богата на мляко, хем приятна за пипане НЯМА!!!!! "  Остава въпроса- кое е приятното и кое полезноно и.......по важния - Кой е в пложение да избира!!!!
   Та да се върнем на въпроса. Какво правя и защо го правя? От това може да имаме полза другото е....
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: ivanovbg в 09, юли, 2015, 14:33
   Та да се върнем на въпроса. Какво правя и защо го правя? От това може да имаме полза другото е....

+1 Това е най важното. Другото е само за да се продават някои стоки по скъпо.
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 09, юли, 2015, 16:02
   И....още една поговорка или сентенция в приблизителен превод- "бозка/цица/ хем богата на мляко, хем приятна за пипане НЯМА!!!!! "
  ;D
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: Баткото в 09, юли, 2015, 17:15
     Седнал чичко на пазара с пликчета бял прах пред него с надпис-  "Природосъобразен начин за трепане на мухи".Спира клиент и пита как действа. Като му прибира парите следва и указанието: хващаш мухата, слагаш от това прахче в окото и и тя умира. Ама аз като я хвана мога и да я смачкам ??? Ами може и така  ;D

    СН2О2   ако бутнем числата малко надолу/само дето не знам как  ще получим формулата на мравчената киселина.
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: ivanovbg в 09, юли, 2015, 21:50
CH₂O₂ или HCOOH. И по двата начина можеш да го напишеш. Втория звучи по научно, щот показва и подредбата ;)

Един професор си пият с един овчар. По едно време професора казал:
- Спирам пиенето, че ще ме удари в главата.
- Мен ме удря в краката - казал овчарят - не се коси, къде е най слабо - там удря ;)

Между другото според теб, дали начина на опрашване дето ми каза с чаша с вода и малко доматин е био?

Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: Баткото в 10, юли, 2015, 07:35
Цитат
Между другото според теб, дали начина на опрашване дето ми каза с чаша с вода и малко доматин е био?
   Ами ако хванеш една пчеличка и я разкарваш от цвят на цвят/щото сами не щат/ ей това вече ще е био ;D
  Вижте, аз не съм опозиция на биото, не съм си и душманин на здравето и ако правя нещо дето вреди на мен или на други, то е от незнание или неразбиране. Да, конвенционален производител съм.С изключение на плодните дръвчета, една малка оранжерийка, асмалъка и цветята, всичко останало е на полето наред с пипера от който и продавам. Торя и пръскам при нужда механизирано и всичко еднакво. Имам голямо/за днешното време/ семейство, включително и внуци и всички са при мене и всички ядем от това което има на нивата. Е....че съм си будала будала съм ама чак пък толкова...
   Ако някой каже- аз съм против препаратите за РЗ - ще го разбера, ама да кажеш аз съм против химията- това множко ми идва. Че има ли нещо което да не е химия? Не е ли целия свят, включително и ние, съставен от химически елементи и съединения?
   Не признаваме изкуствените торове. Ами добре. Има и "био" нали? А какво ще рече "изкуствен" азот? Да не би някой да го е измислил? Или пък има различни калиеви йони? Ей тези неща ако си по изясним може да се окаже че не сме толкова различни.
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 10, юли, 2015, 10:13
   Ако някой каже- аз съм против препаратите за РЗ - ще го разбера, ама да кажеш аз съм против химията- това множко ми идва. Че има ли нещо което да не е химия? Не е ли целия свят, включително и ние, съставен от химически елементи и съединения?
 
Извини ме, Батко, че те подразних с наистина неправилното си изказване  :-[ Не е умишлено! Прав си,не е правилно,но даже не се и бях замислила, казвам го по инерция, явно изкривяване още от завършването ми в "Химията" ;) Разбира се,че сме заобиколени от химия,та нали и между мъжа и жената има химия ;)
От тук на сетне ще се изказвам така:Аз не одобрявам препаратите за РЗ и се старая да ги избягвам!

Цитат
Химията (от арабски: كيمياء, „земя“) е наука, която изучава състава, структурата, свойствата и поведението на веществата (химичните елементи и техните съединения), както и преобразуванията им вследствие на различни химични реакции. Химията е природна наука, свързана с изследванията на атоми, молекули, йони и други форми на веществата, както и на идеите за енергия и ентропия във връзка със спонтанността на химичните процеси.

Поддисциплините на химията се групират според вида на веществата, които се изучават, или според начинът на тяхното изследване. Така неорганичната химия изучава неорганичните вещества, органичната химия - органичните съединения, биохимията — веществата и химичните процеси в живите организми, физикохимията — трансформациите на енергията при химичните процеси, аналитичната химия - състава и структурата на веществата. През последните години се обособяват множество специализирани и интердисциплинарни области, като например неврохимията, химичното изучаване на нервната система.

А това с пчеличката страшно много ми хареса...На т'ва е 100% БИО!  ;D ;D ;D

Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: ivanovbg в 10, юли, 2015, 10:39
Мина направо ще се обидя - аз не съм "био" като пчеличките, а съм изкуствен. Така ли? ;)

Опрашването си е на практика посаждане на прашец на определено място в цвета. По тази логика ако садиш семената на ръка или с редосеялка пак не е "био", а конвенционално отглеждане. Трябва  след като ядеш доматите, пипера да си акаш в дупки в градината за да ги посадиш по биологичен начин :P

А с препаратите за растителна защита ... ми като гледам има одобрени на определени производители за Био. Примерно Фунгурана дето го ползвам почти след всеки дъжд...

Принципно всяко растение като боледува по дълго изостава в развитието си и дава некачествени плодове, да не говорим, че болшинството от болестите се предават в плодовете и семената. Би ли обрекла децата си да ядат болни плодове и зеленчуци , само и само да не ползваш препарати за РЗ? Не говоря за безразборно, а за правилно ползване на препаратите.
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: Вискяр в 10, юли, 2015, 15:48
От тук на сетне ще се изказвам така:Аз не одобрявам препаратите за РЗ и се старая да ги избягвам!
 
;D
Я помисли пак.  :P
Извлек от коприва или чесън си е препарат за растителна защита, откъдето и да го погледнеш.
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: ivanovbg в 10, юли, 2015, 16:47
Лошото на природните химикали е, че не им знаеш концентрацията. Тоест пръскаш едно към гьоторе.

Само за пример да кажа, че откакто ми донесоха чиста оцетна киселина - 99% и си я разреждам, нямам лоша туршия, никога не ми се е смила и повторяемоста на резултата е супер. Иначе с домашните оцети нямах тази повтаряемост, еле пък с купешките проблемите...Та искам да кажа , че химията е много по чиста от съмнителното биологично торене и пръскане.
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 10, юли, 2015, 18:40
;D
Я помисли пак.  :P
Извлек от коприва или чесън си е препарат за растителна защита, откъдето и да го погледнеш.
Пууу ма начи ,че не мога и да го редактирам...  ;D ;D ;D
Та....Аз не одобрявам конвенционалните препарати за РЗ и се старая да ги избягвам!  :P
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 10, юли, 2015, 18:44
Мина направо ще се обидя - аз не съм "био" като пчеличките, а съм изкуствен. Така ли? ;)
А аз на кой да се обидя,на мене си ли?  ;D ....че и мойто е леко минало покрай биото....Но важно е желанието да не стихва, информираността и познанията да растат и човек да постигне това което желае.В момента съм в не'къв преходен период... ;)
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 10, юли, 2015, 18:50
Абе колеги, май много избягахте от темата?!
Пише:Що е биоземеделие? ...а не :За и против биоземеделието?
Аз си мислих ,че в таз тема ще науча нещо повече за него,а то само ме разубеждавате...аааааа  :-\
Я се земите в рЪки!  :P ;)
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 10, юли, 2015, 18:53
Трябва  след като ядеш доматите, пипера да си акаш в дупки в градината за да ги посадиш по биологичен начин :P
ХАХАХАХАХХАХА....това сега го видях... ;D ;D ;D ;D ;D Ще опитам,обещавам и ще споделя гордо успехите си... ;D
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: Баткото в 10, юли, 2015, 19:41
       
Цитат
Абе колеги, май много избягахте от темата?!
Пише:Що е биоземеделие? ...а не :За и против биоземеделието?
Аз си мислих ,че в таз тема ще науча нещо повече за него,а то само ме разубеждавате...аааааа  :-\
Я се земите в рЪки!  :P ;)

   Ами ти прие биохимията " поне между мъжа и жената"нали? Е...аз пък ще приема биоопрашването " поне между мъжа и жената ;)
    Та значи,минавам през аптеката, купувам най силната/разбирай и най-скъпата/ отрова- системно действие,стомашно-чревно,нервно паралитично....абе отрова трепач ;D. Отивам на нивата и я напръсквам по всички правила на отровното изкуство. Прибирам се доволен в къщи,сядам на масата и започвам да командвам бабата/грешка/ съпругата да дава там каквото трябва. След 3-4 дена отивам на нивата и що да видя- всякакви фъркати гризещи и смучещи животинки най-спокойно си пируват.
 Сядам на сянка под ореха и започвам задълбочено да мисля " абе аз наистина ли съм произлязъл от маймуната или ме правят на маймуна"?? След това сменям темата и си викам- абе тая отрова след третия ден една мижава цикадка не може да утрепе та мене ли 90 кила торба опа....мъж ще ме отрови!!!! Е...пълня торбата с пресни конвенционални зеленчуци и туй то.
   Та кажи сега твоята отрова,отвара де,  и тя ли  се разкапва на третия ден или е по яка?? Ако е яка да се преориентирам към нея. Кураре също е биоотрова ама я няма наблизо, пък коприва валяло.
   И....искри може ама до гръмотевици да не стигаме щото....е....вкарват атмосферен азот в почвата бе, може да преторим ;)

     
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: ivanovbg в 10, юли, 2015, 21:09
Намерих една книга за вредата от препарати за РЗ
https://books.google.bg/books?id=7BZKR1gGu4QC&pg=PA109&lpg=PA109&dq=%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5&source=bl&ots=xMr0vltDhx&sig=RyhRuwWeBmQOyD7Tpv0sDON4Ixs&hl=bg&sa=X&ved=0CCgQ6AEwAWoVChMIpIGKwo_RxgIVQR8sCh06jgfr#v=onepage&q=%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5&f=false
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 10, юли, 2015, 22:02
       
   Ами ти прие биохимията " поне между мъжа и жената"нали? Е...аз пък ще приема биоопрашването " поне между мъжа и жената ;)

Еeee,тa това си е напредък... :P


    Та значи,минавам през аптеката, купувам ....абе отрова трепач ;D. Отивам на нивата и я напръсквам по всички правила на отровното изкуство....След 3-4 дена отивам на нивата и що да видя- всякакви фъркати гризещи и смучещи животинки най-спокойно си пируват.
 Сядам на сянка под ореха и започвам задълбочено да мисля " абе аз наистина ли съм произлязъл от маймуната или ме правят на маймуна"?? След това сменям темата и си викам- абе тая отрова след третия ден една мижава цикадка не може да утрепе та мене ли 90 кила торба опа....мъж ще ме отрови!!!! Е...пълня торбата с пресни конвенционални зеленчуци и туй то.
   Та кажи сега твоята отрова,отвара де,  и тя ли  се разкапва на третия ден или е по яка?? Ако е яка да се преориентирам към нея. Кураре също е биоотрова ама я няма наблизо, пък коприва валяло.
   И....искри може ама до гръмотевици да не стигаме щото....е....вкарват атмосферен азот в почвата бе, може да преторим ;)
E,па как да не е по-отровна моята отвара...оп "отрова" бе Батко,та тя уби прасето на комшията на ivanivbg ;D
 Смело коси и пробвай,ма по концентриранa да е ,че твоите може да са изхитрели  вече ...  ???  ;)
.....и няма да преторяваме,всичко трябва да е с мярка  ;)
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 10, юли, 2015, 22:13
Намерих една книга за вредата от препарати за РЗ
https://books.google.bg/books?id=7BZKR1gGu4QC&pg=PA109&lpg=PA109&dq=%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5&source=bl&ots=xMr0vltDhx&sig=RyhRuwWeBmQOyD7Tpv0sDON4Ixs&hl=bg&sa=X&ved=0CCgQ6AEwAWoVChMIpIGKwo_RxgIVQR8sCh06jgfr#v=onepage&q=%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5&f=false
Тази книга си я чети ти, само малко в началото прехвърлих и ме втресе , :o нема  си разтройвам  психиката я ....:P
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: ivanovbg в 10, юли, 2015, 23:45
Не ти я дадох да ячетеш за страх, а да знаеш. В нея пише на някоя от белязаните страници беше, че в Германия се ползват по 130тона годишно само в жилищните помещения срещу хлебарки, мравки, бълхи ...

Знай, че препаратите за вкъщи и за домашни любимци са същите които се пръскат по полето за въшки, акари и секви буби, но в десетки до стотици пъти по голяма концентрация. Де факто ако напръскаш за хлебарки у вас слагаш препарат равняващ се на препарата най малко за няколко декара.

Примерно "Айкън" е с концентрация 100грама цихалотрин на литър и се слага 12,5милилитра/5литра вода и се пръска за бълхи в къщи.
Същото вещество, но с концентрация 50грама на литър се продава под името "Карате" и се ползва срещу зелена прасковена листна въшка по пипер в оранжерии, памукова и зелена прасковена листна въшка по краставици в оранжерии - 0,02 %; или 2милилитра на 10литра вода !!!

Така че пръскайки срещу хлебарки, мравки , бълхи в къщи се тровиш стотици пъти повече, защото не стоиш на нивата, а в къщи спиш и се храниш с "био" продукти. ;)

Другото което трябва да ти е ясно е, че това е отрова която първоначално е извлечена от хризантемата. После са почнали да я правят по химичен път, защото е икономически неизгодно да се отглеждат хризантеми на ниви които могат да дават плод. Да не говорим, че много трудно да не кажа невъзможно може да се контролира концентрацията на отровата. Тя е смесена с много други вещества които също изпуска растението. Синтетичната отрова е чиста и се знае че периода и на полуразпад е 24 часа примерно. Следователно след ден количеството отрова по домата ще е наполовина, след 2 - 1/4, след 3 - 1/8, след 7 - 1/128 което си е направо нищо като си сложил 2 милилитра в оранжерията.
Затова "био" лека от коприва може да се окаже по вреден от синтетична отрова само поради неизвестната концентрация.

Същото е и с торенето. Синтетичните торове са с точна дозировка на различните съставки и винаги знаеш количеството тор което си сложил на растение, докато "био" торта - оборска или птича е с неизвестно съдържание. Много лесно е да я предозираш и вместо "био" домати да ядеш нитратни. Затова в конвенционалното земеделие торенето с оборска тор се прави когато площтта още не е засадена, а с прясна оборска тор - шербетуването се прави в точно определен момент от развитието на растенията.
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 11, юли, 2015, 10:22
Знай, че препаратите за вкъщи и за домашни любимци са същите които се пръскат по полето за въшки, акари и секви буби, но в десетки до стотици пъти по голяма концентрация. Де факто ако напръскаш за хлебарки у вас слагаш препарат равняващ се на препарата най малко за няколко декара.

Примерно "Айкън" е с концентрация 100грама цихалотрин на литър и се слага 12,5милилитра/5литра вода и се пръска за бълхи в къщи.
Същото вещество, но с концентрация 50грама на литър се продава под името "Карате" и се ползва срещу зелена прасковена листна въшка по пипер в оранжерии, памукова и зелена прасковена листна въшка по краставици в оранжерии - 0,02 %; или 2милилитра на 10литра вода !!!

Така че пръскайки срещу хлебарки, мравки , бълхи в къщи се тровиш стотици пъти повече, защото не стоиш на нивата, а в къщи спиш и се храниш с "био" продукти. ;)
Нито за хлебарки пръскам,нито срещу бълхи и разни гадини.Не че си съжителстваме с тях,а просто нямаме.А мия единствено с чиста натурална водица.Няма логика да избягвам препаратите в градината, а да си обгазявам дома!....И носим само памучни гащи,без грам синтетика!  :o  :) ....и наяж се с кило зеленчуци и вземи доза антибиотик....кое ще се разгради и изхвърли по-бързо от организма ти?(същото абсурдно сравнение!!!)
Хайде да не си опонираме,че започва да намирисва вече...не за друго ами както казва Батко,да не вземем да преторим...  ;)
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: митьо в 11, юли, 2015, 14:44
ще споделя два леки нюанса, използвани в борбата срещу неприятелите, когато се избягваше употребата на химикали за РЗ - срещу мана допреди миналата година пръсках, по време на плододаване, с оцет - съотношение с вода 1:1, имах на няколко места болни тикви и домати, които след две пръскания през 3 дни се оправиха.
преди това в една оранжерия с разсади се палеха купчинки със сяра и не се влизаше по 3 дни.
отделно ръсех сяра на открито до корените на доматите и пипера, когато валеше прекалено, надявайки се, че серните изпарения в горещото време ще обгазят долната страна на листата и ще ги предпазят от гъбични заболявания, поне така си мислех, но не знам дали от това има някакъв смисъл.
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: Баткото в 11, юли, 2015, 15:53
     Митъо, помня време когато сярата и по-скоро водоразтворимат и форма- тиозол-беше единственото средство за борба срещо оидиума/брашнеста лнмана/по лозата. Известни са и серните ленти за опушване на бурета. И сега единствения начин хората да си опазят сухия тютюн от едни малки червейчета  които много го обичат е опушването със сяра. И вижте сега парадокс- отварата от сух тютюн също е добър инсектицит а като зелен и него го ръфат и бълхи и скакалци и въшки и какво ли не :o
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 11, юли, 2015, 17:43
     И вижте сега парадокс- отварата от сух тютюн също е добър инсектицит а като зелен и него го ръфат и бълхи и скакалци и въшки и какво ли не :o
С тютюн пръсках миналата година,изгаря ги та и пушек се вдига,но се притесних че ще станем много тютюнджиите у дома и спрях.Продължих с коприва, а и при нея е същия парадокс,виждала съм я отрупана...амааа една връз друга със зелена въшка, смучкат си та пир голЕм, а накълцана и направена на отвара ги изгаря  ??? Не мога да си го обясня!  :o
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: Баткото в 13, юли, 2015, 08:41
     Е...... КонФекцията ръси химия по нивите, природосъобразните сред природата, няма с кой даже да се заядеш ;D  Останахме май сами с Мина щото не можем да решим какви сме точно и какъв азот е по добре да изкуствен или естествен?
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 13, юли, 2015, 10:19
Мани,мани ,Батко,голЕмо лутане...  ;D А алтернарията ми вършее в градината и ме чака да взема решение ....  ???
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: Вискяр в 13, юли, 2015, 10:41
Няма живо нещо, дето друго живо нещо да не го яде.

А алтернарията ми вършее в градината и ме чака да взема решение ....  ???
А що си я допуснала? Знаеш превантивната мярка.
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: Баткото в 13, юли, 2015, 11:32
      Аз съм на път да се откажа от химията ама за разлика от "благословената" колежка, не защото хим. компании ни тровят а точно обратното, предлагат ни безвредни прахчета и сиропи дето никъв чеп не струват. Аз квото съм сложил на нивата, би трябвало на километри от нея да няма нито патоген нито инсект. Да ама не
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 13, юли, 2015, 11:41
А що си я допуснала? Знаеш превантивната мярка.
Защото се оповавам на стари поверия за отпочиналата почва колко  е богата,не сложих грам оборска тор,глупава работа >:( ...а гладното растение е слабо растение,неустойчиво и податливо към всяка зараза...Поливам умерено, градината ми много слънчева и същевременно проветрива, не допускам въшка,докато се появи и е нокаутирана,но и ден е достатъчен за да пламне и се разнесе по слабите ми доматки  :( Превантивно с контактни не пръскам по ясна причина, само при проява, уж пак вършат работа. Но аз и допълнително се накоприх с един сорт които си беше заразен видимо още в началото,идеала който закупих от агрото също не вървеше,за първа година ми се случи разсад да ми сече,а винаги съм си го приготвяла аз,съотношението на почвата за разсад си е същата(горска почва,градинска,пясък,пепел и торфен субстрат) ...абе каръшка година.Пръсках с Куадрис,а днес ще повторя,дано да успея да оправя положението,а междувременно подготвих кравешка тор за да шербетувам за да ги подхраня до колкото мога....А на есен ще нахвърлям тор и ще обърна за да отлежи и да ми е подготвена градината за догодина.
Както казах аз ползвам чужда съседска градина,която уж те щяха да си сеят и не я обърнах късна есен и естествено и не наторих,а на пролет когато ми заявиха ,че може да я ползвам не сложих торчица дори на корен,поради горе опоменатата причина,пак щеше да е нещо. :( Дали ще ги понахрани шербетуването?
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: ivanovbg в 13, юли, 2015, 14:31
Недей да шебетуваш ако вече имаш зазрели, че ще ядеш нитрати в огромно количество. По добре 2 грама на растение азотнокалиева тор.
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 13, юли, 2015, 15:27
Имам 5 корена от които хапваме(на тях няма да слагам),другите са зелени все още.....Може да им сложа нали?...Но интересното е,че ранните от които хапваме им няма нищо,свежи зелени,едри пу-пу...ама другите,горките...
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 13, юли, 2015, 16:14
А това е Насладата....дреме и на шапката, че има алтернария,нищо и няма, а също и на сорта Калина и Рила.Екстра са...
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: Баткото в 13, юли, 2015, 17:25
     Мина, малко ми е късно да се аргументирам убедително щото повечето ми знания са заспали непробудно пък и нямам голямо желание да ги възстановявам. След близо 40 годишно блъскане вече се е изградило някакво умение ,съчетание от опити, знания , практики и т.н. и вече карам по него но при нужда винаги мога да направя и справка с литературата. Ако искаш да имаш по-малко проблеми с градината, ботаниката не върши работа, трябва ти физиология на растенията а ако задълбаеш и в химия на растението още по добре. От клавиатура на телефон с пръст като кебабче малко трудно се излагат " умни"работи ама нейсе ;D  Понеже темата е "био" ще я "завъртиме" на там. Аз не съм "био" но имам стотина корена домати и десетина краставици които от разсад та досега НЕ са третирани с нищо :o :o По-старите листа на краставиците имат петънца брашнеста а доматите без забележка. Сортовете са Наслада   и Рила. Причина-  баланс между  топлина и влага, балансирана храна и естествено оранжерия позволяваща това. И сега на полето- разкъсах се от пръскане и превантивно и лечебни и какви ли не.Полза йок. Причина- време благоприятно за болести  и..неустойчив сорт.
   А сега на въпроса. Алтернарията или каквото е там, би трябвало сама да блокира само понамали поливките. За торенето най-добре сложи  кристална npk. Тя е балансирана,бързодействаща и има и микроелементи.Ако решиш вс пак да шербетуваш прави го вечер по хладното. Отделя се амоняк който може да причини пригори. За нитрати изобщо да не ти пука няма как да се натрупат първо защото торенето ти е мижаво и второ има си растения склонни да натр1пват нитрати, нахример листните,но домата не е от тях.
    И....надявах се Вискяр като химик да ни просветли малко но явно това инж. го бърка щото става инж.химик  ;)
   Та, азота е на 6 или 7 по боллук в атмосферата. Растенията не могат да усвояват молекулния азот а трябва да е под формата на нитратен, амонячен или уреен. Микроорганизмите в почвата са в състжяние да разграждат и превръщат и други форми в усвоими. Една фабрика за торове не прави изкуствен азот а улавя атмосферния привежда го в усвоима форма и самостоятелно или в комбинация с друг го предлага на пазара. Какво лошо опасно или нередно има в това? Мен ако ме разфасоват както трябва, ще изкарат близо 7 кг азот,ще изкарат и фосфор и калиъ и какво ли не. Кравите НЕ произвеждат азот а напротив консумират. Говежда кръв се предлага на пазара като тор. Ясно е животните от къде вземат азота. Според мен правилния въпрос е кога какво и колко а не от какво.
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 13, юли, 2015, 19:12
Благодаря за съвета , Батко,ще намаля поливките и тъй или иначе съм подготвила всичко за шербетуване,ще го направя, по хладното както каза.
Почуствах се спокойна след прочетеното,самото внимание,съвет...еееех,колко му трябва на човек... :D
Още веднъж благодаря!  :)
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: Баткото в 14, юли, 2015, 10:15
     " Опознай конвенционалното био земеделие за да го обикнеш" ;)
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 14, юли, 2015, 10:55
     " Опознай конвенционалното био земеделие за да го обикнеш" ;)
:o..... Странно  "словосъчетание" ;)
Брат ми е агроном и имам толкова много литература под ръка...под ръка не съвсем ,но на 300км от ръката ми  ;) трябва да се поровя зимата.
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: skela в 14, юли, 2015, 16:10
Чакайте и аз да се включа  :) с незнанието си  :P
Много полезно е за мен да чета всички ви.Градината ми е на сърце,обаче нищо не ми е ясно.За сега колкото повече чета разни книжки толкова по голяма каша става в главата ми.
Четвърта година късмета явно е с мен ,защото с нищо не пръскам,а ядем на корем.Шербетувам един път 20дни след като съм посадила домата,пипера и т.н.
Подлъгах се миналата година и си купих литър масло от Нийм само за 60лв и с него си изгорих две от краставиците,съчитание от висока дозировка и неподходящо за пръскане време в оранжерията.То и за това с нищо не пръскам,защото не ми е ясно.И маслото от Нийм зарязах ,ей така си стои,че то и време нямам.Ходя в градината по два часа три пъти седмицата,ей така да си начеша крастата.Но и три семейства се храним от май до септември,така ,че удоволствието ми е пълно.
А иначе даже искам да си вадя хляба с това,въпреки ,че всички ме плашат и искат да се откажа преди да съм започнала.Трудно било,ами то лесно има ли????А с това дето си вадя хляба сега ,а не ми е на сърце лесно ли ми е :P
Така че ,чета и попивам и след 10години стаж в моята градина ще се престраша да разчитам на земеделие.И сигурно ,като започна чак тогава ще се сблъскам с проблемите въпреки стажа в домашната градина.А дали ще е Био,незнам,само ми се иска да е полезно и вкусно.
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: Баткото в 14, юли, 2015, 21:54
   
Цитат
.Градината ми е на сърце,обаче нищо не ми е ясно.За сега колкото повече чета разни книжки толкова по голяма каша става в главата ми.
  skela/ей това ако не беше, щях да се влюбя в теб от първо четене :( :( / като ти прочетох поста, мед ми капна на сърцето 8). Има надежда за целокупното българско земеделие. Обичам шегите ама тоя път съм абсолютно сериозен. Не е късмета а сърцето. Щом идва отвътре, винаги ще се получава. Това, че не разбираш както и това, че четеш разни книжки, изобщо не е проблем. Щом имаш желание, ще намериш вярната книжка, гарантирам ти.
   
                                               
   
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: ivanovbg в 14, юли, 2015, 22:35
Така че ,чета и попивам и след 10години стаж в моята градина ще се престраша...
Не искам да пророкувам лоши неща, но си мисля, че след 10 години конвенционалното земеделие ще е на нивото на "био"-то. Реално погледнато БИО земеделие са практикували всички преди 100 години. Не е имало ни изкуствени торове,ни пестициди, ни ...Та предполагам след 10 години земеделието няма да е дори това което сега е агресивно конвенционално земеделие. Даже не бих се учудил ако отпадне и първата половина от думата земеделие. Така че започвай по рано като ти е присърце.
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 14, юли, 2015, 23:13
  Щом идва отвътре, винаги ще се получава.
 
Много хубаво си го казал Батко! Ама на мен защо тогава не ми се получи таз година? Като сърцето у душата са ми в градината.На работа съм тялом а духом из градината.Всичко живо около мен лятото тича по плажове,кръчми и дискотеки,а аз към градината.Тази година е голям урок за мен! :(
 skela, подбирай устойчиви сортове,обработвай и храни почвата,не допускай грешки като мен и давай смело,щом е в сърцето!Поздравления! :)
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: skela в 16, юли, 2015, 13:55
Благодаря на всички ви за мненията и подкрепата :)
Със сигурност ще намеря верния път,но ми трябва време и опит,за да може четеното да е подплатено с практика,иначе не става според мен само с четене.
Относно био земеделието имам една такава питанка....Цяла зима мъжо хвърлял кокоши полуугнил тор на едно място и аз след това съм посяла там червено  цвекло.Та сега си мисля ,че това био въобще не е био,защото със сигурност азота е в повече.Ама това според мен.....А според вас?
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: ivanovbg в 16, юли, 2015, 16:06
Божа работа. Нали чете по горе- трябва да се изследва 3 години и ...  Едва тогава ще се разбере дали е био. А щом е зимата Ако не е закопавано ме е в повече.
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: Баткото в 16, юли, 2015, 19:09
    skela, това с полезните и вкусни зеленчуци по ми харесва, наблягай на него. А за ученето е....ще се научиш но ще внимаваш с кокошата тор нали ;D
  А за биото, по добре го остави на мене. Аз сигурно ще се оправя щото съм го живял този природосъобразен живот доста години пък ако ще и принудително да е било. И сега ако реша много лесно мога да се върна още повече че всичко ми е готово само трябва да се върна на село. Дървеното рало, сърпове дикани всичко си стои. Ако се разтършувам сигурно ще намеря и дървените ведра а и глинените "поници" в които печаха хляба. Още си пазя сорт царевичка от онова време щото жената си го обича и не признава сегашните. За природата няма да приказвам. Далече от бога и царя, чист въздух и бистра студена вода, нивички не от 3 а от 30 години не пипани. Не е само моето, а много такива места и села има. Там вече ще стане такова земеделие. Аз съм захранен с такива природосъобразни храни, участвал съм в отглеждането им и мога да се върна към тях/няма да го направя/ а вие си решавайте.
   Аз също съм за полезна и вкусна храна без вредни вещества в нея и подкрепям всякакви усилия в това направление, но да дойде някой,да ми тегли майните щото съм бил конвенционален производител а след това най-вероятно да седне в някое заведение пред чаша с "естествена"водка и чиния от моите "конвенционални"/щото други няма/ зеленчуци е....това ми идва множко.
   И...последно   ;)
  Много лесно ни убеждават,че изскуствената кърма е по- полезна за бебето от майчината която е природосъобразната, така е нали?
  Защо не вярваме, че изскуствената храна е по-полезна и за растенията? Нали и тя се произвежда съобразно биологичните нужди на растението?
  Имам съмнения за причината ама нейсе ;)
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: skela в 17, юли, 2015, 07:17
Божа работа. Нали чете по горе- трябва да се изследва 3 години и ...  Едва тогава ще се разбере дали е био. А щом е зимата Ако не е закопавано ме е в повече.
Аз пиша био ,но имам предвид полезно.Няма как да ми е био градината първо от северната страна по дължина  на градината има  10 плодни дръвчета които мъжо гледа и естественно пръска с каквото е нужно.После и от двете страни е лозе което до миналата година се пръскаше,тази година от едната страна го зарязаха и не го пръскат.То може би и там се крие моя късмет,защото аз самите зеленчуци не пръскам ,но всичко наоколо се пръска.Така че аз съм далече от биото,ползвам тази дума за удобство по скоро.Идеята ми е полезна храна и точно за цвеклото ми е чуденката,понеже не знаех,че там е  хвърлял кокоща тор.Закопавано е ,защото иначе още преди да посея щях да разбера ,че има много тор,то си личи.Просто там е една чупка на градината която не е много видима и мъжо чак сега видя ,че съм решила да сея и там,до тази година не бях ползвала това място,но градината ми започна да става малка,та се разпрострях и там.
Мойто цвекло стана ,като "домашните яйца "  които хапват някои хора ,а кокощките хранени със смески без да клъвнат тревичка ,червейче....А хората като луди купуват "домашни яйца", обърка се народа,не чете,не знае,не пита.
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: ivanovbg в 17, юли, 2015, 09:03
Аз пиша био ,но имам предвид полезно.
Според мен точно в това е разковничето. Много хора ги бъркат понятията. "Биоземеделие" е отглеждането на плодове и зеленчуци пак с торове и химикали, но за тези химикали е гарантирано че не вредят на околната среда. Никой не го е еня за хората дето ги ядат и био доматите не са по полезни от конвенционалните. Виж конвенционалните е възможно да са по вредни, ако не се спазват правилно мерките по карантинния период.

Та в този ред на мисли е съвсем правилно сравнението с домашните яйца. Всичко е както в птицефермата, но само липсва ветеринара който гарантира безопасността на яйцата - тоест, че не са снесени от болни кокошки и не носят зарази като салмонела и други.

Не е лошо да кажеш на мъжа ти като пръска да внимава да не ходи много от препарата към градината. Почти всички препарати за лози и дръвчета се ползват и за зеленчуци, но са с голям карантинен срок. Лошо е днес да пръска лозите и по съседски доматите и пипера, а ти да му ги правиш на салатка вечерта. Според мен не е толкова важно с какво пръскаш , а кога е пръскано.
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 17, юли, 2015, 11:43
Много хора ги бъркат понятията. "Биоземеделие" е отглеждането на плодове и зеленчуци пак с торове и химикали, но за тези химикали е гарантирано че не вредят на околната среда. Никой не го е еня за хората дето ги ядат и био доматите не са по полезни от конвенционалните.
Няма ка да се съглася с теб Иванов!  ??? При биоземеделието като цяло се избягват препарати,дори "био"(спекулира се много с таз дума).Целта е да се създаде здрава,устойчива среда за отглеждане,в която да не допуска заболяване на съответната култура.И това е и ЕДНА от причините биоземеделие да се прави в отдалечени,излирани чисти райони.А в случай на необходимост,се ползват препарати които са изцяло на основата на растителни масла,извлеци,използват се изцяло органични средства.....

И в този момент ме връхлетя една идея....Батко май пак ще съжали ,че се е обадил ;)  ;D skela, след като натрупаме опит с производството на "полезно",може да се хванем и на хорото за "БИО".Батко ще ни отдаде под наем по една нивичка на село му с наем като за приятел,тук във форума си ставаме баш такива(вече сме прескочили официалната форма на обръщение) :)  ,...и междувременно може и да ни консултира,а ние ще му се отблагодаряваме като го черпим с биоракийка,биовинце,био салатка,а дай Боже да стигнем и до биомезе.....  ;D :D
Хайде весел ден на всички...стана ми едно такова размечтанооо... ;D
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: Вискяр в 17, юли, 2015, 12:29
Няма ка да се съглася с теб Иванов!  ??? При биоземеделието като цяло се избягват препарати,дори "био"(спекулира се много с таз дума).Целта е да се създаде здрава,устойчива среда за отглеждане,в която да не допуска заболяване на съответната култура.И това е и ЕДНА от причините биоземеделие да се прави в отдалечени,излирани чисти райони.А в случай на необходимост,се ползват препарати които са изцяло на основата на растителни масла,извлеци,използват се изцяло органични средства.....
Не бъркай био земеделието с мистичния и шамански клон биодинамично земеделие.
Да не говоря за новия клон, където градинарите се справят с нещата по интуиция!
"Здрава и устойчива" среда може да се направи теоретично навсякъде. Щото на връх Мусала маносване няма, но и домати там не растат.
Чиста градинска среда няма никъде - спорите на гъбичките, нападащи растенията, на практика са навсякъде. Ако мястото е подходящо за домати, то това означава, че е подходящо и за развитие на мана.
Именно за това се набляга на превантивните пръскания. С препарати, вредни за патогените, и безвредни за човека. Независимо от техния произход.
За да не те цитирам от по-горе: Ти си спести тази година безопасните превантивни пръскания и сега се озова в ситуация да ползваш сериозните конвенционални препарати за борба с маносването.

Био земеделието не е непръскане,  а знания и опит с какво, кога и как да се пръска.

Отричането на знанията, а от там и на пръсканията, е игра на късмет - или ще береш, или няма да береш.
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: skela в 17, юли, 2015, 13:48
Благодаря Иванов.То на мен това ми беше борбата с мъжо първата година,ама сега вече ме разбра какво му обяснявам и винаги ми казва с какво и кога пръска.Той пръска дръвчетата в ранна пролет ,а тогава домати и пипер даже нямам в градината,само в оранжерията.А освен това пръска като няма вятър,че при нас си е ветровито.А лозите не са наши  и не мога да контролирам,но от тази страна където се пръска лозето има дълъг кокошкарник,който всъщност се явява преграда за директното попадане на препарат,след това са дръвчетата и след това градината.Аз по скоро имах предвид ,че не сме в район в който се спазват някакви правила за био и това неминуемо има значение.
Аз по скоро съм възмутена на Ганка ,Петранка и прочие как гледат продукция за себе си без да се замислят торят с какво ли не коприва,след това птичи шербет и примерно едната ми се хвали,че 7 пъти торила ей така и детето и ядяло био храна.Ама и продала даже на незнам си кой и лошото е ,че тя доволна и той доволен.
Ей такива ти ми работи в наше село,че и ми се смеят като кажа нещо.Пък аз нали още нямам опит казвам ,но не настоявам,че то и те имат на раменете глави ,ами да мислят.Всеки прави грешки,ама безхаберието и трайното невежество мнооого ме дразни.
Хайде сега кажете за праза как да подхраня,кокоша тор в изобилие,ама трябва ли?Дебел 3мм ,висок 15см.Не съм го торила за сега.Чудя се от това праз ще ядем ли :D
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: митьо в 17, юли, 2015, 14:37
Вискяр, има ли някъде коректив или норматив за това какво се ползва и в какви дози при биоземеделието относно пръсканията за мани и инкести? За астралния шаманизъм е ясно, че там пръсканията са уж натурални.
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: ivanovbg в 17, юли, 2015, 16:38
Няма ка да се съглася с теб Иванов!  ???.... в случай на необходимост,се ползват препарати които са изцяло на основата на растителни масла,извлеци,използват се изцяло органични средства.....
А трябва ;)
Ще ти дам следния пример: Пипна ме диабет тип 2. Като противник на хапчетата реших да ползвам изцяло органични средства - билки и диета. Първо една рецепта с орехи и ендрише - не действа ако някой я прави. Изгубих си околомесец и половина. После започнах канела - тя действаше, но се оказа че има странични ефекти - разваля бъбреци и черен дроб. Още месец докато почнаха да ме свиват бъбреците,а досега - на 52 години съм - не знам какво е да болят бъбреци. Та сега съм на чиста химия- хапчета и съм добре захар в норми и нищо не ме боли.

Химията е една, но в органичните средства има примеси които няма как да ги избегнеш, а те вредят.

Колежке Skela, с птича тор рядко торя и то само в началото - до завръз. Напоследък не я ползвам защото слагам мулч. Ползвам я ферментирала - тоест кофа тор на 2 кофи вода и стои така около месец. След това на литър смес слагам 10 литра вода и поливам по реда с лейката. Една лейка 10 литра на 10 метра ред независимо от културата. Накрая хубаво окъпвам с пръскалото да се измие ако съм напръскал без да искам и по листата. През останалото време съм на капково.


Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: Вискяр в 17, юли, 2015, 17:08

Относно био земеделието имам една такава питанка....Цяла зима мъжо хвърлял кокоши полуугнил тор на едно място и аз след това съм посяла там червено  цвекло.Та сега си мисля ,че това био въобще не е био,защото със сигурност азота е в повече.Ама това според мен.....А според вас?
Ако си мислиш, че азота те е чакал половин година, та да се втурне и да нитратира цвеклото, много се лъжеш.  :P
От лайната азота най-бързо и лесно се губи. Голяма част изчезва под формата на амоняк още първите дни.
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: Вискяр в 17, юли, 2015, 17:12
Вискяр, има ли някъде коректив или норматив за това какво се ползва и в какви дози при биоземеделието относно пръсканията за мани и инкести? За астралния шаманизъм е ясно, че там пръсканията са уж натурални.
РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 834/2007 НА СЪВЕТА от 28 юни 2007 година и РЕГЛАМЕНТ НА КОМИСИЯТА (ЕО) № 889/2008 от 5 септември 2008 година са основните камъни, върху които стъпва биоземеделието в Европейския Съюз.
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 17, юли, 2015, 17:37
ivanovbg Съжалявам за случилото се с теб...експерименти със здравето не бива...за разлика от земеделието,там експериментите са необходимост(според мен), всяка грешка е УРОК,а всеки успех дваж по...Това е друга тема,но пък  са много навързани едно с друго....не балансирано хранене,стрес,генетика...все фактори влияещи и на двете страни.

А Вискяр е прав!С моите камъни по моята глава!  :(
Ти си спести тази година безопасните превантивни пръскания и сега се озова в ситуация да ползваш сериозните конвенционални препарати за борба с маносването.
Био земеделието не е непръскане,  а знания и опит с какво, кога и как да се пръска.
Отричането на знанията, а от там и на пръсканията, е игра на късмет - или ще береш, или няма да береш.
Причините за този неуспешен сезон съвсем не са само от липсата на превантивни пръскания,а са назад с поне 6 месеца,а именно и от пропуска на есенното обръщане и наторяване(МНОГО важно според мен).Не отричам знанията ,а напротив,постоянно чета,питам,пробвам,наблюдавам.Лошото е,че съм нЕкакЪв болен максималист за всичко, като кажа край с нещо то туй е край,до де си блъсна главата и отворя широко очи(както стана сега).Явно съм била галеница до сега, защото късмета винаги е бил на моя страна.

Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: ivanovbg в 17, юли, 2015, 23:07
Няма страшно Мина, болестите са за хората. Просто исках да ти покажа, че не всеки биологичен продукт няма и вредни ефекти.
В подкрепа на думите ми е точка 1 от РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 834/2007 НА СЪВЕТА от 28 юни 2007 година:
(1)
Биологичното производство е съвкупна система за управление на земеделието и производство на храни, в която се съчетават най-добри практики по отношение опазване на околната среда, висока степен на биологично разнообразие опазване на природните ресурси, прилагане на високи стандарти за благосъстояние на животните и производствен метод, съобразен с предпочитанията на някои потребители към продукти, произведени чрез използване на естествени вещества и процеси...


Къде пише, че био производството е по чисто и е в името на хората? ;) То е насочено към предпочитанията на някои потребители на които са промили и продължават да промиват мозъците с "био" реклама.
Та биопроизводството  е за птичките, тревичките и мушичките, а не за хората!
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 18, юли, 2015, 00:02
Но ние хората съществуваме благодарение на пчеличките, птичките и тревичните бре Иванов...    ;)
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: ivanovbg в 18, юли, 2015, 05:19
Но ние хората съществуваме благодарение на пчеличките, птичките и тревичните бре Иванов...    ;)

Я пак? Ескимосите нямат такива неща. ;)

Мисълта ми беше, че био не значи по чиста и качествена продукция както някои го интерпретират и заблуждават останалите щот никой не чете.
Според този регламент независимо че ползваш биологични продукти за РЗ (твоята отвара от коприва) никога не биха те одобрили за "био" производител защото убиваш белокрилката и листните въшки. Идеята на биологичното земеделие е да ги пръскаш с етерични масла които със своята миризма да ги отблъскват, а не да ги убиват.

Същото се отнася и за болестите.

А не се допускат изкуствени торове защото червеите и другите гадинки в почвата не могат да се хранят с син кристалон примерно, а не че азота или калия в лайната е друг.

Същото се отнася и за пестицидите. Вредят на плевелите  :P


Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: skela в 18, юли, 2015, 07:40
Нещото което още не мога да приема е препаратите срещу плевели.Това ,когато за себе си произвеждаш.Не говоря за тези които си вадят хляба с това.Ама аз примерно не виждам с какво да се оправдая за 500кв. градина,ако седна да пръскам.Плевенето е едно от най важните неща за моята градина.Друг е въпроса ,че в момента не насмогвам :P
А е било време без тревичка само с плевене....
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: Баткото в 18, юли, 2015, 15:56
   Skela,  преди няколко дена случайно хванах предаване за Гърция в което даваха кадри за някакъв път минаващ през балкана. От двете страни на пътя имаше засадени зокуми/олеандри/ и бели и червени, цъфнали...красота. Причината да са там е....да не минават козите ;D Толкова са отровни,че  козите инстинктивно ги избягват. Аз в момента се наслаждавам на красотата на цъфнали зокуми в моя двор. Знам че са силно отровни  третирам ги като такива и проблеми нямам.
   Ако ти хвърлиш по едно око,първо на физиологията а после и на фитопатологията и хербологията,аз съм сигурен,че ще си промениш отношението и към торенето и към препаратите.
   Ето даваш пример с хербицидите ??? Ами аз мога да ти заявя,че те са най-безопасни от всички пестициди ;D . Вярно е, има селективни хербициди които се поемат и от културното растение и се разграждат от него в безопасни за него вещества. Но има и такива които изобщо нямат контакт с растението. Един широкоизползван тотален хербицид например е глифозата. Ако ти попадне на листата на чушките, спукана ти е работата но не и опасна, защото просто няма да имаш чушки та няма как да ти навреди. Попаднал в почвата е напълно безопасен защото не се приема от корена. Разбираш ли, при неправилен избор или доза, ще загине растетието но при тебе няма как да дойде. И....хайде да не стигаме до
микрофлори и фауни щото...щом ядеме чушки и домати значи още са живи ;D
   И...още нещо. Професионалистите а и любители като мене :) отдавна минахме на по съвременни средства за защита от плевели а в къщи никога не съ използвал. Ако не мога десетина квадрата да окопая или оплевя и да си ги полея с маркуча докато пуша....Имам и капково но заради цветята и жената щото ги сее на най невероятни места та няма как с маркуча ;D
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: Мило в 18, юли, 2015, 20:45
В голям двор или зеленчукова градина колкото и да не ти се иска по краищата неможе да не се мине с тотален хирбицид,щеш не щеш за да няма плевели пръскаш.Рано напролет през април пръскам мястото за външните домати и пипер с такъв хирбицид,след месец махам изгорялата трева,фрезовам и засаждам културата.Е винаги линеят първите 10тина дена и пипера и доматите,мъчат се и то до тогава докато се окопаят,после като с магическа пръчка изведнъж се поправят и тръгват нагоре.Явно останалия хирбицид исфирясва.Правил съм опит след тотален да напръскам със Зенкор + Стомп и да засадя доматите,тогава проблема е огромен с цял месец се мъчат.Другия опит е отесвам тревата и не ползвам тотален а след оформянето на лехите пръскам с горепосочените 2 хирбицида,тогава няма никакъв проблем за доматките.Така че всичко е въпрос на опит и култура в използването на препаратите. Абе тук не се ли говореше за биоземеделие !!!!!!!
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: митьо в 19, юли, 2015, 14:07
Баткото, навремето дядо ми садеше рицин по края на оградата, но аз след време спрях, защото се опасявах, че е отровен и не знаех дали няма да отрови и близкостоящите домати и лук, а и никой не можа да ми каже дали е безопасно. Според теб рицинът проблемен ли е за зеленчуци в близост? Единствената причина да го садя е борбата със сляпото куче.
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: Баткото в 19, юли, 2015, 15:36
    Съжалявам Митьо, и аз знам колкото тебе. До скоро го виждах по разни градинки явно като декоративно растение и то като се замислих сега, повече по селата, но скоро не съм го мяркал.
   Виж, копривата когато е млада се яде/моята опака баба си е засадила в едно ъгълче в двора макар че никога не е яла ;D/, татула също е отровен и излиза като плевел по нивите, плевим го но на никого даже на акъла не идва че може да се отровим. Едва ли ще ти навреди рицина  още повече като знаеш но....това е мнение на не специалист така че е невалидно.
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 20, юли, 2015, 19:09
   Ами ако хванеш една пчеличка и я разкарваш от цвят на цвят/щото сами не щат/ ей това вече ще е био ;D
 

Бомбуси – Естествено най ефективния начин за опрашване. http://amiti.org/portofolio/bombusi/
Без да се налага да ги разкарваме, както беше предложил Батко. ;)  ;D
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: ivanovbg в 20, юли, 2015, 20:50
Баткото, навремето дядо ми садеше рицин по края на оградата, но аз след време спрях, защото се опасявах, че е отровен и не знаех дали няма да отрови и близкостоящите домати и лук, а и никой не можа да ми каже дали е безопасно. Според теб рицинът проблемен ли е за зеленчуци в близост? Единствената причина да го садя е борбата със сляпото куче.

Няма страшно да направи отровно друго растение, освен ако не са в една манджа. Проблема е че многоприлича на боб и лесно можеш да го объркаш. Друг проблем са малките деца. И едно бобче им "стига".
 Бабата го сади между домати, пипер, картофи... И няма отровени  ;)

Даже искат да го вкарат в растителната защита http://agro.bg/interviews/article12030.html

Внимавай със семето и малките деца, животни евентуално, и се не бой.

Бомбуси – Естествено най ефективния начин за опрашване. http://amiti.org/portofolio/bombusi/
Без да се налага да ги разкарваме, както беше предложил Батко. ;)  ;D

Засега най ефективно е с чашката с вода и малко микроелементи при домата, за което отново благодаря. Ефекта е уникален.
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: митьо в 21, юли, 2015, 11:42
Много ти благодаря, ИвановБГ, семената ми бяха на около 14 години или малко повече, и поникнаха без напрежение.
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 03, април, 2016, 23:00
Да си дойдем на думата...  ;)
https://m.facebook.com/Морски-водорасли-екстракт-1732641440301585/ (https://m.facebook.com/Морски-водорасли-екстракт-1732641440301585/)
 
Флосина-екстракт от морски водорасли

В  растителната  биология свойствата на чужди за растението  молекули,които активират   реакцията на самозащита на растението срещу  биотични и абиотични напрежения се наричат елиситори. Морските водорасли са източник на множество елиситори, включително бета-1,3-глюкани (Laminarin), β-1,3-сулфатни фукани, карагенана и  улвани  (ulvans) (напр Cluzet и сътр., 2004 ; . Jaulneau и др, 2010 ). Бяха установени  в  екстракти от зелени морски водорасли Ulva да съдържат елиситор-активни съединения, наречени  улвани (ulvans),представляващи сложни сулфатни хетерополизахариди. Установено е  ,че   количества  само от  6 гр.в литър екстракт показват висока  елиситор активност на площ от 1 декар( Jaulneau и сътр.,2011 ) Във Флосина – екстракт от морски водорасли преимуществено преобладават  полизахаридите улвани,като препоръчаното количество екстракт за  използване е 1 литър на декар площ.Смесва се в произволни съотношения с водата необходима за пръскане на съответната площ, или в поливната вода.  Пример за ефективност на защита от брашнеста  мана при две третирания през три дни  е при боб,лози и краставици и достига индекс на защита 90 %,или при домати същия индекс  се получава срещу съдово увяхване от патогена  фузариум Fusarium oxysporumf.sp. lycopersici ( El Modafar и сътр., 2012 ).Флосина-екстракт от морски водорасли е получен по физичен метод,с неутрална реакция и не изисква специални предпазни  средства при използване.
 
 Нещо което ще пробвам тази година...  :)
Очаквам Мило и Батко да се влючат.... с дряновицата...  :P ;D

   
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: Вискяр в 04, април, 2016, 22:17
И ти ли достигна до специалиста по елиситори?  :D
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: MinaLP в 06, април, 2016, 10:29
Мдаа....и мисля да го изпробвам...  ::)
Сподели мнение за екстракта,какво мислиш?
Титла: Re: Що е биоземеделие?
Публикувано от: Вискяр в 06, април, 2016, 18:06
Прочетох му рекламното мнение миналата седмица. Не това, дето си споделила.
Насила. За да не съм критичен, случайно, напразно.
Ми... пълна неграмотност на изказа и каша в терминологията на дозиране и прилагане.
Мен ме отказа.
Ти си ентусиаст  :P , ако искаш - пробвай.