Кръчма "При Вискяр" - форум за градина и градинари

КАКВО се ВИДИ от ПОРТАТА => ТОПЛАТА МАСА => Темата е започната от: Краси Лазаров в 10, декември, 2014, 14:25

Титла: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: Краси Лазаров в 10, декември, 2014, 14:25
Здравейте,предвид лошото време през тази година и по препоръка на колегата Мило започнах да се оглеждам за оранжерия. Намерих един парник правен от хазаина,4.80/2.40 м. и утре ще започна да обработвам мястото на което ще го поставя и ще го комплектовам. Не е голям,но като за начало е добре. Обаче остава открит въпроса как да го проветрявам когато температурата се повиши,а аз не съм там. С хазаина се разбрахме да отваря и затваря,но някак си не съм сигурен и за да не пропадне зеленчука,реших да мисля по автоматизацията на проветряването.
От три дни си пишем на лични с колегата sasho41 предвид това,че той е правил нещо подобно(в тема отглеждане на пипер) и си мисля,ако кръчмаря реши да го премести тук. Днес реших,че темата може да предизвика интерес и сред вас и за това я започнах.
Преди пет години имах подобен парник и го проветрявах с вентилатор и контролер,но не е нито икономически изгодно,нито ефективно,на снимката се вижда рафтче на което сотеше вентилатора и когато контролера при 30гр. даде сигнал вентилатора издухва напред найлона на прозореца. Когато температурата спадне с два градуса вентилатора спира и прозореца се затваря от найлона. Понеже вентилатора беше стаен настолен с недостатъчен дебит понякога работеше с часове и затова се отказах от този вариант.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: Краси Лазаров в 10, декември, 2014, 15:42
  Разгледах обстойно два варианта за автоматика. ПЪРВИЯ на принципа на хидравличен цилиндър ето тук има информация http://www.ibd.bg/uploads/files/article_229/files/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B6%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F.pdf за съжаление телефона е изключен и не се знае какви са цените. Но ако се намери такъв цилиндър в нета има много клипчета в които се вижда как работи. Ето едно тук много подробно е разказано

http://www.youtube.com/watch?v=AJPlJuFARD0.

    ВТОРИ вариант е отваряне с електрически двигател,който е свързан с датчик за температура. Намерих линейни двигатели за сателитни антени за около 50/60 лв. ,обаче освен двигател са нужни: стойка за укрепване на двигателя,датчик,трансформатор за 36 V,изправител и две релета за 220V,които ще се използват за автоматиката. Идеята е контакт от датчика да се комутира през двете релета,които да реверсират двигателя,когато температурата стигне зададената едното реле подава захранване на двигателя той разтяга щока и отваря врата или прозорец,а когато температурата спадне до настроената стойност другото реле подава напрежение с обратен поляритет и двигателя прибира щока и затваря врата или друго нещо. Двигателя им крайни изключватели така че не се налага да ги предвиждаме в схемата.

http://www.youtube.com/watch?v=WYv8c4v_m1w

   ТРЕТИ вариант за него вижте клипа

http://www.youtube.com/watch?v=SkeYf1axsvs

на пръв поглед изглежда странно,но със сигурност ако се осмисли как да се направи би имал приложение
   Още не съм избрал за себе си как да постъпя ,първо искам да разбера цената на хидроцилиндрър,ако има тук в България,след това ще мисля и смятам. Ако имате идеи и мнения моля споделете,за да развием темета и да бъде полезна.
 
 
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: Краси Лазаров в 11, декември, 2014, 20:43
И един нестандартен начин за автоматично проветряване с две бутилки и шлаух между тях. Голямата бутилка е пълна на една трета и е свързана със шлаух към малката и двете бутилки са надолу с отворите. Малката е закачена на прозорчето,което ще се отваря,самия прозорец е с тежест в долния край,за да може да се върне след като е отворен. Когато голямото шише се нагрее от слънцето въздуха в него се разширява и избутва по шлауха водата в малкото шише,което когато се напълни натежава спуска се надолу и отваря прозорчето. На дъното на малката бутилка се пробива малка дупка,за да може водата постъпвайки в него да изгони въздуха от малкото шише и да се пълни с вода. След като голямото шише изтине засмуква обратно водата от малкото шише в себе си,като през дупката в малкото шише влиза въздух,за да може водата да се върне обратно в голямото шише. Малкото шише се изпразва от водата и противотежестта връща прозорчето в началното положение. Елементарно но много ефективно,може би това ще е моят начин.
Днес събрах оранжерията,изтесах тревата и прекопах,остава да укрепя шприглите,а напролет вратата,прозорчетата и найлона.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: ivanovbg в 11, декември, 2014, 21:26
Дървото доста изметва от влагата и едва ли ще се движи винаги лесно. Виж ако не поливаш.... ;)

Шишетата са си идея, но не ми се вярва да е толкова лесно. Лятото пълня бутилки с минерална вода за вилата. Сутрин ги взимам оттам, после отивам на работа и след работа пълня. В началото се надуваха в колата и дъното им се изправяше. Покривах ги, но пак. После се сетих да оставям леко отворени 2 прозореца и не се надуваха. Полупразни затворени бутилки е имало по двора но не съм забелязал да се издуват лятото.

Коефициента на температурно разширение е средно 0,0033 за градус така че 1литър ще си увеличи обема с 3 куб. см. Не знам дали е достатъчно. Трябва да се пробва.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: Краси Лазаров в 12, декември, 2014, 08:49
Сън не спах докато не пробвам  ;),сутринта в 6 часа станах и направих пробата. Две шишета от 500 мл. пробих капачките сложих "щуцери" от химикалка,шлаух 5мм. и леко нагрях шишето със сешоар водата тръгна веднага по шлауха и започна да пълни второто шише. След това опитах със шише от 11л. ,пак стана но по-бавно,защото обема на това шише е много по-голям и трябва повече време да се загрее. Докато не опитам при слънчево време на остъкления балкон все още няма да съм сигурен в системата,но мисля ,че ще се получи. Според мен най-важната настройка е в нивата на двете бутилки,ако горната е доста по-високо е необходимо долната да изтласка повече вода,за да напълни шлауха до горната бутилка,но всичко е свързано с проби,а мен не ме мързи хич.
 За дървото си прав,обаче понеже реших да мина възможно най-тънко за този парник поради многото харчове по градината се спрях на дърво,но имам и вариант от алуминиев профил за комарник 9лв. 6 м. и ще стане изискано. Планирал съм да направя две прозорчета на двете тесни части на парника,за да може да се проветрява добре. Ако не стане с бутилките ще търся резервни варианти,защото хидроцилиндър с механика отварящ до 7кг. тежест струва 80 лв.  :'( Пробите продължават,че зимата е дълга и трябва да се уплътнява времето.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: ivanovbg в 12, декември, 2014, 10:35
Става и със стар винтоверт от битака. Слагаш на патронника една шпилка, а на гайката връзваш стойката. Има и реверс и с 2 ключета и едно термореле си готов.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: Мило в 12, декември, 2014, 11:19
Ей колеги завиждам ви на мерака,знаете ли колко време ми отнема през пролетта да обиколя всички оранжерии 2 пъти на ден,отваряне сутрин и затваряне вечер.Ако трябва да правя тия  системи за всички проветрители които имат оранжериите ми сугурно ще загубя едни осигуровки за една година,да бе и да ощетя държавата,айде нема нужда  :D
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: sasho41 в 12, декември, 2014, 15:42
Ако не стане с бутилките ще търся резервни варианти,защото хидроцилиндър с механика отварящ до 7кг. тежест струва 80 лв.  :'( Пробите продължават,че зимата е дълга и трябва да се уплътнява времето.

Бутилките със водицата може и да станат(да отварят и затварят) но няма да ти вършат работа.
Тази голяма бутилка- 5,7,10 л. до като се стопли на 50-60 гр. какво ще стане със въздуха в парника?
Нали и той ще е на около тази температура, че и по голяма.
Не зная къде си го видял този цилиндър хидравличен който вдига 7 кгр., но със елементарни сметки
ако челото на буталото е само 1 кв.см. и налягането 50 атм. поне(защото е хидравличен) ще вдига 50 кгр.
ако е пневматичен цилиндър при 6 атм. ще вдига 6 кгр. Но става дума за цилиндър с диаметър на буталото
 12-13 мм. Т.е. като метална химикалка.
 Ако цилиндър пневматичен е с външен диаметър 32мм. то буталото му е поне ф25мм. почти 5кв.см.
При 6атм. ще може да вдига около 30кгр.
 Някъде прочетох че гранулите от които правят пластмасови изделия били със много голямо обемно
разширение. Един съд с голяма повърхност се напълва с гранули и останалото пространство м/у гранулите
със трансформаторно масло. След това повтаряш пластмасовите бутилки. Просто ти подхвърлям идеи. :-[ :-[ :-[
Същата идея я има в "Умната оранжерия" но без подробности, само че цилиндърът тежал повече от 100кгр.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: Краси Лазаров в 13, декември, 2014, 19:59
Вчера за щастие имаше слънце и направих пробите,не е необходима висока температура,при около 17 гр. на слънце на остъкления балкон водата тръгна по шлауха ,а на 23гр. напълни около 100мл. в другото шише. След това сложих черно фолио на голямата бутилка и започна по-бързо да пълни. Прозорчето ще е с размери 80/50 от летвички и найлон ще е много леко,надявам се около 300 мл. вода да го отворят,защото ще е на ос малко над центъра. Ще му сложа долен ступор да не се отваря повече от хоризонтално положение и горен ступор като се връща да има ограничител. Направих система с две горни шишета все едно едното е тежеста на прозорчето и другото като се напълни да дръпне първото,но слънцето се скри,а днес е .............. мъгла цял ден. Ако голямото шише се пълни от малкото през шлауха се увеличава налягането в голямото шише и не се налага на въздуха когато се загрява първо да изпълва обема на голямото шише,да го издува и чак след това да изтиква водата към малкото,защото обикновено тези шишета са меки.
 Хидравличния цилиндър е напълнен с някакъв вид парафин,който има голям коефициент на разширение по-евтините са до 7кг. и струват 80 лв. ,а тези над 20 кг. со над 200лв. http://www.groworganic.com/automatic-vent-opener.html
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: Краси Лазаров в 13, декември, 2014, 20:07
Ей колеги завиждам ви на мерака,знаете ли колко време ми отнема през пролетта да обиколя всички оранжерии 2 пъти на ден,отваряне сутрин и затваряне вечер.Ако трябва да правя тия  системи за всички проветрители които имат оранжериите ми сугурно ще загубя едни осигуровки за една година,да бе и да ощетя държавата,айде нема нужда  :D
Винаги съм завиждал на тези,които живеят до градините си,аз изобщо нямаше да се занимавам с автоматично отваряне,защото става за секунди,но ако си там всеки ден. Сега обаче първо говорих с хазаина и той обеща ама мисля и част от разсада да го държа там,а забрави ли да отвори ще стане много зян. Другия вариант е да ходя всеки ден да отварям и след това да чакам да стане време за затваряне и като сметна и бензина и времето наистина доматите ще ми станат златни. Та затова искам да автоматизирам процеса,имам време до април за експерименти и идеи.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: ivanovbg в 14, декември, 2014, 10:55
Колкото повече го мисля , плюсовете при хидравличния цилиндър са много. Няма нужда от електричество и от допълнителни терморегулатори, фабрично тествани. Шишетата ми се струват ненадеждни макар че блазнят с цена, но с тази малка сила от порядъка на няколко стотин грама се иска добър баланс на прозореца и не знам какво би се получило във ветровит ден.

От друга страна е заложена цялата продукция в парника. Ако не сработи има голяма вероятност да стане всичко зян. Тока пък дава възможност за обратна връзка по гсм или интернет.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: Краси Лазаров в 14, декември, 2014, 19:38
Днес направих рамка и прозорче горе долу 45 на 80 см.,окачих прозорчето на рамката като оста е малко над средата,за да може да се връща от тежестта на прозорчето. Цялата конструкция я заковах за една работна маса с няколко градуса наклон в посоката на отваряне,за да може при затваряне да прилепне плътно по рамката,сложих два ступора единия за максимално отваряне до водоравно положение на прозорчето ,а другия ступор при затваряне да не подминава и да отваря в другата посока. Оста на която виси прозорчето са да винта 3,5/50 мм.минават през две дупки на прозорчето и са завинтени в касата/рамката с тях направих настройка на системата. В горния десен ъгъл от страната на отваряне заковах летвичка на която вързах шишето което отваря прозорчето. Само от тежестта на празно половин литрово шише прозорчето се отваря до ступора,много леко работи всичко ,но зада се балансира и да не го клати вятъра сложих тежест в долния край на прозорчето и сега с около 150 мл. вода се отваря. Всичко е въпрос на настройка,смятам че тази система може да работи добре,но очаквам слънце за пробите. Поиграх си и с баланса на течноста спрямо газа в голямата бутилка и сега само с дъха си ккато стопля бутилката вдига нивото с 50/60 мл. Пробите продължават до постигане на отлични резултати.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: ivanovbg в 14, декември, 2014, 22:08
Не е ли малко това прозорче?
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: Краси Лазаров в 15, декември, 2014, 08:06
Размерите са такива заради материала ,който имах това е за проба в къщи на парника ще е различно.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: Краси Лазаров в 19, декември, 2014, 09:31
От два дни времето е по-топло и има слънце,така че опитите са към края си. Смятам че завършиха успешно и мога да препоръчам на всички желаещи този метод за автоматично и безпарично  ;) отваряне на прозорец на парник или оранжерия. В клипа съм обяснил всичко.

http://www.youtube.com/watch?v=t9vd3K44W1k
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: nkanavrov в 19, декември, 2014, 11:01
Браво колега.Да ти е честита новата придобивка.Ще откраднем това-онова от твоите опити ,преди да ти е излязъл патента  ;) ;) ;). Браво и за пипера - ще правиш салата от пресен пипер за 8-ми март.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: Мило в 19, декември, 2014, 16:01
Браво Краси,екстра е станало,майстор си,мерака е голямо нещо.С тоя разсад пипер за 8ми март верно ще береш,още веднъж браво и успех в градинарството.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: галин в 19, декември, 2014, 19:44
Браво,станало е като по учебник.Дано и на практика да го приложиш така лесно и големи добиви да изкараш.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: любител в 10, януари, 2015, 15:38
Браво, супер е станало и определено мисля да се възползвам когато живот и здраве започна да си правя оранжерията. Въртяха ми се две идеии в главата и ако си съгласен да ги пробваш (ако опитната постановка е още сглобена на терасата :-) ). Как мислите, дали ще има смисъл ако в голямото шише с вода се добави известно количество спирт? Логиката ми е, че спирта като по лек ще застане над водата, ще започне да се изпарява пръв и то много преди водата като от това мисля, че цялата система ще стане много по бърза (динамична) и с много по малко забавяне при реакцията. В същото време смятам, че спирта ще позволи да се "изтласква" по - голямо количество вода в млкото шише. По - голямото количество вода в малкото шише пък е свързано с втората ми идея. Ако се добави в конструкцията пружина чието усилие да е насочено към затваряне на проветрителя, ще се получи безстепенно регулиране на ситемата. Сега в момента в който количеството вода в малкия съд стане точно определено количество и прозорчето се отваря, когато спадне под определеното количество то се затваря, или казано по друг начин е включено - изключено. С пружина ще може да остава отворено примерно на 20% и колкото по топло става толкова повече ще се отваря (но не и веднага да се отвори докрай). Ще наподобява максимално хидравличните цилиндърчета разработени за конкретната цел.
Само трябва да се внимава да не се прекали със спирта :-), един път защото може да "надуе" шишето и втори защото няма да е добре за главата ако се прекали с него :-).
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: ivanovbg в 10, януари, 2015, 19:11
  Как мислите, дали ще има смисъл ако в голямото шише с вода се добави известно количество спирт?
Не става! Много голяма грешка е да се слага на работно място водката и салатката. Хем ще ни боли главата, хем ще опущим работата  ;)
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: tauri в 22, януари, 2015, 09:36
Здравейте! Чета с интерес това, което се публикува от вас. Аз съм хоби градинарка, но имам огромно желание да си направя парник. Та по въпроса за автоматичното проветряване. Ще ви кача два-три линка на фирми, които продават този уред. Те са руски. http://www.kinplast.ru/catalog/?ID=1964#close http://japtorg.ru/category/avtomat/ http://vseoteplicah.ru/osveshhenie-otoplenie/provetrivanie-teplicy.html Както падна курса на рублата са много изгодни, ако разбира се имате начин да ги доставите.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: bulchem в 23, октомври, 2015, 14:46
  Разгледах обстойно два варианта за автоматика. ПЪРВИЯ на принципа на хидравличен цилиндър ето тук има информация http://www.ibd.bg/uploads/files/article_229/files/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B6%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F.pdf за съжаление телефона е изключен и не се знае какви са цените. Но ако се намери такъв цилиндър в нета има много клипчета в които се вижда как работи. Ето едно тук много подробно е разказано

http://www.youtube.com/watch?v=AJPlJuFARD0.

    ВТОРИ вариант е отваряне с електрически двигател,който е свързан с датчик за температура. Намерих линейни двигатели за сателитни антени за около 50/60 лв. ,обаче освен двигател са нужни: стойка за укрепване на двигателя,датчик,трансформатор за 36 V,изправител и две релета за 220V,които ще се използват за автоматиката. Идеята е контакт от датчика да се комутира през двете релета,които да реверсират двигателя,когато температурата стигне зададената едното реле подава захранване на двигателя той разтяга щока и отваря врата или прозорец,а когато температурата спадне до настроената стойност другото реле подава напрежение с обратен поляритет и двигателя прибира щока и затваря врата или друго нещо. Двигателя им крайни изключватели така че не се налага да ги предвиждаме в схемата.

http://www.youtube.com/watch?v=WYv8c4v_m1w

   ТРЕТИ вариант за него вижте клипа

http://www.youtube.com/watch?v=SkeYf1axsvs

на пръв поглед изглежда странно,но със сигурност ако се осмисли как да се направи би имал приложение
   Още не съм избрал за себе си как да постъпя ,първо искам да разбера цената на хидроцилиндрър,ако има тук в България,след това ще мисля и смятам. Ако имате идеи и мнения моля споделете,за да развием темета и да бъде полезна.
 
 
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: Краси Лазаров в 21, февруари, 2016, 16:57
Здравейте колеги,ще дойде времето когато ще трябва да проветряваме,особено ние дето сме надалеч от оранжериите  си. Затова рано пиле рано пее,колегата Алекс направи автоматично отваряне и взех от него някои идеи.
Става въпрос за отваряне на врата на оранжерия с линеен двигател за сателитна антена.
Ето какъв си избрах и поръчах http://satcom-bg.net/product.php?id_product=344
Това е термоконтролера  снимка № 4   http://olx.bg/ad/termokontroler-termoregulator-50-1300c-sonda-regulator-na-temper-ID2JTEL.html
Захранване 12 в. и контактор с бобина на 220 в. за командване на мотора.
Това са снимки на оранжерия има и клип https://fotki.yandex.ru/users/air-chomba/album/155003/
Мотора ще управлявам и реверсирам с термоконтролера,който има хистерезис 15 гр. и контактор за 220 волта с нормално отворени и нормално затворени контакти. Освен това ще имам и един прекъсвач с който ще отварям вратата когато трябва да влизам в оранжерията.
Та ето как съм го замислил,термоконтролера го настройвам да затвори контакта си да кажем на 27гр. През този конакт се подава захранване на бобината на контактора и през негови контакти се подава  постоянно напрежение до мотора. Той отваря вратата до толкова до колкото е настроен и крайният изключвател на мотора го спира. Ватата е отворена,когато температурата падне до определена от мен стойност,контакта на терморелето се отваря,бобината на контактора се обезточва и през други контакти на контактора се подава напрежение с обратен поляритет към мотора,той затваря вратата и крайният му изключвател го  изключва.
Хубаво е да начертая схемата,но ще стане по-късно.
Моля за мнение от колеги които са правили подобно нещо,къде са слабите страни и дали  може още нещо да се добави към това което съм изложил по-горе.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: Краси Лазаров в 21, февруари, 2016, 18:24
Ето схемата
(http://media.snimka.bg/s1/5196/036636109-big.jpg?r=0)
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: ivanovbg в 21, февруари, 2016, 19:32
А контактите за реверса кой ще управлява. Крайни изключватели предвидил ли си? Трябва да провериш дали терморегулатора си запазва настройките при отпадане на напрежението. Щот ако спре тока се сещаш, че повече може и да не отвори докато не го видиш и програмираш. Аз бих заложил на механичен терморегулатор.
Нещо не мога да намеря характеристиките на моторчето. По късно ще ти направя схема.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: Краси Лазаров в 21, февруари, 2016, 20:50
Бобината която съм означил с К и кръг около нея е на контактора чиито контакти от 1 до 4 управляват реверса на мотора,а мотора има вградени крайни изключватели.
Това което казваш за настройките,че може да изчезнат при спиране на тока е проблем. Ще питам преди да направя поръчката.
Първо мислех за механичен терморегулатор,но не знам дали ще имат хистерезис повече от 10 гр.,а е не намерих за по ниски температури от 50 гр. Имам електронен ето го http://aquatherm-bg.net/editor/files/09_euro_thermostat_bg.pdf  обаче максималният хистерезис при него е 2 гр. Иначе е идеален работи с две батерии по 1,5 в.,но при променливо време ще отваря и затваря при всяка малка промяна в температурата.
Другото за което не съм много сигурен е захранването,ще ползвам зарядно за акумулатор,за да не купувам друго и не знам колко време може до остане включено. Принципно трансформаторите могат доста дълго време да работят без товар.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: sasho41 в 21, февруари, 2016, 22:51
Първо мислех за механичен терморегулатор,но не знам дали ще имат хистерезис повече от 10 гр.,а е не намерих за по ниски температури от 50 гр......... Другото за което не съм много сигурен е захранването,ще ползвам зарядно за акумулатор,за да не купувам друго и не знам колко време може до остане включено. Принципно трансформаторите могат доста дълго време да работят без товар.
Мога да ти предложа да използваш терморегулатор от бойлер "Дипломат", но не старите с биметалният стержен,
а тези новите които са с медна тръбичка дълга около 600 мм. В темата "Торене на пипер" имам една снимка
на корита за разсад пипер, там ми поддържа от22 гр. до 25 гр. безотказно. В оранжерията в тунелче ми пази
домати от измръзване- вкл. на 7 гр. и изкл. на 12 гр. Но имай предвид че само с едно място на отваряне няма да постигнеш това което искаш т.е. ефективно проветрение. Погледни "Умната оранжерия" от Курдюмов(дано не греша за името) там има доводи за това къде да бъдат проветрителите за да се проветрява ефективно и да се запазва влагата. Ако искаш нещо по умно и не толкова скъпо, има логически релета на  Сименс, Омрон, Шнайдер-
Електрик  с които можеш да правиш каквото поискаш. Да поддържаш влага на почвата от- до, влага на въздуха....
температура в парника и каквото ти доиде друго на ум. Но всичкото е пари и мераци. А за зарядните и трансформаторите нямаш грижа, щом не ги претоварваш.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: ivanovbg в 22, февруари, 2016, 00:08
С два терморегулатора можеш да постигнеш хистерезис какъвто си поискаш. Имас механични - примерно: http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B3%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80+09+TY90B2 или http://hobbykit.eu/termostat-ot-5-do-30c

Ако пък на това термореле преместиш R5 от 3 на 2 краче на интеграла и го замениш с потенциометър можеш да получиш хистерезис какъвто поискаш https://vikiwat.com/termoregulator-thermo-relay-termorele-250vac-10a-bg.html
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: Краси Лазаров в 22, февруари, 2016, 08:10
Благодаря за предложенията,ще ги обмисля и ще взема решение. Терморегулатора за който писах вчера си запазва настройките при изключване на тока.
Миналата година отварях прозорец 110/60 см. с шишета и действаше безотказно. Вратата я отваряхме по график трима и затова реших сега да я автоматизирам,за да няма..... забравих  :'(. Някой път като отивах след 10 ч.  вратата не беше отворена и вътре беше много топло,но хазаина преценил,че не трябва да отвори,защото като тръгвал на работа било мрачно.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: ivanovbg в 22, февруари, 2016, 08:22
Не е ли по добре да направиш няколко прозореца?
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: alex в 22, февруари, 2016, 10:29
Да ви покажа моето решение, а тази година ще споделям и отзиви ;) Доста време умувах над него, а сега като го направих ми се струва, че не е нищо сложно.
(http://prikachi.com/images/796/8427796g.jpg) Е тук е малко каша, но после го направих на платка.

https://www.youtube.com/watch?v=gcnWQWkL9e0&feature=youtu.be

Сега ме притеснява, затова и реших да напиша, дали при отворен прозорец от едната страна и при отворена врата от другата вътре в тунела, който ще е отворен от двата края ще може да се проветрява с цел да не ги сваря. Ще трябва да направя малко проби. :)
Изпробвах за една нощ с духалката и съм със смесени чувства :) Доволен съм от температурата, но равносметката от изхабения ток е 2 лв. за нощ. Явно и тук ще прибегна до терморегулатор с цел по прецизна и ниска температура 6-7 градуса.
(http://prikachi.com/images/149/8648149l.jpg)
Извън оранжерията при температура минус -1.6 градуса, вътре е подържало 12 градуса, а нейния механичен термостат не позволява по-ниско.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: Краси Лазаров в 22, февруари, 2016, 22:07
Мислих върху това как да увелича хистерезиса на терморегулатора който имам,а той е максимум два градуса. Говорих и с един колега той ми даде идея,взех поялник уред и точно да го подхвана и ми хрумна една мисъл.
Да кажем настроя релето да включва на 27 гр.,мотора отваря вратата,температурата пада с два градуса за около 4 мин. при отворен прозорец(днес го проверих), релето подава захранване към мотора и затваря вратата,така може да направи доста цикли за един ден и явно няма да върши работа.
Обаче ако настроя релето да отваря вратата на 20 гр.,а прозореца съм го настроил да отваря след 26гр.то тогава няма да стане веднага течение,за да падне рязко температурата и тя ще продължи да се покачва(ако е слънчево) до 26/27 гр. и ще отвори прозореца,а температурата ще се задържи в граници 24/27 гр. а може и още леко да се покачи. Когато температурата навън спадне ,а вътре стане 18 гр. термостата ще затвори вратата. Днес когато беше вътре 27гр. отворих вратата и прозореца,температурата спадна до около 21 гр.с 3 гр. повече от температурата на затваряне и леко започна да се покачва.
Вярно че нещата са винаги относителни и ден с ден не си прилича обаче според вас да ли ще се получи по този начин?
На теория ми изглежда,че ще стане,но утре като дойде мотора започвам проби на балкона. :D
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: ivanovbg в 22, февруари, 2016, 22:34
Ето в това отношение руските механичните са по добри. Не са отворено затворено, а са малко отворено.... повече отворено ... много отворено... и те така регулират аналогово температурата.
Не знам какъв е варианта да си ги изработим. Примерно за цилиндър може да се ползва детска пръскаща пушка. Запушва се отдолу и да се пълни с някаква течност,но каква??
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: ivanovbg в 23, февруари, 2016, 02:10
Адаш,я виж какво открих http://ru.aliexpress.com/item/Replacement-Window-Opener-Auto-Vent-Automatic-Greenhouse-Cylinder/32396060740.html?ws_ab_test=searchweb201556_1,searchweb201644_2_505_506_503_504_502_10001_10002_10017_10010_10005_10011_10006_10003_10004_10009_10007_10008,searchweb201560_8,searchweb1451318400_-1,searchweb1451318411_6452&btsid=90b556db-0d4d-4924-a714-39eab40647ca

Притазицена заслужава ли си тези контролери и електрики?
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: alex в 23, февруари, 2016, 08:37
Адаш,я виж какво открих http://ru.aliexpress.com/item/Replacement-Window-Opener-Auto-Vent-Automatic-Greenhouse-Cylinder/32396060740.html?ws_ab_test=searchweb201556_1,searchweb201644_2_505_506_503_504_502_10001_10002_10017_10010_10005_10011_10006_10003_10004_10009_10007_10008,searchweb201560_8,searchweb1451318400_-1,searchweb1451318411_6452&btsid=90b556db-0d4d-4924-a714-39eab40647ca

Притазицена заслужава ли си тези контролери и електрики?
(http://prikachi.com/images/772/8427772Z.jpg)
Много е удобно, ползвам го на единия прозорец, но ако го монтираш на вратата няма как да влизаш, освен ако нямаш резервен вход :)  Но за прозорец е много добро. Мисля и на тавана на оранжерията да сложа прозорец с такъв механизъм.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: ivanovbg в 23, февруари, 2016, 20:12
Аз вече си поръчах две. :)
Ножицата мисля да я направя от профилите за гипсокартон.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: Краси Лазаров в 23, февруари, 2016, 21:44
Днес получих две пратки с по един мотор,от Пловдив и Бургас. Нещо са объркали и едната пратка я отказах. Мотора с доставката ми струва 32 лв. Първо го тествах на 12 В. отвори щока за 4 мин. и се притесних,защото ми се стори малко слаб. След това го пуснах на зарядното за винтоверта на 25 В.,отвори за две мин. и мощността му е супер. Доволен съм в четвъртък ще го монтирам и ще го тествам на оранжерията. След това остава и терморегулатора,ако при тестовете моят не се справи.
Благодаря за съветите и подкрепата,винаги сте ми полезни.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: Краси Лазаров в 24, февруари, 2016, 13:04
Нещата се подреждат леко по леко. Намерих захранване за ЛЕД осветление,24 В. 3,5 А с него мотора пее,за 1,25 мин. отваря и мощността е супер. Поиграх си с автоматиката,навързах всичко и работи успешно. Реверсирам мотора с два нормално отворени и два нормално затворени контакта от контактор 6 А . Вързал съм ги от единия край,отворен със затворен,а от другата страна на кръст(да кажем 1,2,3,4 са контактите 1и2 затворени,3и4 отворени,от едната страна мост между 1/3 и 2/4 от другата 1/4 и 2/3 ). Имам вързан прекъсвач паралелно на контакта на програматора с него ще отварям вратата,когато отида там и е затворена. Според мен няма нужда от втори прекъсвач,който да затваря вратата,защото при достигане на програмираната ниска температура вратата се затваря автоматично.
Днес ще ми донесат и планки от шини за високо напрежение,60/4 мм. с които ще монтирам мотора в оранжерията.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: Краси Лазаров в 25, февруари, 2016, 18:34
Ето го резултата от няколкодневни проби и мислене.
http://www.youtube.com/watch?v=i5vKQpPWN1I
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: ivanovbg в 25, февруари, 2016, 20:16
Екстра е. Евентуално с едно въженце може да отваря и прозореца.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: Краси Лазаров в 26, февруари, 2016, 10:07
Финалният резултат на табло автоматика  ;D малко е като навремето ТНТМ обаче без пари  ;)
(http://media.snimka.bg/s1/5204/036651551-big.jpg?r=0)
От ляво вход 220 В. и изход 24 В. за мотора,от дясно клемата е за датчика и прекъсвача за отваряне на врата. Захранването е импулсно,релетата са за 12В. вързани последователно
Сега малко за механичните настройки на отваряне,най-тежко на мотора е в началният момент на отваряне на вратата,така че трябва да се има в предвид вратата да не опира някъде в касата. Моята имаше този проблем,но след като я прогоних всичко е ок. За да може да се настои да отваря и затваря до край,се започва при затворена врата и ръката ми е на прекъсвача за всеки случай. Планката на която е хванат мотора може да има няколко отвора по дължина за регулировка. Другата планка,която е закрепена на вратата е "Г-образна"късата част на Г-то се прикрепя към вратата,а на дългата част се прикрепя с винтове на 90 гр. трета планка за връзка със щока на мотора. Задължително трябва да има дължина поне 20 см. и отвори по дължина и ширина за настройките. Това е не е трудно.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: Краси Лазаров в 28, март, 2017, 18:52
Здравейте колеги,автоматичното отваряне работи добре. Недостатък е когато има вятър и вратата въпреки стопера се блъска и планките с които е хванат мотора се кривят. В събота вятъра е бил доста силен и планката към вратата се беше извила нагоре под 90гр. а планката към оранжерията почти беше изскубната. Знам че единственото решение е при вятър да не се отваря вратата,но не винаги съм там и стават бели.
Премислих доста и реших да направя заслон от гредички и найлон зад вратата когато е отворена,за да не надува вятъра вратата като платно на кораб. Вратата е с размери 170/110 см. успоредно на нея при отворено положение ще сложа три гредички и найлон с размер 200/250 см. Въпроса ми и дали това ще помогне и ако не дайте друга идея.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: Вискяр в 28, март, 2017, 22:52
Без снимка, за да се прецени, ще е труден всеки съвет.
Освен по-здрави планки, за да не ги кърти вятъра.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: alex в 29, март, 2017, 10:29
Краси, със западния вятър нямам проблем защото съм я стопирал със няколко реда циментови тухли. Проблема идва с източния, тласка я в посока затваряне. Миналата година усилих планките, добавих още една панта и допълнително закрепих мотора на още едно място. Също така монтирах и два профила на вратата на кръст, вързани към буталото на мотора. Това със заслона е добра идея, трябва да го погледна и обмисля, къде може да се закрепи конкретно при мен. Успех!
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: Краси Лазаров в 29, март, 2017, 10:46
Възможно е да го направя на буквата Г с палета и найлон или със старите врати от апартамента. С укрепване няма да стане миналата година вятъра пред мен откъсна вратата от пантите.
Титла: Re: Автоматично проветряване на парник или оранжерия
Публикувано от: alex в 29, март, 2017, 11:47
Възможно е да го направя на буквата Г с палета и найлон или със старите врати от апартамента. С укрепване няма да стане миналата година вятъра пред мен откъсна вратата от пантите.
и ние преди седмица сменихме дограмата и се чудя какво да правя старата ПВЦ дограма, има 3-ри рамки + съклопакет 2 метра на 1.80, отделно и врати. Проблема е, че не трябва да вдигам големи тежести, а тези стъклопакети бая си тежат, около 60 кг и повече - иначе много приложения могат да се намерят  :)