Кръчма "При Вискяр" - форум за градина и градинари

КАКВО се ВИДИ от ПОРТАТА => ТЕХНИТАРСКА МАСА => Темата е започната от: nkanavrov в 14, ноември, 2014, 19:46

Титла: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: nkanavrov в 14, ноември, 2014, 19:46
Реално стопанската година приключва.Кой какво произвел ,кой какво реализирал , кой къде сгрешил , кой какво ново научил и др. тепърва ще коментираме през зимните месеци. Факт е обаче , че само след има няма два месеца ще започнем да стягаме разсадите за новия сезон.Иска ми се да покоментираме по въпросите  на допълнителното изкуствено осветяване на разсадите.

(http://cdn.shopify.com/s/files/1/0504/4713/files/cannabis-hydro-grow-led-grow-lights-depot_1024x1024.jpg?3767)

Аз лично до тази година използвах 4бр. луминисцентни лампи от по 35 вата , светещи в червения и синия спектър на светлината.До тук добре ,но са ми недостатъчни за новата оранжерия за разсадите.Най-лесния отговор е -купуваш още ! Първо не са евтини и второ си мисля дали няма да е по-рационално ,включително и като цена ако поставя ЛЕД осветителни ленти .Да купя с червена светлина , със синя светлина и да ги монтирам над рафтовете за разсади . Чел съм , че червената светлина трябва да е 3-4-5 пъти в повече от синята. Дори мога да пусна и една бяла лента за по добра видимост. Растенията най-вероятно няма да се възползват от нея , но това ще е за мое удобство.ЛЕД лентата не излъчва топлина ,така ,че има вариант да се поставя в непосредствена близост до растенията с цел максимално използване на светлината. Всичко това ми се върти в главата  , но си признавам , че не съм технически гении и не мога да преценя както количество необходима лента / за 1 кв.м. / така и дали това което си мисля  ще е ефективно. Нека всеки който е по-запознат да се включи в темата.

(http://3.bp.blogspot.com/_x1gMiACCvbY/TNSG1AfFtDI/AAAAAAAAAJE/dw6LbK-aYPM/s1600/Module_small.jpg)
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: nkanavrov в 16, ноември, 2014, 15:22
15 прегледа до момента и " ни дума , ни вопъл ни стон " Нямате ли мнение ? Не ползвате ли допълнително осветяване ? :( :( :(
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Краси Лазаров в 16, ноември, 2014, 16:33
Здравей,аз правя опити от мин. година с лед лампи. Първо опитах със студено бяло,защото такова имах под ръка. Останах доволен разсада не се издължи и се развиваше добре. След това си поръчах от ибей светодиодна лампа със сини и червени диоди,това което установих е че дори при слънчево време растенията ориентират листата си към лампата. С две думи доволен съм от лед лампите по компактни са,по-икономични и по-дълготрайни. В коридора си монтирах една 4 ватова и почти не я гасим.
Това е една полезна статия на руски http://www.tomat-pomidor.com/2013/03/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D1%8B%D0%B9-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D0%BA/
С лед ленти мисля,че ще свършиш работа само е нужно да си направиш нужните сметки. Въпреки че дават по-голяма мощност,която е нобходима за осветяване на 1м2,аз установих,че 16W лед лампа е достатъчна.
Моята лед лампа има 24 сини диода и 75 червени и е 15 W . Аз бих ти предложил да ползваш и луминисцентните и да пробваш с лед лампи и ленти,които за мен са пъти по-добри най-малко за това,че не си променят параметрите като луминисцентните .
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: ivanovbg в 16, ноември, 2014, 20:24
Имаше някакви дължини на вълните които са важни, а не просто червена, синя. Реално мощните светодиоди са ултравиолетови и това което свети е луминифор като в пурите. Хубавото е , че имат спецификация и там пише дължината на светлинните вълни. Иначе и идея си няма колко е нужно осветление на м2.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Вискяр в 18, ноември, 2014, 02:19
(http://www.citruscollege.edu/lc/archive/biology/PublishingImages/c06_06.jpg)

(http://miracleoflightandcolour.imanisiteler.com/8_clip_image047.jpg)

Чел съм , че червената светлина трябва да е 3-4-5 пъти в повече от синята.

Цитат
най-полезна е графиката за rate of photosynthesis - както се вижда въпреки че синият цвят например се абсорбира в по-голяма степен (по-висока relative absorbtion), то червеният пък се усвоява по-добре за целите на фотосинтезата и въпреки по-слабата си абсорбция всъщност е по-ефективен за растенията, затова при констуриране на луминисцентно или светодиодно фитоосветление обикновено се смесват син и червен спектър с отношение примерно 1:3 или дори 1:4, а понякога се добавя и оранжево за да се отчете този малък пик който е преди червеното и за който е отговорен Хлорофил "Б".
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: ХЕРА в 18, ноември, 2014, 15:59
Аз също се интересувам от дооснетяване на разсадите.
За жалост колкото и да се напъвам-се чувствам като индианец  :-[
Имам стар учебник по зарзаватчийство от 1974 година-стъпил е на сериозни проучвания и литература.
Та в него статията за светлината е много интригуваща--ще се опитам да цитирам пасажи:
....За зеленчуковите растения и за микроклимата в култивационните съоръжения значение имат 3 сектора на слънчевия спектър:ултравиолетовите лъчи с дължина на вълната от 0,290 до 0,400 нанометра,видимите светлинни лъчи с дължина на вълната от 0,400 до 0,760 нанометра и инфпачервените лъчи с дължина на вълната от 0,760 до 100 нанометра.
За развитието на зеленчуковите растения най-голямо значение има видимата част на спектъра.При наличността на тази светлина, нарена ФАР-фотосинтетично активна радиация, в растенията протичат жизнено важните физиологични процеси, като фотосинтезата, образуване на хлорофил, синтез на витамини и други вещества.Тези процеси протичат най-активно в червения и синьовиолетовия участък на спектъра.80-90% от падналата светлина се поглъща от зелените листа, 5-12% се отразяват и 5-8% се отразяват.
.....
Най-взискателни към светлината са културите, чиито филогенезис е протекъл близо до екватора-дини, пъпеши, едроплодни пипери, домати.Оптимално фотосинтетичните им процеси протичат когато ФАР е около 30 000 лукса.
.....
За отглеждане на зеленчуци при изкуствена светлина се използват източници с обща светосила 5000 вата на кв.м.....
Край на цитата.
Хайде сега технитарите да превеждат-трябват ни лампи с дължина на вълната във червения и синьовиоретовия спектър, с осветеност 30 000 лукса... ??? и да не са много харчещи ток и да не са много скъпи  ???
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: nkanavrov в 18, ноември, 2014, 17:45
Е , те за това става въпрос -" и да се напъвам -СЕ Чувствам КАТО индианец"!Мога да произвеждам домат и два пъти по-умело мога да го продам ! Мога да зидам , да строя ,да кова ! От пет метра разстояние мога да преценя с окомер разлика от един см. ! Мога да пия ,да пея /до един определен момент  :P/ , да пека на скара , на барбекю , да режа на тънко "дебели" мезета ! Но всички тези  нанометри , луксове и др. такива ме докарват до сърбеж по кожата  :'(. Нека тези които разбират да го споделят простичко.Въпроса е мога ли освен луминисцентните  лампи с които разполагам / и са ми крайно недостатъчни / да използвам ЛЕД осветителни ленти съответно в червен и син цвят .И в крайна сметка те ще вършат ли работата заради която мисля да ги поставя?
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: ivanovbg в 18, ноември, 2014, 20:51
Ще разясня доколкото разбирам лумени и луксове. Лукс е мярка за осветеност, а лумен е мярка на светлинен поток. Та 1 лукс = 1 лумен на квадратен метър, или ако една лампа дава 1000 лумена и ако всичката и светлина се концентрира на един квадрат имаме осветеност от 1000 лукса.
Ей това изрових като осветеност от викито:
1 000 lx - Облачен ден;
10 000 - 25 000 lx - Дневна светлина, на сянка;
32 000 - 130 000 lx - Директна слънчева светлина.
Та де факто за изкуствено осветление ни трябват лампи които да дадат 24-30 000лумена на квадратен метър. Излъчването им е по около 80-100лумена на ват и 300 вата сбор на светодиоди ще подсигури горе долу 30 000 лукса изкуствено осветление. Горе долу е същото и с луминесцентните лампи - примерно 36W 2400-2760Lm , тоест 10 лампи за същата светлинна мощност, 360 вата разход на ток, но доста по евтино като цена на лампата и управлението.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Краси Лазаров в 18, ноември, 2014, 21:41
Разгледах много обстойно сините и червени лед ленти,освен цена и мощност никакви други параметри не са дадени. От това което видях си мисля,че е рисковано като не се знае цветната температура и светлинния поток на лед лентите да се използват за доосветяване на разсади,защото там се изискват точни параметри в червения и синия спектър на светлината. Направих си труда да пресметна цена и да сравня с луминесцентните,но спрях защото няма яснота в параметрите. За да направиш ефективно лед осветление на този етап са ти необходими в пъти повече средства отколкото за луминесцентното и понеже няколко години чета и експериментирам в това направление съвета ми е ползвайте луминесцентното. Личното ми мнение с което не ангажирам никой и което е проверено на практика е че спокойно с една лампа Гролукс и една Аквастар от по 36 W може да се освети 1 кв. м. с разсади особено ако има отражател от алуминиево фолио.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Вискяр в 19, ноември, 2014, 14:24
Поразрових малко.
Необходими показатели при LED осветление:
25 вата на квадратен метър;
разстояние от растенията - 40 до 60 см;
червените светодиоди с дължина на вълната 630 нм не са особено ефективни, препоръчва се да са с дължина вълната 660 нм, да има диоди в осветителното тяло с инфрачервена светлина и ултравиолетова светлина, задължително да има няколко оранжеви светодиоди - 612 нм, и малко сини светодиоди - 470 нм;
при вегетативния растеж е нужна "синя" светлина - 400-500 нм, а при цъфтеж и плододаване е нужна "червена" светлина - 660 нм;
визуална оценка на растенията да се прави при бяло осветление;
субстрата да бъде порьозен и поливането по-рядко, за да дишат добре корените.

За производство на разсад по-полезни и ефективни са сините светодиоди.
Всяка седмица да се разместват растенията спрямо осветителните тела.

Съотношението произвеждани лумени за ват консумирана електрическа енергия е сходно при светодиодите и Т5 луминисцентните лампи. Т12 луминисцентните лампи са остаряли и не се препоръчват. Още по-добри резултати дават "пурите" система Т5-НО или Т5-VНО.
Луминисцентните лампи са по-ефтини за покупка, но във времето са по-скъпи - имат до 5 пъти по-кратък срок на употреба спрямо светодиодите.
Луминисцентните лампи да са с електронно управление, а не с дросели.

http://www.youtube.com/watch?v=eiloe8ZeWK4
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Краси Лазаров в 19, ноември, 2014, 17:26
Тук в тази тема http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.php?f=8&t=4767&hilit=%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0 я има лампата,която и аз си купих пролетта. По сметките на Вискяр две такива могат да се сложат на 1кв. м. и стават 30 W . На мен ми я доставиха доста бързо и безплатно,беше много старателно опакована. Преди две седмици я ползвах и съм доволен,при слънце на балкона разсада се беше ориентирал към лампата. Спектъра и е много добър,икономична е монтажа не изисква допълнителни елементи само обикновена фасонка,може лесно да се сложи отражател и е доста трайна. Колега nkanavrov бих ти препоръчал да опиташ с такива лампи на мен ми излезе около 15 лв. една,според мен си заслужава,като се има предвид ,че луминесцентните имат доста по кратък живот. Ако решиш може и с ленти но там разсейването ще е голямо,а не знам да ли ще можеш да ги доближиш достатъчно до растенията,за да няма загуби. В крайна сметка сядаш смяташ и трите варианта и сам си решаваш.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: nkanavrov в 19, ноември, 2014, 19:05
Ало Кръчмаря ли е ? Кръчмаря ли е  / Това чичо " бялото" - не било бакпулвер /- цитат от скеч на Тодор Колев от преди  30 години  ;) ;) ;). И така Кръчмарю , заради първата снимка която си ми турнал  ;D на поста едни възпитани и добре облечени младежи вече втори път ме разхождат на тяхни разноски до ДАНС  ??? ???.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Вискяр в 19, ноември, 2014, 20:55
Ало Кръчмаря ли е ? Кръчмаря ли е  / Това чичо " бялото" - не било бакпулвер /- цитат от скеч на Тодор Колев от преди  30 години  ;) ;) ;). И така Кръчмарю , заради първата снимка която си ми турнал  ;D на поста едни възпитани и добре облечени младежи вече втори път ме разхождат на тяхни разноски до ДАНС  ??? ???.
Кръчмаря е, кръчмаря е.  :-*
Я колко бързо те дегизираха юнаците! От толкова години се прикриваш като доматопроизводител.  :P
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Краси Лазаров в 23, ноември, 2014, 12:36
Специално на вниманието на колегата nkanavrov,открих една статия в руски блог за осветяване на растения със светодиодни лед ленти. Под статията има въпроси и отговори в тях има много ценна информация. Дадено е колко метра лента замества лампа от 36 W и други интересни неща. Ето статията http://www.fialki.ru/node/9655 ,ако мога да съм полезен по електрическите въпроси питай без да се притесняваш.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Илиян Илиев™ в 23, ноември, 2014, 15:25
Членувам и в един аквариумен форум. Там има хора разбиращи от осветление и разни цветове, спектър и подобни неща. Занимават се професионално с това. Ако искате да ви метна някакви координати?
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Краси Лазаров в 24, ноември, 2014, 12:03
Давай,предполагам,че ще е полезно и за другите за мен със сигурност ще е много полезно.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Илиян Илиев™ в 24, ноември, 2014, 18:05
Ето линк към раздела за осветление. http://www.aquaportal.bg/forum/osvetlenie/

А конкретни въпроси може да зададете на модераторката Виолета.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: kinksa в 12, декември, 2014, 17:26
Ще споделя и моя опит .
От 3 години осветявам разсада само с изкуствено осветление.
Използвам за около 1 кв. метър три луминисцентни лампи Gro - Lux 36 W.
две лампи вършат работа.
Задължително горната част на съоръжението или отражателя над лампите
трябва да са огледални.Домакинско фолио не става,защото се набръчква.
Подходящо е самолепящо огледално фолио .То е дебело  и се залепва добре
но е много скъпо.1 м x 0,45 м е 13 лв :) .Има и по евтини варианти с по тънко
фолио.
За 3 години не съм забелязал лампите да са променили параметрите си.
Това ще потвърдя със сигурност след време,когато мисля да си купя луксметър.
Този сезон наред със досегашният метод ще използвам и смесено осветление.
Като общо доосветяване на оранжерията майка ще използвам натриева лампа
с високо налягане.Една такава лампа 400 W в комплект с отражател с предпазно стъкло,
пускови устройства и др струва между 150 - 200 лв.
Когато съм готов ще споделя.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Мило в 12, декември, 2014, 18:56
Е това вече е обяснение,браво колега,ако може и да го покажеш как действа като започнеш да отглеждаш разсада.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: галин в 07, януари, 2015, 09:44
http://www.opora.bg/images/PDFs/led_gmg_info-bg.pdf
Ето нещо което може да е полезно по темата. Друг е въпроса за цената в дъното.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Станка в 07, януари, 2015, 14:19
 ;D.Галине ,  тъкмо се зарадвах че от Висер ще съчетая една поръчка и с някоя лампа като видях цената,реших че аз нещо не чета правилно,та дописването ти ме разсмя и съм прочела вярно . :o
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: ivanovbg в 07, януари, 2015, 21:42
Чак сега прочетох пдф-а . Та като видях дължината на вълната и извадих каталозите. Ми то взимаш 2 ленти http://www.krushki.com/index.php?main_page=product_info&cPath=50&products_id=383 и една лента http://www.krushki.com/index.php?main_page=product_info&cPath=50&products_id=378 и си готов. Отговарят на дължините на вълните. Какви са тези цени в ПДФ-а не знам.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: любител в 10, януари, 2015, 15:26
Здравейте,
нов съм във форума, но много ми допадате като хора, готови да помогнат и да споделят опита си с други срещнали сходни проблеми.
По темата. Преди няколко години правих проучване няколко месеца дали ще стане да се изхвърлят старите енергоемки лампи и да ги сменя с LED осветление, и тогава както и сега инвестицията не ми хареса :-). LED осветлението е хубаво но е скъпо. Мисля, че с свето-диодни ленти няма да стане заради няколко фактора. Първо дължината на вълната трудно се подбира и по - конкретно за червените диоди. На растенията им трябва червена светлина възможно най близо до 680nm. Масовите червени диоди в търговската мрежа (в това число и LED лентите) е 625nm. Разликата не е голяма, но за растенията е важно, защото започва да спада ефективноста на осветлението като цяло. Другия по важен проблем е количеството светлина което ще "изпратиш" към растенията в линкковете от  предния пост си е написано 4,8W на линеен метър, като това е консумираната мощност на лентата, а отдадената като светлина ще е по - малко. Ще опитам да потърся линковете които преди време букмаркнах с подробни изчисления за направата на LED осветление с измерванията на светлината в лумени с точните дължини на вълните, защо е хубаво да имаш и няколко диода в инфрачервения спектър (растенията преработват и тази невидима светлина) и ще ги споделя с вас. Важното е че тогава   стигнах до извода, че ако аз си правя LED осветлеение, се доближавам ценово до готовите такива (няколко стотин лева), бях го замислил с мощни лед диоди с най близките до възможното дължини на вълните ( за справка можете да погледнете цени и тех. описание на диодите тук (http://www.dimel-bg.com/)). В крайна сметка си карам с тези (http://www.electroexpres.com/product.php?ProductID=35) осветителни тръби.

Само да кажа, че не съм професионален зеленчуко-производител, а любител на който земеделието му е хоби :-). Нормалните неща за едно семейство (според мен), малко домати и краставички, пипер и др. в градината на село и така :-). расада обаче за всичко държа да си го произвеждам аз, както и всичко което мога да си свърша сам, и затова ми е интересно всичко свързано със този вид растениевъдство (така и попаднах на този форум).
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: nkanavrov в 10, януари, 2015, 16:27
Добре дошъл във форума колега. Много добро впечатление прави това , че не влизаш стандартно с въпрос , а влизаш разсъждавайки по въпрос. Истината по темата с изкуственото осветяване е , че въпроса на практика е решен от разни физици , математици и химици. Има и конструирани съответни лампи.Въпроса който нас и както разбирам и теб ни вълнува е финансово да побългарим нещата касаещи тази тема.На мен например ми е необходимо такова осветление за 50кв.м. площ. И във връзка с това като стигна до момента с цената  и ...... блокирам.Знам , че всичко има цена и се плаща , но все ми се върти нещо като  - Абе няма начин да няма начин  ;) ;) ;).
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: ivanovbg в 10, януари, 2015, 18:11
Здравей и от мен.
(https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSXZ_tZ_F2Mk2Gr0czXBLHEzShbUZc-rHzul8Zgne-R7v3ewvrS)

Аз четох това - Plants use visible light differently than we do. Their leaves contain chlorophyll, a compound vital for photosynthesis, the process by which plants convert light into fuel. Chlorophyll molecules are highly selective about the light they absorb: blue light primarily in the 450-480 nm range, and red light around 620-680 nm. Chlorophyll, for the most part, reflects instead of absorbs most green and yellow light, which is why plants appear green to our eyes.
И в превос с Гугъл : Растенията използват видимата светлина по различен начин , отколкото го правим . Листата им съдържат хлорофил , съединение от жизненоважно значение за фотосинтезата , процесът, чрез който растенията преобразуват светлината в гориво . Хлорофила молекули са високо селективни за светлината , те абсорбират : синя светлина предимно в диапазона 450-480 нанометра , и червената светлина около 620-680 нанометра . Хлорофилът , в по-голямата си част, отразява вместо поглъща почти изцяло в зелено и жълта светлина , поради което растенията се появяват зелени до очите ни

Така че мисля че тези червени ленти ще са добре.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Станимир Стоянов в 17, януари, 2015, 23:06
Здравейте! Сезонът на доматите започна и при нас  ;D Коя лампа е по-подходяща за осветяване на разсади: Grolux 39W T5 (http://www.electroexpres.com/product.php?ProductID=42) или 36W T8 (http://www.electroexpres.com/product.php?ProductID=35)? Чудно ми е защо цената на T5 е ~40% по-висока  срещу само трите вата разлика. Заслужава ли си според вас?
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Станимир Стоянов в 19, януари, 2015, 20:55
Взех Grolux & Aquastar 36W T8, и доматките веднага живнаха! Ето го импровизираният ми парник (https://www.dropbox.com/sh/xk5aolyr9rfofyp/AADinw0CE7YybZkXG5OjZakya/2015-01-19%2017.45.32.jpg?dl=0)  ;D

Ето ги и малчуганите. (https://www.dropbox.com/sh/xk5aolyr9rfofyp/AAD3vKmgeLqRYqOmsHtUhaJFa/2015-01-19%2020.49.09.jpg?dl=0)
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Илиян Илиев™ в 27, януари, 2015, 11:13
Т5 май ги водят по-икономични, но не съм сигурен дали е само това.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: ivanovbg в 27, януари, 2015, 14:08
Според мен не е от значение толкова тези лампи. Може би малко по икономично и едва ли е повече от 10-20 %. И като се замисля при няколко лампи 20 вата+-  едва ли ще отчете електромера разликата. А и изкривения цвят така може да ни заблуди, че да не видим навреме някоя болест. В момента осветявам разсада с 2Х10 вата диодни прожектори за по 13 лева единия от около метър. Дори при слънце разсада не обръща внимание на прозореца :)
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: nkanavrov в 28, януари, 2015, 19:14
35 - ватови луминисцентни пури на Силвания ,монтирани под облечени със домакинско фолио две дъски от ламиниран паркет , монтирани под около 90-100 градуса. Включая и крайните редове от  разсад в тарините които са към дневната светлина са обърнати към лампите .
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: nkanavrov в 28, януари, 2015, 19:16
снимките -
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Мило в 18, февруари, 2015, 13:48
(https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t31.0-8/10863783_1022434591149721_531371350391924593_o.jpg)
(https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/t31.0-8/10857361_1022434714483042_946964109007670993_o.jpg)
(https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/t31.0-8/10830678_1022434921149688_2148516780055646449_o.jpg)
(https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t31.0-8/1932614_1022435031149677_6588666322414645042_o.jpg)
(https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t31.0-8/1524434_1022435144482999_2326212319346082144_o.jpg)
(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t31.0-8/10960306_1022435271149653_3654349991033618985_o.jpg)

Ето как братята сърби осветяват разсадите !
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: nkanavrov в 18, февруари, 2015, 14:59
Добре де , според мен това са си обикновени енергоспестяващи крушки. Къде е тогава червения и синия спектър , нали уж него гоним в моментите когато няма естествена слънчева светлина.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Вискяр в 18, февруари, 2015, 16:04
Приличат на турски лампи за осветление.
Цветна температура 6400° К - леко синкава светлина.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Баткото в 18, февруари, 2015, 16:31
   Това са луминесцентни лампи. Има с жълта и бяла светлина. Тези с бялата се доближават най много до дневната светлина.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: ХЕРА в 19, февруари, 2015, 11:00
Бялата светлина е съвкупност от целия спектър!
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Вискяр в 19, февруари, 2015, 17:06
"Бяла светлина" от изкуствен източник, ама за човешкото око.  :P
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Мари в 21, февруари, 2015, 14:53
Мисля, че това са CFL лампи. Аз си монтирах една такава миналата седмица от 250 вата в оранжерията ми, която е 3 кв. м. Обаче нещо свети само половината. Лампата е с двойна светлина за цъфтеж и за растеж. От фирмата която ми я продаде се ослушват и не ми отговарят. Дори и така разстенията живнаха.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Мари в 21, февруари, 2015, 17:56
Ето и как изглежда наполовина работещата лампа.
Днес си инсталирах ЛЕД осветление на стелажите , ето :
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Станка в 21, февруари, 2015, 21:20
Чудех се инкубатор ли е мазето  ;D,но реших тук да постна ;Dдомата,дето трябваше да оживее ;D,това 2 в 1 стана даже 3 в 1.,картофа влезе и той -да се рътъ:)Нямам представа нали и стигаше  осветлението, но щом расте значи е достатъчно 36 вата унгарска е пурата,но никъде не пише че е за зеленчук.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: skorpion в 09, март, 2015, 16:17
Занимавам се със зеленчуци и цветя като хоби.
Поради липса на място използвам една стая с източно изложение.
Недостига на светлина пробвах да заменя с лампи за доосветяване на растения,
които си поръчах от Китай. Вземах 5-7-10W  и очаквам да пристигнат и 15W.
Спрях се на такива със цена от 2-4$ на брой.
(http://media.snimka.bg/s1/4371/034986753.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/4371/034986756.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/4361/034966309.jpg?r=0)
(http://media.snimka.bg/s1/4371/034986751.jpg?r=0)
На тази снимка се вижда разлика на доматен разсад в дясно- под 5W насочена над него , и от ляво с лампа ненасочена директно към него. Едни семена, сяти в един ден.Три дни лампата е доосветявала по 5 часа. От 14,00 до 19,00ч. включвани от реле.Стаята е източна и се поддържа темп. около18 градуса през деня, нощем пада до около 15 градуса.
(http://media.snimka.bg/s1/4371/034986750.jpg?r=0)
 Сега приготвих шина с два LED по 10W през един метър, и три лампи за доосветяване-2 по 10W и една от 5W.
 Ще пробвам какъв е ефекта и от LED осветлението.
 Но засега съм доволен от лампите. В каталога има и по скъпи.
 Не видях разлика в данните които дават за тях, от тези коита са до  15W.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Илиян Илиев™ в 11, май, 2015, 14:13
http://zanaukata.eu/%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B5-100-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B8-%D0%BF/
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади луминисцентно
Публикувано от: Вискяр в 05, март, 2016, 09:06
Осветяване на разсади с луминисцентно осветление. Тръба (пура) Gro-lux на Silvania, F36, T5 - 36Вт, 1200 мм, ф26мм.
На два етажа - на долния са две лампи, на горния една.

(https://lh3.googleusercontent.com/-zAQJ_YJARYQ/VtqAf3TkUoI/AAAAAAAABTI/0vKS4lB0wTY/s640-Ic42/watermarked-20160304_200051%2525201.jpg)

Отзад и отстрани съм направил екрани от домакинско алуминиево фолио. Едното се оказа матово, другото е гланцово.

(https://lh3.googleusercontent.com/-26GkO2AZnbU/VtqBrRbPlQI/AAAAAAAABTg/zZtsYb4sUD8/s640-Ic42/watermarked-20160304_200137.jpg)

Светлината от двете лампи се оказва достатъчна. Разстояние по вертикала 40 см.

(https://lh3.googleusercontent.com/-WCXG2-MFmQ4/VtqA0I8pkAI/AAAAAAAABTM/QC9ILCrqC7A/s640-Ic42/watermarked-20160304_200119.jpg)

Докато от едната лампа не достига с малко, въпреки че разстоянието е 34 см.

(https://lh3.googleusercontent.com/--mKU3KZYTZE/VtqAszUF_LI/AAAAAAAABTM/kdvOJnMchZ0/s640-Ic42/watermarked-20160304_200111.jpg)
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: nandibandi в 31, март, 2016, 09:31
Много интересно, ама и доста скъпо май се оказва професионалното осветление. Гледам тук: http://californiagrow.bg/ има доста интересни неща, но ако си просто любител градинар инвестицията се оказва нерентабилна.

Аз лично се насочих към течните торове, но за осветлението още се колебая.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Теодор в 20, февруари, 2017, 07:53
[ Първоначално публикувано на 19.02.17 в тази тема (http://xn--80atgp9ar.xn--b1amgyd9f.com/index.php?topic=804.0)  ]
Относно осветлението:
(https://s10.postimg.org/6336r24ol/IMG_4865.jpg) (https://postimg.org/image/6336r24ol/)

Около 3400 lm на всеки от трите реда, на снимката третия, най-горен ред, е с изключено осветление; 3/4 в синия спектър (~6000K), 1/4 в червения (~3000K). Плюс светлината, която идва през деня отвън (прозореца е с южно изложение). Знам, че не може да се сравнява с пълноценния ефект от целодневно естествено слънчево осветяване без засенчване, но засега с това разполагам. Снимката е от 19:15ч., 19.02.17; включил съм го само за нея.
--- --- ---
20.02.17
Т5 лампите са по 18W, 1800 lm, 6000K (студено бяла).
T8 лампите (по-късите) са по 9W, ~900 lm; студено бяла (6000K) и топло бяла (3000K).
Т5 ги монтирах окончателно на 18.02.17.
Разстоянията до повърхността на почвата са: за Т8 - 28см, за Т5 - 14см. Само при Т5 мога да регулирам разстоянието.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Вискяр в 20, февруари, 2017, 08:39
Три Т5 36 ватови лампи - Grolux на Sylvania, с рефлектор от домакинско фолио, се оказаха недостатъчни, за да цъфти пипера през зимата. Листа развива добре, но до там.
Пипера се подгрява отдолу  и има средна температура 20°С в почвата. Пожълтелите листа са от късно есенния растеж на открито.

(https://scontent.fsof1-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/15578309_1396552543688498_4540874218119201929_o.jpg?oh=f2d159d8dd486547e26d8ca0884ec697&oe=592CED80)

Пролетта ги ползвах за разсад домати - растеше, но не бе достатъчно.

Теодор, пускай лампите по 12-14 часа на ден. Ако разсада не се наклони към прозореца, добре е.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: peterstamov в 20, февруари, 2017, 08:47
Чакам да пристигне един диод ........ с цел безопасност за малчуганите на 12 V
50W full spectrum 380~840nm

Намислил съм захранване от стар компютър и радиатора от процесора...... :) :) :)
Като го мушна и във фара от автомобил.... :) :) :)
Ако се получи, на едно захранване могат да се вържат няколко. Диода е доста мощен, но докато не го тествам...................
(http://i210.photobucket.com/albums/bb46/peterstamov/epistar_zps1jjhh3tv.jpg)
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Вискяр в 20, февруари, 2017, 08:56
Ще изпреваря малко автора. Очаквам го тези дни да пише подробностите.
Вчера, Норвегия:

(https://scontent.fsof1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/16807316_10154977718076866_5459947149517393076_n.jpg?oh=741a59e158dd23b37e1fe52700fa0cb1&oe=592AE469)
(https://scontent.fsof1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/16830957_10154978350876866_5441489478655389860_n.jpg?oh=dec4ad202736bb2d630bdcbe0336f19e&oe=592A670C)

Ако не бъркам, полиетиленова оранжерия с мехурчета:

(https://scontent.fsof1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-0/p206x206/15697718_10154796929466866_7207795643185382245_n.jpg?oh=6bf5646b9b8082cc94cbbf26412570d9&oe=592EE987)
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: peterstamov в 22, февруари, 2017, 15:16
(http://i210.photobucket.com/albums/bb46/peterstamov/P_20170222_144711_zpsaopaszbc.jpg)

(http://i210.photobucket.com/albums/bb46/peterstamov/P_20170222_145648_zps5jovgokf.jpg)
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Теодор в 22, февруари, 2017, 23:22
(http://i210.photobucket.com/albums/bb46/peterstamov/P_20170222_145648_zps5jovgokf.jpg)
Яко свети !  8)
Миналото лято бях леко изненадан как 8 лампи по 10W, LED, E27, свързани да бъдат включвани и изключвани едновременно, успяваха да "свалят" авт.предпазител 1A, крива B ... сигурно ги знаеш тия работи, но просто се сетих.
Колко такива по 50W ще използваш?
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: peterstamov в 22, февруари, 2017, 23:29
Не съм на ти с тока! Тоз диод май дърпа към 5 А. Два рафта имам и затова може още един да взема, но вече за догодина. Нека го тестваме.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: sasho41 в 23, февруари, 2017, 21:23
Чакам да пристигне един диод ........ с цел безопасност за малчуганите ............
Моля те, за данни относно този светодиод, откъде и как? С две думи дай адрес за поръчка, моля.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: peterstamov в 23, февруари, 2017, 22:06
Цък..........! (https://yxoyuxinou.aliexpress.com/store/903774/search?SearchText=LED+Grow+Chip&minPrice=&maxPrice=&filterAllSearch=false&freeShipCountry=)

Този е моя (https://www.aliexpress.com/item/1PCS-LOT-12V-High-Power-50W-full-spectrum-380-840nm-SMD-48w-LED-grow-Chip-EPISLEDS/32664304664.html?spm=2114.13010608.0.0.OHptQx)

Взех го за 12 и на другия ден гледам намалили го!
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: sasho41 в 24, февруари, 2017, 19:56
Цък..........! (https://yxoyuxinou.aliexpress.com/store/903774/search?SearchText=LED+Grow+Chip&minPrice=&maxPrice=&filterAllSearch=false&freeShipCountry=)
Този е моя (https://www.aliexpress.com/item/1PCS-LOT-12V-High-Power-50W-full-spectrum-380-840nm-SMD-48w-LED-grow-Chip-EPISLEDS/32664304664.html?spm=2114.13010608.0.0.OHptQx)
Взех го за 12 и на другия ден гледам намалили го!
Благодаря, г-н Стамов за линка. Днес си поръчах 3 бр. и ще ги подготвям за 2018 г.
Че то хората берат домати вече, а аз ще правя разсад :-[ :-[ :-[
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: peterstamov в 26, февруари, 2017, 13:33
(http://i210.photobucket.com/albums/bb46/peterstamov/P_20170226_123431_zpsl2uwwtcd.jpg)
(http://i210.photobucket.com/albums/bb46/peterstamov/P_20170226_123442_zpsxggq8z89.jpg)
(http://i210.photobucket.com/albums/bb46/peterstamov/IMG-1fc3cfe585d2e213879715e2b68527b1-V_zpsuksacrsl.jpg)
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: peterstamov в 26, февруари, 2017, 17:57
Днес си поръчах 3 бр............

Първите тестове показват, че  пасивен радиатор от процесор се загрява до към 60С°. До колкото знам бинове ги изчисляват при 85С°, но за този тип диоди не съм гледал колко е нормалната работна температура! Винаги може да оставиш перката която е закрепена за радиатора да охлажда допълнително!

А и тези снимки са на затъмнена стая. На дневна светлина силата на този диод не е толкова впечатляваща!
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Теодор в 22, март, 2017, 07:01
Осветяването действително има голямо значение. Доволен съм от резултата :)

(https://s21.postimg.org/qzsduh4dh/P1310930_sel.jpg)
(https://s29.postimg.org/rmpbmmqnr/P1310936_sel_res.jpg)
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Вискяр в 22, март, 2017, 08:34
Отлични са!
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: ники в 01, юни, 2017, 00:12
Здравейте. Отдавна не бях влизал във форума и забелязвайки последните публикации в тази тема имам въпрос: Някой пробвал ли е да отглежда зеленчуци напълно на изкуствено осветление със широкоспектърните диоди?
Тази година си отгледах разсада с LED 50W 6500K 220V, общо 6. Явно мощността дойде множко, защото в най-осветените места разсадът почти незабележимо прегоря и то от светлината. Самите диоди са с активни радиатори и температурата им е телесна. Разсадът се получи нисък и с много листа.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: sasho41 в 31, март, 2018, 21:04
Ето една добра статия за осветление на разсади, тя 2018 г. свърши със разсадите, но въпреки това си струва
да си прочете!!!!! Едно различно виждане за осветлението на растенията.
 https://geektimes.ru/post/299417/
На руски е :-[ но и гугъл преводача я прави разбрана, за тези които са поколенията на "прехода", а преди
прехода, те си го знаят руският ;) :)
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Вискяр в 13, октомври, 2018, 12:38
Подготовката за отглеждане на ягоди през зимата започва.
Над 30 000 лумена пристигнаха.
Захранване 220 волта.

(https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/43950594_2156798084330603_4634415586653241344_n.jpg?_nc_cat=108&oh=a2a6e5464b641e361a8b650446df57e4&oe=5C438329)
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: deoo в 13, октомври, 2018, 19:48
Може ли малко информация относно тези лампи и ягодите.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Вискяр в 17, октомври, 2018, 14:09
Скоро ще пиша подробно.
Събрал съм доста информация.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: viktoroti в 02, януари, 2019, 21:16
За новия разсад и аз се подготвих с осветление .Ще пробвам с това :                           https://ru.aliexpress.com/item/25-45-AC85-265V/32908276885.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6b1333edLuIHog ,  https://ru.aliexpress.com/item/5/32917116414.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6b1333edLuIHoghttps  ,   https://ru.aliexpress.com/item/10-E27-2835SMD-220/32961013857.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6b1333edLuIHog             Три варианта на осветление ,три проби .             
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Вискяр в 03, януари, 2019, 23:04
В кой край на България се намираш?
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: viktoroti в 04, януари, 2019, 14:02
Област Плевен , общ Никопол ,с. Въбел .
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Вискяр в 05, януари, 2019, 11:11
Далече си.
Идеята ми бе да измерим и сравним ефективното осветление.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: dragonfly в 05, януари, 2019, 23:59
Здравейте, има ли някаква ориентировъчна мощност на осветлението за кв.метър. Понеже съм взел Sylvania Grolux общо 200W за около 4,5 кв.метра и се чудя дали ще е достатъчно?
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: viktoroti в 06, януари, 2019, 00:34
Мисля че ще стане. В  описание на лампа 45W дават ,че покрива  90Х90 см. Ако е малко слабо осветлението може да се до освети с лед лампа с неутрално бяла светлина 4500 келвина .https://www.krushki.com/index.php?main_page=product_info&cPath=55&products_id=1879&zenid=9cfd679401b923b001e0049990db053b                  Недостига на светлина може да се разбере опитно ,като се освети разсада  и растенията се накланят към дневната светлина значи му е малко .Зависи също и колко лумена е лампата .
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Вискяр в 08, януари, 2019, 11:32
3х36 вата Sylvania Grolux на около 1 кв м бяха достатъчни за оцеляване и лек -много лек, растеж на пипер. Но не и за цъфтеж и плододаване.
При ЛЕД осветление са нужни, грубо,  между 50 и 100 вата на кв м. За пълни нужди на растението.
Лумисцентните лампи са по-ниско ефективни от ЛЕД.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: dragonfly в 08, януари, 2019, 14:28
Става въпрос за разсад домати в табли до пикирането, в краен случай ще добавя още ако забележа че бягат към прозореца.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Вискяр в 09, януари, 2019, 23:31
Дръж ги на по-хладно от обичайното, докато се увериш в количеството светлина.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: live1102 в 05, февруари, 2019, 10:00
Здравейте, искам да попитам някой пробвал ли е да отгледа репички и спанак (или салати) изцяло под изкуствена светлина. Какъв тип осветление да избера и евентуално силата на осветеност. Искам да пробвам отглеждане в мазето поради ограниченото пространство в градината.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Gogo69 в 05, февруари, 2019, 21:05
...отглеждане в мазето поради ограниченото пространство...

мисля, че това е световен проблем... въпроса е КАКВО ще ядеш, когато ги произведеш в мазето...
Не се заяждам, просто.... при положение че можеш винаги да си купиш хубав зеленчук не рабирам, защо трябва да ядеш нещо, расло в мазето...
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Краси Лазаров в 06, февруари, 2019, 09:40
От октомври си засявам на балкона различни зеленчуци за занимавка през зимата. Тази есен сложих воден лук,репички и фелд салата. Лука почти е готов за засаждане,една част от фелд салатата я изядохме. Обаче репичките не станаха няколко месеца ги чаках и станаха само листата. Така че моето мнение е че не си заслужава,всеки зеленчук си иска своето време и условия. Обрах листата на репичките и ги смесих с фелд салата и ги хапнахме,но кореноплод не се получи,въпреки че бяха на остъклен балкон с добра естествена светлина,а след това в стая до прозорец.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: live1102 в 06, февруари, 2019, 21:49
Основно искам да експериментирам и да уплътня свободното време. А също и детето да се учи на грижи. Няма как домашен любимец заради алергии.
Идеята ми е каквото мога да отгледам под изкуствена светлина/основно разсад/, а пролетта да изнеса на вън. За това и проучвам какво може да се развие успешно. За сега съм се насочил към черита, два-три сорта лютиви чушлета, репички и зелени подправки.
Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Станимир в 07, февруари, 2019, 11:26
Здравейте, искам да попитам някой пробвал ли е да отгледа репички и спанак (или салати) изцяло под изкуствена светлина. Какъв тип осветление да избера и евентуално силата на осветеност. Искам да пробвам отглеждане в мазето поради ограниченото пространство в градината.

Прочети това, което е на този линк.
Там става въпрос за хидропоника, но въпросите за осветлението са едни и същи.

https://gardening.stackexchange.com/questions/5271/how-much-lighting-do-i-need-for-growing-lettuce-using-indoor-hydroponics

Титла: Re: Изкуствено осветяване на разсади
Публикувано от: Вискяр в 09, февруари, 2019, 12:46
Спанака, като култура от хладното време, не се нуждае от много светлина.
За количеството светлина не мога да дам числа, а и едва ли имаш с какво да я премериш. Така че ползвай принципа на Мечо Пух - да е повече.
Репичките също ще растат, но както е казал Краси - за изграждане на кореноплода е нужна повече светлина. Инак листата му ще са лесни.
Пробвай и сподели нещата. Ще е полезно за много хора.
Пази ги от висока температура - и двете лесно изцъфтяват при жега.
Ягоди са отглеждани при 10° С нощем и 25° денем.
Предлагам ти същите нощни и не повече от 20° дневни температури. Аз бих опитал при 8°-18° С.
Хладните нощи дават вкус и аромат.
10-12 часа осветления максимум.
Успех!