Кръчма "При Вискяр" - форум за градина и градинари

КАКВО се ВИДИ от ПОРТАТА => МАСА СЪС САЛАТИ И МЕЗЕТА => ПИПЕР => Темата е започната от: Краси Лазаров в 24, септември, 2014, 09:51

Титла: Торене на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 24, септември, 2014, 09:51
Здравейте,ще започна тази нова тема с обстойно изясняване на причините за създаването и. Засаждам всяка година около 40 кв. м. пипер. Целта ми е да имам чушки за пълнене и печене във фризера и за салати и готвене през лятото и есента, за двучленно семейство. Проблема е че всяка година се налага да купувам около 20 кг. допълнително за печене. Пробвал съм около 15 сорта пипер,най-добър резултат получих от един местен сорт капия,който всяка година плододава добре за разлика от другите сортове,но не е добър за печене. Тази година засадих три сорта капия, Даровита Ф1;Призренка и Петра плюс моя сорт на двуредова леха 50 см. между редовете и 25 см. между растенията. Лехите наторих предишната есен с прегорял оборски тор,компост и около 60 кг. пилешка тор. Пролетта беше много дъждовна и студена,но след средата на юни пипера започна да се развива чудесно,на първите 5 разклонения завърза добре.
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 24, септември, 2014, 10:34
Продължавам обясненията,ако приемем,че добив от 6т. на декар е висок,а от 2т. нисък къде съм аз с добив от около 1.5т. на декар приравнено към моята площ. Тази есен анализирах сериозно моето производство на пипер и си мисля,че имам проблем,който е свързан с торенето. Да аз не гоня 6 т. добив от декар,но заради грижите и желанието с което отглеждам зеленчуците си ми се иска най-малко поне да не си купувам пипер,а защо и да не ми остане и за продаване. Как съм торил пипера този сезон,освен основното органично торене през миналата есен,което описах в предишния пост през вегетацията торих така:пипера засадих на 9 май с по една шепа компост на растение,на 27 май прекопаване и подхранване с зелен кристалон ,след това още две прекопавания и загърляне плюс подхранване с мая и отново със зелен кристалон,на 20 юли шербетуване при наличие на големи плодове,след първо бране подхранване с кристалон и десет дни по-късно с шербет от птича тор." Резилтата" :D пипер Петра не се получи ,растенията бяха ниски със слаб завръз и не ми допаднаха като вкус;пипер Призренка роди,но не както очаквах от описанието;пипер Даровита роди доста чушки,но тънки и дребни;моя пипер роди добре на първите разклонения, на горе не върза през август чак след това започна ,но тези чушки обикновено не порастват достатъчно до сланите. Знам че добивите зависят от сорт,поливане,време,неприятели,почва,болести и торене,но най-много зависят от знанията и умението на градинара,затова искам да се чрез тази тема да обогатя знанията си с ваша помощ. Моля и за мнение и забележки относно торенето,което описах по-горе.
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 25, септември, 2014, 19:55
Днес падна първата слана,отидох на градината и обстойно прегледах лехите с пипера. Нямаше поражения,явно сланата е била много лека,обаче нещо ми направи впечатление,някъде около 10 %от пипера да кажем около 2 или 3 на ред от 25 бр. са доста по-ниски,с по малко разклонения и по-малка листна маса от нормалните, някои от тях имаха изключително слаб завръз,а някои въобще не завързаха. Това явление го наблюдавам при всички сортове,обикновено в началото или в края на реда,но има и в по-средата. Семената които засявам предварително сортирам като избирам по-големите,след това ги рътя и засявам само тези които най-рано покълват,но защо се получават след това тези анемични растения и имали някакъв начин това да се оправи.  Батко,много те моля ако ти е удобно да вземеш отношение по този проблем,а и за торенето,защото ти беше ми дал една примерна схема за комбинирано торене,но един вирус ми унищожи доста неща в компютъра. Това което си спомням беше есенното торене с троен суперфосфат, него вече го разхвърлих и заорах и патент калий преди засаждане,но за торенето по-време на вегетацията  ми е мъгла. Техниката ни е добър помощник,но понякога изневерява,благодаря от сърце за помощта.
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Баткото в 25, септември, 2014, 22:35
    Краси, сортирането на семената по скоро важи за повишената кълняемост  и дружното поникване. При нашите условия на отглеждане все ще се намери причина да има  по-слаб и по-силен разсад. Важно е сортирането на разсада при разсаждане а то става много лесно. Започваш от най едрите и постепенно стигаш до най слабите. Ако не се прави това, силните фиданки тръгват по-рано, слабите в последствие   ги настигат на височина но не и на обем листна маса и на род. Масова практика, поне при нас, е при разсаждане на не мулчирана повърхност да се пускат редовете, хвърлят се ръчно в реда торовете, разсажда се  и се полива. Докато практикувах този начин и при мене се получаваха не еднакви растения още в начален стадий които в последствие все пак се изравняваха. Разсада винаги го сортирам при скубането така че тая неравномерност я отдавам или на поливането или на действието на калия попаднал директно на корените/има такава теория/. От как мулчирам правя предварително разпръснато торене разсаждане с машина и поливане чрез капковото и този проблем го няма. Всичко тръгва или не тръгва но еднакво. Така че според мене все може да се намери някаква причина в начален етап посева да не е еднакъв. И пак според мене, всяко  изоставане и отличаване на отделно разпръснати растения на по-късен етап не може да е свързано нито с торенето нито с поливането а най вероятната причина е заболяване и то на кореновата система. Може да е столбур или псевдостолбур който лесно се отличава по жълтя цвят, вертицлийното личи по увяхването, при краставичената мозайка растението е ниско, силно разклонено и средния нерв на листата е зигзагообразен, не връзва. Може проблема да е и в почвени неприятели, разните му червеи и нематоди, като при лавите и нощенките се забелязват рани от изгризано а нематодата образува по корените малки картофчета. Огледай ги пак, отскубни някой корен и виж и кореновата система, може нещо да ти подскаже. Ще говорим и за торенето, няма проблеми.
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 26, септември, 2014, 18:48
Батко,благодаря ти от сърце,като чета твоите постове все едно чета от учебник и то си е така практиката е най-добрия учебник,а пък знам и колко литература си изчел. Не бях се замислял върху сортирането на разсада преди засаждане,но вече ще го правя. Нямам още навици за всичко да оглеждам и ме е яд че изскубах безплодните и слаборазвити растения и не ги погледнах, то и да ги гледам като не знам симптомите пак нищо работа. Ще прочета за тези заболявания които описа и ще прегледам останалите растения, имам една леха от която не съм изскубал още нищо. На едната леха преди две години хазаина беше изхвърлял през зимата пепел от печката и то като вали сняг и дъжд голяма част беше попила в почвата,като видях му казах да не сипва там пепелта и изгребах колкото имаше отгоре. Това което ми прави впечатление е че втора година на тази леха пипер не става. Защо пиша това,ако с тази леха нещата се оправят и внимавам за болести и с торенето мисля,че ще съм доволен от добива. Още веднъж благодаря.
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Станка в 01, октомври, 2014, 22:16
 ;D,като прочетох цялата тема първо реших че аз не се занимавам основно с това,което не е вярно,та колега винаги съм ти завиждала, че това ти е хоби.При този пълен анализ на развитие на на растението, ти свалям шапка,сина ми е на пазар и като кажа че няма вече хубава червена чушка а той:че с 4дка искам да изхраня Северна БГ,няма как да стане е прав ;D аз съм достатъчно  по
вредена и то професионално ,че като ида на гости в близки гледам зеленчуковата и градина от какво е болна,като тях не ги притиснява-за зимнината ще стигне :)Та нямам никакво логично обяснение ,защо при толкова грижи не ти се получават добивите,определено в пъти по малко  съм отделила от колкото ти си положил :o
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Radoslav в 07, февруари, 2015, 17:05
Здравейте и от мен. Тази година освен другите зеленчуци, които сея (Карфиол, домати, патладжан, праз) съм решил да насея и 3 000 корена пипер.2000 корена паламацко чудо и 1000 корена стрижанка.Искам да помоля хората, които професионално се занимават с пипер за примерни схеми за торене и ако може за разстояние в реда и между редовете.Пипера ще бъде най-вероятно на капково.Посъветвах се с един пиперджия, който ми препоръча предсеитбено торене с тея тореве на YARA, а при първи завръзи торене чрез поливането със Калиев нитрат и калциев също така.Не съм химик но мисля, че точните думи бяха нитрат.Моля за вашето мнение, и лична схема за торене.
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Мило в 08, февруари, 2015, 11:43
Разстоянията между редовете и в редовете е като на синия домат който показваш на снимките.Що се отнася за торенето има схема за торене в сайта на Ивесто,приблизителни норми и торове ще са правилни.
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Баткото в 14, февруари, 2015, 07:00
Цитат
.Искам да помоля хората, които професионално се занимават с пипер за примерни схеми за торене и ако може за разстояние в реда и между редовете
   Схемата е 60/60/20 или около 8000 корена в декар. По удачна и практична е обаче схема на двойки,т.е. двата реда са ти на 40 или 50 см. а между двойките редове разстоянието е 80 или 70 см. Аз използвам схема 80+40/23. За доматите и патладжана ти препоръчвам също двуредова схема, само че при тях разстоянията са по-големи-примерно 80+ 50/30-40 см.
 Торене. Оборска/щом е на декари/ колкото можеш. Освен това- 70-80 кг. NPK-15/15/15 -не слагам повече само защото може да стане и фал и да остане празна нивата, освен това и с поливането и с торенето спазвам принципа- ако е малко мога да добавя но ако е много, не мога да си го взема обратно. При разсаждането не слагам нищо. Ако е скубан разсад, 10-15 дена минават до прихващането му, ако е от табли, както е при мене, още към края на първата седмица правя подхранване с 20/20/20 +МЕ. На два или три пъти слагам по 10 кг/дек. Между тези подхранвани слагам и 5 кг/дек. Калциев нитрат и 5кг/дек. Магнезиев нитрат или сулфат. След това периодично подхранвам с калиев нитрат- общо до края 20-25 кг/дек. и азот- 25-30кг/дек. Внасям го на порции пр. всяка седмица. Правя две три подхранвания листно с аминокиселини от рода на тера-сорб или текамините. Това е особено важно ако в началото се получи поражение по листата-амино киселините все пак са готов продукт и помагат за по-бързото възстановяване. При възможност, заедно с препаратите слагам и листни торове но не разчитам на тях. Това е основното, от там нататък градинаря трябва да преценя по състоянието на разстенията дали имат нужда от нещо а най добре е да не чака очевадните признаци а да предвижда. С практика и желание и това се постига. При пипера нуждата от NPK e в съотношение 5-3-5. Нека това ти служи за ориентир. На практика азота е най много, по лесно се губи.
   ПалаНАЧкото е добър долу горе устойчив и добивен сорт. Стрижанката е само за зелено и иска храна и бране.
   Успех.
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 15, февруари, 2015, 18:03
   Това е основното, от там нататък градинаря трябва да преценя по състоянието на разстенията дали имат нужда от нещо а най добре е да не чака очевадните признаци а да предвижда. С практика и желание и това се постига.
Батко,благодаря за ценната информация,но би ли ни научил повече на това как да разпознаваме какво е нужно на растението и кое е повече по външния му вид? Така както си го видял от твоя опит и практика.
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 09, август, 2015, 08:52
Искам да попитам дали някой е ползвал тази марка торове http://torove.bg/vodoraztvorimi/za-listno-kapkovo/nutrilaif-20-20-20-te-NPK-kapkovo-listno и какви са му впечатленията? Защо питам,попаднах на тези торове случайно и когато ги разгледах видях е че са на половината цена сравнени с Хортигроу и Кристалон,а съдържанието им е почти като на по-скъпите,само нямат аминокиселини като Хортигроу.
Ще ви бъда благодарен за отзивите,защото ще пътувам към Пловдив и ако отзивите са добри мисля да си купя.
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Мило в 09, август, 2015, 12:56
Със сигурност са добри торовете,то и шербет от кравешки или кокоши от ония работи да направиш пак ще е добре.Щом имаш ходене до Пловдив задължително вземи малки разсфасовки поне от 2 чешита,пък после ще кажеш за какво иде реч.При нас има една много заредена агроаптека от към всякакви препарати и торове и от там купувам или давам поръчка каквото ми е нужно.
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 09, август, 2015, 14:29
Благодаря колега,за съжаление няма малки разфасовки, Има само 20 кг. Ще рискувам да взема и ще ги разделя с колега. Имам домати Афен за втора култура ще ги наторя с този тор и ще пиша какво става.
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Баткото в 09, август, 2015, 15:05
   Краси, не бързай чак толкова. Може би все пак ще е по-добре да си вземеш кристалон? Когато гледате цените гледайте и килограмите. Щото има опаковки по 25, 22,5 и по 20 кг. Търговски трикове. Тази не съм използвал и нямам впечатления но има доста други на нейната цена. На Яра-мила са по скъпи но са добри използвам ги. Има и още по скъпи с допълнителни добавки, при нас не вървят щото цените все пак са шокиращи. А много евтините пък ги избягвам като съмнителни. Та избирай но не забравай приказката на англичанина " не съм толкова богат, че да купувам евтино" ;)
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 09, август, 2015, 16:49
Прав си,че бързам,защото този тор ми трябва за другата година,но понеже ще ходя до Хисаря на почивка и исках да използвам случая. Имам Яра мила комплекс за цялата градина,също и Калиев нитрат. Тази година използвах Хортигроу 20-20-20;15-5-30,доволен съм,обаче на дребно са по 10 лв. и ми идва много скъп. Кристалон ползвах предишните години и също съм доволен,но и него по-евтино от 6лв. за кг. не мога да го намеря и то пак в Пловдив. Би ли ми препоръчал универсален тор за капково ,който ти си ползвал и да е на по-изгодна цена?
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 11, август, 2015, 14:30
Разрових се в нета относно гръцкият тор и ми казаха,че имало пожар във фабриката и качеството на тора много се влошило. В агроаптеката ми казаха,че имало такава партида с много боклук,но фирмата я изтеглила. Питах и една друга фирма която го продава и вместо него ми препоръчаха 20-20-20 на Анорел,по телефона ми казват,че бил с аминокиселини,а на опаковката ги няма. Явно всеки си хвали стоката. Понеже днес пътувах до Хисаря обиколих складове и агроаптеки,питах и намерих 400 гр. от гръцкия тор в Пазарджик и взех за проба. На връщане преди магистралата намерих Кристалон 18-18-18 за 11,5 лв. два килограма и си взех,защото в София е 17лв.. Направо се шашнах като видях Яра мила комплекс в опаковка от 5кг. за 9,5лв.,в София 1кг. е 5 лв. ???. Така че вместо да взимам чувал и да го деля с някой си взех 5 кг. Сега съм доволен,хем си намерих изгодно тор,хем и ще експериментирам с гръцкия. Колеги,благодаря за съветите!
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Баткото в 13, август, 2015, 20:47
    Малко кураж за търсещите   ;D
  Не се мъчете да ти броите червените са 10 зелените ...17...за сега ;)
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: MinaLP в 14, август, 2015, 17:01
Е браво Батко!Вече си водя записки!  ;)
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Баткото в 14, август, 2015, 21:00
Е браво Батко!Вече си водя записки!  ;)
   Е... крайно време беше. Така имаш напълно реални шансове да станеш добра конвенционална производителка на екологично чисти био продукти ;D
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: MinaLP в 14, август, 2015, 21:15
 ;D ;D ;D
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: MinaLP в 15, август, 2015, 00:55
След този провален сезон разбрах, че е неизбежно да не премина през конвенционалните методи, с мярка, това имах предвид. :-[  А между всичко споделено от теб научих и много полезни и необходими практики при всяко земеделие било то био или не......Краси е също много обоснован в изказванията си и също ми е от голяма помощ,  защото и аз съм със същата квадратура и даже и немога да си помисля за сеитбообръщение, а Мило току влезе ме насмота и излезе, без барем да се обясни защо и как...   :P Ши четем, питаме и прилагаме на първо време и току и от нас по някой експеримент за да си чукваме главата и да внимаваме повече...  :D
 
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 16, август, 2015, 19:23
За да не си мислиш,че кой знае колко тор съм сложил в градината,ще се опитам да дам точна сметка. Есента на 120 кв. м. сложих 2кг. троен супер фосфат и около 700 кг. оборска тор. През пролетта предсеитбено наторих парника и една леха пипер с 1кг. Яра мила комплекс,защото тогава само толкова имах. По време на вегетацията до сега торих с 1кг. Хортигроу 20-20-20,1 кг Хортигроу 15-5-35,500 гр. Амониева селитра,1кг. калиев нитрат. Ползвах и торове за хидропоника от един приятел,но те са с доста по-ниска концентрация на активни вещества отколкото описаните по-горе. Освен това съм използвал 6 торби от Била с тор от гълъби,който оставях да ферментира и да се утаи и го пусках в капковото. Резултата е много по-добър от очакваното,до тук съм набрал почти два пъти повече пипер от предходни години и ако не бяха повредите от нощенката и грешките които допуснах,трябваше да продавам,защото вече нямам къде да го сложа.
Друга година освен оборска тор предсеитбено,съм внасял около 1кг. амониева и 1,5кг. кристалон или калиев нитрат. Така че спрямо предишна година съм внесъл в повече 2кг. троен суперфосфат,1кг. ,Ярамила , 1кг. калиев нират и няколко литра течен тор за хидропоника. През седмица подхранвах като редувах,500 гр. кристален тор,шербет,течен за хидропоника. Всеки тор го наливах в 1000 л. бидон и поливах с него гравитачно.
Направи ми впечатление,че други години след първото обиране на пипера нагоре остават доста по-дребни чушки,сега и на горе са достатъчно едри. В петък направих трето обиране и от две лехи по 6 кв. м.  и от 2,5 кв. м. от оранжерията набрах  15кг.
За следващата година за цялата градина съм предвидил предсеитбено 5 кг. Яра мила комплекс,за подхранване универселен в началото и с повече калий след това. Дано Господ е с нас и следващата година както тази,че да сме удовлетворени.
Отново искам да благодаря на Баткото и Мило за търпението и споделеният опит,защото ако не ни помагаха и не ни отваряха очите,щяхме да сме си доволни на това,което изкарвахме без да знаем,че с малко повече храна ще постигаме немислими до този момент за нас резултати. А като имаш 100/200 кв. градинка не е все едно,защото на мен пипера все не ми стигаше и си купувах от пазара,а то си е смешно да имаш земя и да не и използваш пълноценно възможностите.
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: MinaLP в 17, август, 2015, 11:35
Благодаря Краси,отново си доста изчерпателен,от голяма полза ми е споделеното! :)
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: митьо в 17, август, 2015, 12:36
Краси, имам един въпрос. Аз също поливам с еднокубиков съд гравитачно, но ми е интересно дали слагаш торовете в пълен съд или го пълниш частично, за да не би да се отмие торът?
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Краси Лазаров в 17, август, 2015, 17:27
Когато подхранвам слагам 500 гр. тор,от видовете които описах в предният си пост. Пълня бидона до горе и поливам всички домати и пипер. Когато подхранвам само пипер пълня 300л.,за да може по-бързо да изтече,след това пълня до горе и поливам всичко.
Днес сипах 650 мл. от течен тор на Ивесто за зеленчуци,10 л. утаен шербет,напълних 1000 л. и пуснах да полива.
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: петко б в 13, септември, 2015, 07:14
Здравейте , колеги.
Някой ако е торил с фосфорна киселина пипер и овошки да сподели доза и време на приложение , че всички мнения които чувам са доста различни
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Gogo69 в 26, януари, 2016, 21:32
Здравейте , колеги.
Някой ако е торил с фосфорна киселина пипер и овошки да сподели доза и време на приложение , че всички мнения които чувам са доста различни
Какво стана? Има ли ефект от ортофосфорната киселина? Мислех си за доматите, че го дават, ама ми е любопитно, ако си сложил на пипера...
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: петко б в 27, януари, 2016, 10:31
Фосфорната к-на още си стои в тубата  >:( .Не намерих достатъчно компетентен човек да ми обясни - колко , в кой момент и на каква почва се слага .  Единствения който намерих се изказа ,че се пуска след разсаждането по 60-80 гр. и това е .Ти къде четеш за доматите ,че го дават
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Gogo69 в 27, януари, 2016, 20:25
...Ти къде четеш за доматите ,че го дават ...

Ще пусна разни работи в мойта градина, че не знам къде да ги сложа. Вискяр ако каже - ще ги местим.
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: sasho41 в 20, февруари, 2016, 21:31
Тази година съм решил да съм изряден от самото начало на отглеждането на пипер.
Затова си купих една торба торф и веднага изниква въпросът:
Ами, то това торфът нямал нищо хранително, как и кога ще ги храним тези бъдещи чушки?
Кога и с какво трябва да се смеси торфът или се засяват семената в торфа и след поникване
се поливат с разтворен тор? Простете на незнаещите!!!!!!!!!! :-[ :-[ :-[
Как или с какво се засяват 400-500 семена пипер равномерно и бързо.
Не питам за сеялки на семена, питам за лесно приспособление за да не стават семената
на едно място 10, а на друго-празно(нито едно).
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Баткото в 21, февруари, 2016, 05:19
      sasho41, в какво ще сееш разсада ,табли,сандъче ,леха ?
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: sasho41 в 21, февруари, 2016, 07:19
Добро утро,
В две ванички 70х35х30 пластмасови и ще ги топля с по една спирала от съпротивителен проводник.
Хубав ден,Баткото
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: петко б в 21, февруари, 2016, 08:36
Най после да попишем и за пипер ,че само домати дъвчем и взе да свършва ракията  :D .
Най лесно ще стане като споделиш каво точно ще правиш и как смяташ да го правиш и ние ще доразвием твоите идеи според условията ти .
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Доматка в 21, февруари, 2016, 08:42
Сашо,а как ще знаеш колко да затоплиш почвата?Аз се замислих вчера да сложа едно електрическо одеало  под кофичките с домати.Мисля,че ще ми бъде удобно защото сега са преградени с дъски в нещо като кутия,отгоре с обръчи.Притеснението ми идва обаче от това да не се прегрее почвата. Петко извинявай,че питам за разсада на домати,но пипера и той скоро ще бъде при тях тъй,че и за пипера питам-как да знам дали с ел.спирала или одеало каква температура на почвата ще е добра за растенията.Обикновено правя студена леха за пипера в оранжерията,но Сашо ми даде идея с тази  жичка.
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: петко б в 21, февруари, 2016, 09:37
С ел. одеалото ше стане по равномерно затоплянето .Ако нямаш термометър и на пипане ще  следиш почвата .Докато изникнат може да е по-висока и след това намаляш.
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Вискяр в 21, февруари, 2016, 09:56

Затова си купих една торба торф и веднага изниква въпросът:
Ами, то това торфът нямал нищо хранително, как и кога ще ги храним тези бъдещи чушки?
Кога и с какво трябва да се смеси торфът или се засяват семената в торфа и след поникване
се поливат с разтворен тор? Простете на незнаещите!!!!!!!!!! :-[ :-[ :-[
Как или с какво се засяват 400-500 семена пипер равномерно и бързо.
Не питам за сеялки на семена, питам за лесно приспособление за да не стават семената
на едно място 10, а на друго-празно(нито едно).
Какъв такъв торф си купил, дето няма храна в него за растенията?
Смесваш торф и перлит - от две към едно до четири към едно, насипваш до около 1 см под ръба, подравняваш, утъпкваш. Така нивото ще слезе до 2-3 см под ръба. Подреждаш семената в редици с пинсета. Внимателно насипваш субстрат до ръба, може и малко над ръба, и леко утъпкваш. Поливаш.


В две ванички 70х35х30 пластмасови
30 см е доста дълбоко. Ще ти отиде много торфоперлит.
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Доматка в 21, февруари, 2016, 10:12
Петко,благодаря!Поръчах си две електрически одеяла по 22лв бр.85-150см.Ще ми вършат добра работа в оранжерията.Тя Хера беше писала май,че си пониква доматите по този начин,но не знам защо го пропуснах.Ще сея пипера в табли и отдолу ще сложа одеялото.
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: петко б в 21, февруари, 2016, 11:09
За ,Хера , не зная но Станка със сигурност
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: sasho41 в 21, февруари, 2016, 15:57
Сашо,а как ще знаеш колко да затоплиш почвата?
Ще се опитам да ти отговоря на всички въпроси, т.е. как съм го направил аз, а всеки
може да твори и решава проблемите си както може. Относно ел.одеяла имам забележки:
1. Направете така че да няма възможност одеялото да си мокри, с полиетиленово фолио или
полиетиленов чувал го(одеялото) изолирайте от водата. От собствен опит знам че 220 волта
много добре "тръска".

 (http://www.img-share.eu/f/images/168/Razsadi-2016g-001JPGpfc8gyW_thumb.jpg) (http://www.img-share.eu/main/image_view/Razsadi-2016g-001JPGpfc8gyW.jpg.htm)
това е едното корито с приемливо точен термометър с който следиш температурата в реално време на
около 5-7 см. от горното ниво.

 (http://www.img-share.eu/f/images/168/Razsadi-2016g-002JPGIzjn3Mf_thumb.jpg) (http://www.img-share.eu/main/image_view/Razsadi-2016g-002JPGIzjn3Mf.jpg.htm)
Това е терморегулатор от бойлер с който определяш колко да е температурата.

(http://www.img-share.eu/f/images/168/Razsadi-2016g-003JPGBkZ6Vt7_thumb.jpg) (http://www.img-share.eu/main/image_view/Razsadi-2016g-003JPGBkZ6Vt7.jpg.htm)
Това е един захранващ блок 220в./18-30в. със всички защити, който ми подсигурява 10А или около 300 вата.

(http://www.img-share.eu/f/images/168/Razsadi-2016g-004JPGjOmTM8K_thumb.jpg) (http://www.img-share.eu/main/image_view/Razsadi-2016g-004JPGjOmTM8K.jpg.htm)
Това е снимка на двете корита свързани паралелно към токоизточника.
И още малко подробности, всяко корито е със спирала от съпротивителен проводник ф1.0
и общо съпротивление 20 ома, или с други думи мощноста на едно корито е 40 вата.
Спиралата е изолирана(напъхана) в шлауха ф10 стъклопласт(използва се при бобинаж на
електромотори). Имах идея да направя така че "по нощите" температурата да се поддържа около 15-18 гр.
но най вероятно ще стане в някои други години или други животи ;) ;) ;D
Не е задължително да се използва  такъв захранващ блок, може да се ползва и обикновен трансформатор
220в./ на ХХХв. и мощност според консумацията, например 220в./24(36)в.но задължително
заземена вторична намотка или междинна намотка м/у първичната и вторичната също заземена.
Леле, какво дълго писание, дано помогне на някого.
П.П. С одеялото също може да се контролира температурата, като последователно на
захранването се включи същият терморегулатор и с него и малко търпение си нагласяш желаното.Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: sasho41 в 21, февруари, 2016, 16:17
Какъв такъв торф си купил, дето няма храна в него за растенията?
...................................Ще ти отиде много торфоперлит.
Купил съм си "DOMOFLOR MIX"- украински май че е.
А някъде съм прочел че в торфа нямало достатъчно хранителни в-ва и затова питам.
Изключено е да насипя повече, не забравяй от къде съм. :-[ :-[ :-[
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Доматка в 21, февруари, 2016, 18:04
Сашо,ще покажа поста ти на един приятел,който се занимава с тоци.Много благодаря.До дни ще получа ел.одеалата,но аз мислех да ги сложа на най ниска степен и да си лягам. ;D  Сутрин като тръгвам на работа да изключвам само за големия разсад,а формите с пипера да топля докато изникне.Ще видя да купя и терморегулатор.
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Баткото в 22, февруари, 2016, 20:21
      Сашо, ако слагаш перлит/може и без него/ да не е повече от 10 максимум 15%.  Преди сеене подравняваш и притъпкваш леко торфа ,сееш и покриваш отгоре с около  1-1.5 см. Ако подържаш  25-30 градуса може и за седмица да поникнат. Покажат ли се първите "коленца" намаляваш температурата и усигуряваш светлина - да речем 15-16  нощна и 20-22 дневна , така поне седмица. До кръстосване няма да има нужда от подхранване,толкова все ще има в торфа, след това правиш наколко подхранвания най добре с 3х20 плюс м.е. и наблюдаваш как се развива. Когато гледам малко разсад поливам с 1.5 или 2 литрова туба с дупка на капачката. Като подхранвам слагам една кафена лъжичка с връх кристалон в тубата и подхранвам. В кофа с вода слагам стисната шепа кристалон и с канчето подхранвам разсада в кофички от мляко. При многото работят други системи.
  Ако не върви добре разсада причината може да е в недостига на храна но от излишък лесно не прераства или по-скоро "етиолира" Етиолира най вече от липса на светлина и излишък на влага както и от високи нощни температури.
   Точни норми на торене не могат да се дадат поне при разсада. Зависи и от предварителния запас, зависи и от начина на поливане. Не е трудно да се прецени по външния вид на растението. Аз спазвам принципа по малко по-често.
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: sasho41 в 24, февруари, 2016, 07:14
Благодаря Баткото, за подробния отговор.
Хубав ден
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Вискяр в 24, февруари, 2016, 16:02
   До кръстосване няма да има нужда от подхранване,толкова все ще има в торфа, след това правиш наколко подхранвания най добре с 3х20 плюс м.е. и наблюдаваш как се развива.
Проблем с храната на разсада може да възникне само при малък обем на гнездото.
Аз затова избягах от 112-ките на Жу и преминах на табли с по-големи гнезда. В тях пипера ми издържа без проблем почти два месеца.
85 гнезда, побиращи няколко пъти повече торфо-перлит:

(https://www.colourbox.de/preview/7219068-seedlings-vegetable-in-plastic-tray.jpg)
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Баткото в 24, февруари, 2016, 18:20
     Вискяр, домат пикиран в кофичка от мляко пълна с марков торф дето всички го препоръчахте, след един месец първите му два същински листа са  изжълтели и са пред падане. Това става само при гладуване. Пипер писиран в 50 гнездова табла и същия торф, на няма и 20 дена вече е подхранен. Иска си го. Торфа даже е без перлит.  При тебе може и да се получава , при мене не ще.
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Мило в 24, февруари, 2016, 19:50
Те хората обезаразили торфа да няма сечене от нас се иска малко подхранване(2пъти поне) и расада ще бъде зелен и хубав.Става дума за пипер,а за краставица издържа един месец без подхранване,просто си зависи от културата.
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Пламен Иванов в 16, юли, 2016, 17:55
късно ли е да вложим NPK вече,може ли непосредствено след поливка и ще има ли ефект
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Мило в 16, юли, 2016, 20:45
Винаги има ефект
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Вискяр в 19, август, 2016, 19:14
Някой да има идея защо двата реда растат различно?

(https://lh3.googleusercontent.com/8xUu_1RDmV7j7kRvLKB3zkgB0hwIsTl8mUe0bRLkj90Ei0AnM1cgUntf1WQAluKuWgX32RTZGBbZNA=w1280-h1024-no)

Освен сортовите разлики на разсада пипер сорт Куртовска капия (http://кръчма.вискяр.com/index.php?topic=1440.0). И двата реда са шарени, но растенията от предния на снимката ред са значително по-слаби от тези на задния, по цялата дължина.
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Мило в 19, август, 2016, 21:24
(http://media.snimka.bg/s1/5539/037321263.jpg?r=0)
Торачката  ;D
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Вискяр в 19, август, 2016, 22:19
(http://media.snimka.bg/s1/5539/037321263.jpg?r=0)
Торачката  ;D
За чий Хъкълбери Фин Уй са кофите?!  :o
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Мило в 20, август, 2016, 17:56
Па бутилките са в кофите за по здраво,все пак са 10 литрови,а кофите са захванати с тел за бесилката.Бутилките са изрязани отгоре и разтвора се налива от там,капачката е пробита и на нея сложено водоземно съединение с кранче,надолу е капков маркуч на който са им  залепени капкообразувателите да не се хаби разтвора.По време на поливане се отваря кранчето и торта тече.Само има един проблем,кацат врабчета и серът в шишетата !!!
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: maistor_ribar в 21, август, 2016, 06:01
Някой да има идея защо двата реда растат различно?

(https://lh3.googleusercontent.com/8xUu_1RDmV7j7kRvLKB3zkgB0hwIsTl8mUe0bRLkj90Ei0AnM1cgUntf1WQAluKuWgX32RTZGBbZNA=w1280-h1024-no)

Освен сортовите разлики на разсада пипер сорт Куртовска капия (http://кръчма.вискяр.com/index.php?topic=1440.0). И двата реда са шарени, но растенията от предния на снимката ред са значително по-слаби от тези на задния, по цялата дължина.
Наклон на мястото посока първия ред...преполиване?При мен така се получи.
Титла: Re: Торене на пипер
Публикувано от: Вискяр в 21, август, 2016, 15:18
Наклон на мястото посока първия ред...преполиване?При мен така се получи.
На равна повърхност са. Поливане равномерно - микродъждуване.
Единствената разлика е, че пред по-слабия ред има вада, по която се ходи.