Кръчма

Зелената салата и нейното място в кръчмата

Валентин

  • 33
  • 2
  • градина
Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #15 -: 25, октомври, 2014, 07:16 »
Никой ли няма да даде мнение?!  >:( Май няма да стане моята работа без тунелчета...
« Последна редакция: 25, октомври, 2014, 07:21 от Валентин »

Вискяр

  • *
  • 1 695
  • 7
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #16 -: 25, октомври, 2014, 10:48 »
Мечо Пух: Завитото е по-добре от отвитото.  :P
При силно слънце, макар и околния въздух да  е хладен, под агривелото става яка жега. Докато в тунела с найлон въздуха има къде да циркулира.
Мрежата е пълна със снимки и видеоклипове, дето цели ниви са покрити с агривело. Но това е от места със слабо слънце. Българското слънце е много силно, дори през зимата.
Не си писал за район на отглеждане на салатите и марулите.
Градинарството през неблагоприятните периоди на годината е едно безкрайно дебнене на времето и слънцето - отвиване и завиване.
Холандците затова вече си правят оранжериите по 6 метра високи - много по-лесно се регулира микроклимата в голям обем.

Валентин

  • 33
  • 2
  • градина
Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #17 -: 25, октомври, 2014, 11:24 »
Бях писал някъде, че съм на 5-6 км от Слънчев бряг, т.е. климата е морски, циганското лято обикновено е по-продължително и зимата обикновено е мека. Точно тая година няма ди ги стигам холандците, ама знам, че умения и знания се натрупват най-вече с опит и практика. Затова сигурно няколко лехи ще покрия с тунелчета, другите само с агривело, а някои ще оставя незавити и ще видя какво ще се получи. И ще знам какво да правя занапред. Просто очаквах някой, който има опит със салатите и марулите на открито да сподели нещо...

Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #18 -: 25, октомври, 2014, 12:06 »
    Че то само Вискяр не покрива бре, щото го мързи, другите всички ги отглеждат даже не в тунели а в оранжерии, та какво да ти кажат ;D. Гюмюрджинската няма да измръзне ама кога ще стане ..зависи от господя. За другите не знам, май че ..пак зависи.

Станка

  • *****
  • 385
  • 10
  • Знам, колко не знам...!!!
Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #19 -: 25, октомври, 2014, 13:42 »
 Браво за хубавата салата,мойта още в таблите се е посветила,нооо ще и дойде реда ;D Та не съм сигурна , че външна салата с агрифело ще я изкараш декември :-\,но дано ако искаш -чудя се пазар има ли.С това свинско и винско без репички..,не знам.Та поздравление за високите лехи-с какво ги прави?-само не ми казвай че ръчно ;D и агрифелото може да не го затискаш с тръби а с торбички пясък-даже бих го запръстила.При едни ветрове мулча ми дигна ,а за тунелите е рано да ги слахаш-месец преди да я пратиш на пазар:).Също затисни и капковия ,той не е пълен постоянно с вода та ще го понесе вятъра.
« Последна редакция: 25, октомври, 2014, 13:46 от Станка »
Има дни,в които си мисля,че съм луда.Има и такива,в които съм сигурна.

Валентин

  • 33
  • 2
  • градина
Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #20 -: 25, октомври, 2014, 18:06 »
Благодаря ви, момичета и момчета, за подкрепата  ;D Пазар ще се намери - наблизо има няколко супермаркета, а и Бургас не е далече. Станке, май няма да ми повярваш, ама се препасвам с ортопедичния колан, опъвам канапа и се мятам с лопатата  :) а после с греблото подравнявам, опъвам маркучите и "сеялката" тръгва  :) тя току що ми суфлира, че луд умора няма  ::)

Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #21 -: 27, октомври, 2014, 16:22 »
 вероятноста да станат салатките за нова година е много малка /мое мнение/, завиването трябва да го направиш веднага, с агривело ако не искаш да отвиваш и завиваш постоянно. Проблема обаче идва като започне да вали и да замръзва, къса се лесно агривелото, през него минава дъжда пълните с вода салатки замръзват. По-добре пробвай малко завити малко открити и сам според условията при теб ще си изясниш нещата за догодина.

Аз по това време разсаждам на открито салатките за презимуване без да завивам, обръчите и агривело слагам според времето края на февруари началото на март. Тези които са за нова година сея в оранжерия до 1-5 октомври при мен след 15 октомври засяти за нова година стават до 200-250 грама, а клиентите ми свикнаха с големи салати от по 500-600 грама. От големината идва и цената.

Мило

  • ********
  • 1 056
  • 20
Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #22 -: 27, октомври, 2014, 17:49 »
Колегата Валентин има в предвид,че местоположението му е подходящо да направи салати без да ги завива,което при нас на северозапад не може да стане без да са в оранжерия и покрити с агривело през студените зимни месеци.В областа на Слънчев бряг където е отчетено най много слънцегреене през годината и много мек климат е възможно да станат с малко труд салати,така,че нека се пробва и ще сподели опита си.Нужно е и едно подхранване с бързоводорастворим тор в нужните проценти и за коледа и Н Г  ще има перфектна стока !
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

nkanavrov

  • ****
  • 276
  • 17
Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #23 -: 27, октомври, 2014, 19:28 »
Абе вярно си е ,че покрай морето есента и началото на зимата са значително по-меки от вътрешността на страната, но тези салати със или без завиване ще станат за продан за месец март /ако последния месец ги завие под тунел/.В противен случай - края на април.За бране по Коледа и Нова година  на открито с агривело биха станали ако бяха засадени през началото на август.Всичко това е при нормално развитие на времето ,в останалите случаи е виновен Емо Чолаков  ;) ;) ;)

Станка

  • *****
  • 385
  • 10
  • Знам, колко не знам...!!!
Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #24 -: 27, октомври, 2014, 19:46 »
Точно!!! ;D,но да не влизаме в спор с Мило ;D като гледам 3 към 1 сме ;D
Има дни,в които си мисля,че съм луда.Има и такива,в които съм сигурна.

nkanavrov

  • ****
  • 276
  • 17
Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #25 -: 27, октомври, 2014, 22:30 »
Вальо! ако имаш излишен найлон / не купуван конкретно за целта/ -прави тунели и завивай !Може да се получи нещо.От производство на "зелено" се печели при вариант , че всичко ти е наред и това ти е между другото, имаш осигурен пазар, продаваш по възможност директно или имаш големи количества и ти зареждаш пазара или борсата.Всичко останало е - "Аз имам пазар ,произвеждам , убивам от ангажименти семейството си и получавам от произведеното почти толкова колкото съм вложил./ Успех ! Мерака няма кантар !

Валентин

  • 33
  • 2
  • градина
Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #26 -: 28, октомври, 2014, 07:09 »
Благодаря ви за мненията, колеги! Канавров, колкото и да съм луд, съвсем съм наясно, че с 4-5 хиляди салатки няма да избия рибата.  :) Но за да се научи на нещо човек трябва да опитва и да се учи от грешките си, само с четене и приказки няма как да стане работата. А аз съм си съвсем в период на обучение. Просто градините са ми под наем и е глупаво да стоят съвсем празни през зимата. А за истински реални печалби от земеделие ще мислим след някоя годинка, като се понаучим и като създадем малко по-сериозна база. Сега да си задам конкретните въпросчета: Чудех се дали е разумно да се покриват тунели с агривело, вместо с найлон, но мнението на Галин беше съвсем убедително. Имам останали от лятото амониева селитра, калцинит и NPK 21-21-21 водоразтворим Green Feed, мисля, че беше израелски, червен е на цвят. Смятам да им вкарам от всичко по маркучите сега след дъждовете, можете да ми подскажете какви дози ще са най-добри за около 0,5 дка площ? Пояснявам, че оборски тор сега преди салатите не съм вкарвал, преди тях на това място имаше безколов домат, който съм торил с NPK десетина пъти през лятото и в крайна сметка го зарязах, щото не насмогвахме /имахме и друга градина на конструкция/. Знам, че калцинита трябва да го пусна сам, без да го смесвам с друго. Също може да ми подскажете, дали е наложително да пръскам с нещо?
« Последна редакция: 28, октомври, 2014, 07:18 от Валентин »

Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #27 -: 28, октомври, 2014, 10:29 »
моят начин на работа е следния:
когато садя поливам с около 250-300 мл. разтвор от би-58, топсин и разтворим тор с повече фосфор.
 пръскам след 8-10 дни:
  1. лактофол"О" , ридомил или арметил, нуреле
след 10 дни
  2. лактофол"О" , ридомил или арметил, дантоп
след 10 дни
  3. топсин, моспилан, умишлено пропускам лактофола защото излишното количество азот прави  салатата на парцал няколко часа след като я одрежеш.
при подходящо време след 15 дни започваш да режеш. това правя при есенните и пролетните салати, тези които ще презимуват остават само с поливката докато дойде време за завиване.

Валентин

  • 33
  • 2
  • градина
Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #28 -: 29, октомври, 2014, 07:21 »
Налей, кръчмарю, от старото вино... на този добър човек Галин и го пиши на мен!  :)

ivanovbg

  • *******
  • 804
  • 10
Re: Зелената салата и нейното място в кръчмата
« Отговор #29 -: 17, ноември, 2014, 20:17 »
Изядоха ми салатата. Май са голи охлюви. Няма ни листенце ни коренче.  Миналата седмица бяха покарали, завити с агривело. Днес отивам и ... Лука пък си е добре. Няма никакви поражения. Какво да правя ? То се е видяло , че ще сея пак, но освен да разхвърлям отрова нещо друго би ли помогнало?
По-добре да сереш на метено, отколкото да метеш насрано!
От наръчника на младия майстор: Когато вече нищо друго не помага, седни и прочети инструкциите.