Кръчма

Отглеждане на зеле, карфиол, броколи, брюкселско зеле,

Вискяр

  • *
  • 1 694
  • 7
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Наскоро попаднах на нещо ново за мен относно отглеждане на зеле, карфиол, броколи, брюкселско зеле, алабаш.
Срещнах го на три места, не знам дали са преписвали един от друг, или пък си е така. Но сайтовете бяха сериозни.
И на трите места обясняваха, че зеле и другите зелеви братовчеди обичали плътна почва. Не харесвали да са в рохкава почва, а да е утъпкана. И за това почвата трябвало да се подготвя рано на есен, за да може докато стане време за разсаждане, да се уплътни. В рохкава почва зелевите се мръщели и не се развивали добре.
Навсякъде се подчертава, че обичат богата на храна почва, но са капризни, и не бива да им се дава наведнъж храната, а да имат равномерен през вегетацията режим на хранене. Което навява мисълта за богата на хумус почва, където храненето на растенията е по-равномерно при естествени условия. А не наведнъж да им се люсне амониева селитра и да се счита, че грижите по храненето на зелето са приключени.
Такава информация досега не съм срещал относно структурата и качеството на почвата за зеле и подобни. И ми е интересно кой какво знае по този въпрос за отглеждане на зеле, карфиол, броколи, брюкселско зеле, алабаш.

Имам лек опит само с броколи. Посадих го миналата година, април месец направо в градината от семе. Изобщо не прочетох , че се сади февруари и не обича температура повече от 26 градуса. И понеже при мен е адска жега лятото, си растеше само на листа и нищо не се случваше,накрая го оскубах, но оставих два корена да видя какво ще стане. Преди 10 дена отидох до селото и за мое огромно учудване видях, че е завързало и даже цъфти. Ще го оставя поне за семена.

Мило

  • ********
  • 1 053
  • 20
Колега,броколито се сее покрай 15юни и се разсажда след 1 месец,по възможност Холандско или Японско семе, а не Българско защото ще береш само букети.Почва да формира глава едва когато захладнее времето,началото на октомври,но затова пък нараства много  бързо.Правилно си се насочил към него,народа трябва да се научи да го яде защото е много полезно.Успех.
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

Вискяр

  • *
  • 1 694
  • 7
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Има сортове броколи за ранно отглеждане, както и сортове карфиол. Но при климата от последните години не бих ги препоръчал да се садят край гръцката граница.  ;D
Край Петрич идеално стават и броколи, и карфиол, но за есенна реколта.

Аз съм в Източните Родопи, Петрич е много далече от мен. Семената ми са купени от Австрия, био се водят. На самото пликче пише,че се засаждат февруари. Но това е според техния климат. Колегата е прав,че при нас,ако го посееш юни, ще стане към ноември идеално.

Вискяр

  • *
  • 1 694
  • 7
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Снимай го това пликче от двете страни - да видим какъв сорт е.

В къщата на село остана. Когато отида пак ще го снимам.

ХЕРА

  • ***
  • 177
  • 6
Колеги, препоръчайте ми ранно зеле- да не е кораво, за директни продажби.

stella_z

  • ***
  • 157
  • 2
  • градина
Хера, според мен Нозоми  е хубав сорт не е  твърд и е вкусен . Но трябва да се гледа рано че като го хване жегата и става с мнго плътни глави и не става за продан.

Pepino

  • 6
  • 0
  • градина
Колеги, препоръчайте ми ранно зеле- да не е кораво, за директни продажби.
БУКУРЕЩ (Bucharest F1) Seminis (2500,10 000 семена) Средно ранен хибрид, подходящ за средно ранно и късно полско производство. Растенията са със силен растеж,образуват плътни, кръгли глави със синьо-зелен цвят и тънки листа. Подходящ за прясна консумация и консервиране. Със средна маса - 3 - 3.5 кг. Вегетационния му период е 80 - 85 дни. Висока толерантност към: фузариум и черно гниене.
Mиналата година останах доволен от това зеле .Стегнато вкусно и крехко за готвене и салата Идеално за отглеждане и търговия.Зелките са по 2 кг.


петко б

  • *****
  • 455
  • 9
  • градина
Това зеле наистина е много добро и като вкус , еднаквост и устойчивост на болести .

bminchev

  • **
  • 51
  • 0
  • градина
Здравейте. Да попитам, взех си зеле моро на саката, но пише че е късно има ли някой представа дали ще стане и за ранно

Bogomil Todorov

  • **
  • 78
  • 1
  • градина
Здравейте. Да попитам, взех си зеле моро на саката, но пише че е късно има ли някой представа дали ще стане и за ранно
Зелето да не е Монру, че такова Моро не намирам никъде.
Ако е Монру ето:
Зеле МОНРУ (Monroo F1) Sakata Монру F1 е специално създаден хибрид за свежа консумация, основно за веригите супермаркети. Подходящ за ранно и късно есенно производство. Формира напълно кръгли глави със средно тегло около 2,5 – 3 кг, атрактивен зелен цвят и превъзходен търговски вид. Отлична транспортабилност. Въпреки компактните стегнати глави, Монру F1 е с нежна, хрупкава консистенция и отлични вкусови качества. Растенията са жизнени, с добре развита коренова система, устойчиви на Фузариум. Вегетационен период 85 – 95 дни след разсаждане. Много добра следберитбена съхраняемост, макар че не е типичен хибрид за лагеруване. Идеален избор за реализация през зимния период. Вегетационен период: 85 – 95 дни Тегло на главите: 2,5 – 3 кг - See more at: http://semenata.com/zele-sakata/Monroo#sthash.7Zl6Qule.dpuf

bminchev

  • **
  • 51
  • 0
  • градина
Да моя грешка в сорта извинете. Благодаря за информацията и бързият отговор.

Bogomil Todorov

  • **
  • 78
  • 1
  • градина
95 дни вегетация е доста за производство на ранно зеле. Ако ти е за търговия погледни от същия сайт дните на вегетация , има 55-60 дни, което е по- приемливо за това направление.