Кръчма

Аквапоника - кой, къде и как прилага ...

Valdey

  • 3
  • 0
  • Automated endless food systems ...
Здравейте,

Видях темата за хидропониката и че няма движение по нея ...

Има ли тук хора, интересуващи се от аквапоника и всякакви други поники ?!?

Ако са и с опит - могат да споделят резултати и неволи ...

Мило

  • ********
  • 1 055
  • 20
Re: Аквапоника - кой, къде и как прилага ...
« Отговор #1 -: 16, февруари, 2015, 15:50 »
Тук сме събрани предимно производители и любители на конвенциалното производство.Хидропониката няма как да се развива при нас с този климат,това става предимно в страни с изравнен климат през цялата година.Нерентабилно е и от гледна точка на реализацията на продукцията,няма кой да оцени метода на производство.Клиента е неверник и мнителен тип,а и сега на мода са био продуктите!
Най мразим като копам да ми отскача мотиката от камик !

Вискяр

  • *
  • 1 695
  • 7
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Re: Аквапоника - кой, къде и как прилага ...
« Отговор #2 -: 16, февруари, 2015, 16:50 »
Аквапоника и хидропоника са желани в бедни, пустеещи или отровени терени.
Нашите почви са чисти, в по-голямата си част изключително плодородни.
Поради тези причини в българските реални градини е трудно някой да се захване с тези технологии.

Valdey

  • 3
  • 0
  • Automated endless food systems ...
Re: Аквапоника - кой, къде и как прилага ...
« Отговор #3 -: 16, февруари, 2015, 18:19 »
Аквапоника и хидропоника са желани в бедни, пустеещи или отровени терени.
Нашите почви са чисти, в по-голямата си част изключително плодородни.
Поради тези причини в българските реални градини е трудно някой да се захване с тези технологии.

Да, това е вярно в някаква степен ...
До колко са чисти почвите е въпрос на изследвания/замервания. Какво вали върху тях е друг интересен въпрос. След колко реколти могат да запазят плодородието си, особено ако се засаждат монокултури. Колко вода е необходима за поддържане на оптимална влажност, колко продукция се получава от един кв. метър или кратните по-големи единици за площ, какви почвени вредители вилнеят и какви мерки срещу тях трябва да се предприемат, ... - все едни такива интересни въпроси ...  8)
Голям плюс за пониките е възможността за автоматизация на голяма част от процесите, които почти няма как да се автоматизират при конвенционалното земеделие.

А прясна риба на масата на градинаря е една добра екстра (поне за мен) ... 8)

Само правя съпоставка - не твърдя, че едното е по-добро от другото. Ясно е че всички начини имат и плюсове и минуси. Идеята ми беше за това дали някой се интересува и дали някой вече е пробвал. Може би наистина темата не е за този форум. Ако още известно време няма движение - модератора може да я изтрие ...  ;)
« Последна редакция: 16, февруари, 2015, 18:21 от Valdey »