Кръчма

Физиология на растенията

maistora

  • ***
  • 196
  • 2
Re: Физиология на растенията
« Отговор #15 -: 25, март, 2014, 06:27 »
Зададох ти въпроса за да стигнеш сам до отговорите

тори се преди всичко с нпк останалото  го има в достатъчни количества обикноевнно ,проблем е леката почва често се измиват някои микролементи ,проблем е пх-то или големите добиви ако ги правиш искат вече внасяне освен на нпк и микро или пък влияят къде усвояването на някои микро  затва пък често и торовете са си със магнезий и прочее
Реално в торененето е наи важен азота защото от една страна е макро от друга почти винаги е недостатъчни количества за нормален добив щото се измива и излита лесно от почвата и трудно се натрупва фосфора и калия се, калия даже по принцип може да го има в тонове във един декар ,защото е в състава на много почвообразуващи скали,верно не усвоим всичкия ,ама азот от там няма как да доиде

Почвените анализи наи често са нпк ,пх ,хумус ...не е случаино

maistora

  • ***
  • 196
  • 2
Re: Физиология на растенията
« Отговор #16 -: 25, март, 2014, 06:37 »
Аха  :) , но за съжаление аз съм доста бос, но пък имам желание.
Ако и двамата имаме по една ябълка и ги разменим, няма да станем по богати - пак имаме по една, но ако разменим идеи или знания и двамата ще сме по богати. Наздраве!
;D да ти кажа не мисля че имаш ябълка де може да изям ама не съм стиснат и бих ти дал моита ...баба ми казваше каквото дадеш на тоя свят това ше ядеш на другия ,не че вярвам в отвъдното ама ...

kinksa

  • 38
  • 4
Re: Физиология на растенията
« Отговор #17 -: 28, март, 2014, 19:59 »
Темата е интересна и бих казал задължителна.Теорията е в основата на всяка дейност.
Спорът,дали трябва да се чете или не е безсмислен.
Аз започнах да чета физиология на растенията,материали могат да се намерят лесно,но
се оказа че съм неподготвен.Това е сложна материя,изискваща предварителни познания
особено по биохимия,а такива нямам.Не съм се отказал,но мисля че най добре ще е ако се намери материал
обясняващ по опростен начин физиолоията с практически примери.
Ще погледна това което предлага Майстора.Дано да е нещо такова

За съжаление не.Това са минерални торове,които не ми вършат работа
« Последна редакция: 28, март, 2014, 20:05 от kinksa »

maistora

  • ***
  • 196
  • 2
Re: Физиология на растенията
« Отговор #18 -: 28, март, 2014, 20:21 »
Кво те уплаши бре ? линка към тора ли?


kinksa

  • 38
  • 4
Re: Физиология на растенията
« Отговор #19 -: 28, март, 2014, 20:25 »
Нищо не може да ме уплаши.Очаквах нещо друго.

maistora

  • ***
  • 196
  • 2
Re: Физиология на растенията
« Отговор #20 -: 28, март, 2014, 20:35 »
И какво очакваш е,не мога да гадая
По темата сигурно има изписани цели библиотеки и обхваща няколко науки ,то се от някъде трябва да се почне
Само торене кога как и колко за книга и то при една технология и един зеленчук ,че кудети органично оранжериино полско едно е да ториш люцерна друго домат ,едно с добив дваисе тона друго с три ...

Re: Физиология на растенията
« Отговор #21 -: 28, март, 2014, 21:46 »
     Kinksa, не само ти си в такова положение. Материята като теория си е доста сложна  и аз силно се съмнявам, че и кадърните студенти по време оно са успявали да запомнят всички термини та камо ли да си обяснят процесите. За нас е оправдано да не ги знаем, пък и не е толкова от значение. Стига ни да знаем, че растенията са многоклетъчни организми и се развиват вследствие растежа ,делението и диференциацията на клетката. Нека оставим клетката да си върши работата както си знае. За нас е важно да знаем условията, факторите и всичко останало което влияе положително или отрицателно върху развитието на клетките а от там и на растението. А там вече има какво да научим и споделим и то пак от същата физиология. Нека започнем от някъде, ако ще да е отзад напред все ще се пресекат проблемите и ще се изяснят. Но нека разглеждаме нещата във връзка едно с друго щото иначе до никъде няма да стигнем. Ако разгледаме фотосинтезата и дишането по отделно ще видим, че това са два противоположни процеса и се отричат един от друг, на практика не е така а точно обратното, два взаимно свързани и зависещи един от друг и то много важни процеса. В природата случайни неща няма/освен хората може би/ и всичко ще си е на място стига да не се намесваме ние. Но ние така или иначе се намесваме така, че ако не помагаме на растението поне да не му пречим. А това ще дойде от знание и умение от другаде няма от къде. А знанието и умението знаете от къде идва нали? Успех и на пишещите и на четящите.

Re: Физиология на растенията
« Отговор #22 -: 29, март, 2014, 09:25 »
     Основно свойство на живата материя е самовъзпроизвеждането и то е процеса който осигурява непрекъснатостта на живота на Земята. То започва на молекулно равнище като репликация /дублиране/ на ДНК. Осъществява се на клетъчно равнище и продължава като размножаване на организма на организмово равнище. Разликата между животните и растенията е тази, че животните се раждат със всички органи и при растежа те само нарастват и се усъвършенстват, докато при растенията има само зачатъчни органи на корен, стебло и листа. При растежа и развитието на растенията непрекъснато се появяват нови корени, клонки и листа както и размножителни органи - цветове плодове и семена. Растежът на растенията е съвкупност от цялата жизнена дейност на живия организъм и се регулира от наследствените качества и от факторите на външната среда. На български това ще рече, че растението знае какво и как да го прави и ако и ние знаем какво и как да правим, всичко ще е на шест :) И пак на български, понеже всичко става в клетката, да хвърлим един поглед и на нея.
  Независимо от формата а тя може да е елипсовидна, сферична или призматична, и функцията- обикновенна или диференцирана /специализирана/, растителните клетки имат общ строеж. Като правило се състоят от две части - протопласт и парапласт. Към протопласта се отнасят всички живи части на клетката, а към парапласта - клетъчната обвивка ,вакуолата и включенията. Клетъчната обвивка придава форма на клетката, защитава от повреди и зарази съдържимото вътре, защитава от загуба на вода както и определя размера на клетката. При благоприятни условия започва растеж на клетката, съдържанието вътре се увеличава и оказва натиск върху клетъчната обвивка. Вътрешното съдържание нараства по-бързо от колкото обвивката и така се стига до момент когато или трябва да спре растежа или да се спука обвивката. Става второто, но преди това вътре се  извършва  процес на разделяне като порасналата клетка се разделя на две малки еднакви клетки, обвивката също се разделя на две или от една пораснала клетка се получават две малки клетки които наследяват апсолютно всичко от майката. Процеса се повтаря многократно със различна скорост която зависи от определени фактори. И така чрез деление и растеж на клетките се извършва и растежа на растението. При определени условия които също са генетично заложени и се дължат на приемането  синтезирането на определени вещества,дадена обикновенна клетка може да се диференцира /превърне/ в друга, т.е. от не специализирана да стане специализирана. По този начин се образуват новите органи на растението като вдървесиняване, цветове плодове и др. Това според мене стига за обща култура и по-нататък предлагам да се спрем на външните фактори които оказват влияние на развитието и растежа на растението.

kinksa

  • 38
  • 4
Re: Физиология на растенията
« Отговор #23 -: 29, март, 2014, 18:17 »
Батко,благодаря за интересно поднесената информация.Особено ми хареса твърдението,че ние,хората
,сме случайно попаднали тук,нещо което за сега не може да се докаже,но сигурно е така.Трябва много да внимаваме
да не развалим нещо
Какво правим обаче.
В началото на 20 ти век немският учен Либе прави откритие че растенията се хранят с прости минерални съединения.
Това е велико и дава начало на науката агрономия.
Либе прави второ откритие - ние хората можем да приготвяме минерални торове и да наторяваме.
Резултатите са изключително добри.Добивите се покачват ,това води до многократно увеличаване на населението.
В момента,независимо че се прокрадват идеи за органично земеделие,ние не можем да се откажем от минералните торове.
Днес много хора смятат че агрономията е тръгнала да се развива в погрешна посока.
Къде е разликата.Растенията приемат минералите независимо дали ще са получени от разграждането на органичен тор,или
от минерален.
В органичното земеделие обаче се полагат грижи да има голямо разнообразие на живот в земята.Всичко живо под земята
минерализира органиката и я превръща във форма усвоима от растенията.Освен това извлича хранителни вещества от по долните слоеве
Спорд една теория в почвата винаги има достатъчно хранителни вещества.Тя е коктейл от всички минерали и хумус.
Трябва да знаем как да ги използваме.
Батко,преди време беше направил един анализ какво количество макро елементи са необходими за да получим определено
количество домати например.Полезна информация валидна за минерално торене.В органичното земеделие такива изчисления
не могат да се направят.

 

Вискяр

  • *
  • 1 695
  • 7
  • Работата никога не свършва!
    • Градина Вискяр
Re: Физиология на растенията
« Отговор #24 -: 29, март, 2014, 21:28 »

Днес много хора смятат че агрономията е тръгнала да се развива в погрешна посока.
Къде е разликата.Растенията приемат минералите независимо дали ще са получени от разграждането на органичен тор,или
от минерален.
В органичното земеделие обаче се полагат грижи да има голямо разнообразие на живот в земята.Всичко живо под земята
минерализира органиката и я превръща във форма усвоима от растенията.Освен това извлича хранителни вещества от по долните слоеве
Спорд една теория в почвата винаги има достатъчно хранителни вещества.Тя е коктейл от всички минерали и хумус.
Трябва да знаем как да ги използваме.

Минерално торене? Или органично?
За мен тази дилема е решима. Въпрос на критерий какво искаме да получим.
Ако искаме масова и ефтина храна - минерално торене. Има и недостатъци, но при разумно използване могат да се избегнат.
Недостатък е, че не се добавя хумус в почвата. Другия недостатък, за който всъщност се анатемосва минералното торене, са свободните радикали, които се получават при синтетичното създаване на изкуствените торове в химическите заводи. Именно тези свободни радикали са вредните за човека.
Минералните торове не са забранени в така нареченото биопроизводство на плодове и зеленчуци. Забранени са синтетично произведените. Докато тези, от естествени находища в природата, са разрешени - те не съдържат свободни радикали.
Органичното торене осигурява пълния набор от химически елементи, нужни на растенията. Плюс хумус - точно от него зависи вкуса на продукцията, като разлика от технологията с изкуствените торове.
Ако искаме вкусни плодове или зеленчуци - органично торене: оборска тор, компост, сидерация, минерални торове от естествени находища.

kinksa

  • 38
  • 4
Re: Физиология на растенията
« Отговор #25 -: 29, март, 2014, 22:58 »

Ако искаме вкусни плодове или зеленчуци - органично торене: оборска тор, компост, сидерация, минерални торове от естествени находища.
[/quote]
Изборът е направен - искаме вкусни плодове и зеленчуци :)
Не знаех за минерални торове от естествени находища.Те са във форма усвоима от растенията ли?
Всъщност аз използвам каменно брашно,подобряващо структурата на почвата и я обогатява с калций.
Сигурно има такива брашна богати на фосфор,калий и т.н.За азота трябва да се положат по особени грижи.
Понеже стана въпрос за вкуса на зеленчуците,мисля че решаваща роля в това отношение играе усвояването на
водата.Добре ще е ако някой напише нещо по въпроса,още повече че това ще ни приближи към темата.


maistora

  • ***
  • 196
  • 2
Re: Физиология на растенията
« Отговор #26 -: 30, март, 2014, 06:18 »

За съжаление не.Това са минерални торове,които не ми вършат работа
Цитат
Не знаех за минерални торове от естествени находища.Те са във форма усвоима от растенията ли?
Всъщност аз използвам каменно брашно,подобряващо структурата на почвата и я обогатява с калций.
Сигурно има такива брашна богати на фосфор,калий и т.н
??? ,честно незнаех че толкоз незнанеш


кисерит, англииска сол ...демек магнезиев сулфат

калиев хлорид

фосфоритно брашно

доломит калции и магнезии

...инак щях да ти посоча органични торове



« Последна редакция: 30, март, 2014, 06:24 от maistora »

kinksa

  • 38
  • 4
Re: Физиология на растенията
« Отговор #27 -: 30, март, 2014, 08:09 »
maistora,ако знаех нямаше да съм тук.Така да се каже използвам вашите знания  ;).
Предлагам ти да не разговаряме по този начин,защото няма да е
интересно за другите.
Все пак ето нещо,което можеш да научиш и от мен "толкоз" = "толкова"

maistora

  • ***
  • 196
  • 2
Re: Физиология на растенията
« Отговор #28 -: 30, март, 2014, 10:23 »
Цитат
Предлагам ти да не разговаряме по този начин,защото няма да е
интересно за другите.
Не ми предлагай а просто не го прави ,защото както вече казах при мене е ,каквото повикало такова се и обадило
Цитат
Все пак ето нещо,което можеш да научиш и от мен "толкоз" = "толкова"
и понеже продължаваш в този дух да ти отговоря ,представи си че знам ,ама не си го вкарвам в употреба .
Наиситина си ми странен хем твърдиш ,че в почвата си имало всичко за растенията (което не е вярно дефакто) хем си мислиш че минералните торове са едва ли не вредни ,та нали в почвата е пълно с минерали .
Колкото и странно да ти звучи ,земеделието е превърнало много почви подходящи за растенията на места е увеличило хумусния слои ,на места е предотвратило ерозията на места е вдигнало плодородието на места е направило подходящи почви и климат за отглеждане на домати да речем ,не си мисли че всичко което е направил човека е задължително вредно а това което е създала природата съвършенно
И да именно напредъка в торенето да речем е помогнало за увеличаване на населението ,като вдига добивите ,а какво предлагаш да изтрепем хората та да стига почни от теб би ли умрял ,а защо не погледнеш нещата от друг ъгъл ,ами много гори и запазение акосистеми са останали такива заради торенето инак би трябвало да се разорът да се изсекът още гори ,защо си мислиш ,че е толкова просто направил бил своя избор ,добре ,ама някои нямат право на избор за тщх кво ше направиш

пп тая тема се превърнна във философИя некви сухи теории ми разтягате а не знаете елементарни неща

Краси  търси си инфо ,ама не от тука климат ,демек температура светлина и влага ,вода ,храна ,всичко това съобразено със изискавнията на конкретното растение във съответните му фази ,търси точни цифри и гледаи да ги докарваш по някакъв наин ,след като анмериш инфо и ако не го смелиш си задаи въпроса тука инак тема няма да стане убеден съм ,и не аз съм причината ,щото гледам всеки си дърпа темата към неговия интерес даже и ти предполагам заради домата с 40 те кила добив затва се интересуваш толкова мисля

http://www.imagesofanthropology.com/images/irrigation_in_the_desert_Kibbutz_Lotan_image_2.jpg
във пустинята ,ама евреите са номер едно в наука и торенето и поливните системи дет се вика капковото в днешния му вид е тяхно дело
http://www.agro-tour.co.il/picts/irrigation_circles.jpg

противоерозийна мярка в китаи ,дано успеят инак ше замяса на скалитите планини в сащ
http://1.bp.blogspot.com/_5tXNCI3P-WI/TCT0oPt5KaI/AAAAAAAADvo/cSaCS5xggK4/s1600/Loess+Plateau+restoration+project+Nat+Geo.jpg
за Холандците да не говорим

Всички обаче тези имат наука (тва китаиското и с хора става правено е ръчно ,ама е правителствен проект де
« Последна редакция: 30, март, 2014, 10:53 от maistora »

Re: Физиология на растенията
« Отговор #29 -: 31, март, 2014, 09:32 »
     Растеж на растението е необратимото увеличаване на линейните размери, повърхността, обема и масата на растението.
     Развитие е съвкупност от качествени морфологични, физиологични и биохимични изменения, които се осъществяват в организма през неговия жизнен цикъл. Благодарение на тези изменения растението например  стига до плододаване.  Растежът и развитието са тясно свързани по между си и взаимно се обуславят.
  Семето се състои от зародиш, ендосперм/хранителна тъкан/ и обвивка. Въздушно сухите семена съдържат от 5 до 16 % вода. В напълно сухите семена всички вещества които се намират в тях се запазват дълго време в непроменено състояние. При поемането на вода семената набъбват, до два три пъти от обема си, обвивката се разпуква и улеснява навлизането на водата вътре. Започват биохимични процеси по разпадане на хранителните вещества, тяхното превръщане, транспорт и образуване на нови вещества необходими за изграждане на клетките и на органите. Енергията необходима за всички тези процеси се доставя от дишането. Значи, за да започне покълване и развитие на растението са необходими вода- 40-45 % от от пределната, топлина, и аерация, въздух. До показване на първите листенца на повърхността, за храна служи ендосперма, а след поникването започва да извършва и фотосинтеза. Така започва растежа на вегетативните органи - корен стебло листа. В зависимост от това къде се намира растежния конус / мястото където става делението и нарастването на клетките / се различават няколко типа растеж : апикален - нараства с върха, базален - нараства с основата, интеркаларен - вмъкнат- растежа се извършва в междувъзлията  и латерален - страничен. Корена нараства с върха и зоната на растеж и деление е около 10 мм. Ако прекъснем върха на корена растежа му спира, но това пък стимулира пускането и растежа на странични корени което е благоприятно за повечето растения. Изключение правят растенията които развиват дълбок централен корен. Зоната на нарастване на стеблото също е на върха и обхваща около 10см. Ако прекъснем върха растежа спира. Листата и съцветията нарастват с основата т.е. ако откъснем върха на листа, растежа му продължава и си функционира нормално.